Milk types ႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားမ်ား


ႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားေတြကို အထဲမွာ အဆီပါဝင္မႈအရခြဲျခားရင္ အမ်ိဳးအစား (၅) မ်ိဳးရွိပါတယ္။
1. Standardized milk စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔၊
2. Whole milk ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔၊
3. Reduced-fat milk (2%) အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔၊
4. Low-fat milk (1%) အဆီနည္းႏြားႏို႔ နဲ႔
5. Skimmed milk/non-fat milk အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ေတြျဖစ္တယ္။

၁။ Standardized milk
စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔ဆိုတာ ကြ်ဲႏို႔နဲ႔ အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ကို ေရာထားတယ္။ Fat အဆီ ၅႕၆% နဲ႔ Solid not fat (SNF) က ၈႕၅% ပါတယ္။

၂။ Whole milk
ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၃႕၂၅% နဲ႔ Solids by weight က ၈႕၂၅% ပါတယ္။ သူ႔ကိုေသာက္ရင္ လယ္လိုရီ ၅ဝ%ကို အဆီကေနရမယ္။ အဆီပဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေမြးစကေလးေတြနဲ႔ ၂ ႏွစ္သားအထိ ကေလးငယ္ေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္တယ္။

၃။ Reduced-fat milk (2%)
အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၂% သာပါတယ္။ အေလးခ်ိန္အေပၚ မူတည္ျပီး တြက္ထား တာ ျဖစ္တယ္။ ႏြားႏို႔ရဲ႕ အေလးခ်ိန္ဟာ ပါေနတဲ့ေရအေလးခ်ိန္ကမ်ား တယ္။ ေရနည္းေအာင္လုပ္လိုက္ရင္ အဆီရာႏွဳးန္ မ်ားေစမယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၃၅% ရေစတယ္။

၄။ Low-fat milk (1%)
အဆီနည္းႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၁% သာပါတယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၂၃% ရေစတယ္။

၅။ Skimmed milk/non-fat milk
အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ဆိုတာ အဆီကို အတတ္ႏိုင္ဆံုးထုတ္ယူထားတယ္။ ဒါေတာင္မွ ဝ႕၅% အထိပါႏိုင္ေသးတယ္။ ႏြားႏို႔တခြက္ထဲမွာ အဆီ ဝ႕၅ ဂရမ္ထက္ေတာ့မမ်ားပါ။ အဆီကေနရမဲ့ ကယ္လိုရီ ၅% သာ ရွိမယ္။ လူၾကီးေတြအတြက္ အသင့္ေလွ်ာ္ဆံုးႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားျဖစ္တယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...