သၾကားဓာတ္ အစားလြန္ သည္႕အခါ . . .


ကိုထိုက္

တစ္ရက္ ေခ်ာကလက္ တစ္ထုပ္ ေလာက္ စားျခင္း သည္ပင္ လူအတြက္ အျမင့္ဆံုး ရွိသင့္ေသာ သၾကား ဓာတ္ ပမာဏထက္ ပိုမ်ားသြား ေစေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီးက သတိေပးလိုက္သည္။

လူ႔ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ကယ္လိုရီ စုစုေပါင္း၏ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ထက္ပိုၿပီး သၾကားဓာတ္ မွ မရယူသင့္ ေၾကာင္း ကမာၻ႕က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီးက ၫႊန္ၾကား ထားဖူးသည္။ သို႔ေသာ္ ယခုအခါ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ထက္ မပိုသင့္ဟု ျပင္ဆင္ သတ္မွတ္ လိုက္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ျမင္သာေအာင္ ေျပာရမည္ ဆိုလွ်င္ က်န္းမာေသာ အရြယ္ ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ေယာက္ သည္ တစ္ရက္ ကို သၾကားဓာတ္ ၂၅ ဂရမ္ (လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ေျခာက္ ဇြန္းစာ) ထက္ ပိုမစားသံုးသင့္ ဟူ၍ ျဖစ္သည္။ ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီးက ဘာေၾကာင့္ ထိုသို႔ သတိေပး ပါ သနည္း။ သၾကားဓာတ္ အစားမ်ား သည့္ အခါ ဘာ ေတြ ျဖစ္ႏုိင္ ပါသနည္း။ ေအာက္မွာ တင္ျပ ပါမည္။

၁။ သြားပိုးစား သည္။

သြားဆရာ၀န္ ေျပာတာ လံုး၀ ယံုလိုက္ပါ။ သၾကားဓာတ္ အစားမ်ား သည့္အခါ က်ိန္းေသေပါက္ သြားပိုး စားသည္။ သြားႏွင့္ သၾကား သည္ ရန္ဘက္ႀကီး မ်ားဆို လွ်င္ မမွား။ သြားနံရံမွာ ကပ္ေန သည့္ ဘက္တီးရီးယား မ်ား သည္ သၾကားဓာတ္ ကို စားသံုးကာ ရွင္သန္ၾကၿပီး အက္စစ္ဓာတ္ ကို စြန္႔ထုတ္ သည္တြင္ သြားမ်ား ကို စားသြားျခင္း ျဖစ္သည္။

၂။ ဗိုက္ျပည့္ လို႔ ျပည့္မွန္းမသိ စြတ္စား မိေစသည္။

လက္ပ္တင္ ဟိုမုန္း သည္ လူကို ဗိုက္၀ၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း အခ်က္ေပး သည့္ ဟိုမုန္း ျဖစ္သည္။ လက္ပ္တင္ ဟိုမုန္း ပံုမွန္ အလုပ္ မလုပ္လွ်င္ လူသည္ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား စားေသာက္ၿပီး သြားသည့္ တိုင္ ဗိုက္ျပည့္ သည့္ ခံစားခ်က္ မေပၚသျဖင့္ ပို၍ ပို၍ စားမိတတ္ သည္။ ထိုသို႔ျဖစ္ ျခင္း ကို ခႏၶာကိုယ္က လက္ပ္တင္ ထံုသြားျခင္း ဟု ေခၚ သည္။ ဓာတ္ခြဲခန္း အတြင္း ႂကြက္မ်ားႏွင့္ စမ္းသပ္ၾကည့္ ရာ သၾကားဓာတ္ လြန္ကဲစြာ စားမိေသာ ႂကြက္မ်ား သည္ ထိုသို႔ လက္ပ္တင္ ထံုသြားျခင္းျဖစ္ ကာ ဗိုက္၀လို႔၀ မွန္းမသိျဖစ္ကာ အစား ပိုစား လာၾကေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ ရသည္။ သၾကားဓာတ္ ကို ျပန္ ေလွ်ာ့ခ် လိုက္သည္ တြင္ကား လက္ပ္တင္ ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ၿပီး စားေသာက္ ၁မႈလည္း ပံုမွန္ျပန္ျဖစ္ သြားသည္ ကို ေတြ႕ရ သည္။

၃။ ၀လာတတ္သည္။

သၾကားဓာတ္ ကဲ ခ်ဳိရဲရဲ စားစရာ မ်ားသည္ ကယ္လိုရီလည္း မ်ားသည္။ ဆာေလာင္စိတ္ ကိုလည္း မေျပေစ သျဖင့္ ၎ တို႔ကို ပိုစားမိၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲ ကယ္လိုရီ မ်ားမ်ား ၀င္သည္။ ၂၀၁၃ တစ္ႏွစ္တာ အတြင္း သၾကား ဓာတ္စားသံုးျခင္းႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ဆိုင္ရာ ေလ့ လာမႈ ၆၈ ခုအား ျပန္ၿခံဳငံု သံုးသပ္ ၾကည့္ခ်က္ အရ သၾကားဓာတ္ စားသံုးမႈမ်ား ေလ လူသည္ ၀ိတ္တက္ ေလျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရၿပီး သၾကားဓာတ္ စားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ႏုိင္ေလ ၀ိတ္က်သြား ေလျဖစ္ေၾကာင္း လည္း ေတြ႕ခဲ့ရ သည္။

၄။ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ေစသည္။

သၾကားဓာတ္မ်ားသည့္ အခ်ဳိ ကဲကဲ စားစရာမ်ား အစားမ်ားပါက ခႏၶာကိုယ္တြင္း အင္ဆူလင္ဓာတ္ အလုပ္ ၀န္ပိတတ္သည္။ အင္ဆူလင္သည္ သၾကားဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္အတြက္ စြမ္းအင္ျဖစ္ေအာင္ ေျပာင္းေပး သည့္ ဟိုမုန္းျဖစ္သည္။ သၾကားဓာတ္ အစားမ်ားသည့္အခါ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ အင္ဆူလင္ဓာတ္ လည္း ျမင့္တက္လာသည္။ အင္ဆူလင္သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အခ်ိန္ၾကာၾကာမ်ားမ်ား ရွိသင့္ေသာ အရာမဟုတ္။ ထိုသို႔ အခ်ိန္ ၾကာၾကာမ်ားမ်ားရွိေနပါက ခႏၶာကိုယ္သည္ ၾကာလာလွ်င္ အင္ဆူလင္ ထံုသြားၿပီး သၾကားဓာတ္ကို စြမ္းအင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲမႈ ျဖစ္စဥ္ ေႏွးေကြးကာ ေသြးတြင္း၌ ဂလူးကို႔စ္ဓာတ္ မ်ားလာေတာ႔သည္။ လူသည္ ေနရင္း ထိုင္ရင္း စိတ္ေထြျပားလာျခင္း၊ ဆာေလာင္ေနျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ထဲ က်ပ္ခဲသလို ခံစားရျခင္း၊ ေသြးေပါင္တက္ျခင္းမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္က အင္ဆူလင္ ထံုလာ ျခင္း လကၡဏာမ်ားျဖစ္သည္။ အင္ဆူလင္ ထံုျခင္း ျပင္းထန္လာသည့္အခါ ေနာက္ဆံုး အဆင့္အျဖစ္ ဆီးခ်ဳိသို႔ ေရာက္ရွိ သြားေတာ႔သည္။

၅။ အသည္း ပ်က္စီး သည္။

အသည္းသည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ၀င္လာသည့္ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ကို စစ္ထုတ္ သည့္ အလုပ္ကို လုပ္သည္။ ဓာတ္ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး လြန္ကဲျခင္း သည္ အသည္းကို ၀န္ပိ ေစၿပီး အသည္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားတတ္ သည္။ သၾကားဓာတ္ အစားလြန္ျခင္း သည္လည္း အလားတူ ျပႆနာ ျဖစ္ပြား ႏိုင္သည္။ သၾကား ဓာတ္ အ၀င္မ်ား သည့္အခါ အသည္း သည္လည္း သၾကားဓာတ္ ကို ေခ်ဖ်က္စစ္ ထုတ္သည့္ အလုပ္ျဖင့္ ၀န္ပိရသည္။ အရက္ မေသာက္ ပါဘဲ အသည္းအဆီ ဖံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူမ်ား ကား သၾကားဓာတ္ အစားမ်ားျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ အသည္း သည္ မ်ားျပား ေသာ သၾကားဓာတ္ ကို ေခ်ဖ်က္ ရလြန္း သျဖင့္ ပန္းသြား ကာ အဆီကို ေခ်ဖ်က္ႏုိင္မႈ နည္းသြားၿပီး အသည္း တြင္ အဆီမ်ား စုလာျခင္း ျဖစ္သည္။ ျပင္းထန္ လာပါက ေနာက္ဆံုး တြင္ အသည္း အလုပ္လုပ္ ႏိုင္စြမ္း ရပ္သြား တတ္သည္။

၆။ ပန္ကရိယ ကင္ဆာ။

သၾကားဓာတ္ စားသံုးမႈ မ်ားျခင္းႏွင့္ ပန္ကရိယ ကင္ဆာျဖစ္ပြား ႏုိင္ႏႈန္း မ်ားလာျခင္း လည္း တိုက္႐ိုက္ ဆက္စပ္ ေနေၾကာင္း စစ္တမ္းမ်ား အရ သိရသည္။ ပန္ကရိယ ကင္ဆာသည္ ကင္ဆာမ်ား အနက္ အႏၲရာယ္ အႀကီးဆံုး တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္သည္။ သၾကားဓာတ္ အစားမ်ားျခင္း ေၾကာင့္ အ၀လြန္ ႏိုင္ေျခႏွင့္ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ ႏုိင္ေျခ မ်ားလာ သည္။ အ၀လြန္ျခင္း ဆီးခ်ဳိျဖစ္ျခင္း သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အင္ဆူလင္မ်ား လာျခင္းႏွင့္ အင္ဆူလင္ကို ခႏၶာကိုယ္ က ထံုသြားျခင္း တို႔ႏွင့္ ဆက္စပ္ ေနသည္။ သို႔ျဖစ္ရာ အင္ဆူလင္ ထုတ္ေပး ေသာ ပန္ကရိယသည္ လည္း ၀န္ပိကာ ပန္ကရိယ ထိခိုက္ၿပီး ကင္ဆာ ျဖစ္ ပြားျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ေလ႔လာမႈ စစ္တမ္းမ်ား က ေထာက္ျပ ထားသည္။

၇။ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ။

သၾကားဓာတ္ စားသံုးမႈမ်ားျခင္း သည္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ေျခ ကိုလည္း မ်ားေစေၾကာင္း ေလ့လာ မႈစစ္တမ္းမ်ား က ေထာက္ျပ ထားၾကျပန္ သည္။ အေမရိ ကန္ႏုိင္ငံ တြင္ လူေပါင္း ၉၃၅၈ ဦး ပါ၀င္ေသာ ေလ့လာ မႈ စစ္တမ္း တစ္ရပ္ အရလည္း သၾကားဓာတ္ အစားမ်ား သူမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးမႈ လည္း ပိုမ်ားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ခဲ့ရသည္။ ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ ႂကြက္မ်ားကို ပံုမွန္ ထက္ ၁၂ ဆ ပိုမ်ားေသာ သၾကားဓာတ္မ်ား ေကၽြးကာ စမ္းသပ္ၾကည့္ခဲ့ သည္တြင္လည္း ႂကြက္မ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္မ်ား ပိုႀကီး လာၾကသလို ေက်ာက္ကပ္ ဆိုင္ရာ မူမမွန္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ပြား လာခဲ့ေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ရ သည္။

၈။ ေသြးတိုး။

အငန္ စားလြန္းျခင္း သည္ ေသြးတိုးေစ သည့္ အဓိက အေၾကာင္းရင္း ျဖစ္သည္။ သို႔ျဖစ္သည့္ တိုင္ သၾကား ဓာတ္ အစားမ်ားျခင္း သည္လည္း ေသြးတိုး ေစေသာ မသိမသာ အေၾကာင္းရင္း တစ္ခ်က္ဟု စစ္တမ္းမ်ား က ေထာက္ျပ ထားသည္။ ေသြးတိုး မရွိဖူးသူ ၄၅၂၈ ဦးႏွင့္ စမ္းသပ္မႈ တစ္ခု လုပ္ဖူးသည္။ ထိုသူမ်ား ကို တစ္ရက္ လွ်င္ သၾကားဓာတ္ ၇၄ ဂရမ္ႏွင့္ အထက္ စားေစၿပီး ေစာင့္ၾကည့္ ခဲ့ရာ ထိုသူမ်ား ေသြးတိုး ျဖစ္ပြား လာၾက ေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ရသည္။

၉။ ႏွလံုးေရာဂါ။

ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္း၊ မလႈပ္မရွား အထိုင္မ်ား ျခင္းမ်ား သည္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြား ေစသည့္ အဓိက အေၾကာင္း ရင္းႀကီးမ်ား ျဖစ္သည့္တိုင္ သၾကားဓာတ္ အစားမ်ားျခင္း သည္လည္း မျမင္သာေသာ ေနာက္ ထပ္ အေၾကာင္းရင္း တစ္ရပ္ဟု သိရသည္။ သၾကားဓာတ္ အစားမ်ားျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြား လာရေသာ အ၀လြန္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္း၊ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ျခင္း မ်ား သည္ ႏွလံုးေရာဂါ ၏ ျမစ္ဖ်ား ခံရာမ်ားျဖစ္ရာ ျပန္ဆက္စပ္ လိုက္ပါက သၾကား ဓာတ္ အစားမ်ား ေလ ႏွလံုး ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ လည္း မ်ားလာေလ ပင္ ျဖစ္သည္ ကို ေတြ႕ႏုိင္သည္။ ဓာတ္ခြဲခန္း တြင္ ႂကြက္မ်ား ႏွင့္ စမ္းသပ္မႈ တစ္ခုတြင္ ေသြးတိုးျဖစ္ ပြားေနေသာ ႂကြက္ မ်ားကို သၾကားဓာတ္ မ်ားေသာ အစာမ်ား ထပ္ေကၽြးၾကည့္ သည္တြင္ ထိုႂကြက္မ်ား သည္ ႏွလံုး ေဖာက္ျပန္ ကုန္ၾကသည္ ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။ သၾကားဓာတ္ ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္ တြင္လည္း လူေပါင္း ၁၁၇၃၃ ဦးကို ေလ့လာ သုေတသန ျပဳခဲ႔သည္။ ထိုအခါ သၾကားဓာတ္ စားသံုးမႈ မ်ားသူမ်ား သည္ ႏွလံုးေရာဂါ ဆိုင္ရာ လကၡာဏာ မ်ား ပိုျဖစ္ပြားေၾကာင္းလည္း ေတြ႕ခဲ့ရသည္။ လူတစ္ေယာက္ တစ္ေန႔ လိုအပ္ သည့္ ကယ္လိုရီ ပမာဏ၏ ၁၇ ရာခိုင္ ႏႈန္းမွ ၂၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ထိကို သၾကားဓာတ္ မွ ရယူေနသူ မ်ားသည္ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔သာ ရယူေနသူမ်ားထက္ ႏွလံုး ေရာဂါေၾကာင့္ ေသ ဆံုး ႏုိင္ေျခ ၃၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ထိ ပိုမ်ားေၾကာင္း စစ္တမ္း ေကာက္ခ်က္ ခ်ႏုိင္ခဲ့သည္။

၁၀။ သၾကားဓာတ္ စြဲလန္းလာျခင္း။

ကဖိန္းဓာတ္ သည္ စြဲလန္းမႈ ျဖစ္ေစသည္ ဟု က်န္းမာေရး စစ္တမ္း အမ်ားအျပားက ေထာက္ျပ ထား ၾကၿပီးျဖစ္ သည္။ သၾကားဓာတ္ သည္လည္း စြဲလန္းေစ ေၾကာင္းကိုကား လူသိနည္း ေနေသးသည္။ ဓာတ္ခြဲခန္း တြင္ ႂကြက္မ်ား ႏွင့္ စမ္းသပ္မႈမ်ား အရ လြန္ကဲေသာ သၾကားဓာတ္ ကို အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ စားလာ ေသာ ႂကြက္မ်ား သည္ သၾကားဓာတ္ စြဲလန္းလာၾကကာ မစားရ သည့္ အခါ ဂနာမၿငိမ္ျခင္း မွသည္ အျခားေသာ စြဲလန္းျခင္း ဆိုင္ရာ လကၡဏာမ်ား ေပၚလာၾကသည္ ကို ေတြ႕ခဲ့ရသည္။ လူသားမ်ားတြင္ လည္း အလား တူျဖစ္ပြား ႏုိင္ေၾကာင္း စစ္တမ္းမ်ား က သတိေပး ထားသည္။

Ref: Terrible Things That Happen If You Eat Too Much Sugar (Business Insider)

The Messenger

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...