ျမန္‌မာနိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ ထုတ္ျပန္လိုက္ေသာ သတိေပး ေႀကညာခ်က္

၁- ဒန္ေပါက္ဆိုင္ေတြ စားေသာက္ ဆိုင္ေတြမွာ
အသံုးျပဳေနတဲ႔ ေဖါ့ဘူးေတြ ဟာလည္း စတိုင္းရင္း
(styrene) ဓါတ္ပါတဲ႔ 2B ပလပ္စတစ္ အုပ္စုဝင္ ေတြျဖစ္လို ့ ေဖါ့ဘူးေတြ တစ္ခါသံုး ပလပ္စတစ္ ေတြ လံုးဝ အသံုးမျပဳႀကရန္။

၂-ႀကက္သားမႈန္ ့တြင္လည္း အခ်ိဳမႈန္ ့နွင့္ တာရွည္ ခံ မိႈသတ္ေဆးမ်ား ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါဝင္သျဖင့္ အခ်ိဳမႈန္ ့ထက္ပင္ ပိုမိုဆိုးရြာေစ ပါသည္။

၃-ဆာဖ်ဴရစ္ အက္ဆစ္ျပင္း H2SO4 ေရာစပ္ထားတဲ႔ အခ်ဥ္ရည္လို ့ေခၚတဲ႔ အဆိပ္ရည္ေတြပါပဲ ဆာလ္ဖ်ဴရစ္ အက္ဆစ္က နည္းနည္းေလး ထည့္ရံုနဲ႕အခ်ဥ္ရည္ အရသာကို ျဖစ္ေပၚေစျပီး ဘက္ထရီ အိုးမွာ သံုးတဲ႔ အက္ဆစ္ပါ။ ထို ့ေႀကာင့္ အသုပ္ဆိုင္ အေႀကာ္ဆိုင္ အကင္ဆိုင္ တုတ္ထိုး ဆိုင္ေတြမွာ
သံုးစဲြေနေသာ တားျမစ္ဆိုးေဆး နီနီရဲရဲေတြကို ေရွာင္ႀကဥ္ သင့္ပါတယ္။

၄-ျခင္ေဆးေခြ တစ္ေခြ၏ အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္ အလိပ္ေပါင္း(၅၁)လိပ္ ဖြာရွိဳက္သည္ နွင့္ညီ မွ်သည္။ ျခင္ေဆးေခြတစ္ေခြမွ ထြက္လာသည့္ အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္ အလိပ္ေပါင္း (၁၃၇) လိပ္မွ ထြက္ရွိေသာ အဆိပ္မႈန္ ့ပမာဏႏွင့္ ညီမွ်၍ ေဝးေဝးကေရွာင္ႀကဖို ့ အေမႊးတိုင္မ်ား သည္လည္း
ျခင္ေဆးေခြ ကဲ႔သို ့ပင္ အႏၲယ္ရာယ္ရွိ၍ လံုးဝ မသံုးအပ္ေပ။

၅-အခ်ဳိရည္ဗူးမ်ားတြင္ တားျမစ္ဆိုးေဆး တာရွည္ခံေဆး သႀကားထက္အဆ ၂၀၀ ပိုမိုခ်ိဳေစေသာ ပါဝါ သႀကားနွင့္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ကဖိန္းဓါတ္မ်ား ပါဝင္၍ ခံတြင္းကင္ဆာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ
ဆီးခ်ိဳေရာဂါနွင့္ အဝလြန္ေရာဂါ အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါတို ့ကိုျဖစ္ပြားေစသည္။ ထို ့အတူ ဂ်ယ္ရီဗူးမ်ား တြင္ လည္း တရုတ္မွလာေသာဂ်ယ္ရီေပါင္ဒါ ဆီထရစ္အက္ဆစ္ Sodium Benzorate ေခၚတာရွည္ခံ ေဆးပါဝင္၍ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားကိုျဖစ္ပြားသျဖင့္ ကေလးမ်ားကို လံုးဝမေကြ်းသင့္ မေရာင္းသင့္ပါ။

၆- မယ္လမင္း (ဖိုက္ဘာ) ပစၥည္းမ်ားသည္ အပူနွင့္ထိေတြ႕လွ်င္ ဓါတ္ျပဳ၍ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္းနွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစသျဖင့္ လံုးဝ အသံုးမျပဳသင့္ပါ။

၇- တရုတ္နိွဳ႕မႈန္႕ႏွင့္ ၎နွင့္ျပဳလုပ္ေသာမုန္ ့မ်ားသည္ ေခြေပါက္စမ်ား ေႀကာင္ေပါက္စမ်ား တိုက္ေကြ်းရာ အေႀကာဆဲြ၍ ၁၈ ေကာင္ထက္ မနည္းေသဆံုးကုန္ေႀကာင္း ေတြ႕ရွိရပါသည္။ ထို ့ေႀကာင့္ တရုတ္ျပည္မွ တံဆိပ္မ်ိဳးစံုနွင့္ တင္သြင္းေသာ နိွဳ႕မႈန္ ့မ်ားနွင့္၎တို ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ မုန္႔ပဲ သေရစာမ်ားကို ကေလးမ်ား အား လံုးဝ မတိုက္ေကြ်းသင့္ေပ။

၈-ေကာ္ဖီမစ္မ်ားတြင္ နိွဳ႕ဆီႏွင့္နိွဳ႕မႈန္ ့အစားအသံုးျပဳေသာ Creamer မွာ မေလးရွားတြင္ စားအံုးဆီကို အဆီထုတ္ျပီး က်န္ေသာ ႀကိတ္ဖက္မ်ားကို တရုတ္နိုင္ငံမွ ဝယ္ယူ၍ မႈန္ ့ေနေအာင္ႀကိတ္ျပီး Creamer အျဖစ္ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေႀကာင္း သိရွိရသည္။ ထိုႀကိတ္ဖက္မႈန္ ့မ်ားသည္ ေသြးတိုးေရာဂါ နွလံုး ေသြးေႀကာပိတ္ေရာဂါ ေလျဖတ္ေရာဂါ နွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစသည္။

၉- အခ်ိဳ႕ေသာ အသီအနွံမ်ားတြင္ လူေသေကာင္ မပုပ္ေအာင္ ျပဳလုပ္သည့္ ေဖၚမလင္းနွင့္ အသံုးျပဳထား သည့္ အတြက္ ေရွာင္ႀကဥ္သင့္ေပသည္။

၁၀-လမ္းေဘး လၻက္ရည္ဆိုင္နွင့္ စားဖြယ္စံုဆိုင္ႀကီးမ်ားကို စစ္ေဆးရာတြင္ ၁၀ ဆိုင္ကို စစ္ေဆးရာတြင္
၁၀ ဆိုင္စလံုး အင္ဂ်င္ဝိုင္ အေဟာင္းလို ညိဳမဲေနေသာ ျပန္ေႀကာ္ဆီမ်ားျဖင့္ စမူဆာ အီႀကာေကြးမ်ားကို ေႀကာ္ေနသျဖင့္ ၎တို ့ကိုစားသံုးပါက ပန္ကရိယကင္ဆာ အသံကင္ဆာ အစာအိမ္လမ္းေႀကာင္း ကင္ဆာ အူမႀကီးကင္ဆာ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ပြားေစသည္။

အခုတင္ျပလိုက္ေသာ ျမန္မာနိုင္ငံစားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ ထုတ္ျပန္ထားေသာ အစီရင္ခံစာ ပါ အေရးႀကီး အခ်က္အလက္မ်ားထဲမွ တခ်ိဳ႕တဝက္ကို ေကာက္နုတ္ ေဖၚျပလိုက္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။

ဖတ္ရွဳ႕ေလ့လာျပီးေနာက္ လက္ဆင့္ကမ္း ေဝမွ်ေပးႀကပါရန္ တိုက္တြန္း လိုက္ရပါသည္။

ဒီမိုမင္း
၂.၈.၂၀၁၄
၁၁း၃၀မိနစ္ (ေန ့လည္)

ref;သက္ရွည္က်န္းမာ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...