Why coat apple fruits ဖေယာင္းသုတ္ ပန္းသီး

“Myanmar CNN: တ႐ုတ္မွ ဖေယာင္းသုတ္ ပန္းသီးမ်ား ေစ်းကြက္အတြင္း ဝင္ေရာက္” သတင္းကို ကေန႔မနက္ ေဖ့စ္ဘြတ္မွာ ဖတ္ရပါတယ္။ ပန္းသီးေပၚမွာ ဖေယာင္းသုတ္ျပီးေရာင္းတာကိုစားရင္ ဘာျဖစ္ႏိုင္သလဲ ဖေယာင္းသုတ္ရတဲ့အေၾကာင္းေတြ တခုမကရွိတယ္။ အထားခံေအာင္နဲ႔ အျမင္လွေအာင္ အတြက္ျဖစ္တယ္။ ပန္းသီးမွာ နဂိုအတိုင္း သဘာဝဖေယာင္း ပါေနျပီးသာျဖစ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပန္းသီးဟာ ထားတာၾကာေပမဲ့ ရွံဳ႕တြမသြား၊ အေလးခ်ိန္လဲ မေလ်ာ့ပါ။ ဖေယာင္းအတုသုတ္ၾကတာက မေရာင္ခ်မီ၊
မတင္ပို႔မီ၊ ထုပ္ပိုးမီမွာ သဘာဝဖေယာင္းကို ပြတ္တိုက္ ေဆးေၾကာလိုက္တာမို႔ ဖေယာင္းအတု ထပ္သုတ္တာျဖစ္တယ္။ ဒီလိုလုပ္လိုက္ရင္ ၅ဝ% ကုန္သြားႏိုင္တယ္။ ေဆးေၾကာနည္းအေပၚမွာမူတည္ တယ္။ ဖေယာင္းအတုဆိုတာ တိရစာၦန္ဖေယာင္းနဲ႔ အသီးအႏွံဖေယာင္းျဖစ္မယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ဓါတ္ဆားနဲ႔ ဓါတ္ခြဲခန္းကထုတ္တာ ျဖစ္မယ္။ အမ်ားဆံုးသံုးၾကတာက အသီးအႏွံကရတဲ့ canauba wax နဲ႔ shellac ျဖစ္တယ္။ ဆူပါမားကက္ေတြမွာဝယ္ရင္ ဖယာင္းသုတ္တာ မလြတ္ပါ။ ပန္းသီးထဲမွာေနပါ တဲ့ ေရဓါတ္မခမ္းေစေအာင္အတြက္လဲ ဖေယာင္းသုတ္ၾကတယ္။ အေလးခ်ိန္လဲမေလ်ာ့ေစပါ။ အရည္ရႊမ္းတာကိုလဲ ထိန္းထားမယ္။ အေဝးကိုတင္ပို႔ေရာင္းခ်ဘို႔ဆိုရင္ ပိုအပ္တယ္။ ဒါမွ မွည့္မွာကို ေႏွးေစမယ္။ ပန္းသီးကို ဖေယာင္းသုတ္လို႔ အႏုတ္သေဘာေဆာင္တာေတြ ရေစႏိုင္ တယ္။ ေလမရတဲ့ အသက္ရွဴျဖစ္စဥ္ျဖစ္ေစမယ္။ ပန္းသီးရဲ႕ ပင္ကိုယ္အရည္အေသြးကို လွည့္ဖ်ားေစမယ္။ ၾကည့္လိုက္ရင္ေတာ့ ပန္းသီးဟာ ေတာက္ေျပာင္၊ တင္းတင္းရင္းရင္း ရွိေနမယ္၊ စားခ်င္စဖြယ္ျဖစ္မယ္။ ဒါေပမဲ့ စားၾကည့္လိုက္ရင္ ၾကြတ္ဆတ္မႈနည္းေနမယ္။ ပန္းသီးကိုဖယာင္းသုတ္ထား-မထားဘယ္လိုသိႏိုင္လဲ။ ပန္းသီးကို အပင္ကေန ခူးဆြတ္ျပီး လက္နဲ႔ပြတ္လိုက္ရင္ လက္မွာ အျဖဴေရာင္အမံႈေပလာတာေတြ႔ရမယ္။ အဲဒါက သဘာဝဖေယာင္းျဖစ္တယ္။ အဲလိုဘဲ ဖေယာင္းအတုသုတ္ထားတဲ့ ပန္းသီးကို ပြတ္လိုက္ရင္ အလႊာတခုကြာက်လာေတာေတြ႔ရမယ္။ က်န္းမာေရး ၁၆-၈-၂ဝ၁၂ ေန႔က ကေနဒါကလာတဲ့သတင္းတခုမွာ Ottawa to review fruit wax after reports of cancer link အသီးေတြမွာ ဖယာင္းပါတာနဲ႔ ကင္ဆာ ဆက္စပ္မႈ သတင္းထြက္လို႔ ဆန္းစစ္မႈလုပ္မယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဖေယာင္းထဲမွာ morpholine ပါေနရင္ကို ဆိုလိုတာျဖစ္တယ္။ ဒီဓါတ္ဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ N-nitrosomorpholine ျဖစ္တယ္။ သဘာဝဖေယာင္းေရာ ဖေယာင္းအတုေရာ စားလို႔ က်န္းမာေရးမွာ ဘာထိခိုက္သလဲ တိတိက်က် မေျပာႏိုင္ပါ။ တိတိက်က် မေျပာႏိုင္တာမို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ စိုးရိမ္ရင္ ဒါေတြလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ မစားခင္မွာ ပန္းသီးကို ေရခပ္ေႏြးေႏြးေလးနဲ႔ ပြတ္ေဆးပါ။ ဖေယာင္းသာမက က်န္တဲ့ မလိုလားအပ္တာေတြလဲ ေျပာင္ေစပါမယ္။ ဆပ္ျပာလိုဟာ မသံုးသင့္ပါ။ အေပါက္ပါေနတာအတြက္လဲ မသံုးပါနဲ႔။ ဗနီဂါရည္သံုးခ်င္ သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ျပီးရင္ စကၠဴနဲ႔သုတ္ပါ။ အရွင္းဆံုးနည္းကေတာ့ ပန္းသီးကို အခြံႏႊာျပီးမွ စားသံုးပါ။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၉-၁-၂ဝ၁၄