ျမန္မာ့ပညာရွင္မ်ား စိတ္မေကာင္းစြာ ယစ္မ်ိဳးအျဖစ္ သတ္မွတ္လုိက္တဲ့ အုန္းရည္ရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

တစ္ခ်ိန္တုန္းက အုန္းေရကို Universal donor အေနနဲ႔ အသံုးျပဳ ပါတယ္။ ဘယ္လုိ ေသြးအမ်ိဳးအစားကို မဆုိ အေရးေပၚ လုိအပ္ရင္ အုန္းေရကို ထည့္ခဲ့ၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပစိဖိတ္ စစ္ကာလအတြင္းက စစ္သားေပါင္း ေထာင္ေသာင္း ခ်ီကို အုန္းရည္နဲ႔ ကယ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔အထိလည္း ေသြးမရႏုိင္တဲ့ အေရးေပၚအေျခအေနမွာ အုန္းရည္ကို အသံုးျပဳေနမႈ ရွိေနပါေသးတယ္။ သူ႔ကို အေရးေပၚ Plasma Transfusion မွာ အသံုးျပဳပါတယ္။ အုန္းရည္မွာ ႏုိ႔ထက္ အာဟာရဓါတ္ ပုိမိုမ်ားျပားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အုန္းရည္မွာ သဘာဝသၾကားဓာတ္၊ ဆားဓါတ္၊ ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ား ပါဝင္ျပီး ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ကမာၻ႔အေကာင္းဆံုး အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္အျဖစ္ေတာင္ လက္ခံထားၾကပါတယ္။

ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ အုန္းရည္ သာမန္ Energy Drink ေတြထက္ ပုိတက္စီယမ္ဓါတ္ ပုိမုိပါဝင္ေနလုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ကလုိရုိက္ဓါတ္လည္း ၁၁၈ ဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ သဘာဝ သၾကားဓါတ္က ၅ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ သာမန္ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြထက္ ဆုိဒီယမ္ဓါတ္ သဘာဝအေလ်ာက္ ေလ်ာ့ခ်ထားေပးျပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။

အျခားေသာ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာလည္း ရွိေနပါေသးတယ္။ ဒီေတာ့ အလုိအေလ်ာက္ ေဖာ္စပ္ထားတဲ့ ေဆးလုိျဖစ္ေနတဲ့ အုန္းရည္ဟာ ယေန႔တုိင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုး အားျဖည့္ အခ်ိရည္အျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။

အဲလုိ ကမာၻက က်န္းမာေရးအတြက္ အဘက္ဘက္က အသိအမွတ္ျပဳလက္ခံထားတဲ့ အုန္းရည္ကို ျမန္မာ့ ပညာရွင္ေတြက ယစ္မ်ိဳးႏြယ္ဟု သတ္မွတ္ကာ အခြန္ေကာက္ပါေတာ့မယ္။

အခြန္ေကာက္ခ်င္တယ္ဆုိလည္း အျခားနည္းလမ္းနဲ႔ ေကာက္လုိ႔ရတာပါပဲ။ ယစ္မ်ိဳးထဲသြင္းျပီးေတာ့ ေကာက္တာ ကေတာ့ အုန္းရည္ကပဲ တန္ဖိုးမရွိသလုိ၊ ေသရည္လုိ ျဖစ္ေနပါေတာ့တယ္။ 


ref;nadimingalar.wordpress.com
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...