အိမ္ရွင္မတုိ႔ ခ်စ္ေသာမႈိ

Written by ျမန္ဂုဏ္ေဆာင္

ျမန္မာျပည္ ေနရာေဒသမ်ားစြာ၌ အသြင္သဏၭာန္ မ်ဳိးစုံျဖင့္ မႈိမ်ား ေပါက္ေရာက္ၾကသည္။ မႈိကုိအေရာင္ အေသြး၊ ပုံသဏၭာန္အရ မႈိအမ်ဳိးအစားကုိ သတ္မွတ္ ေခၚေဝၚၾကသည္။ အိမ္ရွင္မမ်ားေစ်းမွ ေန႔စဥ္ဝယ္ ယူစား သုံးၾကၿပီး လူသားႏွင့္ မကင္းေသာ အစာအာဟာရ အျဖစ္ အဘိဓာန္က်မ္း၊ အရွင္နာဂသိန္ပုံျပ ေဆး အဘိဓာန္တုိ႔၌ မီးေမာင္းထုိးျပထားသည္။

အခ်ဳိ႕မႈိမ်ားမွာ ေကာင္းက်ဳိးထက္ ဆုိးက်ဳိးကုိ သာျဖစ္ေစသည္။ မႈိတြင္ အက်ဳိးျပဳမႈိ၊ အျပစ္ျပဳေသာမႈိဟူ ၍ကဲြျပားမႈမ်ား ရွိသည္။ ျမန္မာဆုိ႐ုိးစကားတြင္ မႈိရေသာမ်က္ႏွာဟူေသာ ဆုိ႐ုိးစကားရွိခဲ့သည္။ မႈိဟူ ေသာေဝါဟာရမွာ ေက်းလက္ေဒသအထိ ရင္းႏီွးကၽြမ္းဝင္ၿပီးေသာ ေဝါဟာရျဖစ္သည္။ ေဆးက်မ္းေဝါ ဟာရတြင္ အဟိဆၾတဟု ဆုိသည္။

အဟိ = ေႁမြ၊ ဆၾက = ထီး။ ေႁမြထီးဟူ၍ အနက္ဆုိႏုိင္သည္။ မႈိကုိေႁမြမ်ားက ႏွစ္သက္ၾကသည္။ မႈိ၏ အရည္ကုိ ေႁမြမ်ား စုပ္ယူၾကသည္။ ေက်းလက္တြင္ေပါက္ေသာ မႈိပြင့္မ်ားၾကား သုိ႔မဟုတ္ မႈိမ်ား ေအာက္တြင္ေႁမြမ်ား ရွိတတ္ သည္။ ေက်းလက္ေဒသတြင္ မႈိပြင့္သြားေကာက္ၾကသူမ်ား၊ မႈိရွာၾကသူမ်ား မႈိေပါက္ရာသီဝယ္ ေျခခ်င္းလိမ္ေနၾက သည္။ မႈိရွာထြက္ သူမ်ားအေနျဖင့္ မႈိကုိေတြ႕လွ်င္ အျမစ္ပါတူး၍ မယူရပါ။ အေပၚမွျဖတ္ယူၾကရသည္။ မႈိအျမစ္ရင္း က်န္ရစ္ခဲ့ေသာ္ ေနာင္ႏွစ္စဥ္ ထုိေနရာကုိမွတ္၍ မႈိေပၚခ်ိန္ေရာက္တုိင္း သြားေကာက္ႏုိင္သည္။

မႈိသည္ အေအးသက္သက္၊ အပူသက္သက္အခ်ိန္၌ မေပါက္။ ဥတုရာသီၿပိဳင္ေသာအခါ၌ ေပါက္ ေရာက္တတ္ သည္။ ေႏြရာသီတစ္ေႏြလုံးပူၿပီး မုိးဦးက်ခါစအခ်ိန္မ်ားတြင္ ေပါက္သည္။ တစ္ေႏြလုံးပူ ျပင္း၍ ေျမတြင္ငုပ္ေနေသာ အပူမ်ားသည္မုိးတစ္ၿဖိဳက္၊ ႏွစ္ၿဖိဳက္ရြာခ်လုိက္သည္ႏွင့္ ေျမျပင္သုိ႔မႈိပြင့္မ်ား ျပဳထြက္လာေစသည္။ ရာသီဥတု အခုိးေလေၾကာင့္ မႈိမ်ားေျမအတြင္းမွတြန္းကန္၍ ထြက္ေပၚလာရျခင္း ျဖစ္သည္။

ေရသည္နိမ့္ရာသုိ႔ စီးဆင္းသည္။ မီးသည္ျမင့္ရာသုိ႔ေလာင္ကၽြမ္းသည္။ မႈိစားၿပီးေတာ့အခါ အထက္သုိ႔ ေသြးေရာက္ တတ္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္မႈိကုိ တက္စာဟူ၍ ဆိုၾကသည္။

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းအဆုိအရ ဗီဇမွ ဥတုဇေတာင္ေဝွး၊ ေဒါင္းေျခ၊ အင္ဥ၊ ကိုင္းဥႏွင့္ မႈိတုိ႔သည္တက္စာ မ်ားျဖစ္ၾက သည္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ား မီးဖြားၿပီးေနာက္ ေသြးေဟာင္းမ်ားသက္ဆင္းေနခ်ိန္၌ တက္စာကုိ ေရွာင္ၾကရသည္။ သမားေတာ္ႀကီးမ်ားက မႈိတစ္ႏွစ္၊ မွ်စ္သုံးလမစားၾကရဟူ၍ သတ္မွတ္ေျပာဆုိၾက သည္။ ေရာဂါဓာတ္ခံရွိသူမ်ား၊ မ်က္စိေရာဂါ၊ ဦးေခါင္းကုိက္ခဲေရာဂါ၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ရွိသူမ်ားမႈိကုိ ေရွာင္ၾကရမည္။ မႈိအမ်ဳိးေပါင္း ေလးေသာင္းခန္႔တြင္ လူသားကုိအက်ဳိးျပဳ၍ စားသင့္ေသာမႈိက အေရအ တြက္နည္းသည္။ စားသင့္ေသာ မႈိမ်ားမွာျမက္ၾကားမႈိ၊ ေတာင္ပုိ႔မႈိ၊ ေျခတုိမႈိ၊ ေျခရွည္မႈိ၊ ဖက္သြတ္မႈိ၊ မႈိ ျဖဴေလး၊ မႈိဦးနက္၊ ၾကက္တူေရြးမႈိ၊ မႈိသားပုိက္၊ မႈိၾကက္ေတာင္၊ ဆန္ကဲြမႈိ၊ ေျမပဲမႈိ၊ ေကာက္႐ုိးမႈိ၊ ဝါးမႈိ၊ အင္မိႈိ၊ ဆင္ေျခသဲမႈိ၊ သရက္မႈိ၊ ေျမခဲြမႈိ၊ အပင္ခဲြမႈိတုိ႔ျဖစ္ သည္။ ၎မႈိမ်ားကုိ ဥတုဇ၏အကူအညီကုိရယူ ၍ေပါက္ေသာ မႈိျဖစ္ေသာေၾကာင့္ စားရသည္မွာအရသာပုိရွိသည္။ ခ်ဳိသည္။ စိမ့္သည္။

မႈိကုိ ေျမပထဝီအရ အလုိေလ်ာက္ေပါက္ေသာမႈိ၊ ကိတိၱမစုိက္ပ်ဳိးမႈိဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးသ႐ုပ္ခဲြႏုိင္သည္။ အလုိ အေလ်ာက္ ေပါက္ေသာ မႈိကအတက္မ်ားသည္။ ေသြးကုိတက္ေစသည္။ အခုိးကုိတက္ေစသည္။ ကိတၱိမစုိက္ပ်ဳိးေသာ မႈိကားမ်ဳိးေစ့ကုိ ရယူ၍ စုိက္ပ်ဳိးေသာမႈိမ်ဳိးျဖစ္သည္။ ေကာက္႐ုိးမႈိကုိ စုိက္ပ်ဳိးမႈိ အျဖစ္လူသိမ်ားသည္။ အပင္ကုိစဲြ၍ျဖစ္ ေသာ မႈိမ်ဳိးျဖစ္သည္။ ပင္ေသမႈိ၊ ပင္ရွင္မႈိႏွစ္မ်ဳိးလည္း လူႀကိဳက္ မ်ားသည္။ သစ္ပင္ေသၿပီးေနာက္ ေဆြးေျမ့ရာမွ မိႈမ်ားေပါက္လာရသည္။ အခ်ဳိ႕မႈိက အပင္ရွင္လ်က္ တြယ္ကပ္ၿပီး ေပါက္ၾကသည္။

ေန႔စဥ္လူျမင္ကြင္း၌ သိသာထင္ရွားေနၾကေသာ မႈိမ်ားတြင္ပင္အဆိပ္သင့္ေသာ မႈိမ်ားကုိ ေတြ႕ၾကရသည္။ မႈိမ်ား ကုိစားသင့္၊ မစားသင့္ကုိ သုံးသပ္စမ္းသပ္ရန္ ခက္ခဲသည္။ မႈိဆိပ္က တခဏခ်င္းတက္၍ အသက္ကုိ အႏၲရာယ္ျပဳ ေစသည္။ မႈိကုိစားရန္သင့္၊ မသင့္ခဲြျခား နည္းမ်ားစြာတြင္ ေအာက္ပါနည္း အတုိင္း စမ္းသပ္သင့္ပါသည္။

(က) မႈိကုိ လက္ျဖင့္ေခ်ဖ်က္ၾကည့္ အနီေရာင္ အရည္မ်ားထြက္ပါက အဆိပ္ရွိသည္။ မစားသင့္။

(ခ) မႈိအ႐ုိးကုိ ဓားျဖင့္ျဖတ္ရာ ညိဳျပာသြားေသာ္ အဆိပ္ရွိသည္။ မစားသင့္။

(ဂ) မိႈ္ေပၚဆားအနည္းငယ္ ျဖဴးၾကည့္ပါက ညိဳမဲသြားလွ်င္ အဆိပ္ရွိသည္။ မစားသင့္။

(ဃ) မႈိကုိဆားရည္တြင္ စိမ္ၾကည့္ပါက အေသြးအေရာင္ေျပာင္းၿပီး အညိဳေရာင္၊ အျပာေရာင္၊ အနက္ေရာင္၊ ေျပာင္းသြားပါက အဆိပ္ရွိသည္။ မစားသင့္။

(င) မႈိအ႐ုိးတံကုိ လက္ျဖင့္ေခ်က ေၾကမြလ်က္ေပါက္ေသာ မႈိ၌ အဆိပ္ရွိသည္။ မစားသင့္။

(စ) မႈိအရင္း၌ ေျခက်င္းကဲ့သုိ႔ ပတ္ေခြလ်က္ ေပါက္ေသာမႈိ၌ အဆိပ္ရွိသည္။ မစားသင့္။

မႈိအဆိပ္မိေသာသူကုိ မႈိေတာက္သည္ဟူ၍ ေက်းလက္ေဒသက ေျပာဆုိၾကသည္။ မႈိေတာက္၍ မႈိဆိပ္ မိပါက မူးေဝျခင္း၊ တံေတြးမ်ားလာျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း၊ ထုိင္းမႈိင္းေလးလံျခင္း၊ သတိလစ္ ျခင္း၊ တက္ျခင္း၊ ေခၽြးမ်ားထြက္ျခင္းစသည့္ လကၡဏာမ်ားျပသည္။

ဥတုဇအကူအညီ ေျမဆီၾသဇာအကူအညီျဖင့္ ေပါက္ေရာက္ေသာမႈိသည္ လြန္စြာတက္သည္။ အတက္ မခံႏုိင္ သူမ်ား မႈိေတာက္သည့္ဒဏ္ကုိ ျပင္းထန္စြာ ခံစားၾကရသည္။ မႈိကုိေခ်ဖ်က္ျခင္းတြင္ မီးျဖင့္ဖ်က္ျခင္း၊ ေရျဖင့္ဖ်က္ျခင္း ဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ မႈိတြင္ရွိေသာ အခုိးမ်ားတက္ေအာင္ ဖန္တီးေပးသည့္ ေရ အုပ္စု၊ အခုိးအုပ္စုမ်ားရွိၾကသည္။ ေလကုိေရႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ေရအုပ္စုဝင္အစာျဖစ္ေသာ ကန္စြန္း ရြက္ျဖင့္ ေရာေႏွာ၍ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါက အဆိပ္အေတာက္ေျပေပ်ာက္ေစႏုိင္သည္။ မႈိေတာက္လွ်င္ အစပ္ႏွင့္ေျပေပ်ာက္ႏုိင္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ကုိ အရည္ ညႇစ္၍ တုိက္ႏုိင္သည္။ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ထန္းလ်က္ျပဳတ္၍လည္း ေသာက္ခုိင္းႏုိင္သည္။ မႈိဆိပ္သင့္ (မိႈေတာက္) ပါက လူနာကုိ အန္ေဆး တိုက္ၾကသည္။ သမင္ဇာသီး၊ မ႐ုိးေခါက္ တစ္မတ္သားခန္႔ ေသြးတုိက္ရသည္။ က်ီးအာျမစ္ကုိ ဆားႏွင့္ ေသြး၍ လွ်ာကုိပြတ္ေပးပါက တခဏခ်င္းအန္လာသည္။ ကနခုိကုိေသြးတုိက္ပါက အန္လည္းအန္၊ ေသြးတုိးလည္း သက္သာၿပီး အဆိပ္ကုိေျပေပ်ာက္ေစသည္။

မႈိသည္သဘာဝအေလ်ာက္ ေျမႀကီးေပၚေပါက္ေသာ မႈိရွိသကဲ့သုိ႔ ေျမ၌မေပၚဘဲ ဥေသာမႈိလည္းရွိ သည္။ မိႈဥမ်ားမွာ ၃-၄ လုံးမွ ၁၅ လုံး-အလုံး ၂၀ ထိစုက်ေနသည္။ မႈိဥ၏အသားကုိ လွီးၾကည့္ပါက ညက္ေညာသည္။ အရသာခ်ဳိ သည္။ မႈိဥေပါက္ေသာ ေျမႂကြင္းကုိမွတ္သားထားၿပီး ေန႔ရက္အလုိက္ တစ္ႏွစ္တစ္ႀကိမ္ျပန္၍ၾကည့္က မႈိဥကုိရႏုိင္ သည္။ မႈိဥေျမတြင္ဥေနေသာေနရာကုိ အမွတ္အသားျပဳ၍ ေျမကုိပုတ္ခတ္ၾကည့္ပါက အုံသံပါသည္။ လႈိင္သံျပဳ၏။ ထုိေနရာမွာ မႈိဥရွိေနေၾကာင္း အမွတ္သ ေကၤတျပဳၾ႕သည္။

မႈိဥႏွင့္ မႈိတုိ႔ုသည္ ဥတုေဘာဇနက်မ္း၊ အရွင္နာဂသိန္ ပုံျပေဆးအဘိဓာန္အရ ေအး၏။ ေဒါသသုံးပါးကုိ ျဖစ္ေစ၏။ ေၾကပ်က္ခဲေစ၏။ အန္ျခင္း၊ ဝမ္းသက္ျခင္းတုိ႔ႏွင့္ အဖ်ားေရာဂါကုိ ျဖစ္ပြားေစသည္။ မႈိကုိ ႏႈတ္ယူပါက က်န္ရစ္ေသာ အျမစ္အတက္သည္ ေနာင္တစ္ႏွစ္တြင္ မႈိကုိထပ္မံေပါက္ေစႏုိင္စြမ္းသည္။ မႈိသည္ေအး၏။ ခ်ဳိ၏။ ခြန္အားကုိျဖစ္ ေစ၏။ သလိပ္ကုိျပဳတတ္၏။ အာယုေဗြဒနိဃ႑ဳက်မ္းအဆုိအရ သိပၸံနည္းက်က် စမ္းသပ္ၾကည့္ရာ မႈိတြင္ ရီဗိုဖေလဗင္ (Rifodlavin)၊ နီကုိတင္နစ္ (Nicotinic)၊ ေဖာ လစ္အက္စစ္ (Folicacid) ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ စားသုံး မွီဝဲပါက ပန္းနာေရာဂါကုိ ေျပေပ်ာက္ေစႏိုင္စြမ္း သည္။ အသိဉာဏ္ပုိမုိထက္ျမက္ေစရန္ ဂလူေတာနစ္ အက္စစ္ (Glutonic Acid) က အက်ဳိးျပဳေစႏုိင္ စြမ္းသည္။ အဆိပ္ကုိအဆိပ္ျဖင့္ ေျပေပ်ာက္ေစႏုိင္စြမ္းေသာ သုေတသန ျပဳခ်က္အရ အဆိပ္ရွိေသာ ေတာင္ကုန္း၌ေပါက္သည့္ မႈိကြန္ခ်ာ၌ရွိေသာအဆိပ္ျဖင့္ အဆိပ္သင့္ေနေသာ လူနာအား ကုသႏုိင္စြမ္းသည္။

ေက်းလက္ေဒသတြင္ ေတာင္သူမ်ားက ကုိင္းပင္ေတာမွရေသာ ကိုင္းမႈိကုိႀကိဳးငယ္ျဖင့္သီ၍ က်ပ္ခုိးစင္ တြင္ အေျခာက္လွန္းၿပီး အဝင္မဆုိးေစရန္ ထန္းလ်က္၊ ပ်ားရည္တုိ႔ျဖင့္ေတ၍ ရင္ေသြးငယ္ကုိ သန္ခ် ေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳတုိက္ေကၽြးၾကသည္။ ပိေတာက္မႈိက မီးယပ္ေသြးတက္၊ အဆိပ္သင့္ေရာဂါမ်ားကုိ ေျပေပ်ာက္ေစႏုိင္စြမ္း သည္။ မႈိတစ္မ်ဳိးသည္ အသက္ဝင္ေနသကဲ့သုိ႔ အလင္းေရာင္တစ္မ်ဳိးက မႈိကုိေပး စြမ္းေနသည္။ ၎မႈိသည္ အေမွာင္ထုကုိ ေခ်ဖ်က္၍ အလင္းေပးႏုိင္စြမ္းေသာေၾကာင့္ မႈိစုန္းဟူ၍ လူသိမ်ားသည္။ ျမန္မာဗိေႏၵာဆရာ သမားေတာ္မ်ားက ေက်ာက္မႈိကုိေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳၾကသည္။ ပင္ လယ္ကမ္းေျခေက်ာက္ေဆာင္တြင္ရေသာ ေရထြက္မႈိသည္ လိပ္ေခါင္းေဆး၊ ဆီးေဆး၊ အပူေဒါသကုိ ၿငိမ္းေစေသာအပူၿငိမ္းေဆးေဖာ္ရာ၌ အသုံးျပဳၾကသည္။

ယင္းေၾကာင့္ အိမ္ရွင္မမ်ားခ်စ္ေသာ၊ ခံတြင္းၿမိန္ေသာမႈိကုိ အဆိပ္သင့္ႏုိင္၊ မသင့္ႏုိင္စမ္းသပ္ၿပီးမွသာ ခ်က္ျပဳတ္ စားသင့္သည္။ 


ေၾကးမုံသတင္းစာ
ၾသဂုတ္ (၂၅) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...