ငါးဥ စပ္ဆီး (ငရုတ္သီး) စိမ္းအုပ္

ဒီဟင္းေလးကလဲ အင္းေလးရုိးရာ ဟင္းေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အင္းထဲ နဲ့ ေတာင္ႀကီးမွာေတာ့ ငါးဖိန္း လို့ေခၚတဲ့ အရမ္း စားေကာင္းတဲ့ ငါးရဲ့ဥ ကိုခ်က္တာပါ။ အခုခ်က္ထားတဲ့ ငါးဥေတြလို ေဖာေဖာသီသီ မရႏူိင္တာေၾကာင့္ အနွစ္မ်ားမ်ား ငါးဥ နဲနဲ နဲ့ ခ်က္ပါတယ္။ ရွားရွားပါးပါး ရမွ စားရတာေၾကာင့္ ပိုၿပီးေတာ့ အရသာ ရွိပါတယ္။ ဒီဟင္းကေတာ့ ငါးဖိန္းဥနဲ့့ ခ်က္တာေလာက္ စားလို့ မေကာင္းေပမယ့္ အေတာ္ေလး ကို အရသာ ရွိတာေၾကာင့္ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါ ဦးေနာ္....
***... ငါးဥ စပ္ဆီးစိမ္းအုပ္ ခ်က္ဖို့ လိုအပ္တာေလးေတြ….
1. ငါးဥ – ၆၅ က်ပ္သား (1 kg)
2. အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၂၀ တက္
3. အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ အစိမ္းေရာင္ ငရုတ္သီးစိမ္း အေတာင့္ႀကီး – ၅ ေတာင့္
4. အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ အနီေရာင္ ငရုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ (အစပ္ၾကိဳက္ လွ်င္ ပိုထည့္ပါ။)
5. အကြင္းလိုက္လွီးကာ နွစ္ပိုင္းျဖတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးႀကီး – ၁ လံုး
6. chicken powder – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
7. ဆား – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
8. ဆီ – 3/4 cup(180 ml)
9. နႏြင္းမွဳန္.- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီး ပိုထည့္ပါ။
ေရဆူဆူထဲ နႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နွင့္ ငါးဥ ထည့္ကာ ၂ မိနစ္ခန့္ ျပဳတ္ပါ။ (အိုးအဖံုး မဖံုးပါနွင့္၊ အရမ္းက်က္မသြားပါေစနွင့္။)
ၿပီးလ်ွင္ ဆယ္ထုတ္ၿပီး အေအးခံကာ လွီးထားပါ။
ဆီ ဒယ္အိုးထဲ နႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နွင့္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ကိုထည့္ကာ ၂ မိနစ္ခန့္ medium heat နွင့္ ဆီသတ္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကၿပီး ႏြမ္းသြားလ်ွင္ အရသာမွဳန့္ နွင့္ ဆားကို ထည့္ကာ ၂ ခ်က္ေလာက္ေမြွပါ။
ၿပီးေနာက္ လွီးထားေသာ ငါးဥမ်ားကို ထည့္ကာ အနွစ္ရရန္ အတြက္ လွီးထားေသာ ငါးဥ ၇ တံုးေလာက္ ကို ေၾကသြားေအာင္ ဇြန္း ျဖင့္ ဖိေခ်ပါ။ ၂ မိနစ္ခန္႔ ေမႊပါ။
အိုး အဖံုး ဖံုးၿပီး ၆ မိနစ္ခန့္ medium heat နွင့္ ဆက္ထားပါ။ ထိုအေတာ အတြင္း ၃ ခါေလာက္ ေမြွ ေပးပါ။
မီးပိတ္ၿပီး ၅ မိနစ္ခန့္ ထားၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ေလးထဲ ခူးထည့္ကာ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏူိင္ပါၿပီ…
ref;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook