ကင္ဆာျဖစ္သူ အေယာက္ ၁၀၀ တြင္ ၇၀ ဦးသည္ အေရာင္တင္ဆိုးေဆး စားသံုးမႈေၾကာင့္ဟုဆို



ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္သူ လူ ၁၀၀ တြင္ ၇၀ ဦးခန္႔သည္ အေရာင္တင္ ဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳသည့္ အစားအစာမ်ားေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။ “ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈႏႈန္း ေႏွးေကြးတဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာ ကင္ဆာေရာဂါေၾကာင့္ အမ်ားဆံုး အသက္ ဆံုး႐ံႈးရပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာဆို ဆိုးေဆးဆိုးထားတဲ့
အစားအေသာက္ေတြ စားသံုးေနလို႔ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္းက ႏွစ္စဥ္ ျမင့္တက္ရတယ္။

ဒါေတြကို ေလ်ာ့က်ဖို႔အတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံသားေတြအတြက္ အေနအထိုင္ အစားအေသာက္ေတြ ျပဳျပင္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္” ဟု ၎က ေျပာသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ၂၀၀၀ ျပည့္ႏွစ္မွ ၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္အထိ ၁၀ ႏွစ္အတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၃၀ ခန္႔ ျမင့္တက္လာၿပီး အိမ္ေထာင္စု ၄ စုတြင္ ၁ စုခန္႔မွာ ဆိုးေဆးမ်ားေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ခံစားရေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခိုင္က ဆိုသည္။ အေရာင္တင္ထားသည့္ မွ်စ္၊ ေရာင္စံုဖန္တီးထားသည့္ အေအးမ်ိဳးစံု၊ ပလတ္စတစ္ထုပ္ပိုး အစားအစာ၊ အေရာင္တင္ င႐ုပ္သီးမႈန္႔၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ပါ၀င္သည့္ အသီးအရြက္မ်ား စသည့္ အစားအစာမ်ားေၾကာင့္ အသည္းကင္ဆာမ်ားအား ျဖစ္ပြားေစေၾကာင္း ဆိုသည္။

 ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနသည့္ လူဦးေရ ၁၀၀ ဦးတြင္ ၇၀ ဦးမွာ ဆိုးေဆးမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ရၿပီး က်န္ရိွသည့္ ၃၀ ဦးမွာ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇေၾကာင့္ဟု သိရသည္။ လာမည့္ ၂၀၁၃ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္းမွာ တစ္ကမၻာလံုး အတိုင္းအတာအရ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျမင့္တက္လာမည္ ျဖစ္ေၾကာင္းကို WHO ၏ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ ေဖေဖာ္၀ါရီလ ထုတ္ျပန္ေသာ အစီရင္ခံစာအရ သိရသည္။ အစီရင္ခံစာတြင္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္အတြင္း ကမၻာတစ္၀န္းလံုး၌ လူေပါင္း ၁ ဒသမ ၃၈ သန္းခန္႔ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး ၅၀၀၀၀၀ ေက်ာ္ ေသဆံုးေၾကာင္း သိရသည္။ (News Watch)

khitlunge

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...