ထိုင္းေကြ႕သယို ခ်က္နည္း (၅ ပြဲစာ)


လုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္ကူ၊ ရိုးရွင္းေပမယ့္ ဒီေခါက္ဆြဲမွာ အရည္ရဲ႕ အနံ႕၊အရသာက အရမ္းအေရးၾကီးပါတယ္။ အရိုးျပဳတ္ရည္ပဲေလဆိုၿပီး ေရထဲကို အရိုးထည့္၊ ဆား၊ အရသာမွဳန္႕ထည့္ၿပီး ၿပီးလြယ္၊ စီးလြယ္ မလုပ္ပဲ ေအာက္ပါ နည္းေလးအတိုင္း တိတိက်က်ေလး တစ္ခါေလာက္လုပ္စားၾကည့္ရင္ အေျဖကိုသိရမွာပါရွင္…. ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားေပ မယ့္ ခက္ခက္ခဲခဲရွာရတာ မလြယ္တဲ့ ပစၥည္းေတြ မဟုတ္လို႕ မလုပ္စားေတာ့ဘူးလို႕လည္း အဆံုးအျဖတ္ မျမန္ေစ ခ်င္ပါဘူးရွင္….

ကိုက္လိုက္ရင္ ဆတ္ေတာက္၊ ဆတ္ေတာက္ ready made ဝက္သားလံုး၊ ျမန္မာျပည္က ပုဇြန္ထုပ္အသားေလး ေတြ လိုပဲ မြၿပီးစားလို႕ေကာင္းလွတဲ့ tiger prawn၊ spices အမ်ဳိးမ်ဳိး နဲ႕ဝက္ရိုးအမ်ားၾကီးကို သံုးၿပီး အၾကာၾကီးျပဳတ္ ထားတာေၾကာင့္ ခ်ဳိေမႊးလွတဲ့ အရည္၊ ခ်ဥ္လည္းခ်ဥ္ စပ္လည္းစပ္တဲ့ ငရုတ္သီးအခ်ဥ္၊ သင္းသင္းေလးေမႊးေစတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ အရည္နဲ႕ေတြ႕ရင္ အိအိေလးစားေကာင္းသြားတဲ့ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္တို႕ကို ကန္ဇြန္းရြက္၊ ေခါက္ဆြဲတို႕နဲ႕ တြဲဖက္ၿပီး၊ သံပုရာရည္ေလးညစ္၊ ၾကက္သြန္ပင္ေလးျဖဴးထားတဲ့ အရသာရိွလွေသာ ေကြ႕သယိုေလး စလုပ္ၾကရေအာင္…..

**... ေကြ႕သယို လုပ္ဖို႕အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ဝက္ရိုး – 500 g (၃၂ က်ပ္သားခန္႕)
2. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ – ထမင္စားဇြန္း ၁ ဇြန္း
3. နာနတ္ပြင့္ (star anise) – ၄ ပြင့္
4. လက္ညိွဳးအရြယ္ခန္႕ သစ္ဂ်ပိုး (cinnamon stick) – ၂ ေခ်ာင္း
5. အမည္းေရာင္ ဖာလာေစ့ (black cardamon pod) – ၂ ခု
6. အနည္းငယ္ေၾကေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
7. အခြံမခြါပဲ ဓါးျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၄ တက္
8. ေရေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးကာ အနည္းငယ္ေၾကေအာင္ထုထားေသာ ၆ လက္မ အရွည္ခန္႕ နံနံပင္အျမစ္(သို႕) ၾကက္သြန္ပင္အျမစ္ – ၂ ခု
9. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
10. ဆား (ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ေပးပါ။)
11. အရသာမွဳန္႕ (ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ေပးပါ။)
12. ေက်ာခြဲ အေၾကာထုတ္ ေခါင္းျဖဳတ္ထားေသာ tiger prawn
13. ready made ဝက္သားလံုး
14. ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္ (သို႕) ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲဖတ္ (သို႕) ဆန္ၾကာဇံ
15. ကန္ဇြန္းရြက္
16. ဝက္ေခါက္ေၾကာ္
17. pickled chilli
18. ground chilli
19. ၾကက္သြန္ပင္
20. နႏြင္းမပါေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
21. သံပုရာသီး

ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ ၅ ပြဲစာခန္႕ၾကာေအာင္ ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားေသာေရထဲ ပါဝင္ပစၥည္း ၁ မွ ၁၁ အထိထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ အနည္းဆံုး ၁ နာရီခြဲခန္႕ ျပဳတ္ထားပါ။ (ျပဳတ္ခ်ိန္ၾကာရင္ အရိုးထဲမွ အဆီအႏွစ္မ်ား ပိုထြက္လာတဲ့အတြက္ အရသာပိုေကာင္းေစပါတယ္။)

မစားမီွ high heat သို႕တိုး၍ အရမ္းဆူပြက္လာေအာင္ တည္ၿပီးမွ ဝက္သားလံုး နွင့္ ပုဇြန္ကိုထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႕ ထားပါ။

ေခါက္ဆြဲ နွင့္ ကန္ဇြန္းရြက္ကို ဇကာထဲထည့္ၿပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ နွစ္ျပဳတ္ကာ စားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ (ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကိုသံုးလွွ်င္ ၅ နာရီခန္႕ ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားပါ။)

အသားလံုး နွင့္ ပုဇြန္ကိုပါ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ၿပီး ဟင္းရည္ကို (spices အဖတ္မ်ားမပါသြားေအာင္) ဇကာခံၿပီး ေလာင္းထည့္ပါ။

ေနာက္ဆံုးတြင္ ပါဝင္ပစၥည္း ၁၆ မွ ၂၁ အထိထည့္ကာ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။


Credit;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...