မုန္႕သိုင္းၿခံဳ (၆)ခု



ပြဲေစ်းတန္းသြားမွ စားရတဲ့ မုန္႕ေလးကို အိမ္မွာ လြယ္လြယ္ကူကူ လုပ္စားၾက ရေအာင္ေနာ္…. ဘဲဥ နဲ႕ လုပ္ရတဲ့ မုန္႔ျဖစ္ေပမယ့္ လြယ္လြယ္ကူကူ မရႏိူင္တာေၾကာင့္ ၾကက္ဥကို သံုးၿပီး လုပ္ထားပါတယ္။ ၾကက္ဥကို သံုးတာေၾကာင့္ အေရာင္ကို စိတ္တိုင္း မက်ေပမယ့္ အရသာကေတာ့ ေတာင္ၾကီး တန္ေဆာင္ တိုင္ ပြဲေစ်းတန္းကို ျပန္ေရာက္ သြားသလိုပါပဲရွင္ ….

ဆန္မွဳန္႔ နဲ႔ ေကာက္ညင္းမွဳန္႔ကို မသံုးပဲ ဂ်ဳံမွဳန္႔ (plain flour) ကို အစားထိုးၿပီလည္း လုပ္ႏိူင္ပါတယ္။

**... ပထမဆံုး အုန္းယိုေလး လုပ္ရေအာင္…

1. ျခစ္ထားေသာ အုန္းသီး- တရုတ္ထမင္းစား ပန္းကန္လံုး ၁ လံုးခန္.
2. သၾကား- ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
3. ေရ- ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ ပံု ၁ ပံုခန္႕

မီးေအးေအးျဖင့္ ေရာက်ဳိထားေသာ ေရ နွင့္သၾကားပြက္လာလွ်င္ ဆား နွင့္ အုန္းသီးကို ထည့္ကာ အိုးမကပ္ေအာင္ ေမႊေပးေနပါ။

ခပ္ေစးေစးအရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႕က်န္လွ်င္ အုန္းယိုရၿပီမို. မီးဖိုမွ ဖယ္ကာ အုန္းယိုမ်ား မေျခာက္ေအာင္ အိုးအဖံုး ဖံုးထားပါ။ (ပိုသည့္အုန္းယိုမ်ားကို ေလလံုသည့္ ဗူးသန္႕သန္႕ေလးထဲထည့္ၿပီး သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္။)

**... မုန္႕သိုင္းၿခံဳ လုပ္ဖို႕ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. အုန္းယို – ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
2. ယိုးဒယား ေကာက္ညင္းမွဳန္႕ – 3/4 cup (180 ml)
3. ယိုးဒယား ဆန္မွဳန္႕ – 1/4 cup (60 ml)
4. ၾကက္ဥ (whole egg) - ၁ လံုး
5. ၾကက္ဥ အဝါအနွစ္ (egg yolk) - ၂ လံုး (ဘဲဥ ကိုသံုးလွ်င္ အဝါအနွစ္ ၁ လံုးပဲ ထည့္ေပးပါ။)
6. စားေဆာ္ဒါ (baking soda) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပံု ၁ ပံုခန္႕
7. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု
8. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
9. ေရ – 3/4 cup (180 ml)
10. ဆီ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ ဇြန္း (မုန္႕လုပ္ေသာအခ်ိန္တြင္ သံုးရ လြယ္ကူေစရန္ ခြက္အေသးတစ္လံုးထဲထည့္ထားပါ။)

**... လိုတာေလးေတြ ရၿပီဆိုေတာ့ မုန္.သိုင္းၿခံဳေလး လုပ္ရေအာင္…

ၾကက္ဥ ၁ လံုး နွင့္ ၾကက္ဥ အနွစ္ ၂ လံုးကို ေၾကေအာင္ ခေလာက္ထားပါ။

ေကာက္ညင္းမွဳန္႕၊ ဆန္မွဳန္႕၊ ဆား၊ သၾကား၊ စားေဆာ္ဒါ တို႕ကို နွံ႕ေအာင္ ေရာေနွာထားပါ။ (စားေဆာ္ဒါက အခဲေလးေတြျဖစ္ၿပီးက်န္တတ္သျဖင့္ လက္ျဖင့္ ဖိေခ်ကာ ေရာေနွာပါ။)

ထိုအေရာအေနွာထဲ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥအရည္ကိုထည့္ၿပီး နွံ႕သြားေအာင္ ေရာေနွာေပးပါ။

ေရထည့္ကာ အဖတ္မ်ားတတ္ႏိူင္သမွ်ေၾကေအာင္ လက္ျဖင့္ဖိေခ်ၿပီး ေဖ်ာ္ေပး ပါ။

ၿပီးလွွ်င္ ဇကာျဖင့္စစ္ကာ ဇကာေပၚတင္က်န္သည့္ အဖတ္မ်ားကို လက္ျဖင့္ ပြတ္ခ်ေပးပါ။

မုန္႕နွစ္ရည္က ေအာက္ပံုပါအတိုင္း မပ်စ္မက်ဲ ျဖစ္ရပါမယ္။

အိုးေအာက္ေျခ အခ်င္း ၆ လက္မခန္႕ရိွေသာ non-stick ဒယ္အိုးထဲ ဆီ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)ထည့္္ကာ ဆီမ်ားျပန္႕သြားေအာင္ အိုးကို ဟိုဖက္၊ ဒီဖက္ေစာင္းေပးၿပီး medium heat ျဖင့္ အပူေပးထားပါ။

ဆီအနည္းငယ္ပူလာလွွ်င္ မုန္႕နွစ္ရည္ 1/4 cup (60 ml) ခပ္ကာ ဒယ္အိုးထဲ ဝိုင္းၿပီးေလာင္းထည့္ပါ။ (ဆီအရမ္းပူမွထည့္လွ်င္ မုန္႕သားမ်ားေၾကာ္လိုက္သလို အျမန္က်က္သြားသျဖင့္ မုန္႕ပံုစံေခါက္ရာတြင္ အဆင္မေျပျဖစ္တတ္ပါသည္။)

မုန္႕သား တစ္ဝက္ေလာက္ က်က္လွ်င္ အုန္းယို (ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႕) ကို မုန္႔အလယ္တြင္ ျဖန္႕ထည့္ေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္ လက္ နွင့္ ဇြန္းျပားကိုသံုးကာ ေအာက္ပါပံုမ်ားတြင္ ျပထားသည့္ အဆင့္မ်ားအတိုင္း ေခါက္ေပးသြားပါ။

အားလံုးေခါက္ၿပီးသြားလွ်င္ ေနာက္တစ္ဖက္ကို မလွန္ေသးပဲ ၂ မိနစ္ခန္႕ ထားပါ။ (မိမိသံုးသည့္ မီးအပူရိွန္ေပၚမူတည္ၿပီး အခ်ိန္အတိုး၊ အေလ်ွာ့ ရိွပါတယ္။)

ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ကာ ၂ မိနစ္ခန္႕ ထားၿပီးလွ်င္ မုန္႕က်က္ၿပီမို႕ ဇြန္းျပားကိုသံုးၿပီး အိုးထဲမွ ဖယ္ထုတ္ကာ ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ထားပါ။ (မိမိသံုးသည့္ မီးအပူရိွန္ေပၚ မူတည္ၿပီး အခ်ိန္အတိုး၊ အေလ်ွာ့ ရိွပါတယ္။)

က်န္သည့္မုန္႕ ၅ ခုကို ဆီ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစီ) ထည့္ၿပီး အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ဆက္လုပ္ေပး ပါ။ (မုန္႕တစ္ခုလုပ္ၿပီးတိုင္း ဒယ္အိုးအရမ္းပူေနႏိူင္တာမို႕ အိုးကို အနည္းငယ္ အေအးခံၿပီးမွ ေနာက္ထပ္ မုန္႕ရည္ကိုထည့္ေပးပါ။)


ref; https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
-----------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...