ေဆးဖက္၀င္ျမန္မာ့ သနပ္ခါးအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ

နံ ့သာ ဆယ္ပါးထဲမွာ တစ္ပါး အပါအ၀င္ျဖစ္တဲ့ သနပ္ခါး ပင္ဟာေရွာက္မ်ိဳး ရင္းျဖစ္ျပီး၊ ရုကၡေဗဒ အမည္မွာ Limonia acidissima Linn ျဖစ္ပါတယ္။ သနပ္ခါးကို အဂၤလိပ္လို Chinese Box-Tree ၊ ကခ်င္လို San-Phak၊ မြန္လို Sanut-Khar ၊ ရွမ္းလို Sanak-Khar လို ့ေခၚပါတယ္။ သနပ္ခါးပင္မ်ားကို ပခုကၠဴ၊ ျမင္းျခံ၊ ျပည္၊ ေရႊဘို၊ စစ္ကိုင္း၊ ျမိဳင္၊ ႏြား ထိုးၾကီး၊ ေတာင္သာ စတဲ့ အပူပိုင္းေဒ သေတြမွာ အမ်ား ဆံုးေတြ ့ရွိရပါတယ္။ အခ်ိဳ ့ေသာ ျမန္မာျပည္ ၏ အထက္ဖက္ပိုင္းရွိ ရြက္ျပတ္ေတာေျခာက္ မ်ားမွာ လည္း သနပ္ ခါးပင္ေတြကို ေတြ ့ရတတ္ပါတယ္။ သနပ္ခါးကို အမ်ိဳးသားမ်ားသာမက၊ ကေလးငယ္မ်ား ပါမက်န္ သံုးစြဲၾကပါတယ္။ သို့ေသာ္ သနပ္ခါးအပင္ကို လူတိုင္း မျမင္ဖူးၾကတာမို ့ အပင္အေၾကာင္း ကို ေအာက္ပါ အတိုင္း သရုပ္ေဖာ္ျပခ်င္ပါတယ္။

(အပင္ ပံုသ႑ာန္) အျမင့္ ၂၀-၃၀ ေပထိျမင့္တဲ့ ပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ပင္စည္ရဲ ့အကိုင္းအခက္ေတြမွာ ၁/၂ လက္မ မွ ၁ လက္မ အထိရွည္ေသာ ခြ်န္ထက္မာေက်ာတဲ့ ဆူးမ်ားရွိၾကပါတယ္။ အပင္ႏုစဥ္မွာ အေပြးမဲ့ျပီး အပင္ရင့္လာတဲ့အခါ အေပြးထူလာ ပါတယ္။

(အရြက္ ပံုသ႑ာန္) ရြက္ေပါင္းျဖစ္ျပီး ရြက္လႊဲ ထြက္ပါတယ္။ အလ်ား ၃ လက္မ မွ ၅ လက္မထိ ရွည္ျပီး ရြက္ညွာမွာ အေတာင္္ပါ ရွိပါတယ္။ ရြက္ျမႊာ ၂ စံု မွ ၃ စံုထိရွိျပီး ထိပ္ရြက္တစ္ရြက္ပါ ပါတယ္။ ရြက္ျပားေျပာင္ေခ်ာျပီး ေတာင့္တင္းမာေက်ာ၍ အစိ္မ္း ရင့္ ေရာင္ ရွိပါတယ္။

(အပြင့္ ပံုသ႑ာန္) ရနံ ့သင္းျပီး ေသးငယ္၍ အ၀ါႏုေရာင္ရွိပါတယ္။ တန္ခူး နဲ့ကဆုန္လမ်ားမွာ အဆုပ္ လိုက္ပြင့္ပါတယ္။

(အသီး ပံုသ႑ာန္) ခ်ဥ္ေသာအရသာရွိ၍ အျပြတ္လိုက္သီး ပါတယ္။ အ၀ါႏုေရာင္ ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့အေစ့ျဖစ္ကာ အရြယ္အစားမွာ ငရုပ္ ေကာင္းေစ့ခန္ ့ျဖစ္ပါတယ္။ ၀ါေခါင္ နဲ ့ေတာ္သလင္းလေတြမွာ အသီးမွည့္ပါတယ္။

(အျမစ္ ပံုသ႑ာန္) အလြန္္ရွည္လ်ားေသာ ေရေ သာက္ျမစ္ျဖစ္ ပါတယ္။ ေဘးျမစ္မ်ားမွာလည္း ရွည္လ်ားျပီး ျဖန္ ့ထြက္ေနၾကပါ တယ္။ အေပြးအေခါက္မ်ား ပါရွိကာ၊ ပင္စည္ထက္ အေရာင္ပို၍ ၀ါပါတယ္။

သနပ္ခါး၏ ေဆးဖက္၀င္ အသံုးျပဳပံုမ်ား။

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္း အရ သနပ္ခါးသည္ ပူ၏ ၊ ေသြးကိုၾကြေစ၏ ၊ ပူခါးခ်ဳပ္ပြင့္ျဖစ္၏ ၊ ငန္းမန္းကိုနိုင္ေစ၏ ၊ အပူနာအေအး နာ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးတြင္သံုးနိုင္၏ ၊ အပင္၏ အရြက္ အသီး ပင္စည္ အျမစ္ အားလံုးကို အသံုးျပဳနိုင္ ၏လို ့ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။

အရြက္၏ ေဆးဖက္၀င္ပံု။

(၁) ၀က္ရုးျပန္ေရာဂါကုေဆးေဖာ္စပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။

(၂) အနာၾကီးေရာဂါသည္ မ်ားအတြက္ အရြက္ကိုျပဳတ္၍ ေရခ်ိဳးျပီး ေခြ်းေအာင္းေပးပါ။

(၃) အရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆားမ်ားမ်ားခတ္၍ ေသာက္ပါက ဌက္ဖ်ားေရာဂါေပ်ာက္ေစပါတယ္။

(၄) ျမံဳ ေနေသာ အနာမ်ားအတြက္ အရြက္ကိုၾကိတ္၍ ဆန္ေဆးေရႏွင့္ ေသာက္ေပးပါ။

(၅) အရြက္အေျခာက္ကို ေနလွန္း အမႈန္ ့ျပဳျပီး ကြမ္းသီးလံုးခန္ ့ပမာဏအမႈန္ ့တို ့ကို ေရႏွင့္ေသာက္ပါက အေဖါ အေရာင္ အနာအဆာႏွင့္ ကိုယ္တြင္းေရာဂါဟူသမွ် ကင္းရွင္းပ ေပ်ာက္ေစပါတယ္။

အသီး၏ ေဆးဖက္၀င္ပံု။


(၁) အဆိပ္ေျဖေဆး၊ ခြန္အားတိုးေဆး၊ ေက်ာက္ေရာဂါ ကာကြယ္ေဆးႏွင့္ ျပင္းထန္ေသာ အဖ်ားေရာဂါ မ်ားအတြက္ ေဖၚစပ္ေသာ ေဆးမ်ားတြင္ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္္။

ပင္စည္၏ ေဆးဖက္၀င္ပံု။

(၁) ေနေလာင္ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၂) ၀က္ျခံစိုမ်ားအတြက္ သနပ္ခါးတံုးကိုေသြး၍ သံပုရာရည္ အနည္းငယ္ထဲ့၍ လိမ္း ေပးပါ။

(၃) ၀က္ျခံ အမာရြတ္မ်ားအတြက္ သနပ္ခါးတံုးကို ပ်စ္ပ်စ္ေသြး၍ ေန ့ည လိမ္းေပးပါ။

(၄) သနပ္ခါးတံုးေသြး၍ ဆားအနည္း ငယ္ေရာထဲ့ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ မိတ္အင္ပ်င္ တို႔ ယားယံျခင္းမွ သက္သာေစပါတယ္။

(၅) ေရေႏြးပူေလာင္ မီးပူေလာင္ဒဏ္ရာမ်ား အတြက္ သနပ္ခါးထူထူ လိမ္းအံုေပးျခင္းျဖင့္ ပကတိအတိုင္း အသားအေရကို ျပန္ရရိွေစပါတယ္။

(၆) အေရျပားပါးလႊာျပီး၊ ယားနာဖုေတြ မၾကာခဏ ထြက္ေလ့ ရွိသူမ်ားအဖို ့ ကာေဘာ္လိပ္(သို ့) ဒတ္ေတာလ္ ကိုယ္တိုက္ဆပ္ျပာသံုး၍ ေရခ်ိဳးသန္ ့စင္ျပီးေနာက္ သနပ္ခါးထူထူလိမ္းပါ။

(၇) ငွက္ဖ်ား၊ ၀က္႐ူးျပန္ေရာဂါ၊ အနာႀကီးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္နာတို႔ကို ကုသရာမွာလည္း သနပ္ခါးကို ေဆးအျဖစ္အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။

(၈) သနပ္ခါးတံုး အႏွစ္သားကို ေသြး၍ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားအေရ ေခ်ာေမြ ့ေအးျမေစပါတယ္ (ျခြင္းခ်က္အေနျဖင့္ သနပ္ခါးလိမ္းတဲ့အခါ ႏုနယ္တဲ့ မ်က္၀န္းတ၀ိုက္ကို ေရွာင္လိမ္းသင့္ပါတယ္။ အဘယ္ ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ သနပ္ခါးပ်စ္ပ်စ္ထူထူကို လိမ္း၍ေျခာက္သြားတဲ့အခါ အေရျပားကိုတင္း
ဆြဲေနသလိုခံစား ရပါလိမ့္မယ္။ ဒါ့ျပင္ မ်က္၀န္းတ၀ိုက္အေရျပားကို ဆြဲ-ဆန့္-က်ံဳ ့့တြန္းအားျဖစ္ေစျပီး မ်က္၀န္း တစ္၀ိုက္အေရျပားမ်ားကို တြန့္ေစနိုင္ပါတယ္)

အျမစ္၏ေဆးဖက္၀င္ပံု။

(၁) ၀မ္းႏႈတ္ေဆး၊ ေခြ်းထုတ္ေဆးတို ့ေဖာ္စပ္ရာမွာ ထဲ့သံုးေလ့ရွိပါတယ္ (၂) အျမစ္ကို နႏြင္းမႈန္ ့ႏွင့္ေသြး၍ လိမ္းေပးပါက မီး ယပ္ေရာဂါသည္မ်ား ေသြးသားမွန္ကန္ေစပါတယ္ (၃) ဆားႏွင့္ေသြးလိမ္းပါက အေညာင္း အညာေပ်ာက္ေစပါတယ္ (၄) ကေလးခြ်ဲၾကပ္ျခင္းအတြက္ အျမစ္ကိုေသြး၍ ကြမ္းရြက္ စိမ္းေရႏွင့္ ဆတူ တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ ခြ်ဲအျမန္က်ေစပါတယ္ (၅) သနပ္ခါးျမစ္ ငါးပဲသားကို ပ်ားရည္ ေျခာက္ပဲ စားႏွင့္ေရာ ၍ လ်က္ေပးျခင္းျဖင့္ ေျမြဆိပ္ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္ (သို ့) သနပ္ခါးျမစ္ကို သၾကား၊ ပ်ားရည္တို ့ႏွင့္ေရာ၍ လွ်က္ေပးပါက အစာအိမ္ရွိအဆိပ္ကို ေျပေစပါတယ္ (၆)အျမစ္ကိုေသြး၍ ေန ့စဥ္မွန္မွန္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားအေရႏုေခ်ာ ၀င္းမြတ္ေစပါတယ္။
++++++++

သနပ္ခါး လူးေလ့ရွိတဲ့ သူအမ်ားစုဆီက သနပ္ခါးေကာင္းေၾကာင္း အမႊမ္းတင္ေျပာဆိုရာမွာ အျမဲၾကားေန ရတာေတြကေတာ့ " မိုးလင္းတာနဲ႕မ်က္ႏွာေပၚမွာ သနပ္ခါးေလးရွိမွ က်က္သေရရွိတာ " "ျမန္မာ မိန္း ကေလးတိုင္း သနပ္ခါးကို အျမတ္တႏိုးနဲ႔ လိမ္းၾက တယ္ " "ျမန္မာမိန္းကေလးေတြရဲ႕ အသားအေရ လွတာဟာ သနပ္ခါးေၾကာင့္ေပါ့ " "သနပ္ခါးလူးထားရင္ လူကလန္းဆန္းတယ္ " " သနပ္ခါး နံ ့က စိတ္ၾကည္တယ္ ဒါေၾကာင့္ သနပ္ခါးကို အျမဲလူးတယ္ " ဆိုတဲ့ စကားေလးေတြဘဲျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ ၏ သနပ္ခါးအမ်ိဳးစားထဲမွာ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးတုိ႔ ၊ ေရႊဘို သနပ္ခါးတို႔ ဆိုတာ နာမည္ ႀကီးေတြ ပါ။ ေတးျပဳစာဆုိ နန္းေတာ္ေရွ႕ဆရာတင္ကေတာင္ “ေရႊဘိုသနပ္ခါးတုံးမ်ား ရန္ကုန္လိမ္းဖို ့ယူ ဘယ္လို အသားမည္းမည္း ၀ါ၀ါညက္ညက္ျဖဴူ” ဆိုၿပီးေတာ့ ေရးဖြဲ႕ခဲ့ပါေသးတယ္။ မွန္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ဆိုလွ်င္ ေမြးတုန္း က ေတာ္ေတာ္ေလး အသားမဲခဲ့ေသာ္လည္း၊ သနပ္ခါး အ ႏွစ္သားတံုးကို ေရအနည္း ငယ္ျဖင့္ ေက်ာက္ျပင္ေပၚေသြး၍ ရလာတဲ့ မပ်စ္မက်ဲ သနပ္ခါးရည္ျဖင့္ ေန ့စဥ္ေန ့တိုင္း ေျခဆံုး ေခါင္း
ဆံုးလိမ္းခဲ့တာေၾကာင့္ အသားေရဟာ သနပ္ခါးေရာင္လို ၀ါ၀ါ၀င္း၀င္းေလး ျဖစ္လာခ့ဲပါတယ္ဆိုတဲ့ သာဓကမ်ားစြာလည္း ရွိခဲ့ တာေၾကာင့္ သနပ္ခါးဆိုတာ ကၽြန္မတို႕ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးေတြ အစဥ္အဆက္ သုံးစြဲခဲ့ၾကတဲ့ ႐ိုးရာအလွျပင္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးဘဲျဖစ္ ပါတယ္။

ေရွးျမန္မာ အညာေက်းလက္ေတာသူေလးမ်ားရဲ႕ ဓေလ့တစ္ခုရွိပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့ သနပ္ခါးကို လက္ကေလးနဲ႕ သပ္ယူ ကာ နဖူးေပၚကိုတင္၍ ဗုဒၶံ သရဏံ ဂစၦာမိ ၊ညာဘက္ပါးေပၚတင္ကာ ဓမၼံ သရဏံ ဂစၦာမိ ၊ ဘယ္ဘက္ပါးေပၚတင္ကာ သံဃံ သရ ဏံဂစၦာမိ ဟုဆိုကာ သနပ္ခါးလိမ္းရင္း သရဏဂံု တည္ေဆာက္ တတ္ၾကပါတယ္။ အဘိုးအဘြားမ်ား လက္ထက္တုန္းက ကေလးငယ္မ်ား ကို သနပ္ခါး လိမ္းေပးတိုင္း ပါးစပ္ထဲကို သနပ္ခါးအနည္းငယ္ ခြန္႔ေပးေလ့ရွိပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြကို သနပ္
ခါးေကၽြးျခင္းျဖင္႕ ေက်ာက္ေရာဂါႏွင့္ ဝက္သက္ေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးတဲ႕အျပင္ ဝမ္းအတြင္းမွ အပူ ကိုပါ ျငိမ္းေစပါတယ္။

၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ ထိုင္းႏုိင္ငံရွိ သုေတသီတစ္စုဟာ သနပ္ခါးအေခါက္မွာပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြကို အေသးစိတ္ေလ့လာခဲ့ၾက ရာမွာ သနပ္ခါးမွာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္(ေခၚ) ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန္
့က်င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ပါ၀င္သလို၊ အသားအေရ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္မ်ားအျပင္ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ေသေစတဲ့ဓာတ္နဲ႔ အေရျပားအေရာင္ကို အေျပာင္း အလဲျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္း ထြက္ရွိမႈကို ဟန္႔တားေပးတဲ့ ဓာတ္ေတြလည္း ပါ၀င္ေနတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္တဲ့။ သနပ္ခါးက ေနပူ ဒဏ္အျပင္ ေနေလာင္ျခင္းျဖစ္ေစသည့္ အဆင့္ျမင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကိုပါ ကာကြယ္ထားနိုင္တယ္လို ့ အေရျပားအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီးမ်ားကလည္း အၾကံျပဳေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။

ယေန ့အလွကုန္ေစ်းကြက္ထဲမွာ သဘာ၀ သနပ္ခါးအတံုး စစ္စစ္မ်ားရွိၾကသလို၊ လြယ္ကူျမန္ဆန္ အသံုးျပဳနို္င္ ဖို ့အတြက္ ႀကိတ္ ၿပီးသား အသင့္သံုး သနပ္ခါးေတြကို တာရွည္ခံေအာင္ျပဳလုပ္၍ သနပ္ခါး အရည္၊ အႏွစ္စသျဖင့္ဗူးေတြ ပုလင္းေတြျဖင့္ အလြယ္ တကူ ၀ယ္ယူရရွိနိုင္ပါတယ္။ ၄င္းအသင့္ သံုးသနပ္ခါး ဗူးႏွင့္ပုလင္းေတြမွာေတာ့ တာရွည္ခံေစဖို ့နဲ ့တျခား အေမႊးအနံ ့ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္ေနတာမို ့ လူတခ်ိဳ ့မွာ ဓာတ္မတည့္ မႈေတြျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ေစ်းကြက္ထဲမွာ စံခ်ိန္စံႏႈန္းျပည့္ အသိအမွတ္ျပဳ သနပ္ခါးဗူး၊ ပုလင္းေတြရွိၾကရာ မိမိအသားအေရႏွင့္ ဓာတ္တည့္ေသာ အသင့္လိမ္းသနပ္ခါးဗူးေတြကို
ေရြးခ်ယ္အသံုးျပဳတတ္ပါ ေစ။ သနပ္ခါး ပါးကြက္ၾကားေလးဟာ ျမန္မာမိန္းကေလးေတြရဲ႕ မူပိုင္ေလး ပါ။ ေခတ္ေတြ ဘယ္ေလာက္ေျပာင္းေျပာင္း သနပ္ခါးဆိုတာ Myanmar Traditional Make-Up အျဖစ္ လက္ခံ ထားၾကတာကိုေတာ့ စိုးစဥ္းမွ် ယံုမွားသံသယျဖစ္ဖြယ္ မရွိနိုင္ေပ။

သနပ္ခါးတံုး ေကာင္းေကာင္းေရြးခ်ယ္နည္း။


သနပ္ခါးပင္၏ တန္ဖိုးဟာ သူ၏ အေခါက္၊ အေပြးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း “အေပြးျမင္ အပင္သိ” ဟူေသာ ဆိုရိုးစကားရွိပါတယ္။ အပင္အရပ္မည္မွ် ရွည္ေစကာမူ အေပြးမေကာင္းပါက ရနံ ့မေမႊးတတ္သလို တာရွည္လည္းအေသြးမခံေတာ့ေပ။ သနပ္ ခါးခ်စ္သူမ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ သနပ္ခါးတံုးေရြးခ်ယ္နည္း မ်ားကို ေအာက္ပါအတိုင္း မွ်ေ၀လိုက္ပါရေစ။

(က) ေရစၾကိဳျမိဳ႕နယ္က ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးဟာ ေဒသရွိေရေျမသဘာ၀က ေပးထားေသာ ထူးျခားခ်က္ မ်ားေၾကာင့္ အျခားနယ္ ထြက္ သနပ္ခါးမ်ားထက္ ေျပာစမွတ္ျပဳ ရေလာက္ေအာင္ အေပြးညိဳ၍ အေမႊး ပိုေလ့ ရွိပါတယ္။

(ခ) အပင္တုတ္ မတုတ္ထက္၊ အေပြးအေရာင္အေသြးႏွင့္ သူ၏အထူကိုၾကည္႕လိုက္ပါ။ အေပြးအေခါက္ပါျပီး အညိဳေရာင္အ ေခါက္ၾကီးမ်ား အေခ်ာင္းေခ်ာင္း ကပ္ေနမည္။ ယင္းတုိ႕အၾကား (အေျမာင္းၾကား)တြင္ အေခါက္သားမွာ အက္ကြဲရာကေလးမ်ား ကျဖဴေနျပီး သူ႕ေဘးက အေခါက္သားတြင္ ပုဇြန္ဆီေသြးေရာင္ ကေလး ထင္ေနမည္ဆိုပါက သင့္သနပ္ခါးတံုးသည္ ေမႊးမည္ဟု ဆိုႏိုင္ပါျပီ။

(ဂ) လက္သည္းျဖင့္ အေပြးကို အသာဖိဆိတ္ၾကည္႕ပါ။ နစ္၀င္သြားပါက အေခါက္သားႏုတာမို ့ မ၀ယ္ပါႏွင့္။

(ဃ) လက္ျဖင့္ ကိုင္ဆၾကည္႕ပါက ေပါ့လြန္းေနလွ်င္ ျပန္ခ်ထားလိုက္ပါ။ ယင္းအတံုးဟာ အသားက်စ္ မႈနည္းျခင္း၊ ခုတ္ျဖတ္ထားသည္႕ ကာလၾကာေနျခင္းတို႕ေၾကာင့္ အတြင္းမွေရဓာတ္ ခန္းသြားျပီမို႕
အေလးခ်ိန္ေပါ့ေနျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ သက္တမ္းရင့္ရင့္ အပင္ဟာ အသားက်စ္ သိပ္မႈေၾကာင့္ ေရေငြ႕ပ်ံႏွုန္းေႏွး ကာ အျခားအပင္မ်ား ထက္ ပိုမိုေလးတစ္ေနပါတယ္။

(င) ျဖတ္ထားကာစ သနပ္ခါးတံုး၏ အတြင္းသားကေလးမွာ စြဲမက္စရာ ခ်ိဳသင္းေသာအနံ႕ကေလးျဖစ္ ပါတယ္၊ သုိ႕မဟုတ္ဘဲ ခ်ဥ္စူးစူးအနံ႕ရေနလွ်င္ မွႈိစြဲေနျပီဟုမွတ္ပါ။ သနပ္ခါးတံုး၏ ထိပ္၀ရွိ အေခါက္နွင့္ အတံုးသားအၾကားမွာ ျပာမႈိင္းမိႈင္း အေရာင္၀င္ေန ျပီဆိုပါက မႈိတက္ေနပါျပီ။ အလယ္က အသားေန ရာမွာပါ ျပာေနျပီဆိုပါက ယင္းသည္ ေသေနေသာ သနပ္ခါးပင္ေျခာက္ကို ခုတ္ လာခဲ့ျခင္းမို႕ ကိုင္ၾကည္႕ လိုက္ရံုျဖင့္ ေပါ့ရႊြတ္ေနပါလိမ့္မယ္။ ထိုအပင္မ်ိဳး၊ အတံုးမ်ိဳးကို မည္မွ်ပင္ ေစ်းခ်ိဳခ်ိဳႏွင့္ေပးေသာ္လည္း မ၀ယ္ ပါႏွင့္။ ေသြးလွ်င္လည္း ေမႊးမည္ မဟုတ္ပါ။
++++++++

ယခုအခါ စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီး၊ မံုရြာခရိုင္၊ အရာေတာ္ျမိဳ ့နယ္မွာ သနပ္ခါးပင္ စိုက္ပ်ိဳးဧက ၃၅၀၀၀ မွ ၄၀၀၀၀ ခန္ ့ စီးပြားျဖစ္ က်ယ္က်ယ္ျပန့္ျပန္ ့ စိုက္ပ်ိဳးလွ်က္ ရွိပါတယ္။ အဆိုပါျမိဳ ့နယ္ရွိ သနပ္ခါး စိုက္ပ်ိဳး တင္ပုိ ့ေရာင္းခ် သူမ်ားအသင္းမွ သနပ္ခါးကို ဓာတုပစၥည္းေတြမပါတဲ့ ကုန္ေခ်ာ ထုတ္လုပ္နိုင္ေအာင္ စီစဥ္ေနျပီး၊ ဓာတုကင္းစင္တဲ့ ကုန္ေခ်ာရရင္ ျမန္မာ့သနပ္ခါး စစ္စစ္အျဖစ္ ျပည္ပနို္င္ငံေတြကို ထိုးေဖာက္ မည္ျဖစ္ရာ အထူးသျဖင့္ ထိုင္း၊ မေလးရွားနို္င္ငံတို ့လို ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ အမ်ားဆံုးေနထိုင္ လ်က္ရွိေသာ
နိုင္ငံမ်ားသို ့ ဦးစြာတင္ပို ့၍ေစ်းကြက္ ရွာမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ သို ့ပါ၍ မေ၀းေသာကာလ မွာ ျမန္မာ့ သနပ္ခါးကို Myanmar Traditional Make-Up အျဖစ္ ကမၻာ့အလွ ကုန္ေစ်းကြက္ တြင္ ျမင္ေတြ ့နိုင္ေတာ့ မည္ျဖစ္ပါေၾကာင္း။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)

promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...