ဗာဒံေစ့ေလွာ္က ၀ိတ္က်ေစႏိုင္


Health Updates Journal No. 89

ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ ဗာဒံေစ့ေလွာ္ကို တစ္ေန႔ (၁.၅)ေအာင္စ စားသံုးသူမ်ားဟာ ဆာေလာင္ျခင္း ေလ်ာ့က်ၿပီးေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္အီးပမာဏကို ရရွိတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းလာတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ဗာဒံေစ့ေလွာ္ဟာ ေရဓာတ္ေလ်ာ့ပါးေအာင္ ေလွာ္ထားရၿပီး ဆားဓာတ္အနည္းငယ္ ပါ၀င္ေအာင္ ေလွာ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အသင့္စား snack ေတြကို စားသံုးျခင္းအေလ့ဟာ အေမရိကန္ႏိုင္ငံတစ္၀ွမ္းမွာ ပ်ံ႕ႏွံ႔ေနၿပီး ၉၇%ေသာ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံသားေတြဟာ တစ္ေန႔ကို snack တစ္ထုပ္ေတာ့ အနည္းဆံုး စားသံုးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါဟာ အ၀လြန္ျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အမူအက်င့္ျဖစ္ၿပီး တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ စားသံုးတဲ့ အႀကိမ္ေရနဲ႔ snack ထုတ္ေတြရဲ႕ ဆိုဒ္ကလည္း ႀကီးမားလာေနပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈကို Purdue University မွ ဦးေဆာင္ျပဳလုပ္ခဲ့တာျဖစ္ၿပီး snack ထုပ္ေတြအစား ဗာဒံေစ့ကို ေျပာင္းလဲစားသံုးဖို႔ လႈံ့ေဆာ္ႏိုင္ရန္ ရည္ရြယ္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ဗာဒံေစ့ေလွာ္ကုိ snack အစား စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေလ်ာ့ပါးေစၿပီး အစားအစာမ်ားကို ခဏခဏ စားသံုးျခင္းေတြကို ေရွာင္ရွားႏုိင္မွာ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာ ပါ၀င္ခဲ့သူေတြရဲ႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းမႈကို မွတ္တမ္းတင္ႏိုင္ခဲ့ၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါးတဲ့ အစားအစာထဲမွာ ဗာဒံေစ့လည္း ပါ၀င္ေၾကာင္းကို သုေတသီေခါင္းေဆာင္ Dr.Richard Mattes က ရွင္းျပထားပါတယ္။

ယခုေတြ႕ရွိမႈကို European Journal of Clinical Natrition မွာေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

သက္ႏွင္း
Ref: ANI
Health Updates Journal

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...