ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ားအတြက္ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ စားေသာက္ရန္
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ား စားသင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား...
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ဆန္လံုးညိဳကို မ်ားမ်ား စားေပးပါ။ ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအတြက္ အထူးအက်ဳိးရွိ တာေၾကာင့္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
• ေထာပတ္သီး
• ငွက္ေပ်ာသီး
• ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
• ကၫြတ္
• ဂရိတ္ဖ႐ုသီး
• ပဲသီး
• အဆီနည္းအသား
• အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔ ဒါမွမဟုတ္ မလိုင္ဖယ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔
• လိေမၼာ္သီး
• ေဆာ္လ္မြန္ငါး
• ေနၾကာေစ့
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ား ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား...
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ ငန္တဲ့အစာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္ဆိုတာကိုေတာ့ အမ်ားသိၾကၿပီး သားပါ။ ဒါေပမဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ ငန္တဲ့ အစာေတြတင္မကဘဲ တျခားေရွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့ အစာေတြရွိပါေသးတယ္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ ဆီမ်ားတဲ့အသား၊ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားတဲ့ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ၊ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အဆင္သင့္စားစရာ အျမန္စာ (Fast Food) ေတြနဲ႔ အရက္ ကို ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။ ဆား ဒါမွမဟုတ္ ပိုၿပီးတိတိက်က်ေျပာရရင္ ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ျမင့္ တက္မႈအတြက္ အဓိကတရားခံပါ။ ငန္ေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတယ္လို႔ အလြယ္တကူ သိႏိုင္ေပမယ့္ မငန္တဲ့ အဆင္သင့္ စားစရာေတြမွာ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတာကို သတိမထားမိရင္ အလြယ္တကူ မသိပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ အိမ္မွာ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ဆားေလွ်ာ့ထည့္႐ံုနဲ႔ မလံုေလာက္ဘဲ အဆင္သင့္ စားစရာဘူးေတြ၊ အထုပ္ေတြကို ဝယ္တဲ့အခါ ဆိုဒီယမ္ပါဝင္မႈ ပမာဏကိုပါ ၾကည့္႐ႈစစ္ေဆးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ ၾကာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အဆင္သင့္ စားစရာေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ၿပီး စားစရာေတြကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါ။
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ ေအာက္ပါအစားအေသာက္ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
• ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္နဲ႔ ဆားနယ္ထားတဲ့ တျခားအသားေျခာက္မ်ား
• ဆုိဒီယမ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အဆင္သင့္စားစရာမ်ား
• ၾကက္အေရခြံ
• အျမန္စာမ်ား
• ျပည့္ဝဆီ ဒါမွမဟုတ္ ထပ္ျပန္ေၾကာ္ဆီ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာမ်ား
• သၾကားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာမ်ား
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ စားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားေသာက္ၿပီး ေရွာင္ၾကဥ္တာကို ဆင္းရဲဒုကၡလို႔ မယူဆဘဲ အရသာအသစ္ေတြကို စူးစမ္းရွာေဖြၾကည့္ႏိုင္တဲ့ အခြင့္အေရးအျဖစ္ ယူဆပါ။ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ဆားမပါဘဲ အရသာရွိေအာင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္အမ်ဳိးမ်ဳိးကို စမ္းသပ္ သံုးစဲြၾကည့္ပါ။
ဆားေလွ်ာ့စားခါစမွာ အရသာမရွိသလို ခံစားရေပမယ့္ စားရင္းနဲ႔ ေနာက္ပိုင္္းမွာ အက်င့္ျဖစ္သြားၿပီး ပံုမွန္ အတိုင္း စားႏိုင္သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ကုသမႈမွာ ေအာင္ျမင္ မွာ ျဖစ္ၿပီး ေသြးတိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႔ တျခားေနာက္ဆက္တဲြ အႏၲရာယ္ေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Credit: Mg Mandalay
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)