ၾကက္သား ဒန္ေပါက္
ပါ၀င္ေသာ အရာမ်ား
ၾကက္ရင္အုုပ္ ၅ခုု
ဒိန္ခ်ဥ္
ၾကက္သြန္နီ
ကရေ၀းရြက္
သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္
ေလးညွင္း
ဖလာ
မဆလာ ၃မ်ိဳး (နာမည္မေခၚတတ္လိုု႔ပါ။ ကုုလားဆုုိင္ေတြမွာ သြား၀ယ္ရင္ သီးစုုံခ်ဥ္ဟင္းခ်က္ဖိုု႔ဆိုုရင္ ၃မ်ိဳးေပးတတ္တယ္။ ရန္ကုုန္ကေန၀ယ္လာတာ)
ေထာပတ္
သခြားသီး
ခ်ဥ္ေပါင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ၿမစ္
ငပိစိမ္းစား
သံပုုရာသီး
ငရုုတ္သီးစိမ္း
နံနံပင္
စပ်စ္သီးေၿခာက္
သီဟိုုေစ႔
အစိမ္းေရာင္ ပဲလုုံးေစ႔
ဆား
အခ်ိဳမႈန္႔
Basamati Rice
Yellow Colouring
ငရုုတ္အေရာင္တင္မႈန္႔
ၾကက္သြန္နီ ၅လုုံးကိုု အခြံခြာ ပါးပါးလွီးထားပါ
ၾကက္ရင္အုုပ္ ၅ ခုုကိုု မႏွယ္ခင္ ဓားနဲ႔အေပၚက နဲနဲလွီးပါ။ ဇလုုံ၁ခုုထဲမွာ ၾကက္ရင္အုုပ္ ၅ ခုုကိုု ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ မဆလာ ၃မ်ိဳး၊ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္ ၁ခုု၊ ကရေ၀းရြက္ ၅ရြက္၊ ဖလာ ၅ေစ႔၊ ေလးညွင္း ၅ေစ႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ ေထာပတ္ ၁ခုုရဲ႔ ၁၀ ပုုံ မွာ ၁ပုုံစာ၊ ငရုုတ္အေရာင္တင္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းေရာႏွယ္ၿပီး မခ်က္ခင္ ၁ ည ေရခဲေသတာထဲ တြင္ႏွပ္ထားပါ၊
Basamati ဆန္ကိုု ၃လုုံးခြဲ ဆန္ေဆးသလိုုေဆးၿပီးသစ္ဂ်ပိုုးေခါက္ ၁ခုု၊ ကရေ၀းရြက္ ၅ရြက္၊ ဖလာ ၅ေစ႔၊ ေလးညွင္း ၅ေစ႔၊ စပ်စ္ေၿခာက္ (ၾကိဳက္သေလာက္ထည္႔ႏိုုင္ပါတယ္)၊ သီဟုုိေစ႔ (ၾကိဳက္သေလာက္ ထည္႔ႏိုုင္ပါတယ္) အစိမ္းေရာင္ ပဲသီးေစ႔ (ၾကိဳက္သေလာက္ထည္႔ႏိုုင္ပါတယ္)၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းထည္႔ၿပီး ထမင္းခ်က္သလိုုခ်က္ပါတယ္။ Rice Cooker နဲ႔ခ်က္ပါတယ္။
ဒယ္အိုုး ၁လုုံးထဲမွာ ဆီ ၂၀ သားထည္႔ ဆႏြင္းနည္းနည္းထည္႔ၿပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ကိုု ေၾကာ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ က်က္လာရင္ ဆယ္ၿပီး ဆီကိုု သတ္သတ္ ဖယ္ထားပါတယ္။
ဆီ ၃က်ပ္သားထည္႔ၿပီး လုုံးထားေသာ ၾကက္သားကိုုထည္႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထည္႔ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ လုုံးပါတယ္။ ေရမက်န္ေအာင္ ၾကက္သားကိုုခ်က္ရပါတယ္။
ဆန္ၾကက္ရင္ အိုုးအၾကီးၾကီး ၁လုုံးထဲမွာ ထမင္း ၁လႊာခင္းပါတယ္။ အေရာင္ၿဖန္းပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၃ဇြန္း သံုုးပါတယ္။ ၂ဇြန္းက က်ဲက်ဲၿဖဴးတာပါ။ က်ဲက်ဲၿဖဴးေတာ႔ အ၀ါေရာင္ရပါတယ္ ၁ဇြန္းက ၁ေနရာ ထဲၿဖဴးေတာ႔ အနီေရာင္ရပါတယ္ (အေရာင္ၿဖန္းတာအေရးၾကီးပါတယ္။ အကုုန္အၿပည္႔မၿဖဴးရပါဘူး က်ဲေတာက္ေတာက္ၿဖဴးရပါတယ္)
အေပၚကေန ထမင္း ၁လႊာ ထပ္ၿဖဴးပါတယ္ အေပၚကေန ၾကက္သားထည္႔ပါတယ္
အေပၚက ထမင္း ၁လႊာ ထပ္ၿဖဴးပါတယ္။
မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ပါတယ္ ထမင္းခပ္တဲ႔ဇြန္းနဲ႔ ဖြဖြေလး ေမႊပါတယ္
ၾကက္သားဒန္ေပါက္ ရပါၿပီ ... အက်က္ေဖာက္နည္းနဲ႔ ခ်က္တာပါ
အခ်ဥ္အတြက္က
သခြားသီး ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး သံပုုရာသီး ၁ၿခမ္း၊ နံနံပင္ ငရုုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ ဆားအခ်ိဳမႈန္႔နယ္ ပါတယ္
ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳအတြက္က
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၿခြ၊ ၿမစ္ပါးပါးလွီး
ဒယ္အိုုး၁လုုံးမွာ ေရထည္႔ၿပီး ေရဆူလာရင္ ဓားၿပားရိုုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၂မႊာကိုုထည္႔၊ ငပိစိမ္းစား အနည္းငယ္၊ ေထာင္းထားေသာ ပုုဇြန္ေၿခာက္ထည္႔ပါ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴအနံေပ်ာက္မွ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ၿမစ္ထည္႔ပါ။ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ထည္႔ပါ။ ၿမစ္ႏႈးၿပီး ခ်ခါနီးအခ်ိန္မွ ငရုုုတ္သီးစိမ္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည္႔ပါ။
ref;myomonyeeoo.blogspot.com
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook