အလြယ္ကူဆံုး မုန္ညွင္းခ်ဥ္ လုပ္နည္း

အားလံုး မဂၤလာပါဗ်ာ...

ဒီတစ္ခါေတာ့ အေ၀းေရာက္ေနတဲ႔ ညီအစ္ကို ေမာင္ႏွမေတြ ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပ ျပဳလုပ္စားႏိုင္ ေအာင္ အလြယ္ကူဆံုး မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ တည္နည္းေလး တင္ေပးလိုက္ ပါတယ္ဗ်။ အရင္က သံုးေလးခါ လုပ္စားျပီးပါျပီ။ ပို႔စ္အေနနဲ႔ မတင္ျဖစ္တာပါ။ ဒီနည္းကေတာ့ တျခားနည္းေတြနဲ႔ တူခ်င္မွ တူပါလိမ့္မယ္ ဗ်ာ။ တခ်ဳိ႕ကထမင္းနဲ႔ တည္ၾကတယ္ လို႔ေျပာပါတယ္ က်ေနာ္ကေတာ့ ထမင္းမထည့္ပါဘူး ဟင္းခ်က္တဲ႔ အခါသံုးတဲ႔ ဆားနဲ႔နႏြင္းမႈန္႔ကိုပဲ သံုးထားပါတယ္။ အိမ္မွာ တခါတေလ အေမမုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ တည္ရင္ ကူညီရင္းနဲ႔ျမင္ဖူး ေတြ႔ဖူးေနတာ ေၾကာင့္စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ျပီး အခ်ိန္လည္းရတဲ႔အခါ လုပ္စားျဖစ္တဲ႔ နည္းေလးပါ။


ဒီမုန္႔ညွင္းရြက္ကို အသံုးျပဳပါတယ္

ျပဳလုပ္တာကလည္း အရမ္းလြယ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ အဓိကပစၥည္းျဖစ္တဲ႔ မုန္႔ညွင္းရြက္နဲ႔ မံုလာဥျဖဴေတာ့ ရွိရမွာေပါ့ေလ။ မုန္႔ညွင္းရြက္ကလည္း အမ်ဳိးမ်ဳိးေတြ႔ဖူးေတာ့ အခုသံုးထားတာက ဒီမွာေပါေပါ ၀ယ္လို႔ရ တဲ႔မုန္႔ညွင္းခါးရြက္ပါ။ အခ်ဥ္ရည္ ေသာက္ ခ်က္စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ အရြက္ေပါ့။ သူ႔ခ်ည္းပဲေၾကာ္ စားရင္ေတာ့ အခါးအရသာက ပိုျပီးသိသာပါတယ္ ဒါေၾကာင့္ဒီမုန္႔ညွင္းရြက္ကို အခ်ဥ္ရည္ေသာက္ပဲ ခ်က္စားတာ မ်ားပါတယ္။


ဒီအရြယ္အစားအတုိင္း လွီးျဖတ္ထားပါတယ္ ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ မုန္လာဥျဖဴနဲ႔ မုန္လာဥနီပါ။ အိမ္မွာ တည္ရင္ေတာ့ မုန္လာဥနီ မထည့္ပါဘူး။ အညာမွာ ေစ်းၾကီးလုိ႔ပါ။ ေနာက္တခုက မုန္လာဥျဖဴက အရြက္ ကို လည္းအခ်ဥ္တည္စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ဒီမွာကေတာ့ ဥခ်ည္းပဲေရာင္းတာမုိ႔ အရြက္မရ ပါဘူး။ မုန္လာဥျဖဴတစ္လံုး၊ ဥနီတစ္လံုးနဲ႔ မုန္႔ညွင္းရြက္သံုးစည္းနဲ႔ ေရာျပီး အခ်ဥ္တည္ပါတယ္။

မုန္လာဥျဖဴဥနီကို ဒီအတုိင္းလွီးပါတယ္.. အ၀ိုင္းၾကိဳက္ရင္ အ၀ိုင္းလိုက္ လွီးႏိုင္ပါတယ္

ပထမဆံုး မုန္႔ညွင္းရြက္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးေတာ့ ႏြမ္းသြားေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးရပါတယ္။ ေနေရာင္ ရွိရင္ ေနေရာင္ေအာက္မွာ ထားေပးပါ။ ေနေရာင္မရပါက အခန္းထဲမွာပဲ ေလသလပ္ခံျပီးႏြမ္း ပါေစ။ မုန္လာဥျဖဴနဲ႔အနီကိုေတာ့ မႏြမ္းလည္းရပါတယ္ ။ႏြမ္းေအာင္ထားရင္လည္း အဆင္ေျပပါတယ္။မုန္႔ညွင္းရြက္ႏြမ္းသြားျပီဆုိရင္ လုပ္ငန္းစလို႔ရပါျပီ။


အားလံုးကို ဒီလိုေရာလိုက္ပါ...

နြမ္းေနတဲ႔ မုန္႔ညွင္းရြက္ေတြကိုႏွစ္သက္ရာ အရြယ္အစားရေအာင္ ဓား(သို႔မဟုတ္) မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ကတ္ေၾကးနဲ႔ ျဖတ္ျပီး သန္႔စင္တဲ့ ဇလံုတစ္ခုထဲကို ထည့္ပါ။ အခြံသင္ျပီး လိုအပ္သလို အရြယ္အစား ရေအာင္လွီးထားတဲ႔ မုန္လာဥျဖဴနီကို မုန္႔ညွင္းရြက္ ဇလံုထဲသို႔ေပါင္း ထည့္ပါ အဲ႔ဒီေနာက္ ဟင္းခ်က္ရာမွာ သံုးတဲ႔ဆားကို သင့္ေတာ္ယံု ပမာဏထည့္ပါ။ ဆားေတြ မ်ားသြားရင္လည္း မုန္႔ညွင္းငံျဖစ္သြား တတ္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မုန္႔ညွင္းရြက္ပမာဏ ကိုၾကည့္ျပီး ဆားထည့္ပါ။ က်ေနာ္ကေတာ့ နည္းနည္းပဲ လုပ္တာမုိ႔ဆားကို ဟင္းစားစတီးဇြန္း တစ္ဇြန္ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထည့္ထားပါတယ္။


ဆားနဲ႔နႏြင္းမႈန္႔ကို ဒီလိုျဖဴးပါတယ္

ဆားထည့္ျပီးပါက ဟင္းခတ္နႏြင္းမႈန္႔ သင့္ေတာ္ယံု ထည့္ပါ။ အနီေရာင္ လုိခ်င္ပါက ငရုတ္အေရာင္တင္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ က်ေနာ္ေတာ့ အ၀ါေရာင္ကို လိုခ်င္လုိ႔နႏြင္းမႈန္႔ကိုသာ သံုးထားပါတယ္။ အဲ႔ဒီေနာက္ လက္သန္႔သန္႔နဲ႔ ျဖစ္ေစ၊တစ္ခါသံုး လက္အိတ္စြပ္ျပီးျဖစ္ေစ ခပ္ဖြဖြေလး ပံုပါအတုိင္းနယ္ေပးပါ။ အရမ္း အားထည့္ျပီးနယ္ဖို႔ မလိုပါဘူး။ မုန္႔ညွင္းရြက္ႏြမ္းေနရင္ပိုျပီး အဆင္ေျပပါတယ္။ အားလံုး သမသြားျပီး အရည္ထြက္လာရင္ေတာ့ သန္႔စင္ တဲ႔ဖန္ပုလင္း (သို႔မဟုတ္) ပလပ္စတစ္ဗူးထဲမွာ အရည္ေတြ မပါေအာင္ ထည့္ျပီးေလလံုေအာင္ ပိတ္၍ႏွစ္ညခန္႔ အခန္းအပူခ်ိန္မွာပဲ ထားလိုက္ပါ။ ေနလွန္းရင္ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္က ညိဳသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေနမလွန္းဘဲ အခန္းအပူခ်ိန္မွာႏွစ္ညသံုးည ထားျပီး ရင္ေတာ့မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ ရပါျပီ။ လုပ္ရတာလြယ္သလို စားရတာအဆင္ေျပတယ္ေနာ္.. ကိုယ့္မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္မို႔ ခ်ဥ္တယ္ေျပာတာ မဟုတ္ဘူးဗ်...:)


ဒီလိုခပ္ဖြဖြေလးနယ္ပါ အကယ္၍သင္သည္ အရာရာကို ဂရုစိုက္ပါက တစ္ညထားျပီးရင္ ဗူးကိုဖြင့္၍ ကိုယ့္လက္ရာ အေျခအေနကိုအကဲ ခတ္ႏိုင္ပါ၏။ အခ်ဥ္ေပါက္တာ ညီမွ်ေစရန္ သစ္သားေယာင္းမျဖစ္ျဖစ္ ၊စတီးဇြန္းနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္ အထက္ေအာက္ေမႊ ေပးႏိုင္လွ်င္အခ်ဥ္ျဖစ္တာ တူညီေစပါတယ္။ အညာသား အက်င့္ ကေတာ့တခုခုလုပ္ျပီးျပီ ဆုိရင္ဘယ္ေတာ့မွ ျပစ္မထားတတ္ပါဘူး။ ေကာင္းသည္ျဖစ္ေစ ဆုိးသည္ျဖစ္ေစ ျပန္ျပီးၾကည့္တတ္ ပါတယ္။ အငယ္တုန္းကဆုိရင္ မိုးရြာလို႔အိမ္မွာပဲပင္၊ ဖရံုပင္၊ဗူးပင္စိုက္ျပီဆုိရင္ ညေနစိုက္ မနက္က်ေတာ့ ျပန္ေဖာ္ၾကည့္တတ္ပါတယ္။ တခါတေလဆုိ အေစ့ေလးေတြ အေညွာင့္ေပါက္ ေနတုန္းသြားေဖာ္မိရင္ အေညွာင့္ပါက်ဳိးျပီး အပင္ျဖစ္မလာေတာ့လို႔ ျပန္စိုက္ရတာလည္း ရွိပါတယ္။အဲ႔ဒါေၾကာင့္ အေဖကဆုိ ခဏခဏေျပာတယ္။ ငါ့သားမင္းဟာက ဒီေန႔စိုက္မနက္ျဖန္ အပင္ေပါက္ခ်င္လို ႔ရမလားကြတဲ႔။ အခ်ိန္တခုေတာ့ ေစာင့္မွေပါ့တဲ႔ေလ။ ေနာက္တခုက ၾကက္မ၀ပ္က်င္းကို ႏိႈက္တာ။ ၾကက္မေတြဥျပီးလုိ႔ ၀ပ္ျပီဆုိရင္ အဲ့ဒီၾကက္ဥက်င္း ခဏခဏလွန္ေတာ့တာပဲ။ ၾကက္အေကာင္ေပါက္
မေပါက္သိခ်င္လို႔ေလ။ ၾကက္မဆိတ္တာလည္း ခဏခဏခံရဖူးတယ္ :)


နယ္ျပီးသြားေတာ့ ဒီပံုထဲကလို က်န္ေနပါလိမ့္မယ္

ကဲမုန္႔ညွင္းခ်ဥ္တည္တာ ကေနငယ္ဘ၀ျပန္ေရာက္ ကုန္အံုးေတာ့မယ္ဗ်။ ေနာက္တခု အေရးၾကီးတာက
အခ်ဥ္တည္မည့္ လက္ပါ။ ရြာကလူၾကီးသူမေတြေျပာတာေတာ့ အခ်ဥ္တည္ျပီး အဲ႔ဒီအခ်ဥ္အထားခံတာ မခံတာ ကတည္တဲ႔သူလက္ေပၚမွာ မူတည္တယ္ လို႔ေျပာၾကတယ္။ ဒါေပမဲ႔ သိပၸံနည္းက်စဥ္းစားရင္ေတာ့ အသံုးျပဳတဲ႔ ပစၥည္းသန္႔ရွင္းမႈေပၚမွာ မူတည္မယ္ ထင္ပါတယ္။ လက္လည္းသန္႔ရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းတာ ေပါ့ဗ်ာ။ က်ေနာ္က ေတာ့တခါတေလ လက္ကိုစင္ေအာင္ ေဆးျပီးနယ္ပါတယ္။ အခုဟာ လက္အိတ္ အလြယ္ရွိလို႔ လက္အိတ္စြပ္ျပီး နယ္တာ။ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကေတာ့ အထားခံပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားတာဆုိေတာ့ လခ်ီျပီးေတာ့ အထားခံတယ္:) ဗဟုသုတအျဖစ္ ေျပာတာပါဗ်ာ။ ရြာဘက္မွာေတာ့ အဲ့လိုအစြဲရွိိလို႔ သရက္ခ်ဥ္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္လို မ်ားမ်ားစားစား အခ်ဥ္တည္မယ္ဆုိရင္ လက္သန္႔တဲ႔သူကို တကူး တကေခၚျပီးေတာ့ သိပ္ခိုင္းၾကတယ္။


ဗူးထဲကို ဒီလိုထည့္ျပီးေလလံုေအာင္ ပလပ္စတစ္အိတ္ခံ၍ ပိတ္ပါတယ္

အခ်ဥ္ေၾကာင္းစပ္လို႔ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ေတာင္ မစားရတာၾကာျပီဗ်ာ..ႏွမ္းဖတ္ပဲ ဖတ္ေလးမ်ား ၀ယ္လုိ႔ရရင္သိပ္
ေကာင္းမွာပဲ။ ကဲအခ်ဥ္တည္တာေတြလည္း စံုသြားျပီပံုေလးေတြကိုေတာ့ အဆင္ေျပသလိုသာ ၾကည့္ျပီး
လက္တည့္စမ္းၾကည့္ခ်င္သပ ဆုိစမ္းၾကည့္ၾကေပါ့ဗ်ာ။ က်ေနာ္ေတာ့ ဒီပို႔စ္ျပီးရင္ တစ္လေလာက္ျပန္ျပီး ပ်ားတုပ္ လိုက္အံုးမယ္။ နာက္ေတာ့ျပန္ေတြ႔တာေပါ့ဗ်ာ... အသစ္မတင္ျဖစ္ေတာ့လည္း အေဟာင္း ေလးေတြ ရွာေဖြလွန္ေလွာျပီး လာၾကည့္ၾကပါဗ်ာ...


သံုးညမွ် ၾကာေသာအခါ... မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကို ဒီလိုုျမင္ရပါလိမ့္မယ္...:)


သုပ္ပဲစားစား..ေၾကာ္ပဲစားစား.. အတုိ႔အျမွဳပ္ပဲလုပ္စားစား.. စားခ်င္သလို စားလို႔ရပါျပီ :)


ဒါကေတာ့ အနီးကပ္ျမင္ရေအာင္လုိ႔ပါဗ်ာ...

အားလံုး ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး က်န္းမာခ်မ္းသာျပီး အဆင္ေျပေျပနဲ႔ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္တည္ႏိုင္ၾကပါေစ...:)

ေလးစားမႈျဖင့္

ေရႊညာသားေလး
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...