ကဖင္းဓါတ္ေၾကာင့္ ေသြးဆံုးကိုင္ ေ၀ဒနာမ်ား ပုိမိုဆိုးရြားႏိုင္

ကဖင္းဓါတ္သည္ အမ်ိဳးသမီး (၈၀)ရာခိုင္ႏႈန္း၌ ေသြးဆံုးခ်ိန္ ေရာက္သည့္အခါ အပူပ်ံျခင္း၊ ညဘက္ ေခၽြးထြက္ျခင္း တို႔ကို ပိုမိုဆိုးရြား ေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ သိရသည္။
ကဖင္းဓါတ္ ေသာက္သံုးမႈ ကန္႔သတ္ျခင္းျဖင့္ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ားတြင္အပူပ်ံျခင္း၊ ညဘက္ ေခၽြးထြက္ျခင္းတို႔ သက္သာ ေစမည္ျဖစ္ ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။

ကဖင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္ကို လံႈ႕ ေဆာ္ေပးသည့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ေကာ္ဖီ၊ေဆး၀ါး၊ ေခ်ာကလက္တို႔တြင္ ပါ၀င္ေလ့ရွိကာ ေသြးဆံုးခ်ိန္ေရာက္ ေနသည့္အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ အာနိသင္အမ်ိဳးမ်ိဳး သက္ေရာက္ႏိုင္သည္။
၂၀၀၅ ခုႏွစ္မွ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ အတြင္း ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီး (၁၈၀၀)ဦးကို စုေဆာင္း ေလ့လာမႈ မ်ားျပဳ လုပ္ခဲ့သည္။ 

အေမရိကန္လူမ်ိဳး (၈၅)ရာခိုင္ႏႈန္း ကဖင္းဓါတ္ကိုပံုစံ အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ေန႔စဥ္စားသံုးလ်က္ရွိ ေသာေၾကာင့္ သုေတသီ Stephanie Faubion ႏွင့္အဖြဲ႕က ေသြးဆံုးကိုင္ ေ၀ဒနာမ်ားအေပၚ ကဖင္းဓါတ္၏ သက္ေရာက္မႈကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။

ယခင္ သုေတသနမ်ားအရ ကဖင္းဓါတ္ ေကာင္းက်ိဳးဆိုးက်ိဳးမ်ား ေရာေထြးလ်က္ ရွိေသာ္လည္း ယခု ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားတြင္ ကဖင္းဓါတ္သည္ ေသြးဆံုးကိုင္ေ၀ဒနာမ်ားကို ပိုမိုဆိုး ရြားေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾက သည္။

၀တ္ဆင္ရ၊ ခၽြတ္ရလြယ္ကူသည့္ အ၀တ္အစားမ်ားႏွင့္ စိုထိုင္း ဆထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္သည့္ အိပ္ရာတြင္ အိပ္ျခင္း၊ အပူပ်ံျခင္းႏွင့္ ညေခၽြးထြက္ျခင္းမ်ားကို သက္သာေစမည့္္ အစီအမံမ်ား ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ ေသြးဆံုး ကိုင္ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက အႀကံျပဳထားသည္။

အမ်ိဳးသမီး တစ္ဦးသည္ အသက္ (၄၅)ႏွစ္ မွ (၅၅)ႏွစ္ၾကား အရြယ္တြင္ ေသြးဆံုး ေလ့ရွိသည္။ 


ေဇာ္ကို
Ref;MDI
Health Updates Journal NO(129)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...