ငါးၾကင္းေပါင္း (အိုးႀကီးခ်က္)


ကြၽန္မတို႔ လင္မယားႏွစ္ေယာက္လံုးရဲ႕ အသည္းစြဲ ထမင္း အလြန္ၿမိန္ေသာ ငါးၾကင္းေပါင္းနည္းေလးပါ။ ငါးသေလာက္လို ငါးကို ေပါင္းစားရင္ အေၾကာတက္တတ္လို႔ ေသြးတိုးတတ္လို႔ ေၾကာက္ၾကတယ္ ဆိုရင္ျဖင့္ ငါးၾကင္းေပါင္းေလးကို အစားထိုးႏိုင္ပါတယ္။ အလွဴပြဲေသးမ်ဳိးေတြဆို ဒါေလးကို ဧည့္ခံရင္ျဖင့္ အလြန္ သင့္ေတာ္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္ရွင္။ ကြၽန္မ စာေရးဖို႔ရာ အေဖကိုယ္တိုင္ ေျပာျပေသာ ‘ဓႏုျဖဴေဒၚေစာရီ လွည္းတန္း (စံရိပ္ ၿငိမ္)’ နည္းေလးပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၂၅ ပြဲစာ)

ငါးၾကင္း (၃ ပိႆာ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၅ဝ) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) က်ပ္သား
ဂ်င္း (၂) က်ပ္သား
စပါလင္ (ခင္းရန္)
ရွာလကာရည္ (၂ဝml) မီလီလီတာခန္႔
ဆား၊ အသားမႈန္႔ (သင့္႐ံု)
ငံျပာရည္ (သင့္႐ံု)
ဆႏြင္း (၁)ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
အေရာင္တင္မႈန္႔ (စားပြဲဇြန္း) (၂) ဇြန္း

ငါး ၃ ပိႆာမွာ ငါးအေကာင္ အႀကီးအေသးေပၚ မူတည္ၿပီး အတံုးေလးမ်ားကို လွေနေအာင္ မထူမပါး တံုးေပးထားရပါမယ္။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴစသည္တို႔ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ။ ငါးအတံုးေလးမ်ားကို ေထာင္းထားတဲ့ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နည္းနည္းစီယူၿပီး ဆႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ကာ နယ္ထားေပးပါ။


 
ဒီေနရာမွာ ပုစြန္တို႔ ငါးတို႔ကို နယ္ထားၿပီးရင္ အၾကာႀကီး ပစ္မထားရပါဘူး။ ခ်က္ၿပီးရင္ အသားက ႏူးညံ့မေနေတာ့ဘဲ မာေနတတ္ပါတယ္။ (ဗဟုသုတ အေနနဲ႔ပါ)
နယ္ထားၿပီးသားငါးကို ဆီပူပူမွာ အေရတင္း႐ံုေလး ေၾကာ္ေပးထားပါ။ ဒါမွ ငါးက ၾကာၾကာေပါင္းတဲ့အခါ ေၾကမသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္ရွင္။ ေၾကာ္ၿပီး ငါးမ်ားကိုေတာ့ ဖယ္ထားေပးပါ။


ၾကက္သြန္နီမ်ားကိုေတာ့ ပါးပါးလွီး(သို႔) ေထာင္းထားႏိုင္ပါတယ္။ အိုးေအာက္ ေျခကိုေတာ့ စပါးလင္မ်ား ခင္းထားေပးပါ။ စပါလင္ေပၚကေန ငါးမ်ားကို စီစီရီရီခင္းေပး ထားပါ။
အေပၚကေန ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္မ်ား၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ဂ်င္းမ်ားထပ္ ခင္းပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးမ်ား လွီးစိတ္ထည့္ထားေပးပါ။ ရွာလကာရည္၊ ဆား၊ အသား မႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔ကို ထည့္ပါ။



ေရကို ျမဳပ္႐ံုထည့္ၿပီး အဖံုးပိတ္ကာ မီးေအးေအးျဖင့္ ေပါင္းႏိုင္ ပါၿပီ။ ေရခမ္းခါနီးမွ ေရကို ထပ္ခါထပ္ခါ ျဖည့္ထည့္ၿပီး အ႐ိုးႏူးလာသည္အထိ မီးေအးေအး ျဖင့္ ေပါင္းရပါမယ္။
(Pressure Cooker နဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ ျမန္ပါတယ္)
မွတ္ခ်က္။ ။ ရွာလကာရည္အစား ေရွာက္သီးကို အကြင္းလိုက္လွီးထည့္ရင္လည္း ႏူးလြယ္ ပါတယ္ရွင္။

ref;Danuphyu Daw Saw Yee (London)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook PageTwitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...