ျပည္ၿမိဳ႕က ေတာလက္ဖက္
မုိးဦးကာလ ၀ါဆုိလျပည့္ေန႔နား နီးလာတာနဲ႔အမွ် ဗုဒၶဘာသာ ျမန္မာတုိ႔ရဲ႕ ၀ါတြင္းကာလကုိ မၾကာခင္ က်ေရာက္ေတာ့ မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ မုိးဦးက် ရာသီစာ ေတာလက္ဖက္လုိ႔ ေခၚၾကတဲ့ ေဒသထြက္ အစားအစာတခုကုိ ဒီတပတ္ေတာ့ မိတ္ဆက္ေပး ခ်င္ပါတယ္။၊
လက္ဖက္ဆိုလို႔ ရွမ္းျပည္နယ္က ထြက္တဲ့ လက္ဖက္ (green tea)ကုိ ျမင္ေယာင္ၿပီး၊ ဘာဆန္းတာ မွတ္လုိ႔ ဆုိတာမ်ဳိး ထင္ျမင္ေကာင္း၊ ထင္ျမင္ၾက ပါလိမ့္မယ္။
ဒါေပမယ့္ ရွမ္းျပည္ေျမာက္ပုိင္းက ထြက္တဲ့ လက္ဖက္မ်ဳိးေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး၊ လက္ဖက္လုိပဲ ႏူးညံ ေပ်ာ့ေျပာင္းၿပီး ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္နဲ႔ သုပ္စားရတဲ့ ျပည္ၿမိဳ႕က ထြက္တဲ့ အစားအစာ တမ်ဳိးပါ။
ေဒသခံတခ်ဳိ႕က ေတာလက္ဖက္၊ မယ္သီလရွင္ လက္ဖက္လုိ႔ေခၚၾကတယ္၊ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ျပည္ၿမိဳ႕ေတာင္တန္းေတြေပၚမွာ သီတင္းသုံးေနတဲ့ မယ္သီလရွင္မ်ားက ျပဳလုပ္တဲ့ အတြက္ျဖစ္ပါတယ္။
ျပည္္ၿမိဳ႕ဆိုတာကလည္း အနီးနားပတ္၀န္းက်င္တ၀ိုက္မွာ ေတာင္စြယ္္ေတာင္တန္းေတြ မ်ားစြာ ၀ိုင္းရံ ထားတဲ့ ၿမိဳ႕တၿမိဳ ့ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အဲဒီေတာင္တန္းေတြပၚမွာ ေတာရ ဘုန္းေတာ္ၾကီးေက်ာင္း၊ သီလရွင္ စာသင္တိုက္ေတြ အေျမာက္ အမ်ား ရွိၾကပါတယ္။
အထင္ကရ ေရႊဆံေတာ္ဘုရားတည္ရွိရာ သုဒၵႆနေတာင္နဲ႔ တဆက္တည္း၊ ပုထိုးၾကီး၊ ၾကက္တင္းေတာင္၊ အစရွိတဲ့ ေတာင္စြယ္ေတြကို ေက်ာ္လိုက္ရင္ပဲ၊ သေႏၶပင္အရပ္ကိုေရာက္မွာျဖစ္ၿပီး၊ အဲဒီက ဆက္သြား ရင္ေတာ့ နိဗၺိႏၷ၊ အင္ၾကင္း ေျမာင္၊ နိေျဂာဓ၊ ေ၀ပုလႅစတဲ့ အင္တုိင္းေတာႀကီးေတြၾကားက ေတာရေက်ာင္း ေတြကုိ ေရာက္မွာျဖစ္ပါတယ္။
ဒီေတာရေက်ာင္းေတြဟာ ေတာင္တန္းေတြေပၚမွာရွိလုိ႔၊ ျပည္ ေတာင္တန္းေတာရေက်ာင္းမ်ား လုိ႔လည္း ေခၚပါတယ္။
ေတာရေက်ာင္းေတြမွာ သီတင္းသုံးေနတဲ့ သီလရွင္ဆရာႀကီး၊ ဆရာေလးမ်ားဟာ မိမိတို႔ ေက်ာင္းကန္ ဇရပ္ဆီ ဥပုသ္ သီလတည္ေဆာက္၊ လွဴဒါန္းဒါနျပဳၾကဖုိ႔ ေရာက္လာသူေတြကုိ၊ သူတုိ႔ကုိယ္တိုင္ျပဳလုပ္တဲ့ ေတာလက္ဖက္နဲ႔ ဧည့္ခံပါတယ္။
ဒီလုိဧည့္ခံႏုိင္ဖုိ႔ ေတာေတာင္ေတြထဲမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေပါက္ေရာက္တဲ့ ေဆးဘက္၀င္ နရြဲရြက္ကုိ သစ္ရည္ တက္ခ်ိန္ တေပါင္း၊ တန္ခူးကာလကတည္းက ခူးဆြတ္ၿပီး၊ ေတာလက္ဖက္ထုပ္ၾကတာပါ။ နရဲရြက္မရရင္ေတာ့၊ ၾကက္တက္ရြက္ကုိ အစားထုိး အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
ခူးဆြတ္လို႔ရလာတဲ့ နရဲရြက္ႏုေတြေလးကုိ စာသင္သားဆရာေလးမ်ားက ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေရေႏြးနဲ႔ ခဏျပဳတ္၊ အဲဒီေနာက္ ေရစင္ေအာင္ေသခ်ာညွစ္ၿပီး၊ ေတာင္တန္းတ၀ိုက္ကရရွိတဲ့ အင္ဖက္၊ ဘန္႔ေပြး ဖက္၊ ေတာင္စဥ္ဖက္ စတာေတြနဲ႔ ေသခ်ာက်စ္လစ္ေအာင္ထုပ္ပုိးကာ၊ ၀ါးႏွီးနဲ႔ ခ်ည္ေႏွာင္ထား ၾကရ ပါတယ္။
သီလရွင္ ဆရာေလးမ်ားက စည္းေႏွာင္ထားတဲ့ အထုပ္ေလးေတြထဲက နရြဲရြက္ေလးေတြကုိ လက္ဖက္ အသားလုိ ႏူးညံသြားေစဖုိ႔ စဥ့္အိုး၊ ဖ်ဥ္းအိုးေတြထဲမွာ တႏွစ္ပတ္လုံး မိုးေရအျပည့္နဲ႔စိမ္ကာ အေပၚကေန အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ၿပီး သုိေလွာင္ထားတာပါ။
ဒီေတာရေက်ာင္းေတြကုိ သီလေဆာက္တည္ဖုိ႔ လာေရာက္ၾကတဲ့ သူေတြကလည္း အျခားေသာ အစား အစာေတြနဲ႔ ဧည့္ခံတာထက္ ေတာလက္ဖက္္နဲ႔ ဧည့္ခံတာကို ပိုမိုခံုမင္နွစ္သက္ၾကၿပီး၊ အိမ္အျပန္ လက္ေဆာင္အျဖစ္ မယ္သီလရွင္ ဆရာႀကီးမ်ားကေပးတဲ့ ေတာလက္ဖက္၊ နိဗၺိၺိႏၷ ျပည္ေတာလက္ဖက္လုိ႔ လူသိမ်ားလာခဲ့ပါတယ္။
ေတာလက္ဖက္ဟာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေပါက္တဲ့ အရြက္ေတြကိုသာ အသံုးျပဳထားၿပီး၊ တာရွည္ခံေအာင္ ထည့္ရတဲ့ ဓာတုေဆး၀ါးေတြ မပါ၀င္ပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္လည္း ျပည္ၿမိဳ႕ထြက္ နာမည္ေက်ာ္ ေတာလက္ဖက္ကုိ နိဗၺိႏၷေတာင္က ဆရာၾကီး၊ ဆရာေလး မ်ားရဲ ့သုပ္ပံု သုပ္နည္း နည္းစံနစ္ေလးအတိုင္း၊ ဧရာ၀တီ http://blog.irrawaddy.org ရဲ ့စာဖတ္ ပရိသတ္ေတြအတြက္ ျပန္လည္ျပီး မွ်ေ၀လိုက္ခ်င္ပါတယ္။
ျပဳလုပ္ပုံျပဳလုပ္နည္း
ပထမဆံုးေတာလက္ဖက္ထုပ္ျဖည္၊ လက္ဖက္အသားေတြကို ဆားအနည္းငယ္နဲ႔ေရာနယ္ျပီး၊ အရသာ ေကာင္းဖုိ႔ အခါးေရမ်ား ထြက္သြားသည့္အထိ ညွစ္ခ်ပါ။
ညွစ္ျပီးတဲ့အခါမွာ ပန္းကန္ေသးေသးတခ်ပ္ထဲမွာ ထည့္ျပီး၊ ဆီ စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း သံပုရာသီး ၁ စိတ္နဲ ့ အတူေရာနယ္ႏွပ္ၿပီး ထားပါ။
ပါ၀င္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂တက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္ကုိ ပါးပါးလွီးပါ။
ေျမပဲေၾကာ္၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ စတီးဇြန္း ၁ဇြန္းစီ၊ ဆီ စတီးဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ စားဇြန္း တ၀က္ခန္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ၁၀ေကာင္ခန္႔
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ရင္ ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္ထဲမွာ ေတာလက္ဖက္၊ အေၾကာ္စံု၊ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုပ္ သီးပါးပါး လွီး၊ သံပုရာသီးတစိတ္ညစ္ကာ အားလံုးကိုေရာနယ္ပါ။
ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေတာလက္ဖက္သုတ္ကုိ ေန႔လယ္စာ အဆာေျပ၊ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔အတူ စားေသာက္ႏုုိင္ၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
အခုအခါမွေတာ့ အရာရာ တိုးတက္ေခတ္မီ လာတာနဲ႔အမွ် နိဗၺိႏၷေတာင္တ၀ိုက္နဲ႔ ျပည္ေတာင္တန္း ေတြေပၚက သစ္ေတာေတြလည္း ပ်က္သုဥ္းေလ်ာ့နည္း လာခဲ့ပါျပီ။
ေတာေတာင္၊ လယ္ကြင္းေတြနဲ႔ သာယာလွပခဲ့တဲ့ သဘာ၀အလွေတြေနရာမွာ စက္မႈဇုန္ေတြ၊ လူေန တိုးခ်ဲ႕ကြက္ သစ္ေတြေပၚထြက္လာခဲ့ၾကပါျပီ။ အရင္က ႏြားလွည္းနဲတမ်ိဳး ေျခလ်င္တဖံု လယ္ကန္သင္း ရုိးေတြကိုျဖတ္ျပီး ျဖတ္သန္း သြားလာ ခဲ့ရတဲ့ ျပည္ေတာင္တန္း ေတာရေက်ာင္းေတြဟာ၊ အခုအခါ မွာေတာ့ ေက်ာင္းပုရ၀ုဏ္ထဲအထိ ကားလမ္းေတြေပါက္ခဲ့ပါၿပီ။
ေတာေတာင္ေတြေပၚမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေပါက္ခဲ႔ၾကတဲ့ နရြဲပင္ေတြလည္း၊ နိဗၺိႏၷေတာင္တ၀ုိက္မွာ နည္းပါးလာခဲ့ ေပမယ့္၊ ေတာလက္ဖက္စစ္စစ္ကိုေတာ့ နိဗၺိႏၷေတာင္ ဆရာၾကီး ဆရာေလးမ်ားကေန တဆင့္ လက္လွမ္းမီသေလာက္ေတာ့ ရရွိနိုင္ၾကပါေသးတယ္။
အခုအခါမွာေတာ့ ျပည္ျမိဳ ့ေပၚကေစ်းေတြ၊ ေဒသထြက္ပစၥည္း အမွတ္တရ အေရာင္းဆိုင္ေတြ၊ ကားဂိတ္ ေတြမွာ သီလရွင္လက္ဖက္၊ ေတာလက္ဖက္၊ နိဗၺိႏၷလက္ဖက္ဟာဆိုရင္ အျခားေသာ ေဒသထြက္ ပစၥည္းေတြနဲ႔အတူ တြဲေရာင္းတဲ့ ေရာင္းကုန္တမ်ိဳး ျဖစ္လို႔ေနပါျပီ။
မိတ္ေဆြတို႔လည္း အေၾကာင္းတစံုတရာ တိုက္ဆိုင္လို႔ ျပည္ျမိဳ ့ကိုေရာက္ခဲ႔ရင္ နိဗၺိႏၷေတာင္ ေတာ လက္ဖက္ စစ္စစ္ကို ရွာ၀ယ္ျပီး၊ ျမည္းစမ္းၾကည့္ဖုိ႔ တိုက္တြန္းလိုက္ပါရေစ။
မမသက္
ဧရာ၀တီ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ဒါေၾကာင့္ မုိးဦးက် ရာသီစာ ေတာလက္ဖက္လုိ႔ ေခၚၾကတဲ့ ေဒသထြက္ အစားအစာတခုကုိ ဒီတပတ္ေတာ့ မိတ္ဆက္ေပး ခ်င္ပါတယ္။၊
လက္ဖက္ဆိုလို႔ ရွမ္းျပည္နယ္က ထြက္တဲ့ လက္ဖက္ (green tea)ကုိ ျမင္ေယာင္ၿပီး၊ ဘာဆန္းတာ မွတ္လုိ႔ ဆုိတာမ်ဳိး ထင္ျမင္ေကာင္း၊ ထင္ျမင္ၾက ပါလိမ့္မယ္။
ဒါေပမယ့္ ရွမ္းျပည္ေျမာက္ပုိင္းက ထြက္တဲ့ လက္ဖက္မ်ဳိးေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး၊ လက္ဖက္လုိပဲ ႏူးညံ ေပ်ာ့ေျပာင္းၿပီး ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္နဲ႔ သုပ္စားရတဲ့ ျပည္ၿမိဳ႕က ထြက္တဲ့ အစားအစာ တမ်ဳိးပါ။
ေဒသခံတခ်ဳိ႕က ေတာလက္ဖက္၊ မယ္သီလရွင္ လက္ဖက္လုိ႔ေခၚၾကတယ္၊ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ျပည္ၿမိဳ႕ေတာင္တန္းေတြေပၚမွာ သီတင္းသုံးေနတဲ့ မယ္သီလရွင္မ်ားက ျပဳလုပ္တဲ့ အတြက္ျဖစ္ပါတယ္။
ျပည္္ၿမိဳ႕ဆိုတာကလည္း အနီးနားပတ္၀န္းက်င္တ၀ိုက္မွာ ေတာင္စြယ္္ေတာင္တန္းေတြ မ်ားစြာ ၀ိုင္းရံ ထားတဲ့ ၿမိဳ႕တၿမိဳ ့ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အဲဒီေတာင္တန္းေတြပၚမွာ ေတာရ ဘုန္းေတာ္ၾကီးေက်ာင္း၊ သီလရွင္ စာသင္တိုက္ေတြ အေျမာက္ အမ်ား ရွိၾကပါတယ္။
အထင္ကရ ေရႊဆံေတာ္ဘုရားတည္ရွိရာ သုဒၵႆနေတာင္နဲ႔ တဆက္တည္း၊ ပုထိုးၾကီး၊ ၾကက္တင္းေတာင္၊ အစရွိတဲ့ ေတာင္စြယ္ေတြကို ေက်ာ္လိုက္ရင္ပဲ၊ သေႏၶပင္အရပ္ကိုေရာက္မွာျဖစ္ၿပီး၊ အဲဒီက ဆက္သြား ရင္ေတာ့ နိဗၺိႏၷ၊ အင္ၾကင္း ေျမာင္၊ နိေျဂာဓ၊ ေ၀ပုလႅစတဲ့ အင္တုိင္းေတာႀကီးေတြၾကားက ေတာရေက်ာင္း ေတြကုိ ေရာက္မွာျဖစ္ပါတယ္။
ဒီေတာရေက်ာင္းေတြဟာ ေတာင္တန္းေတြေပၚမွာရွိလုိ႔၊ ျပည္ ေတာင္တန္းေတာရေက်ာင္းမ်ား လုိ႔လည္း ေခၚပါတယ္။
ေတာရေက်ာင္းေတြမွာ သီတင္းသုံးေနတဲ့ သီလရွင္ဆရာႀကီး၊ ဆရာေလးမ်ားဟာ မိမိတို႔ ေက်ာင္းကန္ ဇရပ္ဆီ ဥပုသ္ သီလတည္ေဆာက္၊ လွဴဒါန္းဒါနျပဳၾကဖုိ႔ ေရာက္လာသူေတြကုိ၊ သူတုိ႔ကုိယ္တိုင္ျပဳလုပ္တဲ့ ေတာလက္ဖက္နဲ႔ ဧည့္ခံပါတယ္။
ဒီလုိဧည့္ခံႏုိင္ဖုိ႔ ေတာေတာင္ေတြထဲမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေပါက္ေရာက္တဲ့ ေဆးဘက္၀င္ နရြဲရြက္ကုိ သစ္ရည္ တက္ခ်ိန္ တေပါင္း၊ တန္ခူးကာလကတည္းက ခူးဆြတ္ၿပီး၊ ေတာလက္ဖက္ထုပ္ၾကတာပါ။ နရဲရြက္မရရင္ေတာ့၊ ၾကက္တက္ရြက္ကုိ အစားထုိး အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
ခူးဆြတ္လို႔ရလာတဲ့ နရဲရြက္ႏုေတြေလးကုိ စာသင္သားဆရာေလးမ်ားက ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေရေႏြးနဲ႔ ခဏျပဳတ္၊ အဲဒီေနာက္ ေရစင္ေအာင္ေသခ်ာညွစ္ၿပီး၊ ေတာင္တန္းတ၀ိုက္ကရရွိတဲ့ အင္ဖက္၊ ဘန္႔ေပြး ဖက္၊ ေတာင္စဥ္ဖက္ စတာေတြနဲ႔ ေသခ်ာက်စ္လစ္ေအာင္ထုပ္ပုိးကာ၊ ၀ါးႏွီးနဲ႔ ခ်ည္ေႏွာင္ထား ၾကရ ပါတယ္။
သီလရွင္ ဆရာေလးမ်ားက စည္းေႏွာင္ထားတဲ့ အထုပ္ေလးေတြထဲက နရြဲရြက္ေလးေတြကုိ လက္ဖက္ အသားလုိ ႏူးညံသြားေစဖုိ႔ စဥ့္အိုး၊ ဖ်ဥ္းအိုးေတြထဲမွာ တႏွစ္ပတ္လုံး မိုးေရအျပည့္နဲ႔စိမ္ကာ အေပၚကေန အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ၿပီး သုိေလွာင္ထားတာပါ။
ဒီေတာရေက်ာင္းေတြကုိ သီလေဆာက္တည္ဖုိ႔ လာေရာက္ၾကတဲ့ သူေတြကလည္း အျခားေသာ အစား အစာေတြနဲ႔ ဧည့္ခံတာထက္ ေတာလက္ဖက္္နဲ႔ ဧည့္ခံတာကို ပိုမိုခံုမင္နွစ္သက္ၾကၿပီး၊ အိမ္အျပန္ လက္ေဆာင္အျဖစ္ မယ္သီလရွင္ ဆရာႀကီးမ်ားကေပးတဲ့ ေတာလက္ဖက္၊ နိဗၺိၺိႏၷ ျပည္ေတာလက္ဖက္လုိ႔ လူသိမ်ားလာခဲ့ပါတယ္။
ေတာလက္ဖက္ဟာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေပါက္တဲ့ အရြက္ေတြကိုသာ အသံုးျပဳထားၿပီး၊ တာရွည္ခံေအာင္ ထည့္ရတဲ့ ဓာတုေဆး၀ါးေတြ မပါ၀င္ပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္လည္း ျပည္ၿမိဳ႕ထြက္ နာမည္ေက်ာ္ ေတာလက္ဖက္ကုိ နိဗၺိႏၷေတာင္က ဆရာၾကီး၊ ဆရာေလး မ်ားရဲ ့သုပ္ပံု သုပ္နည္း နည္းစံနစ္ေလးအတိုင္း၊ ဧရာ၀တီ http://blog.irrawaddy.org ရဲ ့စာဖတ္ ပရိသတ္ေတြအတြက္ ျပန္လည္ျပီး မွ်ေ၀လိုက္ခ်င္ပါတယ္။
ျပဳလုပ္ပုံျပဳလုပ္နည္း
ပထမဆံုးေတာလက္ဖက္ထုပ္ျဖည္၊ လက္ဖက္အသားေတြကို ဆားအနည္းငယ္နဲ႔ေရာနယ္ျပီး၊ အရသာ ေကာင္းဖုိ႔ အခါးေရမ်ား ထြက္သြားသည့္အထိ ညွစ္ခ်ပါ။
ညွစ္ျပီးတဲ့အခါမွာ ပန္းကန္ေသးေသးတခ်ပ္ထဲမွာ ထည့္ျပီး၊ ဆီ စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း သံပုရာသီး ၁ စိတ္နဲ ့ အတူေရာနယ္ႏွပ္ၿပီး ထားပါ။
ပါ၀င္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂တက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္ကုိ ပါးပါးလွီးပါ။
ေျမပဲေၾကာ္၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ စတီးဇြန္း ၁ဇြန္းစီ၊ ဆီ စတီးဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ စားဇြန္း တ၀က္ခန္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ၁၀ေကာင္ခန္႔
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ရင္ ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္ထဲမွာ ေတာလက္ဖက္၊ အေၾကာ္စံု၊ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုပ္ သီးပါးပါး လွီး၊ သံပုရာသီးတစိတ္ညစ္ကာ အားလံုးကိုေရာနယ္ပါ။
ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေတာလက္ဖက္သုတ္ကုိ ေန႔လယ္စာ အဆာေျပ၊ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔အတူ စားေသာက္ႏုုိင္ၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
အခုအခါမွေတာ့ အရာရာ တိုးတက္ေခတ္မီ လာတာနဲ႔အမွ် နိဗၺိႏၷေတာင္တ၀ိုက္နဲ႔ ျပည္ေတာင္တန္း ေတြေပၚက သစ္ေတာေတြလည္း ပ်က္သုဥ္းေလ်ာ့နည္း လာခဲ့ပါျပီ။
ေတာေတာင္၊ လယ္ကြင္းေတြနဲ႔ သာယာလွပခဲ့တဲ့ သဘာ၀အလွေတြေနရာမွာ စက္မႈဇုန္ေတြ၊ လူေန တိုးခ်ဲ႕ကြက္ သစ္ေတြေပၚထြက္လာခဲ့ၾကပါျပီ။ အရင္က ႏြားလွည္းနဲတမ်ိဳး ေျခလ်င္တဖံု လယ္ကန္သင္း ရုိးေတြကိုျဖတ္ျပီး ျဖတ္သန္း သြားလာ ခဲ့ရတဲ့ ျပည္ေတာင္တန္း ေတာရေက်ာင္းေတြဟာ၊ အခုအခါ မွာေတာ့ ေက်ာင္းပုရ၀ုဏ္ထဲအထိ ကားလမ္းေတြေပါက္ခဲ့ပါၿပီ။
ေတာေတာင္ေတြေပၚမွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ေပါက္ခဲ႔ၾကတဲ့ နရြဲပင္ေတြလည္း၊ နိဗၺိႏၷေတာင္တ၀ုိက္မွာ နည္းပါးလာခဲ့ ေပမယ့္၊ ေတာလက္ဖက္စစ္စစ္ကိုေတာ့ နိဗၺိႏၷေတာင္ ဆရာၾကီး ဆရာေလးမ်ားကေန တဆင့္ လက္လွမ္းမီသေလာက္ေတာ့ ရရွိနိုင္ၾကပါေသးတယ္။
အခုအခါမွာေတာ့ ျပည္ျမိဳ ့ေပၚကေစ်းေတြ၊ ေဒသထြက္ပစၥည္း အမွတ္တရ အေရာင္းဆိုင္ေတြ၊ ကားဂိတ္ ေတြမွာ သီလရွင္လက္ဖက္၊ ေတာလက္ဖက္၊ နိဗၺိႏၷလက္ဖက္ဟာဆိုရင္ အျခားေသာ ေဒသထြက္ ပစၥည္းေတြနဲ႔အတူ တြဲေရာင္းတဲ့ ေရာင္းကုန္တမ်ိဳး ျဖစ္လို႔ေနပါျပီ။
မိတ္ေဆြတို႔လည္း အေၾကာင္းတစံုတရာ တိုက္ဆိုင္လို႔ ျပည္ျမိဳ ့ကိုေရာက္ခဲ႔ရင္ နိဗၺိႏၷေတာင္ ေတာ လက္ဖက္ စစ္စစ္ကို ရွာ၀ယ္ျပီး၊ ျမည္းစမ္းၾကည့္ဖုိ႔ တိုက္တြန္းလိုက္ပါရေစ။
မမသက္
ဧရာ၀တီ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook