တ႐ုတ္စတုိင္ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းမ်ား
Phyo's Cooking Adventure |
ပဲငါးပိကုိ ပဲျပားေၾကာ္ေလးနဲ႔ ႏွပ္ပါမယ္။ အငန္ ေၾကာက္တဲ့ သူေတြကေတာ့ ပဲငါးပိကုိ ေလွ်ာ့ထည့္ ေပါ့။ ဒါမွမဟုတ္ အာလူးေလး ေရာထည့္ လုိက္ရင္ အႏွစ္ေတြထဲမွာ အငန္ဓာတ္ ေလ်ာ့သြား ပါလိမ့္မယ္။
ေနာက္ၿပီး တ႐ုတ္မႈိလုိ႔ သိၾကတဲ့ shitake မိႈေျခာက္ကုိ အခ်ဳိခ်က္ေလး ခ်က္ၿပီး ႏွပ္ပါမယ္။
ပဲငါးပိနဲ႔ ပဲျပားေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္း...
(၆ ေယာက္စာ)
(၆ ေယာက္စာ)
ပဲျပား ၄ ခု
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ၁ ခြက္ (အသင့္ေၾကာ္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ေၾကာ္ကုိ သုံးထားပါတယ္) ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ႁမႊာ
ပဲငါးပိစားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (lee kumkee brand - spicy black bean sauce ကို သံုးပါတယ္)
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၂ ခြက္
ျပင္ဆင္ပံု
ပဲျပားမ်ားကုိ ေရေဆးၿပီး ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။
ေနာက္ ေရစင္ရင္ တစ္တံုးကုိ ငါးခ်ပ္ရေအာင္ လွီးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ ညႇစ္ထားပါ။
ေနာက္တစ္ဆင့္မွာ ဒယ္အုိးထဲတြင္ ဆီထည့္ၿပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ဆီပူေအာင္တည္ကာ ဆီပူရင္ ပဲျပားမ်ားကုိ ေၾကာ္ပါ။
တစ္မိနစ္နီးပါးေလာက္ၾကာရင္ မီးကုိေလွ်ာ့ေပးၿပီး ပဲျပားမ်ားကုိ ဆက္ေၾကာ္ပါ။
မီးမျပင္းတျပင္းျဖင့္သာ ေၾကာ္ပါ။
အထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါ။
ပဲျပားမ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သမ္းလာၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ဆယ္ၿပီး ပန္းကန္းျပားတစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ဆီစစ္ထားပါ။
အၾကာႀကီး မေၾကာ္ပါနဲ႔။ ပဲျပားမ်ား ႂကြပ္ၿပီး က်စ္သြားမွာ စုိးလုိ႔ပါ။
ေနာက္ အုိးထဲမွာ ဆီကုိ စားပြဲဇြန္း သံုးဇြန္းစာေလာက္သာခ်န္ၿပီး ၾကက္သြန္နီမ်ားနဲ႔ ပဲငါးပိကုိ ထည့္ဆီ သတ္ပါ။
တစ္မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ၿပီးရင္ ပဲျပားမ်ားကုိ ျပန္ထည့္ကာ ေရတစ္ခြက္ ထည့္ပါ။
မီးကုိ အဆံုးထိေလွ်ာ့ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ နာရီ၀က္မွ် အဖံုးအုပ္ၿပီး ႏွပ္ပါ။
အုိးမကပ္ေအာင္ ဒယ္အုိးကုိ ေမႊေမႊေပးပါ။
ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ေပ်ာ္ၿပီး ဆီျပန္ေလး ျဖစ္ၿပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးကုိခ်ၿပီး ထမင္းျဖဴေလးနဲ႔ သံုးေဆာင္လုိ႔ရ ပါၿပီ။
တ႐ုတ္မႈိအခ်ဳိႏွပ္
ပါ၀င္ပစၥည္း
(၆ ေယာက္စာ)
တ႐ုတ္မႈိေျခာက္ (shitake မိႈေျခာက္) ၁၂ ခု
ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ
သၾကား (သို႔) မုန္႔ဖုတ္ရာမွာ သံုးတဲ့ သၾကားအညိဳ (brown sugar)
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၄ခြက္
ျပင္ဆင္ပံု
တ႐ုတ္မႈိမ်ားကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ေရေႏြးပူပူ ႏွစ္ခြက္စာ (၅၀၀ မီလီလီတာ) ေလာက္ထည့္ကာ စိမ္ပါ။
ႏူးလာတဲ့အထိ ေစာင့္ပါ။
ေရမ်ားကုိ သပ္သပ္ဖယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ႏုပ္ႏုပ္လွီးပါ။
မႈိမ်ား ႏူးၿပီဆုိရင္ ပါးပါးလွီးပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ ဒယ္အုိးထဲဆီထည့္ၿပီး မီးမျပင္းတျပင္းနဲ႔ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို တစ္မိနစ္ေလာက္ဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီမ်ား အေရာင္ၾကည္လာၿပီဆုိရင္ မိႈမ်ားကိုထည့္ကာ တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ။
ေနာက္ သၾကားထည့္ၿပီး တစ္မိနစ္ ဆက္ေၾကာ္ပါ။
ၿပီးရင္ မိႈစိမ္ထားတဲ့ ေရတစ္ခြက္သာသာကုိ ထည့္ကာ ပြက္ေအာင္တည္ပါ။
ေရပြက္ၿပီဆုိရင္ေတာ့ မီးကုိေလွ်ာ့ကာ အဖံုးအုပ္ၿပီး နာရီ၀က္မွ်ႏွပ္ပါ။
လုိအပ္ရင္မိႈစိမ္ထားတဲ့ေရကုိ လုိသေလာက္ ထပ္ထည့္ပါ။
ဆီျပန္ၿပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး လုိအပ္ရင္ ဆားကုိထည့္ကာ အုိးခ်လုိ႔ရပါၿပီ။
ref;Myanmar Times
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook