အသင့္၊ အလြယ္၊ အျမန္စားေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္

အသင့္စား ေခါက္ဆြဲတခြက္ (ဓာတ္ပုံ – စိုင္းေဇာ္ / ဧရာ၀တီ)

ေခတ္ကေတာ့ အႏွစ္သာရ မေျပာင္းေပ မယ့္ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္း ကေတာ့ ေျပာင္းလာ ခဲ့တယ္။ လူ႔အခြင့္ အေရးေတြ၊ ဒီမိုကေရစီေတြ ဘယ္ေနမွန္း မသိေပမယ့္ ကမၻာနဲ႔ ရင္ေပါင္တန္း လာႏိုင္တာက အစား အေသာက္ ေတြ ေပါ့။ ဟိုတုန္းက နာမည္ပဲ ၾကားဖူးတာေတြ၊ ရွိမွန္းေတာင္ မသိခဲ့ရတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ က ျပည္လံုးႏွံ႔ေအာင္ ေနရာယူ လာၾကတယ္။

သူတို႔ဆီမွာ အျမန္စားဆိုတဲ့ အျမန္ရၿပီး လြယ္လြယ္ ရလို႔စားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ဒီမွာေတာ့ ၿမိဳ႕ႀကီး ေတြမွာ ဆိုင္ႀကီးေတြ တခမ္းတနားနဲ႔ ေဖာက္ကား ေသာက္စားေနၾကသလို၊ လမ္းေဘး ဆိုင္ေလးေတြမွာ အထုပ္ေလးေတြနဲ႔ လည္း အလြယ္တကူ သယ္ယူ သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကၿပီ ေပါ့။ ဘိုလို Fast Food အျမန္စားလို႔ အမည္တပ္ထားတဲ့ အတိုင္း တထိုင္တည္း စားႏိုင္ေအာင္ ျပင္ဆင္ ထားၿပီးသား အစား အစာေတြကို အျမန္စားလို႔ ေခၚလိုက္တာပါ။

တကယ္တမ္း က်ေတာ့ အဲဒီ အစားအစာေတြက အာဟာရ တန္ဖိုး မည္မည္ရရ၊ ဒါမွမဟုတ္ လံုးဝမရွိဘဲ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီေတြ အမ်ားႀကီး တက္ေစတယ္ ဆိုတာေတာ့ သုေတသနျပဳမႈေတြက သတ္မွတ္ထား ၾကတာပါ။ ဒီအျမန္စား အစာေတြက အခ်ိန္ကုန္ သက္သာေစတယ္ လို႔ သာမန္ ယူဆႏိုင္ ေပမယ့္ အာဟာရ အတြက္ေတာ့ အက်ိဳးမျပဳပါဘူး။ အဆီ၊ သၾကား၊ ကယ္လိုရီေတြ ပိုမိုပါဝင္ၿပီး အာဟာရတန္ဖိုး နည္းပါးၾက လို႔ပါ။

အေတြ႔ရမ်ားတဲ့ ဆားငန္ငန္ မုန္႔ေတြ၊ ပီေက၊ သၾကားလံုး၊ အခ်ိဳပြဲ၊ ေၾကာ္ထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ အခ်ိဳရည္ ေတြ က အဲဒီ အမ်ိဳးအစားေတြထဲ ပါဝင္တာေပါ့။ ေနာက္ထပ္ၿပီး အဲဒီ အသင့္ အျမန္စား အမ်ိဳးအစားထဲမွာ ထည့္သြင္းထားတာ ေတြက မုန္႔အေျခာက္ေတြ၊ ဌာပနာပါတဲ့ မုန္႔ေတြ၊ ဆင္းဒ္ဝစ္ခ်္၊ ဟမ္ဘာဂါ၊ ပီဇာ၊ ၾကက္ကင္ အစရွိတာေတြ ပါပဲ။ အခ်ိဳရည္ မ်ိဳးစံုနဲ႔ မစ္ခ္ရွိတ္ လိုမ်ိဳးေတြလည္း ပါဝင္ေလရဲ႕။

အဲဒီ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ ဆိုးက်ိဳးေတြ အစားအေသာက္ရဲ႕ အရည္အေသြးနဲ႔ မလတ္ဆတ္တာ မ်ိဳးေတြ အေၾကာင္း ေျပာေနတာ မဟုတ္ပါဘူး။ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ ခူးဆြတ္ၿပီး ပူပူေႏြးေႏြး ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ ထားတဲ့တိုင္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြ ရွိႏိုင္တယ္ဆိုတာ ေျပာခ်င္တာပါ။

အေသးအမႊားကေန ႀကီးႀကီးမားမား အထိ က်န္းမာေရး ထိခိုက္မႈေတြ ရွိႏိုင္တာပါ။ စားၿပီးၿပီးခ်င္း ျဖစ္တာမ်ိဳး ကေန အခ်ိန္ၾကာလာမွ ေရာဂါဘယ ေတြ ျဖစ္လာတာ လည္း ရွိေနတာပါ။ အသင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အျမန္စား အစာေတြက က်န္းမာေရး အတြက္ အမ်ားႀကီး ထိခိုက္ ေစတဲ့အထဲမွာ အျဖစ္မ်ားတာေတြကို ေျပာျပခ်င္ပါ တယ္။

အဝလြန္ျခင္း

အဝလြန္ျခင္း (Obesity) ဆိုတာက ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီေတြ မ်ားတာကို ဆိုလိုတာပါ။ သာမန္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ ရွိသင့္တာထက္ ပိုတဲ့ Overweight နဲ႔ေတာင္ မတူပါဘူး။ အျမန္စား အစာေတြက ကယ္လိုရီနဲ႔ သၾကား ဓာတ္ေတြ မ်ားတာမို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ေစပါတယ္။ နည္းနည္းစားၿပီး မ်ားမ်ား တက္ေစတာပါ။

ဒီ အစားအေသာက္ေတြ အစားမ်ားတဲ့ သူေတြက ပံုမွန္စားေနက် အေလ့အထ ေတြလည္း ပ်က္လာတတ္ ပါတယ္။ သစ္သီးဝလံ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ စားဖို႔ပါ ပ်င္းလာတတ္ ပါတယ္။ ပံုမွန္အစာထက္ အျမန္စား ေတြ ပိုစားတဲ့ အေလ့အက်င့္ ျဖစ္လာေလ၊ အဝလြန္တာ ျဖစ္လာေလပါပဲ။

ႏွလံုးေရာဂါ

အသင့္ျပင္ အျမန္စား အစားအေသာက္ တပတ္မွာ ၄ ႀကိမ္ေလာက္ စားသူေတြမွာ ႏွလံုး ေရာ ဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးႏိုင္တဲ့ ရာခိုင္ႏႈန္းက ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေတြ႔ရွိခဲ့ၾက ပါတယ္။ ဒါ အလြန္ေၾကာက္စရာ ကိန္းဂဏန္း ပါပဲ။

ဒီလိုျဖစ္ရတာက လည္း အဲဒီ အစားအေသာက္ ေတြမွာ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ အသြင္ေျပာင္းဆီေတြ ပမာဏ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ပါပဲ။ အဲဒီ အဆီေတြက ေသြးေၾကာေတြ ထဲမွာ ခဲၿပီး ပိ္တ္ဆို႔ ေစသလို ကိုလက္စထေရာ အဆီဓာတ္ကိုလည္း ျမင့္တက္ေစ တဲ့ အရာေတြ ျဖစ္ေနလို႔ ပါပဲ။

အမ်ိဳးအစား ၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ

အလုပ္ေတြ မ်ားၿပီး ေျပးလႊားေနရသူေတြ အတြက္ေတာ့ အသင့္ျပင္ အျမန္စား အစာေတြက အဆင္ေျပ သလို ျဖစ္ေနမွာ ပါ။ ေစ်းခ်ိဳတာ ရွိမယ္၊ ခ်က္ျပဳတ္ရတဲ့ ကရိကထ နည္းမယ္ ေပါ့။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ အစာေတြေၾကာင့္ အသက္ႀကီးရင္ ျဖစ္လာတတ္တဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမ်ိဳးအစား နံပါတ္ ၂ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ကလည္း တိုးလာ ပါတယ္။ ဘဝ ေနထိုင္မႈ ပံုစံေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္လာတာ၊ အထိုင္မ်ားတဲ့ အလုပ္ေတြ လုပ္ရတာကေန ဒီေရာဂါ ျဖစ္လာ တတ္တာကိုး။ အသင့္ျပင္ အျမန္စားေတြေၾကာင့္ အဝလြန္လာရာကေန ဆီးခ်ိဳေရာဂါဆီ ဦးတည္လာတတ္တာ ပါပဲ။

အစာအိမ္နာ

အစာအိမ္မွာ အနာျဖစ္တဲ့ ေရာဂါက အစာလမ္းေၾကာင္း တေလွ်ာက္မွာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ေရာဂါပါပဲ။ အစာအိမ္မွာ အက္ဆစ္ အခ်ဥ္ဓာတ္ လြန္ကဲၿပီး အရမ္းနာက်င္မႈ ခံစားရတတ္ပါတယ္။ အရင္တုန္းကေတာ့ ဒီေရာဂါရဲ႕ အေၾကာင္းရင္းေတြမွာ စိတ္ဖိစီးမႈ၊ အပူအစပ္ေတြ စားသံုးတာ၊ အရက္ အလြန္အကြ်ံ ေသာက္သံုး တာေတြေၾကာင့္ လို႔ ယူဆခဲ့ ၾကတာပါ။ အခု ေနာက္ပိုင္းေတာ့ ပီဇာ၊ မုန္႔အေျခာက္ေတြနဲ႔ ဆားစိမ္ထားတဲ့ သေရစာေတြလည္း အစာ အိမ္နာ ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းေတြထဲမွာ ထည့္သြင္း လာၾကပါၿပီ။

မိသားစုဘဝ ထိခိုက္မႈ

အသင့္ လုပ္ၿပီးသား အျမန္စား အစာေတြကို မွီခိုလြန္းတာက မိသားစုေတြ အတူတကြ ဝိုင္းဖြဲ႔ စားေသာက္တဲ့ အေလ့ အထကို ေပ်ာက္ရွေစပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္ရင္း အဆင္ေျပသလို ဝယ္ၿပီး စားေသာက္မယ္၊ ကား ေမာင္းရင္း စားမယ္၊ ႐ံုးက အလုပ္စားပြဲမွာ စားမယ္၊ ဒီလိုနဲ႔ ဆာေလာင္ခ်ိန္ခ်င္း မတူ၊ အိမ္မွာ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္တဲ့ အေလ့လည္း ေပ်ာက္ၿပီး ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ့စရာ ခံစားမႈေလးေတြ ေလ်ာ့ပါး သြားတတ္ ပါတယ္။

ခံတြင္းပ်က္ေစတယ္

ပံုမွန္ အစားအေသာက္ေတြမွာ သဘာဝ အရသာေတြက ခံတြင္းေကာင္း ေစပါတယ္။ အဲဒါေတြက အလြယ္ အသင့္ စားစရာ ေတြမွာ တိတိက်က် ပါဝင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အၿမဲ စားေသာက္ေနတဲ့ အခါ ခံ တြင္းပ်က္တယ္၊ အစာမေၾက ျဖစ္တယ္၊ တခါတရံ အစာဆိပ္ေတာင္ သင့္ေစပါတယ္။ အစာအိမ္မွာ တင္း တိမ္ ေရာင့္ရဲမႈ မရေစဘူးေပါ့။

အဓိက အာဟာရေတြမပါဝင္

ေသေသခ်ာခ်ာ အာဟာရ မွ်တေအာင္ စီမံ ထားတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကသာ လူ႔ကိုယ္ခႏၶာ ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈကို လုပ္ေဆာင္ ေပးႏိုင္တာပါ။ အလြယ္အသင့္ အစားအေသာက္ေတြက အဲဒီလို မွ်တတဲ့ အာဟာရေတြ မပါဝင္ပါဘူး။ ကယ္လိုရီပါရင္ အသား ဓာတ္မပါ၊ အသားဓာတ္ ပါရင္ အသီးအရြက္ ဓာတ္မပါ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ အာဟာရ တမ်ိဳးကေန အမ်ားႀကီး ပါေပမယ့္ တျခားတမ်ိဳး လံုးဝ မပါတာမ်ိဳး ေပါ့။ ဒီေတာ့လည္း ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လိုအပ္ခ်က္ကို မျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ဘဲ အာဟာရ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေတြ ျဖစ္လာႏိုင္တာ ေပါ့။

စိတ္ဖိစီးမႈ

အဆီမ်ားတဲ့ အစာေတြက ႏွလံုး၊ ေသြးေၾကာ၊ အသည္းနဲ႔ တျခား ေရာဂါေတြ ျဖစ္ဖို႔ ဆက္ႏႊယ္ေနတာ အျပင္ စိတ္ဖိစီးမႈ လည္း ျမင့္မားေစပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈနဲ႔ အဆီမ်ားတဲ့ အစာေတြ ဆက္ႏႊယ္မႈကို သုေတသနေတြ အရ ေတြ႔ထားတာလို႔ ဆိုပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ အားျဖည့္ အစာေတြ၊ လန္းဆန္းေစတယ္ ဆိုတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြ မွာလည္း ခႏၶာကိုယ္ကို ႏိႈးဆြတဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာက စိတ္ဖိစီးမႈ ျမင့္ေစပါတယ္။ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ကိုလာ၊ ေခ်ာကလက္ေတြ၊ ဂ်ံဳအႏုနဲ႔လုပ္တဲ့ မုန္႔ေတြ၊ ျပည့္ဝ အဆီေတြ ပါဝင္တဲ့ အလြယ္အသင့္ စားစရာ ေတြမွာ တာရွည္ခံေအာင္၊ အနံ႔အရသာ ျပည့္ေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြကိုလည္း စိတ္ဖိစီးမႈ ျဖစ္ေစတဲ့အရာေတြလို႔ ဆိုပါတယ္။

ေနာက္ဆံုးေတာ့ အခုလို အလြယ္အသင့္ စားစရာေတြ ေပၚေပါက္လာတာ အလုပ္သက္သာ၊ အဆာေျပ တယ္ ထင္ရ ေပမယ့္ အဓိက အခ်က္ေတြ ျဖစ္တဲ့ အာဟာရမျပည့္မႈနဲ႔ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈေတြကို သတိခ်ပ္ ရပါလိမ့္ မယ္။ တခါတရံ အာသာေျပ စားတာမ်ိဳးကလြဲရင္ အဲဒီ အစားအေသာက္ေတြကို အမ်ားႀကီး ႀကိမ္ဖန္ မ်ားစြာ မစားသင့္ပါဘူး။ အာလူးေၾကာ္ အေျခာက္နဲ႔ အခ်ိဳရည္ အၿမဲစားေသာက္မယ့္ အစား ေကာက္ ညႇင္းေပါင္းနဲ႔ ပဲျပဳတ္ေလး စားလိုက္ သင့္တာ ေပါ့။

မယိုးနိစ္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ဆလတ္လို႔ ေခၚတဲ့ အသုပ္အစား သဘာဝ သေဘၤာသီးသုပ္ေလးက ပိုအရသာ မရွိေပဘူး လား။ အသင့္အလြယ္ အစားအေသာက္ေတြက အသင့္အလြယ္ ေရာဂါ သယ္ေဆာင္လာမယ့္ အႏၱရာယ္ေကာင္ေတြ လည္း ျဖစ္တယ္ ဆိုတာ သတိေလးနဲ႔ ခ်င့္ခ်ိန္ၾကဖို႔ ပါ။ “ခံတြင္း အခ်င့္၊ ဝမ္းအက်င့္” လို႔ ဆိုၾကတယ္ မဟုတ္လား။ ။

ေကာက္စာ - အသင့္ျပင္ အျမန္စား အစားအေသာက္ တပတ္မွာ ၄ ႀကိမ္ေလာက္ စားသူေတြမွာ ႏွလံုး ေရာ ဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးႏိုင္တဲ့ ရာခိုင္ႏႈန္းက ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေတြ႔ရွိခဲ့ၾက ပါတယ္။ ဒါ အလြန္ေၾကာက္စရာ ကိန္းဂဏန္းပါပဲ

The post အသင့္၊ အလြယ္၊ အျမန္စားေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္ appeared first on ဧရာ၀တီ.
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...