Rice vs. Wheat ဆန္နဲ႔ဂ်ံဳ

• ဒီစာဖတ္ျပီး ဆန္စားေန သူေတြကို ဂ်ံဳေျပာင္းစားပါလို႔ မညႊန္ပါ။ ေဆးပညာသုတ အတြက္နဲ႔ လိုေနတာရွိရင္ ျပင္ႏိုင္ဘို႔သာ ေရးပါတယ္။
• လူေတြရ့ဲ ပင္မ အစားအစာထဲမွာ ဆန္မဟုတ္ရင္ ဂ်ံဳစားရတယ္။ ရွားပါးတဲ့အခါ ေျပာင္း၊ ေျပာင္းဖူး၊ လူး၊ ဆတ္ေတြ စားၾကရတယ္။
• အေျခခံအက်ဆံုး အခ်က္ကေတာ့ ဆန္နဲ႔ ဂ်ံဳ မကြာပါ။ အာဟာရ ဘက္ကေနေျပာရရင္ ဆန္ျဖစ္ျဖစ္ ဂ်ံဳျဖစ္ျဖစ္ Whole grains ေခၚတဲ့ ျဖဴေဖြးေျပာင္စင္ သြားေအာင္ ခြ်တ္ထားတဲ့ အဆံကို စားတာျခင္းတူရင္ အာဟာရတန္ဘိုး တူသေလာက္ ရွိပါတယ္။ ဂ်ံဳမွာ အားသာခ်က္ တခ်ိဳ႕ရွိတာ အမွန္ပါ။ ဗီတာမင္တမ်ိဳးနဲ႔ ဓါတ္ဆား နည္းနည္းပိုကဲတယ္။
• ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ (ကဆီဓါတ္) ပါတာျခင္း အတူေလာက္ရွိတယ္။ ႏွစ္မ်ိဳးလံုဒကို ေဖြးျဖဴသြားေအာင္ လုပ္ရင္ အာဟာရ တန္ဘိုးေတြ ထက္ဝက္ေလာက္အထိ နည္းေစႏိုင္တာ သတိျပဳပါ။
• Brown rice ဆန္လံုးညိဳနဲ႔ Whole-grain wheat ဂ်ံဳအရိုင္းမွာ ဓါတ္ဆား တန္ဘိုးတူပါၾကတယ္။
• Wheat bran bread ထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္၊ မက္ဂနီဆီယမ္၊ ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္ နဲ႔ သြပ္ဓါတ္ နည္းနည္းပိုပါတယ္။
• Fiber ဖိုက္ဘာေခၚတဲ့ အမွ်ဥ္ဓါတ္ကေတာ့ Whole-grain wheat ထဲမွာ Brown rice ဆန္လံုးညိဳထက္ ၂-၃ ဆ ပိုတယ္။
• Vitamins ဗီတာမင္ေတြကေတာ့ တန္ဘိုးတူပါၾကတယ္။ Folate ေဖါလိတ္ကေတာ့ ဂ်ံဳမွာ ပိုပါတယ္။ ေဖါလစ္အက္စစ္ကို ေျပာတာပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြမွာ မရွိမျဖစ္လုိတယ္။ သားသမီး မရေသးသူေတြကိုလဲ ေပးတယ္။
• ႏွစ္မ်ိဳးလံုးမွာ အင္နာဂ်ီကို ရေစတဲ့ thiamine, niacin နဲ႔ riboflavin ဗီတာမင္ (ဘီ) အုပ္စုေတြ ပါၾကတယ္။ ဗီတာမင္ (အီး) ပါတာလဲ တူတယ္။
• Phytonutrients ဓါတ္မ်ားဆိုတာ Whole-grain wheat ထဲမွာ ၃ ဆပိုတယ္။ Lignans ေခၚတာကေန Estrogen အီစထိုဂ်င္ေခၚတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေဟာ္မုန္းလိုဆင္တာကိုျဖစ္လာေစလို႔ အသက္ရလာသူ အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ ေကာင္းတယ္။
• Gluten ဂလူတင္ဓါတ္ ကေတာ့ ဂ်ံဳမ်ာသာပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ celiac disease စီးလီးယက္ေရာဂါေခၚတဲ့ ဂ်ံဳကို အလာဂ်ီ ရသူေတြက ဒီဓါတ္ကုိ လံုးဝေရွာင္ၾကရတယ္။ 


ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၇-၉-၂ဝ၁၄
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...