ဂ်ာနယ္အစံုက ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

bestclipartblog.com
မဂၢဇင္းေတြ ဂ်ာနယ္ေတြမွာ ပါသမွ် ဟင္းလ်ာေတြကို ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ ပါ၀င္ပစၥည္း ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားက တခ်ိဳ႕အိမ္ေတြမွာ အသင့္မရွိ တတ္ပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြနဲ႕ အသားက်မေနတဲ့ ဟင္းလ်ာ မ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

အဲ့လိုမ်ိဳးေတြ ဆိုရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က ကူးထားေလ့မရွိဘဲ ဖတ္ရံုသာ ဖတ္တတ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ ပါးစပ္ကလည္း အာရွအစားအစာ မ်ားကိုသာ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ အာသာေျပေလ့ရွိျပီး အေနာက္ တိုင္း အစားအစာ အမ်ားစုကိုေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္တတ္ပါဘူး။

ကဲကဲ…. မီးတို႕အၾကိဳက္ မြန္းလိုက္ အခ်ိဳရည္ေတာ့ မဟုတ္ပါ ဂ်ာနယ္ထဲက ဟင္းလ်ာေတြထဲက တစ္ခ်ိဳ႕ကို ကူးယူေဖာ္ျပ ပါေတာ့မယ္။ သြားရည္က်ျပီး ကူးေရးလိုက္ျခင္းပါေနာ္။

(၁) ပဲၾကာဆံႏွင့္ ပုစြန္

ပမာဏ - ၄ဦးစာ
ျပင္ဆင္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္
ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္ခန္႕

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

အျမစ္ပါသည့္ နံနံပင္ ၄ပင္၊ ခ်င္း ၆စင္တီမီတာခန္႕(ေထာင္းထားပါ)၊ ဆီ ဟင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ျမႊာ(စဥ္းထားပါ)၊ နံနံပင္ စဥ္းျပီးသားေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္းစာခန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္းစာခန္႕၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၂၅၀မီလီလီတာ (ဖန္ခြက္၁ခြက္စာ ခန္႕)၊ ငံျပာရည္ ေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ေကာ္ဖီဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း၊ ပဲၾကာဆံ ၁၀၀ ဂရမ္ (၁၅ မိနစ္ခန္႕ ေရစိမ္ထားပါ)၊ ပုစြန္ၾကား ၁ကီလို (၆၀က်ပ္သားခန္႕) အခြံခၽြတ္ ေရေဆးထားပါ။

ျပဳလုပ္ျပင္ဆင္ပံု

မုန္႕ဖုတ္အပူေပးစက္ Oven ကို 180·C (350·F) ေရာက္ေအာင္ ထားပါ။ နံနံပင္အျမစ္ႏွင့္ ရိုးတံ ၁လက္မခန္႕ ခ်န္ျပီးျဖတ္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဓားျပားရိုက္ကာ စဥ္းထားပါ။ နံနံပင္အရြက္ကေလးမ်ားကိုလည္း လွီးျဖတ္ထားပါ။
ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နံနံပင္အျမစ္မ်ား၊ခ်င္း၊ငရုတ္ေကာင္းတို႕ကို အနံ႕ထြက္လာသည္အထိေၾကာ္ပါ။

အနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ ငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ႏွင့္ ပဲၾကာဆံထည့္ျပီး ဆူပြက္ေအာင္ တည္ပါ။ ဆူပြက္လာလွ်င္ ပုစြန္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ မုန္႕ဖုတ္ရာတြင္ သံုးသည့္ အပူခံ ပန္းကန္လုံး ထဲသို႕ ေျပာင္းထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္လ်က္ ၁၀မိနစ္ခန္႕ Oven ထဲမွာ ဖုတ္ထားပါ။ ပုစြန္ေလးမ်ား ပန္းေရာင္ သန္းလာလွ်င္ က်က္ပါျပီ။ Oven ထဲမွ ထုတ္ယူျပီး နံနံပင္ျဖဴးကာ ထမင္းျဖဴႏွင့္ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

(၂) ငါးခုအသားႏုပ္ႏုပ္စင္းေၾကာ္ (ခ်က္ျပဳတ္သူ အန္တီမီးမီး)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

လယ္ငါးခူ အေကာင္ၾကီး ၃ေကာင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအၾကီး ၄ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္အနီ ၂လံုး၊ ဂ်င္း အနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္၊ ရွမ္းနံနံ/နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ဆီေမႊး စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲပိစပ္ဆီ ၁၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁/၃ ၊ကင္းမြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္၊

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

ငါးကိုေခါင္းပိုင္းျဖတ္ထုတ္၍ ဗိုက္ေဖာက္ျပီး အရိအရြဲမ်ား စင္ေအာင္ျပာနဲ႕ ခပ္နာနာပြတ္တိုက္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးအသားကို လႊာယူျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္း၍ ၾကက္သားအမႈန္႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။

ဂ်င္းနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္အနီကို ကန္႕လန္႕ျဖတ္ အကြင္းေလးျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ပါ။ ငရုတ္သီး အစိမ္းကို ပါးပါးလွီးထား။ ရွမ္းနံနံနဲ႕ နံနံပင္အရြက္ကို ေရေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းပါ။

မတူးမကပ္တဲ့ဒယ္တြင္ ဆီေမႊးနဲ႕ပဲပိစပ္ဆီကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူရန္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အနီ၊ ဂ်င္း၊နႏြင္းမႈန္႕တို႕ကို ထည့္ဆီသတ္ပါ။ နံနံပင္အရြက္မ်ားကို ထည့္ဆီသတ္ပါ။ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း တို႕ကိုပါ ထည့္ေပးရပါမယ္။

ၾကက္သြန္မ်ား အစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားမွ ငါးအသားမ်ား ထည့္ေၾကာ္ျပီး သမေအာင္ေမႊပါ။ ၂၅ မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးရင္ ငါးအသား က်က္ပါျပီ။ အကယ္၍ ငါးအသားကို ၾကြပ္ရြတဲ့ အရသာကို စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ ငါးအသားကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ျဖစ္တဲ့အထိ အခ်ိန္တိုးျပီး ဆက္ေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။

ခ်ိဳစပ္ျပီး ေမႊးရနံ႕သင္းေနတဲ့ ငါးဟင္းလ်ာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

(၃) ၀က္နံရိုးေပါင္း မုန္႕ညင္းရြက္စြပ္ျပဳတ္ (ခ်က္ျပဳတ္သူ အန္တီမီးမီး)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

အသားထူထူ၀က္နံရိုး ၃၀က်ပ္သား၊ မုန္႕ညင္းရြက္ျဖဴ ၁စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအၾကီး ၄ျမႊာ၊ ဂ်င္း အနည္းငယ္၊ ငရုတ္ေကာင္းအမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္၊ ငံျပာရည္(အခ်ိဳ) စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္၀က္၊ ဆား(လိုအပ္မွ) အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

၀က္နံရိုးကိုတံုးျပီး ေသြးမ်ား စင္သြားေအာင္ ေရျဖင့္ ၁၀မိနစ္ခန္႕စိမ္ေပးျပီးမွ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ေရဖန္ခြက္ ၄ခြက္စာခန္႕ႏွင့္ ၀က္နံရိုးကိုထည့္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ဂ်င္းကို ေထာင္းထည့္ပါ။ သၾကား၊ ၾကက္သားအမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္ေကာင္း အမႈန္႕ တို႕ကို ပါထည့္ျပီး ၂၅မိနစ္ခန္႕ေပါင္းေပးပါ။

၀က္နံရိုး ေပါင္းေနတဲ့ အခ်ိန္တြင္ မုန္႕ညင္းရြက္ကို အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ျပီး က်က္ရံုေလး ေရေႏြးေဖ်ာ ထားေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ဆယ္ယူျပီး ေရခဲေရ ႏွင့္ ခဏစိမ္ ထားေပးရပါမယ္။ အရြက္မ်ား မည္းမသြားေစရန္ အတြက္ပါ။

ေပါင္းထားတဲ့ ၀က္နံရိုး ႏူးအိသြားလွ်င္ ဟင္းရည္ပူပူထဲမွာ မုန္႕ညင္းရြက္မ်ား အုပ္ခတ္ေပး၍ စားသံုးပါ။

၀က္နံရိုးေပါင္းဟင္းရည္ အနည္းအမ်ားကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပါ။


မွတ္ခ်က္။။ ၾကက္သားအမႈန္႕နဲ႕ ငံျပာရည္တို႕တြင္ အငံဓာတ္ပါျပီး ျဖစ္တဲ့အတြက္ (ဆား)ကို လိုအပ္မွ ထည့္သံုးပါ။


ref;ShweMinThar
-----------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...