သဘာဝ Plum Wine

ကြ်န္မရဲ႕ ေမေမ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အသက္ၾကီး လာခ်ိန္မွာ ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာအတြက္ ရွမ္းေဆးဆရာ အဖိုးအို တစ္ေယာက္က ေရာဂါေပ်ာက္ကင္း သက္သာေအာင္ ဒီဝိုင္ေလးလုပ္ၿပီး ေသာက္ဖို႕ အတြက္ နည္းေလး ေပးလိုက္တာပါ။ အဲ့ဒီလို ေဝဒနာေတြ မခံစားရေအာင္လို႕ ပ်ဳိရြယ္စဥ္ အခ်ိန္ ကတည္းက စၿပီး နည္းနည္းခ်င္း ေသာက္သံုးသြား သင့္တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။ wine yeast ထည့္ၿပီး ေဖာက္ထားတဲ့ ဝုိုင္မဟုတ္တာရယ္၊ ဝိုင္ေဖာက္ခ်ိန္ သိပ္မၾကာတာ ရယ္ေၾကာင့္ alcohol ပါဝင္မွဳ အရမ္း နည္းပါတယ္။ မမူးေပမယ့္ ခ်ဳိျမျမအရသာရယ္၊ နွစ္သက္ဖြယ္ ေကာင္းတဲ့ ဝိုင္အနံ႕ရယ္၊ ခပ္ေထြေထြ ခံစားရ တာရယ္ေၾကာင့္ အားလံုး နွစ္သက္ႏိူင္ လိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ရွင္ …

ဒီဝိုင္ေလးလုပ္နည္းရဲ့ အခ်ဳိးအဆ ကေတာ့ အေလးခ်ိန္အရ အသီး နွစ္ဆ၊ သၾကား တစ္ဆ နဲ႕ ေရပူ ကေတာ့ အၿမဲတမ္း အသီးျမွဳပ္ေအာင္ ထည့္ရပါမယ္။ ဥပမာ အသီးအေလးခ်ိန္ 600 g ဆိုလွ်င္ သၾကား အေလးခ်ိန္ 300 g ထည့္ရပါမယ္။

အခ်ဥ္ဓါတ္မ်ားေသာ အသီးကို သံုးႏိူင္လွ်င္ ပိုၿပီးေကာင္းသည့္ အတြက္ ခ်ဥ္သည့္ အသီးမ်ားျဖင့္ လုပ္ေပး ပါ။

***... plum wine လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. plum
2. သၾကား
3. ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြး
4. သန္႕ျပန္႕ၿပီး အေတာ္ေလး ေလလံုေသာ ဖန္ဗူး
5. သန္႕ျပန္႕ၿပီး အေတာ္ေလး ေလလံုေသာ ဖန္ပုလင္း

အညာျဖဳတ္ကာ ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးၿပီး ေရတတ္ႏိူင္သမွ် ေျခာက္ေအာင္လုပ္ထားေသာ plum မ်ားကို ခက္ရင္းျဖင့္ ၄၊၅ ခ်က္ထိုးေဖာက္ကာ သန္႕ျပန္႕ေသာ ဖန္ဗူးထဲ ထည့္ပါ။ (ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြး ေလာင္းထည့္ခ်ိန္မွာ ပုလင္းေအးေနလွ်င္ ကြဲသြားႏိူင္သျဖင့္ ပုလင္းေႏြးေနေအာင္ ေရေႏြး (ေရပူမ ဟုတ္)ကို ထည့္၊ ၿပီးမွ ျပန္သြန္ပစ္ကာ အသီးကို ထည့္ေပးပါ။)

သၾကားထည့္ပါ။

ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရပူကို ပုလင္းအျပည့္မထည့္ပဲ ၁ လက္မခန္႕ခ်န္ကာ အသီးျမွဳပ္ရံု ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းထည့္ၿပီးေနာက္၊ ခ်က္ခ်င္းအဖံုးကို ပိတ္ေပးကာ အခန္းအပူရိွန္ျဖင့္ ေနေရာင္ တိုက္ရိုက္မရေသာ ေနရာမွာ ရက္ ၅၀ ထားပါ။ (ရက္ ၅၀ မျပည့္မခ်င္း အဖံုးကို လံုးဝမဖြင့္ပါနွင့္။)

စၿပီး အခ်ဥ္ေပါက္လာ(ဘက္တီရီးယားေတြေပါက္လာ) ၿပီဆိုရင္ gas မ်ားထြက္လာတဲ့အတြက္ (ပုလင္း ထဲမွာျဖစ္လာတဲ့ ေလေၾကာင့္) အဖံုးအရမ္းလံုေနရင္ ကန္ၿပီးပြင့္ထြက္သြားတတ္ပါတယ္။

ပြင့္ထြက္မွာစိုးတဲ့အတြက္ အဖံုးသိပ္မလံုရင္လည္း အျပင္က ေလဝင္ၿပီး မိွဳတက္လာပါတယ္။ (ကြ်န္မ ယခုသံုးထားသည့္ ဖန္ဗူးအမ်ဳိးအစားကေတာ့ အျပင္မွ ေလ မဝင္ႏိူင္ေပမယ့္၊ အတြင္းမွ ေလ အျပင္ကို အနည္းငယ္ တိုးထြက္ႏိူင္ရံုေလးျဖစ္လို႔ အဆင္ေျပလွ်င္ ဤဗူးမ်ဳိးကို သံုးေစခ်င္ပါသည္။)

ဒီလိုဗူးကို ဝယ္လို႕မရ ရင္ေတာ့ အလယ္လက္ ၃ ေခ်ာင္းရဲ႕ ထိပ္ေနရာေတြမွာ အပ္ျဖင့္ အေပါက္ေလး တစ္ေပါက္စီေဖာက္ထားေသာ သန္႔ျပန္႔ေသာ တစ္ခါသံုး ရာဘာလက္အိတ္ကို အဖံုးေနရာမွာစြပ္ပါ။ (ပုလင္းအတြင္းမွ ေလမ်ား ထြက္လာစရာေနရာရိွေအာင္ အေပါက္ေဖာက္ျခင္းျဖစ္ၿပီး၊ လက္အိတ္ အတြင္းဖက္တြင္ powder မွဳန္႕မ်ား ပါသည့္အတြက္ ေျပာင္းျပန္လွန္ၿပီးမွ သံုးျခင္းျဖစ္ပါတယ္။)

ၿပီးလွွ်င္စြပ္ထားေသာ ေနရာမွ ေလ မဝင္ေအာင္ ပလာစတာျဖင့္ ပတ္စီးေပးထားပါ။

တစ္ခါတစ္ရံ အျပင္မွ ေလ မဝင္ႏိူင္ေပမယ့္၊ အတြင္းမွ ေလ အျပင္ကို အနည္းငယ္ တိုးထြက္ႏိူင္ရံုေလး ျဖစ္ေနသည့္အတြက္ ေလကန္အားေၾကာင့္ အရည္အနည္းငယ္ စိမ့္ထြက္လာတတ္သျဖင့္ ပုလင္း ေအာက္မွာ လက္သုပ္ပဝါေလး ခံေပးထားပါ။ (ထိုကဲ့သို႔ အရည္ အနည္းငယ္ စိမ့္ထြက္လာလွ်င္ ပုလင္း အျပင္ဖက္ကို ေရစို အဝတ္ေလးျဖင့္ သုတ္ေပး ပါ။)

ရက္အနည္းငယ္ၾကာလာလွ်င္ အရည္မ်ား ေနာက္လာၿပီး၊ ၁၅ ရက္ခန္႔ ၾကာလွ်င္ေတာ့ သၾကားအားလံုးနီး ပါးေပ်ာ္သြားပါတယ္။ (ပုလင္းထဲေလခိုေနသည့္ ေနရာမ်ားရိွလွ်င္၊ အသီးအခ်ဳိ႔ အရည္ေပၚ အနည္းငယ္ေပၚ လာလွ်င္ ပုလင္းကို အနည္းငယ္ ဟိုဖက္၊ ဒီဖက္ေစာင္းၿပီး အရည္ျပန္႔ေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။)

ရက္ ၅၀ ျပည့္ၿပီးေနာက္ အသီးမ်ားကို ဆယ္ထုတ္၊ အရည္ေတြကို ေရစစ္ျဖင့္ စစ္ကာ အရမ္းသန္႕ျပန္႔ ေသာ ပုလင္းတစ္လံုးထဲထည့္ၿပီးလွ်င္ေတာ့ plum wine ေလး စေသာက္လို႕ရပါၿပီ။ (ဝိုင္ကို ပုလင္းျပည့္ ေအာင္ မထည့္ရပါ။)

ပုလင္းထဲေျပာင္းထည့္ အဖံုးဖံုးကာ ေနာက္ထပ္ ၇ ရက္ခန္႕ အခန္းအပူရိွန္မွာပဲ ထပ္ထားၿပီးမွ ေသာက္ လွ်င္ေတာ့ ပိုၿပီးေကာင္းပါတယ္။


ref;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...