ေသြးကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္ ပန္းမံုလာ

Broccoli ဟုေခၚေသာ ပန္းမံုလာတြင္ ပါရိွေသာ Sulfora Phane သဘာဝ ဓာတ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳး သည္ Leukemia (ေသြးကင္ဆာ)ကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္သည္ဟု Baylor College of Medicine မွ ေရာဂါေဗဒ ဌာနမႈ ပါေမာကၡ Dr. Daniel Lacorazza က ဆိုပါတယ္။

Sulfora Phane က ေသြးျဖဴ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား၊ ကင္ဆာအက်ိတ္မ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္ဟု ဆိုပါသည္။

ကေလးေတြမွာ အျဖစ္မ်ားသည့္ ေသြးျဖဴကင္ဆာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ acute lymphoblastic leukemia ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ပန္းမံုလာဟာ အကာအကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၁။ ပန္းမံုလာကို ၾကက္ဥႏွင့္လည္း ေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။

၂။ အစိမ္းသုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ အစိမ္းနဲ့ မၾကိဳက္ရင္ အနည္းငယ္ ျပဳတ္ျပီးမွ သုတ္စားႏိုင္ပါတယ္။

၃။ သၾကား၊ ေထာပတ္၊ ပဲငံျငာရည္၊ ၾကက္သားမွဳန့္တို့ျဖင့္ ေရာေမႊျပီး ေပါင္း၍ စားႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ငရုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ထည့္ကာ ၾကက္ရိုးႏွင့္ ၾကက္ေပါင္းရည္လုုပ္ျပီး ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။

၅။ အစိမ္းကို ပန္းသီးစိပ္ အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာၾကိတ္ကာ သံပရာသီး ညစ္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။

ထို့အျပင္ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေဂၚဖီထုတ္တို့ဟာလည္း ပန္းမံုလာနည္းတူ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းမံုလာႏွင့္ ပန္းေဂၚဖီတို့ကို ေန့စဥ္ စားသံုးေပးပါက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ ဆဲလ္မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ေပးျပီး ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။


ေစာႏြဲ႔မူ
က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား
ref;https://www.facebook.com/mmhealth.com.mm
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...