အိပ္မက္ေတြကို ယံုၾကည္စြာ အေကာင္အထည္ ေဖာ္ခဲ့သူ လူငယ္ေလးတစ္ဦး

Union Bar & Grill မွာ လုပ္ငန္းခြင္ ၀င္ေနတဲ့ ကယ္လ္ဗင္။ ဇာနည္ၿဖိဳး /ျမန္မာတိုင္း(မ္) -

မိသားစု စား၀တ္ ေနေရးအတြက္ သားႏွစ္ေယာက္ အနက္ အႀကီးဆံုး သားျဖစ္တဲ့ ကိုေက်ာ္ဇင္ထြန္း
ဟာ ႏိုင္ငံရပ္ျခားမွာ အလုပ္ လုပ္ကိုင္ဖို႔ အတြက္ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္မွာ အမိေျမကေန ထြက္ခြာ ခဲ့ပါတယ္။

အသက္ ၂၀ အရြယ္၊ ပထမႏွစ္ ဒႆနိကေဗဒ အေ၀းသင္ ေက်ာင္းသား တစ္ဦးျဖစ္တဲ့ အဲဒီ အခ်ိန္ တုန္းက Bartender တစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ႏိုင္ငံတကာဆုကို ရရွိဖို႔ဆိုတာ အလွမ္းကြာေ၀း လြန္းလွပါ တယ္။

သူ႔အတြက္ Bartender အလုပ္နဲ႔ အဆက္အစပ္ မရွိခဲ့ေပမယ့္ ေနာက္ငါးႏွစ္အၾကာမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံကို အၿပီးျပန္လာခ်ိန္ မွာေတာ့ ASEAN Hotel and Restaurant Association (AHRA) ကေန က်င္းပတဲ့ Bartenders' Championship ၿပိဳင္ပြဲမွာ ပါ၀င္ဆင္ႏႊဲၿပီး သူ႔ အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္း အလုပ္ရဲ႕ ေအာင္ျမင္မႈ ခရီးကို စတင္ႏိုင္ခဲ့ပါၿပီ။

အေဖ၊ အေမနဲ႔ ညီေလးတို႔အတြက္ အေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစဖို႔ တျခားလူငယ္ေတြလိုပဲ မေလးရွားႏိုင္ငံ၊ ကြာလာလမ္ပူၿမိဳ႕မွာ သြားေရာက္ အလုပ္လုပ္ကိုင္ခဲ့တဲ့ ေက်ာ္ဇင္ထြန္းဟာ ပရိေဘာဂစက္႐ံုမွာ အလုပ္ သမားအျဖစ္ ေလးလၾကာ လုပ္ကိုင္ခဲ့ၿပီး တဲ့ေနာက္မွာ သူ႔ပတ္စ္ပုိ႔ကို သိမ္းထားၿပီး ျပန္မေပးခ်င္တဲ့ ပိုင္ရွင္ သူေဌးထံကေန အလုပ္ထြက္ဖို႔ ျဖစ္လာခဲ့ပါတယ္။

အလုပ္ထြက္လိုက္ေပမယ့္ ျမန္မာျပည္ကို ခ်က္ခ်င္းျပန္ဖို႔ အေျခအေန မေပးေသးတာေၾကာင့္ ကြာလာ လမ္ပူမွာရိွတဲ့ သူငယ္ခ်င္း တစ္ေယာက္အကူအညီနဲ႔ တ႐ုတ္ စားေသာက္ဆိုင္ တစ္ဆိုင္မွာ စားဖိုမႉးအျဖစ္ လုပ္ကိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ငွားရမ္းေနထိုင္တဲ့ အေဆာင္ကေန စားေသာက္ဆိုင္ကို သြားတဲ့ လမ္းမွာ ဘားတစ္ခုရွိၿပီး အဲဒီမွာ အလုပ္လုပ္ေနတဲ့ Bartender ေတြရဲ႕ တက္ႂကြတဲ့လႈပ္ရွားမႈေတြက အလုပ္ေျပာင္းလုပ္ဖို႔ သူ႔ကို ဆြဲေဆာင္ခဲ့တယ္လို႔ ေက်ာ္ဇင္ထြန္းက ဆိုပါတယ္။

"ဘားမွာ အလုပ္လုပ္ေနတဲ့ Bartender သမားေတြရဲ႕ ေကာ့ေတးေဖ်ာ္စပ္တာ၊ အရက္ပုလင္းေတြ ကို ေလထဲေျမႇာက္ၿပီး ကစားျပတာ၊ ဧည့္သည္ေတြကို ရင္းရင္းႏွီးႏွီးဆက္ဆံတာ၊ ေနာက္ အ၀တ္အစား စမတ္က်တာေတြကို လွမ္းျမင္ၿပီး အားက်ခဲ့တယ္"လို႔ ေျပာျပပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႔ စားဖိုမႉးလုပ္သက္ ရွစ္လအၾကာမွာ စားေသာက္ဆိုင္ကေနထြက္ၿပီး ဘားတစ္ခုမွာ စားပြဲထိုး အျဖစ္ ၀င္ေရာက္လုပ္ခဲ့ျပန္ပါတယ္။

ဒါကေတာ့ Bartender တစ္ေယာက္အျဖစ္ သူ႔အသက္ေမြးေက်ာင္း အလုပ္ကို ယံုၾကည္စြာနဲ႔ ေရြးခ်ယ္ခဲ့တဲ့ ခရီးအစပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

သူ႔ကိုယ္သူ 'ကယ္လ္ဗင္' လို႔ နာမည္ေပးထားတဲ့ ေက်ာ္ဇင္ထြန္းဟာ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္မွာ ျမန္မာႏိုင္ငံ ကို အၿပီးျပန္လာတဲ့အခါ ရန္ကုန္၊ ကမ္းနားလမ္းမွာ ဖြင့္လွစ္ထားတဲ့ Union Bar & Grill မွာ Bartender အျဖစ္ ၀င္ေရာက္လုပ္ကိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ခုေတာ့ ကိုေက်ာ္ဇင္ထြန္းဟာ အသက္ ၂၆ ႏွစ္ ရွိပါၿပီ။ "ကြ်န္ေတာ္က Bartender အလုပ္ကို စိတ္၀င္စား ေပမယ့္ ဟိုမွာက ခ်က္ခ်င္း၀င္လုပ္လို႔ မရဘူးေလ။

သင္တန္းလည္း မတက္ဖူးဘူး၊ အေတြ႕အၾကံဳလည္း မရွိဘူးဆိုေတာ့ Bartender ေတြရဲ႕ အေနာက္မွာ ကူလုပ္ေပးရတဲ့ Bar Back အလုပ္ကေန စတင္ေလ့လာၿပီးမွ Bartender တစ္ေယာက္အျဖစ္ သူတို႔က အလုပ္ခန္႔တာပါ"လို႔ မေလးရွားမွာ လုပ္ကိုင္ခဲ့ရတဲ့ သူ႔အေတြ႕အၾကံဳကို ေျပာျပပါတယ္။

သူေရြးခ်ယ္ခဲ့တဲ့ အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္း အလုပ္ရဲ႕ ပထမဆံုး ေအာင္ျမင္မႈကေတာ့ ၿပီးခဲ့တဲ့ ဇြန္လ ၂၀ ရက္ေန႔က ရန္ကုန္ၿမိဳ႕၊ ျမန္မာကြန္ဗင္းရွင္းစင္တာမွာ အိမ္ရွင္အျဖစ္ လက္ခံက်င္းပခဲ့တဲ့ 11th AHRA Bartenders' Championship 2014 မွာ ကယ္လ္ဗင္ဟာ ခ်န္ပီယံဆုကို ရရွိခဲ့တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒီၿပိဳင္ပြဲမွာ ပါ၀င္ယွဥ္ၿပိဳင္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ကယ္လ္ဗင္ (ေခၚ) ေက်ာ္ဇင္ထြန္းဟာ ျမန္မာႏိုင္ငံ စားေသာက္ဆိုင္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းကေန ေရြးခ်ယ္ခံခဲ့ ရတာျဖစ္ပါတယ္။

ခုလို ေအာင္ျမင္မႈ ရခဲ့ေပမယ့္လည္း ယွဥ္ၿပိဳင္ေနစဥ္မွာ ဆုရရွိလိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္မထားဘူးလို႔ ေက်ာ္ဇင္ထြန္း က ဆိုပါတယ္။

"အေကာင္းဆံုး ယွဥ္ၿပိဳင္သူျဖစ္ဖို႔ပဲ အဓိကထားခဲ့တာ။ ဆုရဖို႔ကိုေတာ့ ေမွ်ာ္လင့္မထားခဲ့ဘူး။ ဆုရေတာ့ ၀မ္းသာဂုဏ္ယူျဖစ္ရၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ ကိုယ္စားျပဳအေနနဲ႔ ၀င္ေရာက္ယွဥ္ၿပိဳင္ခြင့္ ရခဲ့တဲ့အတြက္ ပိုၿပီးေက်နပ္တယ္" လို႔လည္း ဆိုပါတယ္။

ထိုင္း၊ စင္ကာပူ၊ မေလးရွားနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံတို႔ ပါ၀င္ၾကတဲ့ ၿပိဳင္ပြဲမွာ ၿပိဳင္ပြဲ၀င္ ကိုးဦးဟာ ေကာ့ေတး ႏွစ္မ်ဳိး စီကို ေဖ်ာ္စပ္ၾကရၿပီး တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ၿပိဳင္ပြဲကေန သတ္မွတ္ေပးတဲ့ Espresso Martini ျဖစ္ၿပီး ေနာက္ တစ္မ်ဳိးကိုေတာ့ စိတ္ႀကိဳက္ဖန္တီးရတာ ျဖစ္ပါတယ္။

"စိတ္ႀကိဳက္ဖန္တီးရတဲ့ ေကာ့ေတးအတြက္ အရသာလည္း ေကာင္းၿပီး ျမန္မာျပည္မွာ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ရႏိုင္တဲ့ ကြ်ဲေကာသီးကိုသံုးၿပီး ကြ်န္ေတာ္ ေဖ်ာ္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္ သူကို "three seasons of paradise" လို႔ အမည္ေပးထားတယ္"လို႔ ေက်ာ္ဇင္ထြန္းက ဆိုပါတယ္။

ၿပိဳင္ပြဲမွာ ဒိုင္လူႀကီးငါးေယာက္က အကဲျဖတ္ေပးၿပီး ႏွစ္ေယာက္က ၿပိဳင္ပြဲ၀င္ေတြရဲ႕ ေကာ့ေတး ေဖ်ာ္စပ္ ပံုကို ၾကည့္႐ႈအကဲျဖတ္ေပးကာ က်န္တဲ့ သံုးဦးကိုေတာ့ ၿပိဳင္ပြဲ၀င္သူ ဘယ္သူဘယ္၀ါ ဆိုတာ အသိမေပး ဘဲ ေကာက္ေတးေတြကို ျမည္းစမ္းအကဲျဖတ္ေစတာျဖစ္ပါတယ္။

ဒီစနစ္ကို ဒိုင္လူႀကီးတစ္ဦးျဖစ္တဲ့ ျမန္မာစားေသာက္ဆိုင္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းမွ ဦးျမတ္ေရႊျမင့္ က မွ်တမႈရွိတယ္လို႔ သံုးသပ္ပါတယ္။

သူရရွိတဲ့ဆုဟာ လက္ရွိျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အလားအလာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တစ္ခုျဖစ္လာတဲ့ Bartender အလုပ္ကို လူငယ္ေတြ စိတ္၀င္စားေစေအာင္ အားေပးမႈျဖစ္ေစဖို ႔ေမွ်ာ္လင့္တယ္လို႔ ေက်ာ္ဇင္ထြန္းက ဆိုပါတယ္။

"ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ Bartender အလုပ္ကို အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္း အလုပ္တစ္ခုအေနနဲ႔ လူသိနည္းေန ေသးေပမယ့္ ဒီလုပ္ဟာ စမတ္က်ၿပီး ဗဟုသုတလည္း တိုးပြားလာေစတယ္။ စားေသာက္ဆိုင္တို႔၊ ဘား တို႔ကို လူတန္းစားမ်ဳိးစံုက လာေရာက္ၾကတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ကိုယ္မသိေသးတဲ့ အေတြ႕အၾကံဳ ဗဟုသုတ ေတြကို သိခြင့္ၾကားခြင့္ ရႏိုင္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ Bartender အလုပ္နဲ႔ အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္း ျပဳမယ္ဆိုရင္ မိသားစုဘ၀ စား၀တ္ေနေရးအတြက္ အဆင္ေျပႏိုင္ပါတယ္။ လူမႈဘ၀မွာလည္း အဆင့္ တန္း ရွိရွိ ေနႏိုင္ပါတယ္"လို႔လည္း သူ႔အျမင္ကို ဆိုပါတယ္။

မ်ဳိးဆက္သစ္လူငယ္မ်ားအတြက္ Bartender သမားေကာင္း တစ္ေယာက္မွာ ရွိသင့္တဲ့ အရည္အခ်င္း ေတြကို ေျပာျပရာမွာလည္း မိမိလုပ္ကိုင္ေနတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္၊ ဘားေတြကို ကြ်မ္းက်င္မႈရိွရမွာ ျဖစ္သလို ကိုယ္ေဖ်ာ္စပ္မယ့္ အရက္အမ်ဳိးအစားအားလံုးရဲ႕ နာမည္၊ စတင္ ထုတ္လုပ္တဲ့ခုႏွစ္၊ ႏိုင္ငံ စတာေတြကို သိထားရမယ့္အျပင္ အသံုးျပဳတဲ့ ပစၥည္းကိရိယာေတြနဲ႔လည္း ရင္းႏွီးကြ်မ္း၀င္မႈ ရိွရပါမယ္လို႔ သူက ေျပာပါတယ္။

"အဓိက အေရးႀကီးဆံုးက ကိုယ့္ဆိုင္ကိုလာတဲ့ ဧည့္သည္တိုင္းကို ေလးစားမႈရိွဖို႔ လိုပါတယ္။ ကိုယ္ေဖ်ာ္ စပ္ေပးလိုက္တဲ့ ေကာ့ေတးကို ေသာက္ၿပီး ဧည့္သည္ရဲ႕ မ်က္ႏွာက အျပံဳးပန္းပြင့္သြားၿပီဆိုရင္ အဲဒီ အခ်ိန္မွာ ခံစားလိုက္ရတဲ့ ခံစားမႈက ဘာနဲ႔မွမတူပါဘူး"လို႔လည္း သူက ဆိုပါေသးတယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ Bartender ဘ၀ကို ၀ါသနာပါလို႔ ေလ့လာခ်င္တဲ့ လူငယ္ေတြအတြက္ ေက်ာင္းေတြ သီးသန္႔ မရွိေသးေပမယ့္ တကယ္ လုပ္ခ်င္စိတ္ရိွတဲ့ သူေတြအေနနဲ႔ သင္တန္းတက္ၿပီးေတာ့ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဘားေတြမွာ အလုပ္လုပ္ရင္းနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ ေလ့လာႏိုင္တယ္လို႔ဆိုၿပီး ကိုယ္တိုင္လည္း သင္တန္း မတက္ခဲ့ဖူး ေပမယ့္ သင္ဆရာ၊ ျမင္ဆရာေတြ ကေနတစ္ဆင့္ ေလ့လာသင္ယူခဲ့တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

"အရည္အခ်င္းရွိတဲ့၊ ႏိုင္ငံတကာ အဆင့္အတန္းမီတဲ့ Bartender သမားေတြ မ်ားမ်ား ေပၚထြက္ လာဖို႔ ဆိုရင္ ကြ်မ္းက်င္ပညာရွင္ေတြ သင္ၾကားပို႔ခ်ေပးတဲ့ သီးသန္႔သင္တန္းေတြ ရွိလာဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုျဖစ္လာဖို႔အတြက္ အခ်ိန္တစ္ခုေလာက္ ေစာင့္ရဦးမယ္လို႔ ထင္တယ္" လို႔လည္း ကယ္လ္ဗင္က ဆိုပါတယ္။

သူကိုယ္တိုင္လည္း မိဘေတြရဲ႕ သေဘာဆႏၵကိုဆန္႔က်င္ၿပီး ေရြးခ်ယ္ထားတဲ့ အလုပ္ဆိုေတာ့ တစ္ဆင့္ၿပီး တစ္ဆင့္ ႀကိဳးစားသြားမွာပါလုိ႔ဆိုၿပီး ကယ္လ္ဗင္ဟာ အာဆီယံၿပိဳင္ပြဲမွာ ခ်န္ပီယံဆု ရရွိထားတဲ့အတြက္ လာမယ့္ ေအာက္တိုဘာလမွာက်င္းပမယ့္ Asia Pacific Bartender 2014 ၿပိဳင္ပြဲမွာ ပါ၀င္ယွဥ္ၿပိဳင္ဖုိ႔ အတြက္ အလုပ္တစ္ဖက္နဲ႔ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ေနပါၿပီ။

"အေမက ၂၀၁၁ ကတည္းက ရာသက္ပန္ သီလရွင္၀တ္ခဲ့တာဆိုေတာ့ အရက္ပုလင္း ေတြနဲ႔ ရင္းႏွီး ကြ်မ္း၀င္ရတဲ့ ကြ်န္ေတာ့္အလုပ္ကို သိပ္သေဘာ မက်ပါဘူး။ ကြ်န္ေတာ့္ကိုလည္း ေန႔တိုင္း မူး႐ူးေသာက္ စား ေနတယ္လို႔ ထင္ေနေတာ့ အလုပ္က အရက္ပုလင္းေတြၾကား လုပ္ရတယ္ ဆိုေပမယ့္ သူတစ္ဖက္ သား အက်င့္ပ်က္ေအာင္ လုပ္တာမဟုတ္သလို ကြ်န္ေတာ္ ကိုယ္တိုင္လည္း ေသာက္စားမူးရစ္ေနတာ မဟုတ္ဘူးဆိုတာ အေမ နားလည္ေအာင္ ရွင္းျပရပါတယ္"လို႔ မိဘေတြ သေဘာတူလက္ခံ လာေအာင္ ရွင္းျပခဲ့ပံုကို ကယ္လ္ဗင္က ေျပာျပပါတယ္။

Union ဘားမွာ ေပ်ာ္ရႊင္စြာနဲ႔ လုပ္ငန္းခြင္၀င္ေနတဲ့ ကယ္လ္ဗင္ဟာ ေနာင္တစ္ခ်ိန္မွာ ကိုယ္ပိုင္ စားေသာက္ဆိုင္ ဖြင့္ၿပီး မိသားစုနဲ႔အတူ ဘ၀ကို ေအးခ်မ္းစြာ ျဖတ္သန္းခ်င္တယ္လို႔ သူ႔ရဲ႕ အနာဂတ္ စိတ္ကူး အိပ္မက္ကိုလည္း ေျပာျပပါတယ္။

ref;Myanmar Times
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...