မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက လူသတ္သမား

သင္ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ လူသတ္သမား တစ္ေယာက္ ေရာက္ေနတာ သင္သတိထားမိ ပါသလား။ သူ႔ကို လြယ္လြယ္နဲ႔ ေတာ့ သတိထားမိဖုိ႔ မလြယ္သလို သူကလည္း လူေတြ သတိမထားမိတဲ့ ပံုစံနဲ႔ ေနတတ္ တယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း လူေတြက သူ႔ကုိ လူသတ္ သမားလုိ မဆက္ဆံဘဲ မိတ္ေဆြရင္းခ်ာ တစ္ေယာက္ သဖြယ္ ဆက္ဆံၾကတယ္။ မိသားစု ထမင္း၀ိုင္း တစ္ခုျဖစ္ဖို႔ သူမပါရင္ မျဖစ္သလိုပင္။

သူက မသိမသာ နဲ႔ သင္အသက္ ရွင္ရမယ့္ ေန႔ရက္ ေတြကို တျဖည္း ျဖည္း ႏုတ္ယူေနတာကုိ သင္ သတိ ထားမိ ပါသလား။ အရင္က ေတာ့ သူက ျမန္မာ့ လူ႔ အဖြဲ႕အစည္းနဲ႔ သိပ္မရင္းႏွီး ခဲ့ေပမယ့္ အခု အခါမွာေတာ့ အိမ္တုိင္းမွာ သူ႔အတြက္ တစ္ေနရာ ေပးထားရပါၿပီ။ သူက အသံတိတ္ လူသတ္သမား။

သူ ဆိုတာကေတာ့ အိမ္ရွင္မေတြ အတြက္ မရိွမျဖစ္ အေျခအေန ျဖစ္လာတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ပါပဲ။ ဒီ အခ်ဳိမႈန္႔ ထုပ္ေတြကို ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ စြဲစြဲၿမဲၿမဲ သံုးစြဲ ေနၾကတာ ႏွစ္အေတာ္ ၾကာခဲ့ပါၿပီ။ က်န္းမာေရး နဲ႔ မညီညြတ္ဘူး ဆိုတာကို အမ်ား စုက သိထားၾကေပမယ့္ အစားထိုးစရာ မရိွတာေၾကာင့္ သူဟာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မင္းမူ ေနခဲ့ပါတယ္။

““အခ်ဳိမႈန္႔စားရင္ က်န္းမာေရး ထိခုိက္မယ္ ဆိုတာကို သိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သူ႔ေနရာမွာ တျခားအရာ ေတြသံုးရင္ အရသာ မရိွေတာ့သလို ခံစားရတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ဆက္စားေနရတာ၊ တစ္ေန႔ကို (၅၀) ဂရမ္ အထုပ္ တစ္ထုပ္ ကုန္တယ္”” လို႔ ေျမာက္ဒဂံု ျမိဳ႕နယ္ (၁) ရပ္ကြက္ မွာ ေနထိုင္တဲ့ မိသားစု ငါးဦးရဲ႕ အိမ္ေထာင္ဦးစီ ျဖစ္သူ ဦးမ်ဳိးေအာင္ က ေျပာပါတယ္။

ေစ်းကြက္ထဲ မွာေတာ့ (ဟင္းခတ္ အခ်ဳိမႈန္႔ေတႊ) အမ်ဳိးမ်ဳိး ရိွေပမယ့္လည္း အိမ္ရွင္မေတြ အ၀ယ္မ်ားဆံုး ကေတာ့ (ယိုးဒယား ႏိုင္ငံ လုပ္ အိုးတံဆိပ္၊ နန္းေတာ္ တံဆိပ္နဲ႔ တ႐ုတ္ျပည္ ကထုတ္တဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ ၾကမ္းေတြ) ပဲ ျဖစ္တယ္လို႔ ေညာင္ပင္ေလးေစ်း က အခ်ဳိမႈန္႔ အေရာင္းဆိုင္ တစ္ခုက ဆိုပါတယ္။

အမ်ဳိးအစား စံုလင္လွတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြရဲ႕ ေစ်းႏႈန္း ကလည္း တစ္မ်ဳိး နဲ႔ တစ္မ်ဳိး မတူညီ ၾကပါဘူး။ တစ္ေပါင္ထုတ္ တစ္ထုပ္ကို က်ပ္ သံုးေထာင္ ၀န္းက်င္ကေန ရာဂဏန္း ထိရိွတဲ့ အထဲမွာ ၀င္ေငြ အသင့္အတင့္ ရိွတဲ့သူေတြက ယိုးဒယား ႏိုင္ငံထုတ္ ရယ္ဒီမိတ္ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြကို ေရြးခ်ယ္ၾကၿပီး၊ လက္လုပ္ လက္စား ေတြကေတာ့ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ က ထုတ္လုပ္တဲ့ အမည္မရိွ (ေစ်းကြက္ အေခၚ အၾကမ္းမႈန္႔) အခ်ဳိမႈန္႔ေတြကို ေရြးခ်ယ္ေလ့ ရိွၾကတယ္လို ့ေစ်းကြက္ အတြင္းက သိရပါတယ္

““ကၽြန္ေတာ္ တို႔ဆီမွာ ယိုးဒယား ကလာတဲ့ အိုး တံဆိပ္ကို ၀ယ္ၾကတာ မ်ားတယ္။ တစ္ေန႔ ေရာင္းရတာ က ပံုမွန္ေတာ့ မရိွဘူး။ အနည္းဆံုး (၂၅၀) ဂရမ္ေလာက္ ကို ရွစ္ထုပ္၊ ကိုးထုပ္ေလာက္ ေရာင္းရတယ္။ မေရာင္းရဘူး ဆိုတဲ့ ရက္ေတာ့ မရိွပါဘူး””လို႔ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ အတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ကို အဓိက ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ် ေပးေနတဲ့ ေညာင္ပင္ေလး ေစ်းရွိ အခ်ဳိမႈန္႔ အေရာင္းဆိုင္ တစ္ဆိုင္က ဆိုပါတယ္။

ေညာင္ပင္ေလးေစ်း ဟာ ရန္ကုန္ တစ္ၿမိဳ႕လံုးမွာ စားသံုးေနတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ ေတြကို အဓိက ျဖန္႔ျဖဴး ေပးေနတဲ့ ေစ်းႀကီး တစ္ခု ျဖစ္တာနဲ႔ အညီ ေန႔စဥ္ ဒီေစ်းႀကီးကို အခ်ဳိမႈန္႔ (၁၅) ပိႆာ၀င္ အိတ္ပါင္း (၅၀၀)ခန္႔ ၀င္ေရာက္ ေနပါတယ္။ ဒီလို ၀င္ေရာက္ ေနတဲ့ ေနရာမွာ အရပ္အေခၚ အၾကမ္းမႈန္႔ ေတြက အိတ္ေပါင္း (၃၀၀) ၀န္းက်င္ ၀င္ေရာက္ၿပီး ရယ္ဒီမိတ္ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ ကေတာ့ ေန႔စဥ္ အိတ္ေပါင္း (၁၈၀)ကေန (၂၀၀) ၾကား ၀င္ေရာက္ ေနတာ ျဖစ္တယ္ လို႔ ေညာင္ပင္ေလး ေစ်းကို ေရာက္ရိွတဲ့ ကုန္ပစၥည္းေတြ ကို ထမ္းပို႔ေပးတဲ့ ကုန္တင္ ကုန္ခ် အဖြဲ႕၀င္မ်ားက ဆိုပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ မွာတင္ တစ္ေန႕ အခ်ဳိမႈန္႔ ပိႆာခ်ိန္ ေပါင္း တစ္ေသာင္းခြဲ ခန္႔၀င္ေရာက္ ေနတာ ျဖစ္ပါ တယ္။

ဒီပမာဏဟာ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေန ျပည္သူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ၿခိမ္းေျခာက္ ေနတာကိုေတာ့ ဘယ္သူမွ သတိထားမိ ဟန္ မရိွပါဘူး။ အခ်ဳိမႈန္႔ စားသံုးရင္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ ေစတယ္လို႔ မသိလို႔လား၊ ဒါမွမဟုတ္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ တယ္ ဆိုတာကို သိလ်က္နဲ႔ သံုးစြဲေနၾက ဆိုတာလား ဆိုတာ ေမးခြန္း ထုတ္စရာ တစ္ခုလို ျဖစ္ေနပါတယ္။

““ျပည္သူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရး အတြက္ ဘယ္ေလာက္ပဲ ဥပေဒ ထုတ္ထုတ္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္ ၿပီးေတာ့ အသိ ပညာေပးမႈေတြ အမ်ားႀကီး လိုအပ္တယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ က အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ အခုဆို ယဥ္ေက်းမႈ တစ္ခုလိုေတာင္ ျဖစ္ေနၿပီ။ တစ္ခုခု စားမယ္ဆို အခ်ဳိမႈန္႔ မပါဘူး ဆို မစားဘူး။ ဆိုင္ေတြက် ျပန္လည္း အခ်ဳိမႈန္႔ မထည့္ရင္ မေကာင္းဘူး ဆိုၿပီးေတာ့ ျဖစ္ေနၾကတယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔ ယဥ္ေက်းမႈက ေတာ္ေတာ္ လႊမ္းမိုးထားတယ္”” ဟု အမ်ဳိးသား ဒီမိုကေရစီ အဖြဲ႕ခ်ဳပ္ ဥကၠ႒ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ ရဲ႕ ဆရာ၀န္ တစ္ဦးျဖစ္သူ ခြဲစိတ္ အထူးကု ဆရာ၀န္ ေဒါက္တာ တင္မ်ဳိး၀င္းက ေျပာပါတယ္။

လူ၀င္မႈ ႀကီးၾကပ္ေရး နဲ႔ ျပည္သူ႔ အင္အား ၀န္ၾကီးဌာန က တစ္ႏိုင္ငံ လံုးမွာရိွတဲ့ လူဦးေရကို မိသားစု အလိုက္ ခြဲျခား သတ္မွတ္ရင္ တစ္မိသားစုမွာ လူငါးဦး ရိွတယ္ ဆိုၿပီး သတ္မွတ္ ၾကပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ တစ္ႏိုင္ငံလံုးမွာ ရိွတဲ့ မိသားစုေတြ အခ်ဳိမႈန္႔ စားသံုးမႈကို သိရိွႏိုင္ဖို႔ အတြက္ ၿမိဳ႕နယ္ ငါးၿမိဳ႕နယ္က မိသားစု ငါးဦးရိွတဲ့ အိမ္ (၁၀) အိမ္ စီကုိ အေသးစား စစ္တမ္း ေကာက္ယူ ခဲ့ပါတယ္။ ဒီစစ္တမ္း အရ မိသားစု ငါးဦးရိွတဲ့ အိမ္တစ္အိမ္ ရဲ႕ တစ္လတာ အခ်ဳိမႈန္႔ စားသံုးမႈဟာ ပ်မ္းမွ် အားျဖင့္ အေလးခ်ိန္ တစ္ေပါင္ ၀န္းက်င္ ရိွေနတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။

မိသားစု တစ္စုဟာ တစ္လကို အခ်ဳိမႈန္႔ တစ္ေပါင္ (တစ္ေပါင္မွာ ၂၇ ဒသမ ၇၇ က်ပ္သား) ခန္႔ စား သံုးေနတာ ျဖစ္တာေၾကာင့္ တစ္ႏိုင္ငံလံုး က လူ သန္း (၆၀) မွာရွိတဲ့ မိသားစု (၁၂) သန္း တို႔ရဲ႕ တစ္လတာ စားသံုးမႈကို ဆက္လက္ တြက္ၾကည့္ လိုက္တဲ့ အခါ တစ္ႏိုင္ငံလံုး ရဲ႕ တစ္လ အခ်ဳိမႈန္႔ စားသံုးမႈဟာ ေပါင္ (၁၂) သန္း ေက်ာ္ေနတာ ကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေပါင္ (၁၂) သန္း ဟာ ကြန္တိန္နာ အလံုး (၁၅၀) စာ ပမာဏ ရွိပါတယ္။ အဲဒီ ကြန္တိန္နာ အလံုးေရ ပမာဏဟာ ရန္ကုန္ ဆိပ္ကမ္းမွာ ကုန္တင္ ကုန္ခ် လာလုပ္တဲ့ တန္ခ်ိန္ တစ္ေသာင္း ႏွစ္ေထာင္ရွိတဲ့ အလတ္စား သေဘၤာတစ္စီး စာရဲ႕ တစ္၀က္ ရွိပါတယ္။ (ရန္ကုန္ဆိပ္ကမ္း ဟာ အျမင့္ဆံုး တန္ခ်ိန္ (၁၅၀၀၀) သာ လက္ခံႏိုင္တဲ့ ဆိပ္ကမ္း တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။)

ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ တစ္လတာ အခ်ဳိ႕မႈန္႔ စားသံုးမႈဟာ တန္ခ်ိန္ (၅၀၀၀)ခန္႔ ရွိေနသလို၊ ျပည္ပ ႏိုင္ငံေတြက တင္ပို႔ေန တဲ့ ႏႈန္းထားဟာလည္း အဲဒီ စားသံုးမႈ ပမာဏထက္ သံုးဆေလာက္ ရွိတယ္လို႔ စီးပြားေရး ႏွင့္ ကူးသန္း ေရာင္း၀ယ္ေရး ၀န္ႀကီးဌာန၊ မိုဘိုင္းတင္း အဖြဲ႕မွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဦးနႏၵက ေျပာပါတယ္။

လက္ရိွ ျမန္မာႏိုင္ငံက အိမ္ရွင္မမ်ား အသံုးျပဳေနတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ ၀င္ေရာက္တာ ေတြလည္း ရိွေနၿပီး၊ စားသံုးရန္ မသင့္တဲ့၊ လူကို ေဘး အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ ၀င္ေရာက္မႈကို တားဆီးၾကဖို႔ေတာ့ ဌာနဆိုင္ရာ မ်ားရဲ႕ တာ၀န္သာ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ စားသံုးရန္ သင့္သည္ ျဖစ္ေစ၊ မသင့္သည္ ျဖစ္ေစ လူတစ္ေယာက္ ရဲ႕ အေထြေထြ က်န္းမာေရး အတြက္ ဘယ္လို အခ်ဳိမႈန္႔မ်ဳိး ကိုမဆို ေရွာင္ရွား သင့္ပါတယ္။ လူရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳေစတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ ဆိုတာ မရွိေသးပါဘူး။

““ကၽြန္ေတာ္တို႔ ကေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔ေတြကို တင္သြင္းမယ့္ ကုမၸဏီ ေတြက က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ေတြ၊ FDA ေတြက စားသံုးဖို႔ သင့္တယ္လို႔ ေထာက္ခံခ်က္ ပါမွ တင္သြင္းခြင့္ ေပးတယ္။ FDA က အသိအမွတ္ မျပဳတဲ့ စားေသာက္ကုန္ ေတြကိုေတာ့ အားလံုး မီး႐ိႈ႕ ဖ်က္ဆီး ပစ္လုိက္တယ္။ ေစ်းကြက္ထဲ မွာ ေရာက္ေနတဲ့ တရားမ၀င္ ကုန္ပစၥည္းေတြ ကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ လက္လွမ္း မမီတဲ့ ေနရာကေန ေရာက္ေနတာ ျဖစ္တယ္””လို႔ ဦးနႏၵ က ဆက္လက္ ေျပာၾကားပါတယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ စားသံုးမႈနဲ႔ တင္သြင္းမႈကို ၂၀၀၀ ျပည့္ ႏွစ္၀န္းက်င္ က တရား၀င္ ပိတ္ပင္ခဲ့ၿပီး ယခု အစိုးရသစ္ တက္လာၿပီး ေနာက္ပိုင္း မွာေတာ့ စားသံုးသူမ်ား နဲ႔ စီးပြားေရး သမားတခ်ဳိ႕ရဲ႕ ေတာင္းဆိုမႈေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ေထာက္ခံခ်က္ပါတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ ေတြကို ျပန္လည္ တင္သြင္း ခြင့္ျပဳ ခဲ့တာလို႔ သူက ဆက္ေျပာပါတယ္။

““ဘယ္ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ အစည္းကပဲ ဘယ္ေလာက္ ေထာက္ခံ ထားတယ္ ေျပာေျပာ အခ်ဳိမႈန္႔ ဆိုတာ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ အစားအစာ ျဖစ္တာေၾကာင့္ စားသံုးဖို႔ မသင့္ဘူး။ အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ကို အလြန္အကဲ စားသံံုးတဲ့ သူေတြ အေနန႔ဲ ေရရွည္မွာ က်န္းမာေရး ဆိုးက်ဳိးေတြ အမ်ားႀကီး ျဖစ္လာႏိုင္တယ္”” လို႔ ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရး ေစာက္ေရွာက္ေရး တကၠသိုလ္ မွ ေက်ာင္းအုပ္ႀကီး ေဒါက္တာ ေနစိုးေမာင္က ဆိုပါတယ္။ လက္ရိွမွာလည္း သူဟာ အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ က်န္းမာေရး ဆိုးက်ဳိးမ်ားကို စစ္တမ္းမ်ား ျပဳလုပ္ေနၿပီး မၾကာမီ ကာလမွာ အမ်ားျပည္သူ သိရိွေစႏိုင္ဖို႔ အတြက္ ခ်ျပ ေပးသြားမယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

ျမန္မာ မိသားစုေတြရဲ႕ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနတဲ့ အစား အစာ မ်ားမွာ မပါမျဖစ္ သံုးစြဲေနတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကို ၁၉၀၈ ခုႏွစ္မွာ ဂ်ပန္ လူမ်ဳိး Mr.KiKunaeikeda က စတင္ တီထြင္ခဲ့ၿပီး ပထဦးဆံုး အခ်ဳိမႈန္႔ကို ပင္လယ္ ေက်ာက္ပြင့္ေတြ က ထုတ္လုပ္ ခဲ့ပါတယ္။ ယင္းေနာက္ အာဂ်ီႏိုမိုတို အမည္နဲ႔ ကမၻာေက်ာ္ ဟင္းခတ္ အခ်ဳိမႈန္႔ တစ္မ်ဳိးကို ေအာင္ျမင္စြာ ထုတ္လုပ္ ႏိုင္ခဲ့ေပမယ့္ သကၠရာဇ္ ၂၀၀၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ အခ်ဳိမႈန္႔ရဲ႕ ဆိုးက်ဳိးမ်ား သိသိ သာသာ ေပၚေပါက္ လာခဲ့တာေၾကာင့္ ကမၻာ့ ႏိုင္ငံႀကီး အမ်ားစုမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ ေရာင္းခ် တင္သြင္းခြင့္မ်ား ကို တရား၀င္ ပိတ္ပင္ လာရတဲ့ အထိ ရိွခဲ့တယ္ လို႔ ၀ိကီးပီးယား စာမ်က္ႏွာမွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ကို ေရရွည္ ပံုမွန္ စားသံုးမယ္ ဆိုရင္ ဆီးခ်ဳိ မျဖစ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးတဲ့ အင္ဆူလင္၊ အ၀လြန္ျခင္း ကို တားဆီးေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္း တို႔ကို ႀကီးမားစြာ အေႏွာင့္အယွက္ ေပးပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ေတြကို ျမန္ျမန္ ပ်က္စီးေစၿပီး အရြယ္ မတိုင္ခင္ မွတ္ၪာဏ္ ေပ်ာက္ဆံုး ေစတတ္သလို ေမ့တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္လာ ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေမြးကင္းစ ကတည္းက အခ်ဳိမႈန္႔ကို စားသံုးတဲ့ ကေလးေတြ ဟာ ၪာဏ္ရည္ ပိုင္းဆိုင္ရာ ယုတ္ေလ်ာ့မႈေတြ ေတြ႕ရ တတ္တယ္ လို႔ အြန္လိုင္း စြယ္စံုက်မ္းရဲ႕ စာမ်က္ႏွာမွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။

ယခုႏွစ္ ဇန္န၀ါရီလ အတြင္းက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ေဆးသုေတသန ညီလာခံမွာ ေဆးတကၠသုိလ္ (၂)၊ ပါေမာကၡခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ တင့္ေဆြလတ္ က စာတမ္း တစ္ေစာင္ တင္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီ စာတမ္းမွာ အသက္ (၂၀) အရြယ္မွ အသက္ (၇၉) ႏွစ္ အရြယ္အတြင္း ျမန္မာႏုိင္ငံရွိ လူေပါင္း (၁ ဒသမ ၉) သန္းေက်ာ္ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနတယ္ လို႔ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။ အဲဒီ ကိန္းဂဏန္း အရ လူေျခာက္ဆယ္ မွာ ႏွစ္ေယာက္ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ ျဖစ္ပြား ေနတယ္ လို႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ လကၡဏာ ျပေနတဲ့ လူေပါင္း တစ္သန္းေက်ာ္ ရွိေနတယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။

““အခ်ဳိမႈန္႔ကို စားရင္ ေသြးတိုးႏိုင္တယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ထိခိုက္ ႏိုင္တယ္။ ေလျဖတ္ ႏိုင္တယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔ ေတြမွာ ဆိုဒီယမ္ ဓာတ္ေတြပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ ဟာ က်န္းမာေရး အရ ဆိုဒီယမ္ ပါတဲ့ ဟာေတြကို လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဇြန္း ထက္ပိုၿပီး စားဖို႔ မသင့္ဘူး””လို႔ ရန္ကုန္ ေဆးတကၠသိုလ္ (၂) ပါေမာကၡခ်ဳပ္ (ၿငိမ္း) ေဒါက္တာ တင့္ေဆြလတ္က ေျပာပါတယ္။

လူထု ေခါင္းေဆာင္ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ ဟာ ေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ကို လံုး၀ မစားသံုး ပါဘူးလို႔ သူမရဲ႕ မိသားစု ဆရာ၀န္ျဖစ္တဲ့ ခြဲစိတ္ အထူးကု ဆရာ၀န္ ေဒါက္တာ တင္မ်ဳိး၀င္းက ေျပာပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက စတင္ခဲ့တဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ ေတြကို ဂ်ပန္ လူမ်ဳိးေတြ ေတာင္ မသံုးဘူးလို႔ သိရပါတယ္။ ဂ်ပန္ လူမ်ဳိးေတြ လာေရာက္ ဖြင့္လွစ္ထားတဲ့ ဂ်ပန္စတိုင္ စားေသာက္ဆိုင္ ေတြမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ဟာ ဥပဒ္ ျဖစ္ေစတယ္ ဆိုတာကို လက္ခံထားလို႔ အခ်ဳိမႈန္႔ အစား အျခား ဟင္းခတ္မႈန္႔ ကုိ အစားထိုးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ ေရာင္းခ် ေနၾကတာ ကလည္း အိမ္ေထာင္ရွင္မ ေတြအတြက္ စဥ္းစားစရာ အခ်က္တစ္ခု ျဖစ္ေနပါတယ္။

““အခ်ဳိမႈန္႔ကို အသံုးျပဳၿပီး ေတာ့ လံုး၀ မခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ ဂ်ပန္ သူေဌးက မွာထားတယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔ အစား တျခား ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ တို႔ကို ထည့္သြင္းၿပီး ခ်က္တယ္။ ဒီမွာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား ခ်က္ျပဳတ္ ေရာင္းေနတာ ကေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔ အစား ၾကက္သားမႈန္႔ ဆိုတဲ့ အရာေတြကို သံုးေနၾကတာ မ်ားတယ္။ အစားထိုးစရာ သိပ္မရိွေလာက္ ေအာင္ ရွားတယ္။ အစားထိုး ခ်က္စရာဆိုလုိ႔ ဒီၾကက္သားမႈန္႔ ေတြေလာက္ပဲ ရိွတယ္”” လို႔ ဦးခ်စ္ေမာင္ အိမ္ရာက ဂ်ပန္ စားေသာက္ဆိုင္ တစ္ဆိုင္ျဖစ္ တဲ့ YGN Drinking & BAR က စားဖိုမွဴး ျဖစ္သူ ကိုေက်ာ္၀င္းရိွန္ က ဆိုပါ တယ္။

ဒီေနရာမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ဟာ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ ေစတာကို သိတဲ့ လူတခ်ဳိ႕ကို ပစ္မွတ္ထားၿပီး အသြင္ေျပာင္း ထားတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ေစ်းကြက္ထဲမွာ ျဖန္႔ေနတာ လည္း ရွိပါတယ္။ ဒါေတြကလည္း အခ်ဳိမႈန္႔ လိုပဲ စားသံုးသူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။

အိမ္ေထာင္ရွင္မေတြ အသံုးျပဳ ေနၾကတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ ေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႕ မညီညြတ္သလို ေရာဂါကုိ မိသားစု ၀င္ေငြထဲက ပုိက္ဆံနဲ႔ ရွာ၀ယ္သလို ျဖစ္ေနပါတယ္။ မိသားစု တစ္စုဟာ တစ္လကို အခ်ဳိမႈန္႔ တစ္ေပါင္ႏႈန္း စားမယ္ ဆိုရင္ မိသားစု (၁၂) သန္း အတြက္ တစ္လကို က်ပ္ သန္းေပါင္း (၂၄၀၀၀) ကုန္က်မွာ ျဖစ္ၿပီး၊ တစ္ႏွစ္ ကုန္က်မႈ ကို တြက္ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ က်ပ္သန္းေပါင္း (၂၈၈၀၀၀) ရိွေနပါတယ္။

အခ်ဳိမႈန္႔ စားသံုးမႈေၾကာင့္ ကုန္က်ေနတဲ့ ပိုက္ဆံေတြ ဟာ ျမန္မာ ႏိုင္ငံတြင္းက ေက်းရြာေပါင္း ႏွစ္ေသာင္းေက်ာ္က မိသားစု ေပါင္းႏွစ္သန္း နီးပါးကို သမ၀ါယမ ၀န္ႀကီးဌာန က ေခ်းထားတဲ့ ေခ်းေငြ စုစုေပါင္းထက္ ပိုမ်ားေနပါတယ္။

ဒီလို ကုန္က်တဲ့ ပိုက္ဆံေတြ ဟာ အက်ဳိးမရိွဘဲ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေနတဲ့ အတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ အစား ဘယ္အရာ ကို အသံုးျပဳ ၾကမလဲဆို တာကို မိသားစုေတြ အေနနဲ႔ စဥ္းစား သင့္ပါၿပီ။ အသက္ကို ၪာဏ္ေစာင့္တယ္ ဆိုတဲ့ ဆို႐ိုး စကားေတြ ရိွခဲ့တာ ေၾကာင့္ တိတ္တဆိတ္ လူေတြကို ေရာဂါ ေပါင္းစံု ေပးေနတဲ့ လူသတ္သမား အခ်ဳိမႈန္႔ကို ဘယ္လို စီရင္ၾကမလဲ။

အိမ္ေထာင္ ရွင္မေတြ အေနနဲ႔ ကလည္း ဟင္းခ်က္ရာမွာ လက္ရာ ေကာင္းမြန္ဖို႔ ထက္ မိသားစုရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အထူးအေလး ထားၿပီး အခ်ဳိမႈန္႔ အစား ဘယ္ အရာကို ေရြးခ်ယ္ၾကမလဲ ဆိုတဲ့ အခ်က္ကို ေလးေလး နက္နက္ စဥ္းစား သင့္ေနပါၿပီ။ ဒီလိုမွ မဟုတ္ရင္ေတာ့ မသိမသာနဲ႔ အသက္ေတြ ႏုတ္ယူေတာ့မယ့္ လူသတ္သမား ကေတာ့ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲ မွာ အသင့္ ေစာင့္ေနပါတယ္။


The Messenger
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...