ကုိယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ငါးစားျခင္းက စုိးရိမ္စိတ္ကုိေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္

Written by ေပါက္ေပါက္

Bistol တကၠသုိလ္ (အဂၤလန္) ႏွင့္ Federal တကၠသုိလ္ (ဘရာဇီးလ္) တုိ႔ရဲ႕ သုေတသီ တစ္ဦးျဖစ္သူ Rio de Janeiro ၏ေနာက္ဆုံး သုေတ သနျပဳခ်က္ မ်ားအရ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ငါးမၾကာခဏ စားသူ သည္ ငါးလုံးဝ မစားသူထက္ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ စုိးရိမ္ ပူပန္ေၾကာင့္ၾကမႈကုိ ေလ်ာ့ပါးေစႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့ လာေတြ႕ရွိ ခဲ့ပါတယ္။ ထုိသုေတသီ Rio de Janeiro က ကုိယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီး ၉၅၃၀ ကုိ ရက္ သတၱပတ္ ၃၂ ပတ္ကာလအတြင္း တစ္ဦးခ်င္းစီရဲ႕ စားေသာက္ပုံ စာရင္းဇယားကုိ စာရြက္ စာတမ္းမွတ္ တမ္းမ်ားျဖင့္ စနစ္တက် သုေတသနျပဳၿပီးေနာက္ ငါးလုံးဝ မစားခဲ့သူ မိခင္ေလာင္းမ်ားမွာ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ ရာဖိစီး မႈျပႆနာ ၅၃ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ရွိလာေၾကာင္း၊ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ အသားနဲ႔ငါးလုံးဝ မစားဘဲ ဟင္း သီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ဳိးတည္းသာ စားျခင္းကလည္း စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ ဖိစီးမႈျပႆနာ  ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိရွိေစ ေၾကာင္း PLOSONE (ေခၚ) ေဆးဂ်ာနယ္ တစ္ေစာင္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒါတက္ မကေသးဘူး။ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ရဲ႕ စုိးရိမ္ေၾကာင့္ၾကစိတ္ဟာ ရင္ေသြးငယ္ကုိ စိတ္ဖိစီးမႈျဖစ္ေစကာ ဉာဏ္ရည္ဖြံ႕ ၿဖိဳးမႈ ေႏွးေကြးေစပါတယ္တဲ့။

အလားတူပင္ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုမွာလည္း မိခင္ေလာင္း ၁၅၀၀ ကုိ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ၾကာေလ့လာ မႈမွတ္တမ္းမ်ားအရ နံနက္စာ၊ ေန႔လည္စာ၊ ညစာ သီးတင္းရက္သတၱပတ္ကာလအတြင္း ငါးဟင္းလ်ာ ၁၂ ႀကိမ္မွ် စားသုံးခဲ့ေသာ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ဳိးသမီးမ်ားမွာ ရင္ေသြးအေပၚ မာက်ဴရီ (ေခၚ) ျပဒါးအ ဆိပ္သင့္မႈ တစ္စုံတစ္ရာမျဖစ္ေပၚႏိုင္တဲ့အျပင္၊ ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတာေၾကာင့္လည္း မိခင္မ်ား အတြက္ သားဖြားၿပီးေနာက္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္တုိးပြားျခင္းအတြက္ မ်ားစြာအေထာက္အကူျဖစ္ေစႏုိင္ တယ္လုိ႔ အေမရိကန္ ႐ုိခ်က္စတာတကၠသုိလ္ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရးသိပၸံဌာန ပါေမာကၡတစ္ဦးျဖစ္သူ ပီအိပ္ခ်္ဒီဘြဲ႕ရ အက္ဒြင္ဗန္ဆုိသူက အႀကံျပဳထားပါတယ္။

ထုိအဆုိကုိ ကမၻာ့အစားအေသာက္နဲ႔ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး (ေခၚ) FDA မွေထာက္ခံထားၿပီး၊ ကုိယ္ဝန္ ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ားအတြက္ ေအာက္ပါအတုိင္း ထပ္ေလာင္းအႀကံျပဳထားပါတယ္။

(၁) မာက်ဴရီပမာဏ ပါဝင္မ်ားျပားေသာ ငါးကြမ္းရွပ္ႏွင့္ ပင္လယ္ငါးႀကီးမ်ား (လုံးဝ) မစားပါႏွင့္။ ပင္ လယ္စာမ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဓားရွည္ႏႈတ္သီးငါး၊ ငါးမန္းႏွင့္ မကၠရာယ္ငါးႀကီးမ်ဳိးတုိ႔ကုိလည္း မစားသင့္ ေပ။

(၂) မာက်ဴရီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အေၾကးခြံပါေသာ ေရခ်ဳိငါးတုိ႔ကုိ မ်ားမ်ားစားေပးပါ။

(၃) ပုစြန္ထဲမွာ မာက်ဴရီပါဝင္မႈနည္းလုိ႔ စားေပးသင့္ပါတယ္။

(၄) မာက်ဴရီပါဝင္မႈနည္းေသာ ပင္လယ္စာမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ခုံး (ဂုံး) ေကာင္၊ ကမာေကာင္၊ ေယာက္ သြား၊ တူနာငါးတို႔ႏွင့္ ဆယ္လ္မြန္ငါးတို႔ စားေပးပါ။

(၅) ငါးဒန္က ေသြးတက္ေစလုိ႔ မစားသင့္ေပ။

(၆) ဂက္စ္ပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ား မေသာက္ပါႏွင့္။

(၇) ေကာ္ဖီ၊ လက္ဘက္ရည္ႏွင့္ ကုိလာတုိ႔ကဲ့သုိ႔ ကဖိန္းဓာတ္ကုိအေျခခံထားေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားမ ေသာက္ပါႏွင့္။ မ်ားမၾကာမီက ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ကဖိန္းဓာတ္မ်ားလြန္းပါက ကေလးႀကီးထြားႏႈန္း ကုိ ထိခုိက္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ တစ္ေန႔ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေန႔တုိင္းေသာက္သုံးေသာ အမ်ဳိးသမီးဟာ သာမန္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထက္ေလ်ာ့ေသာ ကေလးေမြးဖြားႏုိင္၍ အႏၲရာယ္ပုိမ်ားေၾကာင္း၊ ဒါေၾကာင့္ ကုိယ္ဝန္ ေဆာင္မ်ားအေနျဖင့္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သုံးမႈကုိ သိသိသာသာေလ်ာ့ခ်ပစ္ေစလုိ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၈) ဓာတုခၽြတ္ေဆးမ်ားသုံးၿပီး ျပန္လည္သန္႔စင္ထားေသာ ဂ်ဳံမႈန္႔ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ား ကုိေရွာင္ပါ။

(၉) သၾကားဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားေသာ အစားအေသာက္မ်ားကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္သမွ် ေလ်ာ့ခ်စားသုံးပါ။

(၁၀) သိပၸံနည္းအရ အတည္ျပဳထားျခင္းမရွိေသးေသာ္လည္း ဇာတိပၹိဳလ္သီး ပါဝင္မႈမ်ားေသာ အစား အစာကုိ စားျခင္းကသေႏၶသားကုိ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၁၁) မခ်က္ျပဳတ္ရေသးေသာ ငါးစိမ္းမ်ားမွာလည္း အစာအဆိပ္သင့္ေစသည့္ ဗက္တီးရီးယားႏွင့္ ပုိးမႊားမ်ားပါဝင္ေန၍ မစားသင့္ေပ။

(၁၂) ေရခဲ႐ုိက္ထားေသာ (သုိ႔) မီးက်ပ္တုိက္ထားေသာ ပင္လယ္စာမ်ားကိုလည္း မစားပါႏွင့္။

(၁၃) စည္သြပ္ထားေသာ ပင္လယ္စာကုိေတာ့ အနည္းငယ္မွ်ေလာက္သာ စားေပးႏိုင္ပါသည္။

(၁၄) အပူေကာင္းစြာ မေပးရေသးေသာ ႏုိ႔မ်ားကုိေရွာင္ပါ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆုိေသာ္ ၎ႏုိ႔ထဲတြင္ ရင္ ေသြးကုိ အဆိပ္ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ (သုိ႔) ေရာဂါကူးစက္ေစႏိုင္သည့္ အခ်င္းတုိင္းမွျဖတ္သန္းဝင္ေရာက္ ႏိုင္ေသာ အစာအဆိပ္ျဖစ္ေစသည့္ ပိုးမ်ားပါဝင္ေနလုိ႔ပါဘဲ။

(၁၅) လတ္ဆတ္ေသာ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥမ်ားကုိသာ ေရြးခ်ယ္တတ္ပါေစ။

ေၾကးမုံသတင္းစာ
ဧၿပီလ (၁၅) ရက္၊ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...