ေပါက္ပန္းျဖဴပင္

Maikao၊ ျမန္မာအမည္= ေပါက္ပင္ဟု ေခၚပါသည္။ ေတာင္တန္း ေဒသမ်ားမွအပ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေျမျပန္႔ေဒသ ေခ်ာင္းေျမာင္း အင္းအိုင္ ေဘးမ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာဝအေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ ပါသည္။ အေစး၊ အပြင့္၊ အေစ့၊ အရြက္၊ အေခါက္၊ ဥ စသည့္ အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို အသံုးျပဳၾကပါသည္။

ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ေပါက္သည္။ ဖန္ခါး စပ္ေသာ အရသာ ရွိသည္။ ပူသည္။ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ ေစသည္။ သုတ္ကို ပြားေစသည္။ က်ိဳးေသာ အ႐ိုးကို ဆက္ေစသည္။ ဆီးရႊင္ေစသည္။ အပြင့္သည္ ဖန္ခါး စပ္၏။ ေအး၏။ ေလကို ပြားေစသည္။ သည္းေျခႏွင့္ သလိပ္ကို ႏိုင္ေစသည္။ ဆီးပူျခင္း၊ ဆီးေအာင့္ျခင္းႏွင့္ ႏူနာ ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ လတ္ဆတ္သည့္ ေပါက္ေစးကို လိမ္းေပးလွ်င္ အနာ အဖု အပိမ့္မ်ား ေပ်ာက္ကင္း သည္။ ေပါက္ေစးကို ဝမ္းသြားေပ်ာက္ေဆး အျဖစ္ ေဖာ္စပ္ အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ ေပါက္ပြင့္ကို ေရေအးတြင္ တစ္ည လံုး စိမ္၍ နံနက္တြင္ သၾကားအနည္းငယ္ ထည့္၍ ေသာက္လွ်င္ စအိုဝနာျခင္း၊ ဆီးႏွင့္ေရာ၍ ေသြးပါျခင္း၊ ႏွာေခါင္းေသြး ယိုျခင္းတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ေပါက္ပြင့္ကို ေရႏွင့္က်ိဳ၍ ခပ္ေႏြးေႏြး ခ်က္တြင္ အံုေပးလွ်င္ ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဆီးအိမ္ေရာင္ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္ကင္းသည္။

ေပါက္ပြင့္ေျခာက္ကို ေရေႏြးတြင္ လက္ဖက္ေျခာက္ကဲ့သို႔ ခပ္၍ေသာက္ေသာ္ ေမာပန္းျခင္းကို ေျပေစ၍ ေသြးသား ကို သန္႔ရွင္းေစသည္။ ေပါက္ေစ့ကို သံပုရာရည္ႏွင့္ ႀကိတ္၍လိမ္းလွ်င္ ယားနာေပြးနာမ်ား ေပ်ာက္ကင္းသည္။ အေစ့ကို ေရတြင္စိမ္၍ အခြံႏႊာၿပီးလွ်င္ အတြင္းအဆန္ကို အေျခာက္လွန္းကာ ႀကိတ္၍ နံနက္၊ ည တစ္ေန႔ ၂ ႀကိမ္ ဆက္စားၿပီး (၄)ရက္ ေျမာက္ေသာအခါ ဝမ္းႏုတ္ေဆး (သို႔) ဝမ္းေပ်ာ့ေဆးစားပါက ဝမ္းတြင္းရွိ သန္ေကာင္မ်ား က်ဆင္းလာမည္။ အရြက္ကို အားေဆး၊ အားတုိးေဆး ေဖာ္စပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳၾကသည္။ ေပါက္ဥမႈန္႔ကို ပ်ားရည္ႏွင့္ ေတ၍ စားေသာ္ အားအင္ျပည့္ၿဖိဳး၍ အသက္ရွည္ေစသည္။ ေပါက္ပြင့္မ်ား ပြင့္ေနသည္မွာ အဆုပ္လိုက္ ရဲရဲနီေနေအာင္ ပြင့္ေနသည္ကို အသားထင္မွတ္ၿပီး ေခြးေမွ်ာ္ၾကည့္ေနေသာေၾကာင့္ လူႀကီးသူမမ်ားက ေပါက္ပြင့္ ေခြးေမွ်ာ္ဟု စကားဆိုၾကေၾကာင္း သိရသည္။

ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ သတၳဳရည္ကို မ်က္စဥ္း ခတ္ေပးပါက မ်က္စိမႈန္ျခင္း၊ ေ၀ျခင္းတို႔ ကို သက္သာေစသည္။

အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ေ၀ဒနာ ခံစားရပါက ေပါက္ပန္းနီပြင့္၏ အျမစ္ကို ေရႏွင့္ေသြး၍ မီးျဖင့္ေႏြးေအာင္ျပဳၿပီး ေရာင္ေသာ အဆစ္မ်ားကို လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေစသည္။ အတက္ေရာဂါ၊ ၀က္ရူးေရာဂါ ခံစားေနရသူ မ်ား ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ကို ငရုတ္ေကာင္းႏွင့္ ေရာစပ္ကာ ႀကိတ္ၿပီး ရွဴေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေစသည္။

ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ပါက အပြင့္ႏွင့္အရြက္ကို အရည္ညွစ္ၿပီး ရွဴေပးပါက သက္သာေစသည္။ အရိုးက်ီးေပါင္း ေရာဂါ၊ ၾကက္မ်က္သင့္ ေရာဂါျဖစ္ပါက ေပါက္ပန္းျဖဴပြင့္ကို ျပဳတ္၍ စားေပးႏိုင္သည္။ တုပ္ေကြးဖ်ား(သို႔မဟုတ္) ရိုးရိုးဖ်ားျခင္း မ်ားျဖစ္ပါက ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ကို ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ေႀကာ္စားႏိုင္သည္။

ဆီးနီ၊ ဆီးနည္းေရာဂါမ်ားအတြက္ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ကို ဟင္းခ်က္စား၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အပြင့္ကို ေႀကာ္ခ်က္ စားျခင္းျဖင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း ဆီးေရာဂါ သက္သာေစသည္။

အပူေလာင္နာကို ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္သတၳဳရည္ကို ထည့္ေပး အံုေပးပါက သက္သာေစသည္။ ထိခိုက္ဒဏ္ရာ ရလွ်င္ ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ သတၳဳရည္ကို လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုးခန္႔ ေသာက္ေပးပါက အနာမန္း၀င္ျခင္း ကို ကင္းေ၀းေစသည္။ ကြမ္းစားသူမ်ား၊ သည္းေျခ၊ ေက်ာက္ကပ္တြင္ ေက်ာက္ရွိ သူမ်ား မၾကာခဏျပဳတ္တို႔စားေပး ရသည္။

မီးယပ္ျဖဴဆင္းေရာဂါ၊ ေသြးအန္ေသြးက်ေရာဂါျဖစ္လ်ွင္ ေပါက္ပန္းျဖဴပြင့္ကို သုပ္စားရသည္။

(မွတ္ခ်က္။ က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ထုတ္ေ၀ေသာ အသံုး၀င္ေဆးပင္ မ်ားႏွင့္ ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးနည္း လက္စဲြ စာအုပ္မွေကာက္ႏႈတ္ေဖာ္ျပပါသည္။)



Credit: MOI Webportal Myanmar--------------------------------------

ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...