တိုင္ကပ္မိႈေထာင္း
ဒီမိႈေထာင္းကို က်မက ေရးျပခ်င္လြန္းလို႕ ျပင္သစ္ က လင္းက ရွားရွားပါးပါး လွမ္းပို႕ရွာတယ္။ က်မ တို႕လင္မယား အသိမ္း လြန္းသလား ၊ ပါဆယ္ပုံး နဲ႔အတူ ပစ္လိုက္မိသလား မသိပဲ အဲဒီမိႈထုပ္ေလး လုံးဝေပ်ာက္သြားပါေရာ။ ငိုမလို ရီမလို နဲ႔ က်မ က ျပင္သစ္ကို ဖုံးဆက္ေတာ့ သေဘာေကာင္း သူေလးက ျပန္ပို႕ေပးရွာတယ္။ ဒီနည္းေလးကိုလဲ စိတ္ ရွည္ရွည္နဲ႔ သင္ေပးပါတယ္ရွင္။ ဒီမိႈေလးက ရွမ္းျပည္ဘက္မွာ တိုင္ေတြေပၚမွာ သဘာဝ အေလ်ာက္ ေပါက္တာမို႕ တိုင္ကပ္မိႈလို႕ ေခၚတာပါတဲ႔။ ဒီမွာေတာ့ အေျခာက္ လွန္းထားတာကို သုံးရ တာပါ။ ေရကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ ေဆးယူရတယ္၊ သဲစင္ေအာင္လို႕ပါ။
မိႈေထာင္းေလး လုပ္နည္း ေရးပါမယ္ေနာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-တိုင္ကပ္မိႈ အေျခာက္ လက္တဆုပ္စာ
-ဖက္ဖယ္ရြက္ အနဲငယ္
-ရွမ္းနံနံအနဲငယ္
- နံနံပင္အနဲငယ္
-ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာ
-ပင္စိမ္းအနဲငယ္
-ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင္႔
-ဆား ၂ဇြန္း (အခ်ိဳဇြန္း)
-ၾကက္သားမႈန္႕ ၂ဇြန္း ( အခ်ိဳဇြန္း)
မိႈအေျခာက္ ေလးေတြကို တည ေရစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္တေန႕ မနက္မွာ မိႈကို ေရစိမ္ျပီး သကာလ သန္႕ေန မွ ျဖစ္မွာမို႕ အထပ္ထပ္အခါခါ ဇကာျခင္းေလးနဲ႕ ေရကို ထပ္ကာ ထပ္ကာ ေဆးျပီး သဲစင္ေအာင္ ျပဳလုပ္ရပါတယ္။ ေရဇလံုထဲ ျပန္ထည့္ ေရျပန္စစ္နဲ႔ ပ်င္းေနေအာင္ေတာ့ ေဆးရပါ မယ္ေနာ္…
ေထာင္းနည္း
ႀကက္သြန္ျဖဴအနဲငယ္နဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ဆား၊ အသားမႈန္႕ထဲ႕ကာ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ ျပီးရင္ ရွမ္းနံနံနဲ႕ ဖက္ဖယ္၊ နံနံပင္ စင္းကာ ထဲ႕ေထာင္းျပီး ေရစစ္ထားတဲ႕ မိႈကို ေနာက္ဆံုးမွာ ထဲ႕ေထာင္း ညက္ျပီဆိုရင္ျဖင္႕ စားရန္အသင္႕ တိုင္ကပ္မိႈ ေထာင္း ေလးရပါျပီရွင္
အရသာ အေပါ႔အငံ လိုသလို ခ်ိန္ဆထဲ႔ပါ။ စားေနစဥ္ မိႈအရသာက ထုတ္ထုတ္ေလးျဖစ္ျပီး စပ္စပ္ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ စိမ္႕ေနေသာေၾကာင္႔ စားလို႕ အလြန္ေကာင္းပါတယ္ ရွင္။
မိႈေထာင္းေလး လုပ္နည္း ေရးပါမယ္ေနာ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-တိုင္ကပ္မိႈ အေျခာက္ လက္တဆုပ္စာ
-ဖက္ဖယ္ရြက္ အနဲငယ္
-ရွမ္းနံနံအနဲငယ္
- နံနံပင္အနဲငယ္
-ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာ
-ပင္စိမ္းအနဲငယ္
-ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင္႔
-ဆား ၂ဇြန္း (အခ်ိဳဇြန္း)
-ၾကက္သားမႈန္႕ ၂ဇြန္း ( အခ်ိဳဇြန္း)
မိႈအေျခာက္ ေလးေတြကို တည ေရစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္တေန႕ မနက္မွာ မိႈကို ေရစိမ္ျပီး သကာလ သန္႕ေန မွ ျဖစ္မွာမို႕ အထပ္ထပ္အခါခါ ဇကာျခင္းေလးနဲ႕ ေရကို ထပ္ကာ ထပ္ကာ ေဆးျပီး သဲစင္ေအာင္ ျပဳလုပ္ရပါတယ္။ ေရဇလံုထဲ ျပန္ထည့္ ေရျပန္စစ္နဲ႔ ပ်င္းေနေအာင္ေတာ့ ေဆးရပါ မယ္ေနာ္…
သန္႕စင္ျပီး မိႈေလးေတြကို ေရပြက္ပြက္ဆူမွာ ၅ မိနစ္ျပဳတ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ေနစဥ္မွာ ဆား၊ အသားမႈန္႕တို႕ ကို တဇြန္းစီ အနဲငယ္ ထဲ႔ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္ မိႈကို အရသာဝင္ေစပါတယ္ရွင္။ ျပဳတ္ျပီးရင္ ေရခဏစစ္ထားပါ
ေထာင္းနည္း
ႀကက္သြန္ျဖဴအနဲငယ္နဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ဆား၊ အသားမႈန္႕ထဲ႕ကာ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ ျပီးရင္ ရွမ္းနံနံနဲ႕ ဖက္ဖယ္၊ နံနံပင္ စင္းကာ ထဲ႕ေထာင္းျပီး ေရစစ္ထားတဲ႕ မိႈကို ေနာက္ဆံုးမွာ ထဲ႕ေထာင္း ညက္ျပီဆိုရင္ျဖင္႕ စားရန္အသင္႕ တိုင္ကပ္မိႈ ေထာင္း ေလးရပါျပီရွင္
အရသာ အေပါ႔အငံ လိုသလို ခ်ိန္ဆထဲ႔ပါ။ စားေနစဥ္ မိႈအရသာက ထုတ္ထုတ္ေလးျဖစ္ျပီး စပ္စပ္ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ စိမ္႕ေနေသာေၾကာင္႔ စားလို႕ အလြန္ေကာင္းပါတယ္ ရွင္။
ref;Danuphyu Daw Saw Yee (London)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook