အပူအပင္ကင္းေစေသာ မန္က်ည္းသီး မွည့္ေလးမ်ား

ေဇယ်တု(မေကြး)

မိသားစု ကိုးကြယ္ေသာ ဆရာေတာ္ေက်ာင္းမွ ဘုရား ေၾကးဆင္းတုေတာ္မွာ ေရႊေရာင္ ဝင္းအိေနၿပီး ကြၽန္ေတာ့္ အိမ္မွ ဘုရားေၾကး ဆင္းတုေတာ္မ်ားကို ဘရာဆိုေၾကးတိုက္ ေဆးႏွင္႔ မည္မွ်ပင္ သပၸာယ္ေဆးေၾကာေစကာမူ ေျပာင္လက္ လာေသာ္လည္း ေရႊေရာင္ ဝင္းအိေနျခင္း မရွိေသာေၾကာင့္ သဒၶါဆႏၵတစ္ခု မျပည္႔ဝဘဲျဖစ္ခဲ႔ ရဖူးသည္။ မိခင္ျဖစ္ သူက မန္က်ည္းသီးမွည့္က ေၾကးအေရာင္ ကိုေရႊလိုဝင္း ေအာင္လုပ္ေပးႏိုင္ တယ္ေျပာ၍ စမ္းၾကည့္ရာ မျပည့္ဝခဲ့ေသာ သဒၶါစိတ္ အလိုမ်ားျပည္႔၍ အိမ္တြင္ ဆင္းတုေတာ္ မ်ားအား ေရႊအဆင္းျဖင့္ ၾကည္ညိဳမဆံုး အၿမဲဖူးခြင္႔ ရခဲ့သည္။

ထိုအခ်ိန္မွစ၍ အမွတ္တမဲ့ေနခဲ႔ေသာ မန္က်ည္းပင္၊ မန္က်ည္းသီးတို႔၏ ဂုဏ္သတၱိမ်ားကို အရင္ကထက္ ပိုတန္ဖိုး ထားလာခဲ႔မိသည္။ အိမ္မွ အသက္ ၉ဝ ေက်ာ္အဖြားသည္ မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ကို မၾကာခဏေသာက္သူျဖစ္ၿပီး မန္က်ည္းသီးမွည့္ရည္ျဖင္႔ ေခါင္းေလွ်ာ္ေရခ်ိဳးေလ့ ရွိသူ၊ ဘယ္ ေသာအခါမွ ဝမ္းႏႈတ္ေဆးစားေလ့ မရွိသူ၊ ဖုန္ထူေနပူေသာ ေႏြကာလမ်ားတြင္ မန္က်ည္းေခါက္ေလး ေသြးလိမ္းတတ္သူ ျဖစ္ေၾကာင္းေတြးကာ သတိထား မိလာသည္။ ငယ္စဥ္က ကြၽန္ေတာ္ ကင္းကိုက္ခံရစဥ္ မန္က်ည္းသီးေစ႔ကို ထက္ျခမ္းခြဲၿပီး အဆိပ္ေျပေအာင္ အေမကပ္ေပးခဲ႔သည္ကို သတိရလာသည္။

အရိပ္အာဝါသေကာင္းပံုကို 'ေႏြထေနာင္း၊ ေဆာင္းမန္က်ီး' ဟုလည္း မွတ္သားခဲ႔ရဖူးသည္။ ကဗ်ာလကၤာ သီကံုးစပ္
ဆိုရာတြင္ ကာရန္သြားမ်ားစိပ္ေနသည္ကို 'မန္က်ည္းရြက္ထပ္ ကာရန္' ဟုလည္း သင္ၾကားဖူးခဲ႔သည္။ ငယ္စဥ္ကေလးဘဝ
က မန္က်ည္းရြက္ႏုေလးမ်ား ခူး၍ အဝတ္ျဖင္႔ထုတ္ၿပီး ေျမက်င္းေလးထဲတူးျမႇဳပ္ကာ ဘုတ္ကေလး ဆီဆမ္းကစား တမ္းေဆာ့ခဲ့ၾကသည္ကိုလည္း ျမင္ေယာင္မိသည္။ ထိုအေၾကာင္း မ်ားေၾကာင့္လည္း မန္က်ည္းပင္ကို ႏွစ္သက္လာ သကဲ့သို႔ မန္က်ည္းသီးမွည့္ေလးမ်ားအေၾကာင္းကို ဖတ္မွတ္ ေလ့လာျဖစ္ခဲ့သည္ဟု ဆိုရပါလိမ့္မည္။

မန္က်ည္းသီးမွည့္သည္ ေအး၍ပြင့္ေသာ သတၱိရွိၿပီး အပူကို အေၾကာင္းခံ၍ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ အပူလြန္နာမ်ားအတြက္ အားကိုး အားထားျပဳအပ္ေသာ ေဆးဘက္ဝင္ အစာအာဟာရ တစ္ခုျဖစ္သည္။ သဘာဝအေလ်ာက္ ေပါက္တတ္ေသာအပင္မ်ိဳးျဖစ္၍ ေနရာမေရြး၊ အခ်ိန္မေရြး ရွာေဖြရ လြယ္ကူလွသည္။

ထန္းလ်က္ႏွင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ကို မနက္တစ္ခြက္၊ ညတစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အပူခ်ိန္လြန္ကဲမႈမွ တစ္ဆင္႔ျဖစ္ပြားေသာ ခႏၲာကိုယ္အတြင္း ေရာဂါမ်ား၊ အစာအိမ္ေရာဂါမ်ားကို ခြဲစိတ္ကုသရသည္ အထိျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္သည္။ဆီး၊ ဝမ္း၊ ေသြး၊ ေလမွန္၍ က်န္းမာေရးအတြက္ အထိေရာက္ဆံုးေသာ ကာကြယ္ကုသျခင္းလည္းျဖစ္သည္။ ေရာဂါမရွိသူမ်ား ေသာက္သံုးပါက ကိုယ္ခံစြမ္းအားျမင္႔မား လားၿပီး သာမန္ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုး ဥတုရာသီဖ်ားမွစ၍ အျခားကူးစက္ ေရာဂါမ်ားကို အလိုအေလ်ာက္ ကာကြယ္ၿပီးျဖစ္သည္။

မန္က်ည္းသီးမွည့္ျဖင္႔ တစ္ပတ္ သံုးႀကိမ္ခန႔္ေရခ်ိဳးေပးပါက ေပါ႔ပါးသြက္လက္ေသာ ခႏၲကိုယ္ႏွင္႔ စိတ္အေျခအေနကို ေန႔စဥ္ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ေၾကာင္း မိ႐ိုးဖလာ လက္ဆင့္ကမ္း ဗဟုသုတမ်ားအရ လက္ေတြ႔ လိုက္နာ က်င္႔သံုးေနသူမ်ားလည္း ႐ွိသည္။ အက်ိဳးထူးမ်ား ခံစားေနရေၾကာင္းလည္း ၾကားသိရသည္။ အသံုးျပဳေရခ်ိဳးနည္းမွာ ေရခ်ိဳးခါနီး ေရဝဝ ေသာက္၍ ေသာက္ထားသည္႔ေရအား ဆီးသြားသည္အထိ ေစာင္႔၍ ဆီးသြားၿပီးလွ်င္ ေလလံုေသာေနရာ၌ မန္က်ည္းသီးမွည့္အား မပ်စ္မက်ဲေရေဖ်ာ္ကာ တစ္ကိုယ္လံုးေနရာလပ္ မက်န္လိမ္းရပါမည္။ ေျခဖဝါး၊ လက္ဖဝါးမ်ားအား ေရဆြတ္၍ အိမ္သံုးဆား စတီးဇြန္းတစ္ဇြန္းခန္႔စီကို ဘယ္ေျခညာလက္၊ ညာေျခဘယ္လက္ အသံုးျပၿပီး ႏွစ္မိနစ္ၾကာ (အႀကိမ္ ၆ဝ စီ) ေဒါင္႔တန္းပြတ္တုိက္ေပးရမည္။

ငါးမိနစ္ေက်ာ္ခန္႔ ေခတၱေစာင္႔ၿပီး ေရခ်ိဳးရမည္။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ရည္ လိမ္းျခင္း၊ ဆားပြတ္ေပးျခင္း ေၾကာင္႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္း လူကိုဒုကၡျဖစ္ေစေသာ အပူ၊ အပုပ္၊ အခိုးဓာတ္မ်ား ကိုယ္တြင္းမွထြက္လာၿပီး ေခတၱေစာင္႔ကာ ေရခ်ိဳးေပးျခင္းေၾကာင္႔ အေရျပားမွတစ္ဆင္႔ အစုလိုက္၊ အျပံဳလိုက္ ထြက္ခြင္႔ရၿပီး ခႏၶာ၊ ကိုယ္၊ စိတ္ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ျခင္းကို ျပည္႔ဝစြာရ႐ွိႏိုင္ေလသည္။ အပူဓာတ္ခံ အားႀကီးသူမ်ား ေရခ်ိဳးၿပီးၿပီးခ်င္း ႐ုတ္တရက္ ကိုယ္ပူတတ္ သကဲ့သို႔ျဖစ္ႏိုင္ေသာ္လည္း ေန႔စဥ္သံုးရက္ခန္႔ေရခ်ိဳး
ေပးပါက အပူၿငိမ္းၿပီး ပံုမွန္ေရခ်ိဳးရသကဲ႔သို႔ ျပန္ျဖစ္ေစ သည္။ တစ္ပတ္သံုးႀကိမ္ဟု ဆိုေသာ္လည္း ေန႔စဥ္ထိုနည္းအတိုင္း ေရခ်ိဳးေပးပါက ေႏြပူပူ၊ ေလပူပူေအာက္မွာပင္ ေအးျမေသာ အသားအေရႏွင့္ ခံစားမႈကို ရရွိႏိုင္ပါလိမ့္မည္။

ေပြး၊ ဝဲ၊ ဒက္၊ ညႇင္း၊ တင္းတိပ္၊ ဝက္ျခံ၊ မွည္႔ေျခာက္၊ အနာစက္၊ အနာစို၊ အနာစိမ္း၊ အနာလံုးႏွင္႔ အဖုအက်ိတ္အမ်ိဳး
မ်ိဳး၊ ယားနာအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အသက္ ၄ဝ ဝန္းက်င္ခန္႔တြင္ စ၍ ထြက္တတ္ေသာ အသားပို အသီးေလးမ်ားႏွင္႔ ၾကြက္ႏို႔၊ ငါးမ်က္စိ၊ အသားမာမ်ားကိုလည္းေကာင္း၊ ပုရြက္ဆိတ္၊ ဂ်ပိုး၊ ခူေကာင္၊ ေဘာက္ဖတ္ႏွင့္ ကင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔၏ အဆိပ္ေၾကာင္႔ျဖစ္တတ္ေသာ ယားယံေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အဖုအပိမ္ ႔ထြက္ျခင္းမ်ား အားလည္းေကာင္း မန္က်ည္းသီးမွည့္ ရည္ျဖင္႔ ေဆးေၾကာၿပီး ကြမ္းသီးစိမ္းႏု အားေသြးလိမ္းေပးပါက သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ အနာစိမ္းႏွင္႔ အနာလံုး အဖုအက်ိတ္မ်ားႀကီးပါက အနာထိပ္ေနရာအားခ်န္၍ မန္က်ီးသီးမွည့္ျဖင့္ ပြတ္လိမ္းၿပီး ငုေခါက္ကို မန္က်ီးအေပၚရည္ျဖင္႔ ေသြးလိမ္းေပးပါကလည္း ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ၿပီး ႏုလွ်င္ပိန္ကာ၊ ရင္႔လွ်င္ေပါက္တတ္သည့္ သေဘာရွိသည္။ ဦးေရပူျခင္း၊ ေဘာက္ထျခင္း၊ ဦးေခါင္းေခြၽးထြက္ျခင္း၊ ဆံပင္အဖ်ား မ်ားႏွစ္ျခမ္းကြဲျခင္း၊ ဆံပင္ကြၽတ္ျခင္း၊ ဦးေခါင္း ယားယံနံေစာ္ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္ကင္းလိုပါက မန္က်ည္းေဖ်ာ္
ရည္ျဖင့္ စနစ္တက်ေရခ်ိဳးၿပီးလွ်င္ အနယ္ႏွင္႔ အဖတ္မ်ား စစ္ထားေသာ မန္က်ည္းရည္ က်ဲက်ဲျဖင္႔ ဆံပင္အရင္းသို႔စိမ္႔
ဝင္ေအာင္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ပြတ္ေပးရမည္။ ငါးမိနစ္ခန္႔ ပြတ္တိုက္ၿပီးပါက မိမိႏွစ္သက္ရာေခါင္းေလ်ာ္ရည္(သို႔) တေယာ္ကင္ပြန္းျဖင္႔ ေခါင္းေလ်ာ္ေပးရမည္။ တေယာ္ ကင္ပြန္းရည္က ပိုမိုအက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ျမန္ဆန္သည္။

ႏွာေခါင္းအန႔ံ ခ်ိဳ႕တဲ႔သူမ်ားအေနျဖင္႔ မန္က်ည္းရည္မျပစ္ မႀကဲအား နဖူးႏွင့္ႏွာေခါင္းေပၚတြင္ ညအိပ္ယာဝင္ကာနီးတိုင္း လိမ္းေပးျခင္း၊ မန္က်ည္းေရ ႐ွဴေပးျခင္းမ်ားလုပ္ေပး ပါက လပိုင္းအတြင္း အနံ႔အာ႐ံု ထက္ျမက္ လာေစလိမ့္မည္။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္း၊ ကိုက္ခဲျခင္း၊ အေၾကာတက္ျခင္း မ်ားအတြက္ မန္က်ည္းသီး မွည့္ေရက်ဲက်ဲ မၾကာခဏပြတ္ လိမ္းျခင္းျဖင္႔လည္း သက္သာေပ်ာက္ ကင္းေစသည္။ မန္က်ည္းသီးမွည့္မွာ ကြမ္းရြက္ကဲ႔သို႔ပင္ ဥာဏ္ရွိသေရြ႕သံုးႏိုင္ေသာ ဘက္စံုသံုးနတ္ေဆးတစ္ပါးဟုပင္ ဆိုရေပလိမ့္မည္။ မန္က်ည္းရြက္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းကလည္း ခံတြင္းၿမိန္စရာ ေကာင္းလွသည္။ မန္က်ည္းသား စဥ္းႏွီးတံုးေလးမ်ား ကလည္း အိမ္အမ်ားစု၏ မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ ေနရာယူ ထားေနဆဲျဖစ္သည္။ မန္က်ည္းေတာ္ဖီႏွင္႔ မန္က်ည္းသီးမွည့္ျဖင့္ လုပ္ထားသာ မုန္႔ေလးမ်ားကိုလည္း မုန္႔ဆိုင္မ်ားတြင္ ေတြ႔ရလိမ့္မည္။ ကြၽန္ေတာ္႔အိမ္၌ ကေလးမ်ား ေႏြရာသီတြင္ မိတ္ထြက္၍ ယားယံေနလွ်င္လိမ္းရန္ မန္က်ည္းေခါက္ေလးက သနပ္ခါးျခင္းေတာင္းထဲတြင္ ေနရာယူထားသည္။

နတ္ေမာက္နယ္ ဇာတိအဖြားက မန္က်ည္းသီး စိမ္းခ်က္ခ်က္ေပးဖို႔ မၾကာခဏ အေမ႔ကိုခိုင္းတတ္ၿပီး ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေမာင္ႏွမမ်ားမွာ ၾကက္ဥျပဳတ္ေလး စိတ္ျခမ္းထည့္ထား ေသာ မန္က်ည္းသီး မွည့္ခ်က္ကို အလြန္ႀကိဳက္ခဲ့သည္။ လူငယ္ဘဝျဖတ္သန္းခဲ႔ရစဥ္က 'မိန္းမမာယာ သဲကိုးျဖာ' ဟု ရြယ္တူ မိန္းကေလးမ်ားကို မခံခ်င္ေအာင္ေျပာမိေလတိုင္း 'ေယာက်ာ္းမာယာကလည္း မန္က်ည္းကိုးပင္' ဟု မာယာမ်ားပံုကို မန္က်ည္းရြက္ေလးမ်ားႏွင္႔ ခိုင္းႏိႈင္းေျပာ၍ တံု႔ျပန္တတ္ၾကပံုကို မွတ္မိေနေသးသည္။ မန္က်ည္းပင္၏ ကိုင္းမ်ားမွာ ခိုင္မာေသာ အမွ်င္မ်ားျဖင္႔ ဖံုးအုပ္ဖြဲ႔စည္း ထားဟန္ရွိၿပီး 'မန္က်ီးတစ္ညိဳ လူတစ္ခို' ဟုလည္း ၾကားဖူးနားဝ ရွိခဲ႔ဖူးသည္။

မန္က်ည္းသီး မွည့္သည္ အပူဒဏ္ကိုေကာင္းစြာ ခံႏိုင္ၿပီး ခ်ဥ္ေသာ သတိၱရွိသည့္ အသီးမ်ားတြင္ အပူဒဏ္ကို လံုးဝမမႈသည့္အသီးျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ သံပရာသီးတစ္လံုး ႏွင္႔ ရြယ္တူ၊ အေလးခ်ိန္တူ မန္က်ည္းသီးမွည့္ တစ္လံုးတို႔အား ေနပူပူရွိသံျပားေပၚတြင္ ၿပိဳင္တူခ်၍ ထားၾကည့္ပါက တစ္ပတ္ခန္႔ၾကာေသာ္ သံပရာသီးမွာ ပိန္လိန္႐ႈံ႕တြသြားေသာ္လည္း မန္က်ည္းသီးအမွည္႔အလံုးမွာ ထူးျခားေသာေျပာင္းလဲမႈ မရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရေပလိမ္႔မည္။ ခႏၶာကုိယ္အပူမ်ားကို အံတုႏိုင္ေသာ အသီးျဖစ္ေၾကာင္းကိုကား ယံုမွားသံသယျဖစ္ဖြယ္ မျမင္ေပ။

ကြၽန္ေတာ္သိေသာ မန္က်ည္းသီးမွည့္ အေၾကာင္းမ်ားက နည္းလြန္းလွသည္။ သို႔ေသာ္ လူသားတစ္ဦး၏ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပအပူဟူသမွ်ကို ႏိုင္နင္းေသာ အရာဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ ျမတ္ဘုရား၏ ေရႊအဆင္း မ်က္ႏွာေတာ္ကို ဖူးေတြ႕ခြင္႔ရ၍ ေသာကအပူမီးမ်ားကို ၿငိမ္းေအးေစ တတ္ေသာ အရာဟူ၍ လည္းေကာင္း ကြၽန္ေတာ္သိသည္။ ကြၽန္ေတာ္႔ အဖို႔ အပူအပင္ကင္းေစေသာ မန္က်ည္းသီးမွည့္ေလး မ်ားရွိေၾကာင္း ေလာကႏွင္႔ လူ႔ပတ္ဝန္းက်င္မွ သင္ၾကားခြင့္ ရခဲ့ၿပီ ျဖစ္သည္။

The Mirror Daily
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...