ဂ်ပန္စတိုင္ ဟင္းလ်ာမ်ား

Phyo's Cooking Adventure
ဂ်ပန္ဆန္ဆန္ ဟင္းေလးေတြ စဥ္းစားရင္းက ၾကာစြယ္ေတြကုိ အားလူးေၾကာ္လုိ ေၾကာ္စားတဲ့
ဟင္းခ်က္ နည္းေလးကုိ သတိရသြားလုိ႔ ကုိယ္တိုင္ လည္း ေၾကာ္စားရင္းနဲ႔ ဒီတစ္ပတ္ ေကာ္လံ အတြက္လည္း ေရးစရာ ရသြားပါတယ္။

တ႐ုတ္တန္းကုိ ဟုိတစ္ေန႔က တစ္ပတ္ပတ္ လုိက္တာ ၾကာစြယ္ေတြက လွမွလွပဲ။ ေနာက္ၿပီး
ႀကီးလည္းႀကီးေပါ့။

ဒါနဲ႔ပဲ ၀ယ္ခဲ့တယ္ ဆုိပါေတာ့။ သူ႔ကုိ အဆာေျပစားစား၊ တျခားအစာေတြနဲ႔ပဲ တြဲစားစားေပါ့။

ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ အီတလီစတုိင္ omelette လုိ႔ေခၚတဲ့ ၾကက္ဥေၾကာ္ကုိ ဂ်ပန္ဟင္းခ်က္ ပစၥည္း ေလးေတြနဲ႔ ခ်က္ထားပါတယ္။

တ႐ုတ္မႈိကုိ အရသာအရင္သြင္းၿပီး ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ၿပီးမွ ၾကက္ဥေလးနဲ႔တြဲၿပီး ေၾကာ္ထားပါတယ္။

တ႐ုတ္မိႈကုိေတာ့ ေသးေသးေလး ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ဂ်ပန္ဟင္းခတ္ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ အီတာလ်ံစတုိင္ ၾကက္ဥေၾကာ္

ပါ၀င္ပစၥည္း
(၄ ေယာက္စာ)

ၾကက္ဥ ၄ လံုး
Shitake မႈိအေသး (တ႐ုတ္မႈိ) ၅၀ ဂရမ္
ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္ (Kikkoman soy sauce) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
Mirin လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
ႏွမ္းေလွာ္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ

ျပင္ဆင္ပံု


တ႐ုတ္မႈိမ်ားကုိ ေရေဆးၿပီး ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။

ၾကက္ဥမ်ားကုိ ေခါက္ပါ။

ပဲငံျပာရည္နဲ႔ mirin ကုိ တစ္၀က္သာသာထည့္ၿပီး ေခါက္ပါ။

ဆီမ်ားကုိ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ေရာစပ္ပါ။

ေနာက္ မႈိမ်ားကုိ တဘက္ (သို႔) အ၀တ္ေျခာက္နဲ႔ ေရမ်ားစင္ေအာင္ စုပ္ယူပါ။

မတူးႏုိင္တဲ့ ဒယ္အုိးထဲမွာ ေရာထားတဲ့ဆီကုိ စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္းစာခန္႔ ထည့္ကာ ဆီပူေအာင္ တည္ပါ။

ေနာက္ မိႈမ်ားကုိ ေၾကာ္ပါ။

က်န္ ပဲငံျပာရည္နဲ႔ mirin ကုိလည္း ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ အဖံုးေလး အုပ္ထားပါ။

၂ - ၃ မိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ မိႈမ်ား ႏူးအိလာပါလိမ့္မယ္။

မိႈမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီဆုိရင္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲသုိ႔ ေျပာင္းပါ။

ၿပီးရင္ အုိးထဲသုိ႔ လက္က်န္ဆီမ်ားကုိ ထည့္ၿပီး ဆီပူေအာင္ ျပန္တည္ပါ။

ဆီပူရင္ မိႈမ်ားကုိ အုိးအႏွံ႔ျဖဴးၿပီး ျပန္ထည့္ပါ။

ၿပီးတဲ့အခါ ၾကက္ဥကုိ နာနာေလးေခါက္ၿပီး ေလာင္းထည့္ပါ။

မီးကုိ နည္းနည္းေလးေလွ်ာ့ၿပီး ၾကက္ဥကုိ အုိးအျပည့္ႏွံ႕သြားေအာင္ အသာေလးေမႊ႕ပါ။

ေနာက္ အဖုံးအုပ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။

၂ - ၃ မိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ ၾကက္ဥကုိ ေယာက္မေလးနဲ႔ အသာေလးမကာ ေအာက္ေျခ က်က္မက်က္ စစ္ပါ။

က်က္ၿပီဆုိရင္ ၾကက္ဥကုိ တစ္ဖက္ကို အသာေလးလွန္ပါ။ ၿပီးရင္ ဆက္ေၾကာ္ပါ။

ၾကက္ဥအထဲထိ က်က္ၿပီဆုိရင္ အုိးကုိ ခ်လုိ႔ရပါၿပီ။

မုန္လာဥျဖဴခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔ တြဲစားႏုိင္ပါတယ္။

ကင္ခ်ီေလးနဲ႔ဆုိလည္း လုိက္ပါတယ္။

ထမင္းျဖဴေလး ပါရင္ေတာ့ ပုိေကာင္းတာေပါ့။ 


ၾကာစြယ္ႂကြပ္ေၾကာ္ 

ပါ၀င္ပစၥည္း
(၄ ေယာက္စာ) 

ၾကာစြယ္ ၆၅၀ - ၇၀၀ ဂရမ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၂ ခြက္
ဆား အနည္းငယ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၃ ခြက္

ျပင္ဆင္ပံု


ၾကာစြယ္မ်ားကုိ ေရေဆးၿပီးရင္ ေရစင္ေအာင္ စစ္ပါ။

ေနာက္ၿပီး ထိပ္မ်ားကုိျဖတ္ကာ အခြံသင္ၿပီး ပါးပါးလီွးပါ။ ေနာက္ ျဖန္႔ၿပီးခင္းထားပါ။

ၿပီးရင္ ဆားေလးလက္ႏွစ္ျဖစ္ေလာက္ ျဖဴးၿပီး ႏွပ္ထားပါ။

ေနာက္ အုိးေသးေလးထဲမွာ ဆီကုိထည့္ကာ ဆီပူေအာင္ တည္ပါ။

အရမ္းႀကီးလည္း မပူပါေစနဲ႔။

ၾကာစြယ္ခ်ပ္ေလးမ်ားကုိ တစ္ခ်ပ္စီ အုိးထဲထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။

ဆီနည္းနည္းနဲ႔ အႂကြပ္ေၾကာ္ခ်င္ရင္ လက္ကုိင္နဲ႔ ဟင္းခ်က္တဲ့အုိးမ်ဳိးကုိ သံုးၿပီးေၾကာ္ရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္။

ၾကာစြယ္မ်ားကုိ တူေလး တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေမႊေပးပါ။

ေနာက္ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းစျပဳရင္ ဆယ္ၿပီး မီးဖိုေခ်ာင္သံုး တစ္႐ွဴးစကၠဴေပၚမွာ တင္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။

အႂကြပ္ေၾကာ္ဆုိေပမယ့္ ဂြ်မ္းဂြ်မ္းျမည္တဲ့အထိေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။

အရသာက ခ်ဳိၿပီ ၀ါးလို႔ ေကာင္းတဲ့ ႂကြပ္ဆတ္ဆတ္ေလး ေၾကာ္ထားပါ။


ref;Myanmar Times
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...