ထမင္းရည္မွ ရရွိနိုင္မည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

“ ထမင္းရည္သည္ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစသည္ ”လို ့ မူလတန္း ကေလးဘ၀က သံျပိဳင္ရြတ္ဆို ခဲ့ဖူးတာကို မွတ္မိေနၾက မွာပါ။ ဖိုးဖိုး ဖြားဖြားတို ့ေခတ္က ဆန္ ကို သန္ ့စင္သြားေအာင္ ေရနဲ ့ေဆး၊ ျပီးေတာ့ ထမင္း ခ်က္တဲ့အခါ ေရပိုထည့္၊ ထမင္းအုိး ဆူ ပြက္လာရင္ ထမင္းရည္ကို ဇလံုခြက္ၾကီးထဲဌဲ ့ထဲ့၊ ဆား အနည္းငယ္ခပ္၍ ထမင္းရည္ေသာက္ေလ့ ရွိပါတယ္။ ေရွးလူၾကီးမ်ားက ထမင္းရည္ကို အဆာေျပ စားစရာတစ္ခ သဖြယ္ စားေသာက္ခဲ့ၾကသလို၊ ခြန္အားျဖစ္ေစဖို ့၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူအေအး မွ်တေစဖို႔၊ ၀မ္းမွန္ေစဖို ့၊ ခံတြင္းနာ အပူကန္ နာေတြ သက္သာဖို ့၊ မ်က္စိ အားေကာင္းေစဖို႔၊ အစာအိမ္ နဲ ့အူေရာင္နာတို ့မွ ကာကြယ္ဖို ့… စသျဖင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ေဆး တစ္ခြက္အျဖစ္ ေသာက္သံုး လာခဲ့ၾကတာပါ။

ဒါ့ျပင္မွွ်စ္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္တဲ့အခါမွာ အနည္း ငယ္ပ်စ္ေစးျပီး အရသာေကာင္းေစဖို ့အတြက္ ထမင္းရည္ အနည္းငယ္ ထဲ့၍ ခ်က္ၾကသလို၊ ေဖာ့ရွံ ႏွင့္ အရိပ္ပန္းတို ့လို အကီ် အေပ်ာ့သားေတြကို ေကာ္တင္တဲ့  အေနျဖင့္ ရိုးရိုးေရထဲမွာ ထမင္းရည္အနည္းငယ္ေရာေဖ်ာ္၍ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါတင္မက ေသးပါဘူး။ ခ်ဥ္ဖတ္တည္တဲ့ အခါမွာလည္း စဥ့္အိုး တစ္လံုးထဲမွာ အခ်ဥ္တည္လိုတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ထဲ့ျပီး ဆား အနည္း ငယ္နဲ အတူ ထမင္းရည္ပူပူေလာင္း၍ အိုးကိုလံုေအာင္ပိတ္ကာ အခ်ဥ္တည္ခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒီလို သဘာ၀နည္းျဖင့္ အခ်ဥ္တည္ ျခင္းက ယေန ့ေခတ္မွာ ခ်ဥ္ဖတ္ျမန္ျမန္ရေစဖို႔ အက္ဆစ္ အေပ်ာ့စားေတြ ထဲ့တာမ်ိဳး မဟုတ္တဲ့အတြက္ အႏၱရာယ္ ကင္းေ၀းေစပါတယ္။

က်န္းမာေရး သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာ စမ္းစစ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ထမင္းရည္ထဲမွာ မရွိမျဖစ္ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ ရွစ္မ်ိဳးပါဝင္ေနတဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္၏ တစ္သွ်ဴးနဲ႔ၾကြက္သားမ်ား ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ရာမွာ အေထာက္ အပံ့ေပးနိုင္ေၾကာင္း၊ နံက္အိပ္ယာထ ေျခလက္ အဆစ္အျမစ္ေတြ အေကြးအဆန္ ့နာက်င္မႈမွ သက္ သာေစေၾကာင္း၊ ေျခသလံုးၾကြက္သားမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး နိုင္ေၾကာင္း၊ ေနာက္ၿပီး ထမင္းရည္ထဲမွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ အမ်ားအျပား ပါတာေၾကာင့္ လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ျဖစ္ေပၚဖို႔ ကူ ညီေပးႏိုင္ ေၾကာင္း၊ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းေရာင္ရမ္းလို႔ ကုသတဲ့ေနရာမွာ အသံုးဝင္ေၾကာင္း၊
ေခါင္းကိုက္၊ ဇက္ေၾကာတက္ေ၀ဒနာ ေတြကို ေျပေပ်ာက္ေစရံုမွ်မက အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ ကိုယ္အပူခ်ိန္ က်ေစတဲ့အျပင္ ကင္ဆာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေသြးဖိအား တိုးတာေတြ မွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

အလွအပရႈေထာင့္မွ ၾကည့္တဲ့အခါ ထမင္းရည္ဟာ (က) မ်က္ႏွာအသားအေရ (ခ) ဆံပင္ (ဂ) ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားတို႔ အတြက္ သူမတူေအာင္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးနိုင္ေၾကာင္းကိုလည္း ေလ့လာေတြ ့ရွိရပါတယ္။ 

(က) ထမင္းရည္မွာ Inositol(ေခၚ) ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ၾကြယ္ဝတာေၾကာင့္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈျဖစ္စဥ္ ကိုေႏွးေစပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ေရဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ၊ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္(ေခၚ) အက်ိဳးျပဳဓာတ္တိုးဆန္႔ က်င္ပစၥည္းေတြ၊ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို စုပ္ယူႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါရွိေန တာ ေၾကာင့္ မ်က္ႏွာျပင္ အသားအေရကို ၾကည္လင္ ၀င္းပေစရံုမွ်မက၊ အသက္ႀကီး၍ျဖစ္ေပၚ လာတတ္ တဲ့ အနီကြက္ေတြမွ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းရည္နဲ ့မ်က္ႏွာသစ္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ေဖာ္ျပပါ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ရရွိနိင္မွာျဖစ္သလို၊ ပိတ္ေနတဲ့ ေခြ်းေပါက္ေမႊးညွင္းေပါက္ေတြကို ပြင့္လာေစ တာေၾကာင့္ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစပါတယ္။ မ်က္ႏွာအသားအေရ ႏူးညံံ့ေခ်ာ ေမြ ့လာပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အသားအေရမွာ ေအာက္စီဂ်င္ဓာတ္ ရရွိသြားကာ ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္း လာတာေၾကာင့္ ၀က္ျခံ ကင္း ေစဖို ့အေထာက္အပ႔ံျဖစ္လာပါတယ္။

(ခ) ေခါင္းေလွ်ာ္ၿပီးတဲ့ အခါမွာ ၾကိဳတင္ အေအးခံထားတဲ့ ထမင္းရည္ အနည္းငယ္ကို ဆံသား မွာ လိမ္းေပးၿပီး မိနစ္အနည္းငယ္ ထားပါ။ နည္းနည္းၾကာ ရင္ေရေဆးခ်ပါ။ ထမင္းရည္ ထဲမွာပါတဲ့ ပရိုတင္း ဓာတ္ အစြမ္းေၾကာင့္ ဦး ေရျပားနဲ ့ ဆံသားေတြကို က်န္းမာေစျပီး၊ ဆံပင္အေရာင္ကို နက္ေမွာင္ေတာက္ ပေစပါတယ္။ ဆံပင္ႏွစ္ခြ သံုးခြကြဲထြက္ေနသူ မ်ားအတြက္ ထမင္းရည္က အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားလွပါတယ္။ 

(ဂ) ထမင္းရည္မွာ ေခ်ာေမြ႕ေနတဲ့သဘာဝရွိတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ မွာ အဖုအပိမ့္ထြက္၍ က်ိန္း စပ္စပ္ျဖစ္ေနတဲ့ ဒဏ္ရာေတြ၊ နာက်င္မႈ ခံစားေနရတဲ့ အေရျပားေနရာေတြမွာ သက္သာေစပါတယ္။ Brussels University ေလ့လာေတြရွိခ်က္အရ အေရျပားေရာဂါရွိ သူေတြနဲ႔ နာတာရွည္ အေရျပားေရာင္ ရမ္းသူေတြအတြက္ တစ္ ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္က်စီျဖင့္ တစ္ဆယ့္ငါးမိနစ္ခန္႔ ထမင္းရည္နဲ႔ေဆးေပးျခင္းျဖင့္ ရက္အနည္းငယ္ အတြင္းမွာပင္ ထိုအေရျပားေရာဂါမ်ား မွာ တိုးတက္မႈ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ရွိလာတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

သို ့ေသာ္ အဲဒီလို ဘက္စံု က်န္းမာ လွပေရးအတြက္ အာနိသင္ အျပည့္အ၀ရေစနိုင္ဖို႔ အတြက္ကေတာ့ ထမင္းမခ်က္ခင္ ဦးစြာ ဆန္ေဆးတဲ့အခါမွာ ေရနဲ ့တစ္ၾကိမ္္သာ ေဆးေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ဆန္ကိုေရျဖင့္ ႏွစ္ၾကိမ္ေလာက္ ပြတ္တိုက္ေဆး ေၾကာလုိက္တဲ့အခါ ဆန္ထဲမွာ ပါရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ မ်ားဟာ ဆန္ေဆးရည္နဲ ့အတူ ပါသြာ*းပါေတာ့*တယ္။ ယေန႔ ေခတ္မွာေတာ့ ထမင္းကိုဌဲ့ မခ်က္ၾကေတာ့ ဘဲ (၁) ထမင္းေပါင္းအိုး(Pressure Cooker)ျဖင့္ ထမင္းေရ ခန္းခ်က္ျခင္း (၂) ရိုးရိုးထမင္းအိုးျဖင့္ ေရ ခန္း ခ်က္စားလာၾကပါတယ္။ ၄င္း ႏွစ္နည္းမွ မည္သည့္ နည္းကိုဘဲ သံုးသံုး ဦးစြာဆန္ကို ေရျဖင့္ တစ္ထပ္တည္း သာ ေဆးေၾကာ ေပးျခင္းျဖင့္ အလားတူ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို အျပည့္အ၀ရွိေစ မွာျဖစ္ပါတယ္။ သို ့ပါ၍ ထမင္းရည္ဌဲ ့ခ်က္သူမ်ား အတြက္ အထူးမွာၾကားလိုသည္မွာ အလွအပအတြက္သာမက က်န္းမာေရး အတြက္ပါ အသံုးတည့္လွတဲ့ ထမင္းရည္ကို လက္ ေတြ႕ မိမိတို ့ရရွိမည့္ အခြင့္အေရးကို လက္မလႊတ္ ၾကေစလိုေၾကာင္း အၾကံျပဳလိုက္ရပါတယ္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...