ဌက္ေပ်ာဖူးဟင္း
မြန္ဟင္းလ်ာ တစ္ခုျဖစ္တဲ႔ ဌက္ေပ်ာဖူးဟင္းလ်ာပါ။ ေစ်းမွာလည္း ဌက္ေပ်ာဖူး ၁ဖူးကုိ ၂၀၀၀န္းက်င္နဲ႔ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႔ရပါတယ္။ ဌက္ေပ်ာဖူးကို အရသာက ႏူးညံ႔ျပီ တအား စားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းေကာင္းၾကိဳက္သူေတြ ခ်က္စားၾကည္႔ဖုိ႔ ညႊန္လုိက္ပါရေစ…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဌက္ေပ်ာဖူး – ၁ဖူး
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ငရုတ္သီး(အေ၇ာင္တင္မွုန္႔) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ပုဇြန္ေျခာက္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ငပိ (စိမ္းစား) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
မရမ္းျပား – ၃ျပား (ေရစိမ္ထားျပီ လက္ျဖင္႔ ျဖစ္ေပးပါ)
ခ်က္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဌက္ေပ်ာဖူးကုိ ရင္႔တဲ႔ အပိုင္းနဲ႔ အျဖဴေရာင္အတံမ်ားကို ဖယ္ေပးပါ။ က်န္တဲ႔ အႏုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)။ ဌက္ေဖ်ာဖူးမ်ား မမဲသြားေစရန္ ျဖစ္သည္။ ခ်က္ခါနီး ဆႏြင္းအရည္မ်ားသြန္ျပီ အရည္စစ္ျပီမွ ထည္႔ပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ။ ၾကက္သြန္နီ ဆီသပ္ေပးပါ။
၃။ ျပီမွ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ထည္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္မွုန္႔၊ ဌက္ေပ်ာဖူးမ်ား ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ လံုးခ်က္ေပးပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ေရ(ခြက္တ၀က္)၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငပိ၊ မရမ္းျပားရည္တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ဆီျပန္သည္အထိ တည္ထားပါ။
၅။ ဆီျပန္လွ်င္ အရသာေကာင္းမြန္ေသာ ဌက္ေပ်ာဖူး ဟင္းလ်ာကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…
ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းေလးေတြ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ ။
မာမာ
မာမာ
ref;ဘေလာ႔စာေပမ်ား - ေရႊၿမိဳ႕ေတာ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com)
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com)
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook