ဆန္လံုးညိဳ၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား


ဆန္လံုးညိဳမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရရွိ ေစပါတယ္။

ဆန္ျဖဴေတြနဲ႔ မတူတာက ဆန္လံုးညိဳမွာ အျပင္ဘက္ဆံုး အလႊာ ရွိေန တာေၾကာင့္ အာဟာရတန္ဖိုး အမ်ားအျပား ကပ္ၿငိေနတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဆန္ျဖဴကို ႀကိတ္ခြဲလိုက္တာေၾကာင့္ ဗီတာမင္ B3 ၆၇ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဗီတာမင္ B1 ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဗီတာမင္ B6 ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္း၊
မဂၢနီဆီယမ္တစ္ဝက္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ တစ္ဝက္၊ သံဓာတ္ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္အားလံုး ဆံုး႐ံႈးသြားခဲ့ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆန္လံုးညိဳကို စားသံုးတာက ေအာက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။

(၁) မဂၢနိစ္ေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ က်န္းမာေစပါတယ္

ဆန္လံုးညိဳမွာ အထူးပါဝင္တဲ့ အက်ိဳးျပဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးက မဂၢနိစ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ မဂၢနိစ္ ၈၈ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ စြမ္းအင္ ရရွိကာ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ က်န္းမာတာ၊ လိင္ေဟာ္မုန္း အထြက္တိုးတာနဲ႔ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းမ်ားစြာ ရွိေနပါတယ္။

(၂) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးပါတယ္

ဆန္လံုးညိဳကို စားတာက ဆနျ္ဖဴကို စားတာထက္ အမ်ိဳးသမီး ေတြကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းထား ႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ ဟားဗတ္ ေဆးေက်ာင္းနဲ႔ အမ်ိဳးသမီး ေဆး႐ံုရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ဆန္လံုးညိဳလို အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ေကာက္ႏွံစာကို စားတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြက အခြံခြ်တ္ထားတဲ့အစာ စားသူေတြထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ႏိုင္ေျခ ၄၉ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၃) အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

ဆန္လံုးညိဳမွာ အမွ်င္ဓာတ္ အျပည့္အဝ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳ တစ္ခြက္စာပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။ ဒီအမွ်င္ဓာတ္ေတြက အူမႀကီးထဲမွာ က်န္ရွိေနတဲ့ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ေတြကို ကာကြယ္ တားဆီး ေပးတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းက သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မွု ရွိပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆီလီနီယမ္ဟာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆန္လံုးညိဳမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ သည္းေျခရည္ စီးဆင္းမႈ မတိုးေအာင္ ကာကြယ္ ေပးတာေၾကာင့္ သည္းေျခ ေက်ာက္မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၄) ကေလးဘဝ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္

ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဆန္လံုးညိဳလို အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာနဲ႔ ငါးစားတာေၾကာင့္ ကေလးဘဝ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ ပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။

(၅) ကိုယ္တြင္းစနစ္ေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ဆန္လံုးညိဳမွာပါတဲ့ ဆီလီနီယမ္ဟာ သိုင္းရြိဳက္ေဟာ္မုန္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ၊ ကိုယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္နဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ စတာေတြကို တိုးေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆီလီနီယမ္ ရွိတာက ကင္ဆာ ကင္းေဝးေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ႐ူမတြိဳက္ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါတို႔ရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

(၆) မေကာင္းတဲ႕ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

ဆန္လံုးညိဳမွာ ပါဝင္တဲ့ အဆီဓာတ္ေတြက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳ အပါအဝင္ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးစာကို တစ္ပတ္မွာ အနည္းဆံုး ေျခာက္ႀကိမ္ စားတဲ့ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ေသြးေၾကာထဲ အဆီခဲပိတ္ဆို႔မႈ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၇) ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္

ဆန္လံုးညိဳမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖိုင္တို ႏ်ဴးထရီးရန္႔ဟာ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာ ပါတဲ့ ဖိုင္တိုႏ်ဴး ထရီးရန္႔ေတြထက္ ကင္ဆာကို ဟန္႔တားႏိုင္စြမ္း ပိုမ်ားေၾကာင္း အေမရိကန္ ကင္ဆာ သုေတသန တကၠသိုလ္က ဆိုပါတယ္။ ဖိုင္တိုႏ်ဴး ထရီးရန္႔တစ္မ်ိဳး ျဖစ္တဲ့ လစ္ဂနင္ဟာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

(၈) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

ေလ့လာမႈအရ ဆန္လံုးညိဳကို စားရင္ မဂၢနီဆီယမ္ ပမာဏမ်ားမ်ား ရရွိတာေၾကာင့္ အမ်ိဳးအစား (၂)ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္းနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဂလူးကို႔စ္ အသံုးျပဳမႈနဲ႔ အင္ဆူလင္ထုတ္မႈ အားေကာင္း ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ဟာ အ႐ိုး သန္စြမ္းေရး အတြက္လည္း အေရးပါတဲ့ သတၲဳဓာတ္ပါ။

ၾကယ္စင္

ျမ၀တီ

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...