႐ိုးရာအိုးလုပ္ငန္းေတြ ေပ်ာက္ကြယ္ေတာ့မလား

ပုသိမ္ၿမိဳ႕ အမွတ္ ၁ ရပ္ကြက္ စဥ့္အိုးဖိုရပ္မွာ ရွိတဲ့ အိုးလုပ္ငန္းေတြဟာ ေဈးကြက္ ရွိေပမယ့္လည္း ကုန္ၾကမ္းေဈးႏႈန္း ျမင့္မားတာေတြ၊ အိုးအစားထိုး ပစၥည္း မ်ားလာတာေတြ၊ ကၽြမ္းက်င္လုပ္သားနဲ႕ အိုးလုပ္ငန္း ပညာကို ဆက္ခံမယ့္ မ်ဳိးဆက္သစ္ ေတြ နည္းလာတာ တို႔ေၾကာင့္ ဆက္လက္ ရပ္တည္ဖို႔ ခက္ခဲေနတယ္လို႔ သိရပါ တယ္။

အိုးလုပ္တဲ့အခါမွာ အသံုးျပဳရတဲ့ ကုန္ၾကမ္း ပစၥည္းေတြ ျဖစ္တဲ့ ေျမႀကီး၊ ထင္း၊ စဥ့္ စတဲ့ ပစၥည္းေတြ ေဈးႏႈန္းျမင့္လာတာနဲ႔ လုပ္သား ရွားပါးလာတာေတြဟာ အဓိက အခက္အခဲ ျဖစ္ေနတယ္လို႔ ပုသိမ္ၿမိဳ႕က အိုးလုပ္ငန္းရွင္ေတြက ဆိုပါတယ္။

“စဥ့္အိုးဖိုလုပ္ငန္း တည္မယ္ဆိုရင္ တစ္ႏွစ္တာအတြက္ အနည္းဆံုး (က်ပ္) သိန္း ၂၀ ေလာက္လိုတယ္။ မီးဖိုတစ္ဖို တည္တာတင္ ေလးသိန္းကုန္တယ္။ ေျမႀကီး၊ ထင္း ၊စဥ့္ စတာေတြကို သိုေလွာင္ထားတယ္။ ထြက္လာတဲ့ အိုးေတြကို ေဈးကြက္မွာ ေရာင္းေတာ့လည္း အခ်ိန္ယူရတယ္။ အိုးတစ္ဖို က်က္ဖို႔ ၁၅ ရက္ ၾကာတယ္” လို႔ အိုးလုပ္ငန္းရွင္ ဦးတက္တိုးကဆိုပါတယ္။

ေျမနဲ႔ လုပ္တဲ့အိုးေတြေနရာမွာ တျခား အစားထိုးအိုးေတြ ဝင္ေနရာယူလာေပမယ့္လည္း စဥ့္နဲ႔လုပ္တဲ့ အိုးေတြဟာ ေဈးကြက္ခိုင္မာမႈ ရွိတယ္လို႔ ပုသိမ္ၿမိဳ႕ အိုးေရာင္းဝယ္ေရး လုပ္ငန္းရွင္ ဦးမ်ဳိးမင္းထြန္းက ဆိုပါတယ္။

ဦးမ်ဳိးမင္းကပဲ ဆက္ၿပီး စဥ့္အိုးေတြဟာ ငါးပိ၊ ငံျပာရည္လုပ္ငန္း၊ အသီးဆားရည္စိမ္ လုပ္ငန္းေတြမွာ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ခ်က္ျဖစ္ၿပီး အလွစိုက္ပန္းအိုး ေတြဟာလည္း ဟိုတယ္ လုပ္ငန္းရွင္ေတြက ႀကိဳတင္မွာယူ မႈေတြ ရွိတယ္လို႔လည္း ဆိုပါတယ္။

အိုးလုပ္ငန္းရွင္ ဦးသန္းဦးက “အရင္တုန္းက စဥ့္အိုးဖို သံုးဆယ္ေလာက္ရွိတယ္။ ခု သံုးဖိုေလာက္ပဲ ရွိေတာ့တယ္။ ဝင္ေငြလည္းမေကာင္း၊ ေရွ႕အလားအလာလည္း မေကာင္းေတာ့ မ်ဳိးဆက္သစ္ေတြက မသင္ခ်င္ေတာ့ဘူး” လို႔ ဆိုပါတယ္။


The Voice Journal
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...