ေခါပုတ္..
ငခ်ိတ္ အမွဳန္႔ကို သံုးၿပီး ေပါင္းဖို.၊ ေထာင္းဖို. မလိုတဲ့ ေခါပုတ္ ဆိုၿပီး လုပ္ျပခဲ့ဖူး ပါတယ္။ အခု လုပ္ျပမယ့္ နည္းကေတာ့ ငခ်ိတ္အမွဳန္႕ ဝယ္ဖို. အဆင္မေျပပါ ဘူးလို. ေျပာၾကသူမ်ား အဆင္ေျပေအာင္ ငခ်ိတ္ဆန္ သံုးၿပီး လုပ္မွာပါ။
***... ေခါပုတ္ လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ငခ်ိတ္ဆန္ – ၃ ခြက္ (rice cooker ခြက္)
2. ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ နွမ္းမဲ – ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း
3. ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ နွမ္းျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
5. ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရေဆးထားေသာ ငခ်ိတ္ဆန္ – ၃ ခြက္ကို တစ္ညအိပ္ ေရစိမ္ၿပီး၊ ေရမ်ား သြန္ကာ ေရစစ္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ေရ – ၄ ခြက္ခြဲ (rice cooker ခြက္) ထည့္ကာ ခ်က္ပါ။
ငခ်ိတ္က်က္လွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး အိုးအဖံုးကို ခ်က္ခ်င္း မဖြင့္ပဲ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ဆက္ထားပါ။ (ငခ်ိတ္ရဲ႕ အေနအထားကို ျပခ်င္တဲ့ အတြက္ အဖံုးဖြင့္ျပထားတာပါ။)
ၿပီးလွ်င္ ငခ်ိတ္၊ နွမ္းမဲ၊ နွမ္းျဖဴ နွင့္ ဆားတို႔ကို ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္ကာ အေတာ္ေလး ညက္သည္အထိ ၾကိတ္ပါ။ (ကြ်န္မကေတာ့ အားလံုးကို တစ္ဝက္ခြဲၿပီး ၂ ၾကိမ္ ၾကိတ္ပါတယ္။)
ၾကိတ္ၿပီးလွ်င္ microwave safe ျဖစ္ေသာ ဖန္ဇလံုထဲ ထည့္ကာ အဖံုး မဖံုးပဲ microwave ထဲ ၁၀ မိနစ္ထည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ microwave ထဲမွ ထုတ္ၿပီး ဆီ ထည့္ကာ သမေအာင္ ေမႊေပးၿပီး microwave ထဲ ၁၀ မိနစ္ ထပ္ထည့္ပါ
microwave ထဲမွ ထပ္ထုတ္ၿပီး ေကာင္းစြာ သမေအာင္ေမႊကာ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ microwave ထဲ ထည့္ပါ။
၁၀ မိနစ္ျပည့္လွ်င္ ထုတ္ၿပီး သမေအာင္ ထပ္ေမႊကာ ဆီသုပ္ထားသည့္ ခြက္ (သို.) ဗူး ထဲ ထည့္ကာ အေအးခံ ထားပါ။ (အားလံုးေပါင္း ၃၀ မိနစ္ microwave ထဲ ထည့္ရပါမယ္။)
ေအးသြားၿပီးေနာက္ လံုေအာင္ဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ၅ နာရီခန္႔ ထည့္ထားၿပီးမွ လွီးလွ်င္ လွီးရတာ ပိုမိုလြယ္ကူ ေစပါတယ္။
လွီးေသာအခါ လက္ နွင့္ ဓါးကို ဆီသုတ္ၿပီး လွီးကာ ဆီပူပူထဲ အိုးမၾကပ္ေအာင္ ထည့္၍ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) မိမိနွစ္သက္သည့္ အေပ်ာ့၊ အမာအေနအထားရေအာင္ ေၾကာ္ကာ သၾကား၊ ဆီတိုဟူးတို႔ျဖင့္ တြဲဖက္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
***... ေခါပုတ္ လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ငခ်ိတ္ဆန္ – ၃ ခြက္ (rice cooker ခြက္)
2. ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ နွမ္းမဲ – ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း
3. ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ နွမ္းျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
5. ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရေဆးထားေသာ ငခ်ိတ္ဆန္ – ၃ ခြက္ကို တစ္ညအိပ္ ေရစိမ္ၿပီး၊ ေရမ်ား သြန္ကာ ေရစစ္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ေရ – ၄ ခြက္ခြဲ (rice cooker ခြက္) ထည့္ကာ ခ်က္ပါ။
ငခ်ိတ္က်က္လွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး အိုးအဖံုးကို ခ်က္ခ်င္း မဖြင့္ပဲ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ဆက္ထားပါ။ (ငခ်ိတ္ရဲ႕ အေနအထားကို ျပခ်င္တဲ့ အတြက္ အဖံုးဖြင့္ျပထားတာပါ။)
ၿပီးလွ်င္ ငခ်ိတ္၊ နွမ္းမဲ၊ နွမ္းျဖဴ နွင့္ ဆားတို႔ကို ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္ကာ အေတာ္ေလး ညက္သည္အထိ ၾကိတ္ပါ။ (ကြ်န္မကေတာ့ အားလံုးကို တစ္ဝက္ခြဲၿပီး ၂ ၾကိမ္ ၾကိတ္ပါတယ္။)
ၾကိတ္ၿပီးလွ်င္ microwave safe ျဖစ္ေသာ ဖန္ဇလံုထဲ ထည့္ကာ အဖံုး မဖံုးပဲ microwave ထဲ ၁၀ မိနစ္ထည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ microwave ထဲမွ ထုတ္ၿပီး ဆီ ထည့္ကာ သမေအာင္ ေမႊေပးၿပီး microwave ထဲ ၁၀ မိနစ္ ထပ္ထည့္ပါ
microwave ထဲမွ ထပ္ထုတ္ၿပီး ေကာင္းစြာ သမေအာင္ေမႊကာ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ microwave ထဲ ထည့္ပါ။
၁၀ မိနစ္ျပည့္လွ်င္ ထုတ္ၿပီး သမေအာင္ ထပ္ေမႊကာ ဆီသုပ္ထားသည့္ ခြက္ (သို.) ဗူး ထဲ ထည့္ကာ အေအးခံ ထားပါ။ (အားလံုးေပါင္း ၃၀ မိနစ္ microwave ထဲ ထည့္ရပါမယ္။)
ေအးသြားၿပီးေနာက္ လံုေအာင္ဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ၅ နာရီခန္႔ ထည့္ထားၿပီးမွ လွီးလွ်င္ လွီးရတာ ပိုမိုလြယ္ကူ ေစပါတယ္။
လွီးေသာအခါ လက္ နွင့္ ဓါးကို ဆီသုတ္ၿပီး လွီးကာ ဆီပူပူထဲ အိုးမၾကပ္ေအာင္ ထည့္၍ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) မိမိနွစ္သက္သည့္ အေပ်ာ့၊ အမာအေနအထားရေအာင္ ေၾကာ္ကာ သၾကား၊ ဆီတိုဟူးတို႔ျဖင့္ တြဲဖက္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
ChawSusFoodFriends
https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook