သက္သတ္လြတ္ သမားေတြအတြက္ အာဟာရျပည့္၀တဲ့ အစားအစာမ်ား

အသီးအရြက္ကို ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ လို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အသားငါးကို မၾကိဳက္လို႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ သက္သတ္လြတ္ စားသူေတြ အမ်ားၾကီးရွိၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕က ရာသက္ပန္ စားသလို တခ်ိဳ႕က တစ္လ (သို႕မဟုတ္) တစ္ပတ္ စသျဖင့္ အခ်ိန္သတ္မွတ္ျပီး စားၾကတာလည္း ရွိပါတယ္။ ဗုဒၶဘာသာ၀င္ အမ်ားစုကလည္း အဓိဌာန္၀ င္ဘာ၀နာပြားမ်ားတဲ့ အခါေတြမွာ သက္သတ္လြတ္ စားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ အသီးအရြက္ ခ်ည္းပဲစားရင္ အာဟာရ မျပည့္၀ႏိုင္ပဲ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ႏိုင္တယ္လို႕ ထင္ျမင္ယူဆျပီး သက္သတ္လြတ္ စားခ်င္ေပမဲ့ မစားျဖစ္သူေတြ၊ သားသမီးက သက္သတ္လြတ္ စားေနလို႕ အာဟာရမျပည့္မွာ စိုးရိမ္ေနသူေတြနဲ႕ သက္သတ္လြတ္ စားေနသူအားလံုးအတြက္ အသားငါးေတြကေန ရရွိႏိုင္တဲ့ အာဟာရေတြပါ စံုလင္စြာ ပါ၀င္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (၅) မ်ိဳးအေၾကာင္းေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

(၁) ႏွံစားသီးႏွံ - သက္သတ္လြတ္ စားသူေတြဟာ ၾကက္ဥ ဘဲဥနဲ႕ ႏို႕ထြက္ပစၥည္းေတြကို မစားတဲ့အတြက္ ဗီတာမင္ B12 ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိႏိုင္ဖို႕ ႏွံစားသီးႏွံေတြကို စားသင့္ပါတယ္။ ဆန္စပါး၊ ေပါင္မုန္႔လိုမ်ိဳး ဂ်ံဳထြက္ပစၥည္း၊ ေျပာင္းဖူး၊ ေကြကာအုတ္ စတဲ့ႏွံစားသီးႏွံထြက္ စားစရာေတြဟာ အရသာရွိျပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရကို ျပည့္၀ေစပါတယ္။

(၂) ပဲ - ပဲမွာ ပ႐ိုတင္းဓါတ္နဲ႕ သံဓါတ္ ျပည့္၀စြာ ပါရွိပါတယ္။ ပဲျပဳတ္၊ ပဲေပါင္း၊ ပဲႏွပ္စတဲ့ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္စားႏိုင္ျပီး လြယ္ကူ႐ိုးရွင္းကာ စားေကာင္းတဲ့ စားစရာပဲျဖစ္ပါတယ္။ ပဲျပဳတ္ကို ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္ျပီး ပဲဆီရႊဲရႊဲေလးနဲ႕သုပ္စားတာဟာ သက္သတ္လြတ္ သမားေတြအတြက္ ခံတြင္းျမိန္ေစတဲ့အျပင္ အာဟာရလည္း ျပည့္၀ေစပါတယ္။

(၃) တို႕ဟူး - ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ တို႕ဟူးႏွစ္မ်ိဳးကေတာ့ တို႕ဟူးျဖဴ နဲ႕ တို႕ဟူး၀ါ တို႕ျဖစ္ပါတယ္။ တို႕ဟူး၀ါကို ကုလားပဲနဲ႕ ျပဳလုပ္တာျဖစ္ျပီး အသုပ္သုပ္စားလို႕ရသလို ေၾကာ္စားျခင္း၊ တို႕ဖူးေႏြးလုပ္စားျခင္းတို႕လည္း ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ တို႕ဟူးျဖဴကို ပဲပိစပ္ပဲနဲ႕ ျပဳလုပ္တာျဖစ္ျပီး အမ်ားစုက ပဲျပားလို႕ေခၚၾကပါတယ္။ ပဲျပားကို ပဲပင္ေပါက္ျဖင့္ေၾကာ္စားျခင္း၊ ပဲျပားဟင္းရည္ လုပ္ေသာက္ျခင္း၊ ပဲျပားဆီျပန္ ဟင္းခ်က္ျခင္း စသျဖင့္ အရသာရွိစြာ အမ်ိဳးစံုလုပ္စားၾကပါတယ္။ တို႕ဟူးမွာ ပ႐ိုတင္းဓါတ္၊ ဇင့္ဓါတ္၊ သံဓါတ္နဲ႕ ကယ္လစီယမ္ဓါတ္ တို႕ျပည့္စံုစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အသားငါး အစားထိုး သက္သတ္လြတ္ဟင္းလ်ာတစ္ခု ပဲျဖစ္ပါတယ္။

(၄) အာလူး - အာလူးကို က်န္းမာေရးနဲ႕အညီညြတ္ဆံုး အစားအစာအျဖစ္ ကမၻာတ၀ွမ္းလံုးက သတ္မွတ္ ထားၾကပါတယ္။ အာလူးမွာ ပိုတက္စီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႕ ပ႐ိုဓါတ္တို႕ ျပည့္၀စြာ ပါရွိပါတယ္။ အာလူးေထာင္း၊ အာလူးသုပ္၊ အာလူးဖုတ္ စတာေတြဟာ လုပ္ရလည္း လြယ္ကူျပီး အျမဲတမ္း စားေကာင္းတဲ့အျပင္ သြားရည္စာလိုမ်ိဳး စားေလ့ရွိၾကတဲ့အစားအစာ တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

(၅) အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္မ်ား - အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္ေတြဟာ က်န္းမာေရး အတြက္စားကို စားသင့္တဲ့ နံပတ္(၁) အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္ေတြဟာ ဗီတာမင္မ်ားစြာ၊ ဓါတ္သတၱဳမ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အျပင္ အစာအိမ္နဲ႕အူလမ္းေၾကာင္းကို ရွင္းလင္းေပးတဲ့ အမ်ွင္ေတြလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္ေတြဟာ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႕ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

Author: Crystal Win
Yangon Life
http://yangonlife.com.mm/mm/article/13714
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...