ၾကက္ဆီထမင္း (ဟိုင္နန္- တရုတ္)



***... ၾကက္သားျပဳတ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. အတြင္း ကလီစာမ်ား နွင့္ အဆီမ်ား ထုတ္ကာ သန္႔ျပန္႔ေအာင္ ေဆးထားေသာ ၾကက္ – ၁ ေကာင္ (820 g) (၅၃ က်ပ္သား)
2. ဓါးျပား ရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – အတက္ၾကီး ၅ တက္
3. အခြံမခြါပဲ ေျပာင္စင္ေအာင္ ေဆးၿပီး ဓါးျပား ရိုက္ထားေသာ ဂ်င္း – ၁ တက္ (လက္မအရြယ္ခန္႔)
4. ၂ လက္မ အရွည္ခန္႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – အနည္းငယ္
5. ၂ လက္မ အရွည္ခန္႔ လွီးကာ အနည္းငယ္ေၾကေအာင္ ထုထားေသာ စပါးလင္ – ၄ ပိုင္း
6. ေလးစိတ္ကြဲ လွီးထားသည့္ ေဂါက္သီးအရြယ္ ၾကက္သြန္နီ – ၁ လံုး
7. ရိုးရိုးေရေအး – ၾကက္တစ္ေကာင္လံုး ျမွဳပ္လုနီးပါးထည့္ရန္
8. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
9. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
10. နွမ္းဆီ – အနည္းငယ္ (ၾကက္သားျပဳတ္ကို ခုတ္ထစ္ၿပီးေနာက္ အေရာင္လက္ၿပီး ေမႊးေအာင္သုတ္ ရန္)

နွမ္းဆီမွ လြဲ၍ ၾကက္သားျပဳတ္ရန္ လိုအပ္သည့္ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ကာ high heat ျဖင့္ အိုးအဖံုး မဖံုးပဲ ျပဳတ္ထားပါ။

ေရမ်ားစၿပီး ဆူလာသည္နွင့္ medium low heat သို႔ေလွ်ာ့ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး ျပဳတ္ပါ။ (ေရကို လံုးဝ မဆူေစပဲ၊ အေငြ႔ထြက္ရံု ပူေစသည့္ မီးအပူရွိန္ ျဖစ္ေနရပါမယ္။)

၁၅ မိနစ္ခန္႔ၾကာလွ်င္ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁၅ မိန္ခန္႔ ဆက္ျပဳတ္ပါ။ (အသား နွင့္ အေရခြံမ်ား မေပါက္ၿပဲေအာင္ တတ္ႏိူင္သမွ် သတိထားလွန္ပါ။)

စုစုေပါင္း မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ၾကာၿပီးလွ်င္ အသားက်က္ မက်က္ သိရေအာင္ ၾကက္ေပါင္ရင္းအသားထဲကို တူျဖင့္ထိုးၾကည့္ပါ။ ေသြးရည္ၾကည္ေလးမ်ား မထြက္လာေတာ့လွ်င္ အသားက်က္ပါၿပီ၊ မက်က္ေသးလွ်င္ မိနစ္အနည္းငယ္ ဆက္ျပဳတ္ေပးပါ။

အသားက်က္လွ်င္ ဆယ္ယူကာ ေရခဲေရထဲစိမ္ၿပီး (သို႔) ေရေအးပိုက္ေအာက္ ထားကာ ေအးသြားေအာင္ လုပ္ေပးပါ။ (အသားမ်ား ပဲ့ရႊဲ႕ သြားႏိူင္၍ ေရပိုက္မွ လာေသာ ေရ ကို အသားေပၚ တိုက္ရိုက္မက် ပါေစနွင့္။)

ေအးသြားၿပီးေနာက္ ေရစစ္ဆယ္ကာ ေျခာက္သြားေအာင္ ၁ နာရီခန္႔ ေလ သလပ္ခံထားပါ။

ၿပီးလွ်င္ မိမိနွစ္သက္သလို ခုတ္ထစ္ကာ အေရာင္လက္ၿပီး ေမႊးေအာင္ brush သံုး၍ နွမ္းဆီအနည္းငယ္ သုတ္ေပးပါ။

***... ထမင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
2. ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
3. ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (ၾကက္အဆီတံုး မသံုးလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း ပိုထည့္ပါ။)
4. ၾကက္အဆီတံုး – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းခန္႔
5. ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားေသာ ရိုးရိုးဆန္ – ၄ ခြက္ (rice cooker တြင္ ပါေသာခြက္)
6. ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – ၅ ခြက္ (rice cooker တြင္ ပါေသာခြက္) (ဆန္အမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ၿပီး အနည္းငယ္ကြာျခားႏိူင္ပါတယ္။)
7. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္ျပဳတ္ရည္ အေပါ့၊ အငံေပၚမူတည္ၿပီး လိုအပ္သလို ထည့္ေပးပါ။)

ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆီ နွင့္ ၾကက္အဆီတံုးတို႔ကို medium heat ျဖင့္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။

ၾကက္အဆီမ်ားေပ်ာ္ၿပီး အဆီ (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔) ထြက္လာကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ဂ်င္း အနည္း ငယ္ ေရႊဝါေရာင္သန္းၿပီး ေမႊးလာလွ်င္ …..

မေပ်ာ္သည့္ ၾကက္အဆီခဲအခ်ဳိ႕ကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ကာ ဆား နွင့္ ေရေဆး၊ ေရစစ္ထားေသာ ဆန္ထည့္၍ high heat ျဖင့္ ၂ မိနစ္ခန္႔ ခပ္ဖြဖြေမႊေၾကာ္ေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာဆန္ နွင့္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို rice cooker ထဲထည့္ၿပီး ရိုးရိုးထမင္းခ်က္သကဲ့သို႔ ခ်က္ေပးပါ။ (ေရဆူလာလွ်င္ ဆီ မ်ား ျပန္႔နွံ႔ေစရန္ အထက္ေအာက္လွန္ၿပီး အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။)

ထမင္းက်က္လွ်င္ အိုးအဖံုးခ်က္ခ်င္း မဖြင့္ေသးပဲ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ နွပ္ထားပါ။ ၿပီးေနာက္ အထက္ေအာက္ လွန္ကာ အနည္းငယ္ေမႊၿပီးမွ ခူးခပ္စားပါ။ (အရသာ နွင့္ ဆီမ်ား ညီညီညာညာျပန္႔နွံ႔ရံုမက၊ ထမင္းေစ့ ေလးမ်ားလည္း တစ္လံုး နွင့္တစ္လံုးကပ္မေနပဲ စားခ်င္စဖြယ္ျဖစ္ေစပါတယ္။)

ၾကက္ဆီထမင္း ျဖင့္ တြဲစားရေသာ sauce အမ်ဳိးေပါင္းမ်ားစြာရိွသည့္ထဲက ၂ မ်ဳိးကို လုပ္ျပထားပါတယ္။ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ တစ္မ်ဳိးကို သံုးႏိူင္သလို၊ အျခား sauce မ်ားျဖင့္လည္း တြဲဖက္စားႏိူင္ပါတယ္ရွင္။ ကြ်န္မတို႔ မိသားစု ကေတာ့ dipping sauce 2 ျဖင့္ စားရတာကို ပိုၾကိဳက္ပါတယ္။

***... dipping sauce 1 အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
3. ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၇ ပံု ၁ ပံုခန္႔
5. ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

အေတာ္ေလး ပူေအာင္ အပူေပးထားေသာ ဆီ ကို ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ပင္ နွင့္ ဆား ထည့္ ထားသည့္ ခြက္ထဲေလာင္းထည့္ကာ ေမႊေရာလိုက္ လွ်င္ dipping sauce 1 ကို ရပါၿပီ။

***...dipping sauce 2 အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
3. ေထာင္းထားေသာ နံနံပင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္
5. သံပုရာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
6. ပဲငံျပာရည္အက်ဲ (light soy sauce) – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
7. ပ်ားရည္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ (မရိွလွ်င္ သၾကား (သို႔) ထန္းလ်က္ ထည့္ပါ။)

ပါဝင္ပစၥည္း အားလံုးကို ေရေဖ်ာ္လိုက္လွ်င္ dipping sauce 2 ကို ရပါၿပီ။


ref&credit;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...