ကစီဓါတ္ ပါ၀င္သည့္ အစားအစာမ်ားက အူမႀကီး ကင္ဆာအႏၲရာယ္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္

ကစီဓါတ္ စားသံုးျခင္းသည္ အနီေရာင္အသားမ်ား စားျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ ရွိသည့္ အူမႀကီးကင္ ဆာျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ ကိုေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ သိရသည္။

““အနီေရာင္ အသားမ်ားႏွင့္ ကစီဓါတ္တို႔ဟာ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ ေပၚေစတဲ့miRNA မ်ိဳးဗီဇ ပစၥည္းကို သက္ေရာက္ ပံုခ်င္း မတူပါဘူး။ ကစီဓါတ္ပါတဲ့ အစာေတြ စားသံုးတာဟာ အနီေရာင္ အသားေတြစားျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚႏိုင္တဲ့ အူမႀကီး ကင္ဆာ အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါ တယ္”” ဟု သုေတသီ Karen j.Humphreys ကဆိုသည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုႏွင့္ ဥေရာပႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အသားစားသံုး မႈမွာ ၁၉၆၀ ခုႏွစ္မ်ားကတည္းက စတင္ျမင့္ တက္လာၿပီး အခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံမ်ား တြင္ ႏွစ္ဆခန္႔ပင္ျမင့္တက္လာခဲ့ သည္။

အစာေခ်စနစ္ကို ခံႏိုင္ရည္ရွိ သည့္ အၾကမ္းခံကစီဓါတ္ (resistant starch)သည္ အစာအိမ္၊ အူသိမ္တို႔ရွိ အစာေခ် စနစ္ကိုခံႏိုင္ရည္ရွိၿပီး အူမ ႀကီးသို႔ေရာက္သည့္အခါမွအက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားမ်ားက အခ်ဥ္ေဖာက္ ေပးေသာ ေၾကာင့္ short chain fatty acid အမည္ရွိ အက်ိဳးျပဳ ေမာ္လီက်ဴးမ်ား ထြက္ေပၚလာသည္။

““အၾကမ္းခံကစီဓါတ္ အေျမာက္ အျမားပါ၀င္တဲ့ အစားအစာကေတာ့ မွည့္ခါနီး ငွက္ေပ်ာသီး၊ အာလူး၊ အေစ့ အဆန္၊ ပဲတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးေစ့ကိုလည္း အၾကမ္းခံ ကစီဓါတ္ အေျမာက္အျမားပါ၀င္လာ ေအာင္ သိပၸံပညာရွင္ေတြ တီထြင္ေန ၾကပါတယ္”” ဟုHumphreys က ဆိုသည္။

သုေတသနတြင္ ပါ၀င္စမ္းသပ္ ခံမည့္သူမ်ားအား အနီေရာင္အသား (၃၀၀) ဂရမ္ကို ေလးပတ္ၾကာေကၽြး ေစခဲ့ရာ (၃၀) ရာခိုင္ႏႈန္း၏ စအို တစ္႐ွဴးမ်ား၌ အူမႀကီးကင္ဆာႏွင့္ ဆက္စပ္ေနသည့္ miRNA မ်ိဳးဗီဇ ပစၥည္းမ်ားျမင့္တက္ လာၿပီး ဆဲလ္ပြား ႏႈန္းပါမ်ားျပားလာသည္ ကိုေတြ႕ရ သည္။ အနီေရာင္အသားမ်ားႏွင့္ အၾကမ္းခံကစီဓါတ္ ေန႔စဥ္ (၄၀) ဂရမ္စားသံုးသူမ်ား၌ ေလးပတ္ အၾကာတြင္ miRNA ပမာဏျပန္ လည္က်ဆင္းလာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ 


ေဇာ္ကို
Ref;MDI
Health Updates Journal No,(132)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...