နာနတ္သီးအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ



နာနတ္သီးသည္ bromeliad ဟူအမည္ရေသာ ရွားပါးမ်ိဳးႏြယ္္ျဖစ္ပါသည္။ ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ လူသား တို ့စားသံုးႏိုင္သည့္ ဟင္းသစ္ ဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီး၀လံ အမ်ိဳးအစားေပါင္း ေထာင္ဂဏန္းခန္ ့ရွိေသာ္ လဲဘဲ၊ လက္ရွိပစၥဳပၸန္ကာလအထိ စားသံုးလို ့ရသည့္ bromeliad ႏြယ္၀င္ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးတည္းသာ ရွိေနပါေသးသည္။ ၄င္းကေတာ့ “ နာနတ္သီး ” ျဖစ္ပါသည္။

ပူေႏြး စြတ္စိုေသာ ေနရာေဒသတြင္ ေကာင္းစြာရွင္သန္ၾကပါသည္။ နာနတ္သီးပင္တို ့၏ ျမစ္ဖ်ားခံရာေဒ သမွာ ေတာင္အေမရိကတိုက္၏ အပူပုိင္းဇံုျဖစ္သည့္ ဘရာဇီးလ္ ႏွင့္ ပါရာေဂြးႏိုင္ငံ တို ့ျဖစ္ ၾကပါသည္။ ခရစ္စတိုဗာကိုလံဘတ္စ္သည္ ထိုေဒသတြက္နာနတ္သီးမ်ားကို သေဘၤာျဖင့္ ကုန္သြယ္ေဖာက္ကား ရန္အတြြက္ ေပၚတူဂီႏွင့္ စပိန္သို ့ သယ္္ေဆာင္လာခဲ့ပါသည္။ ၄င္းႏို္င္ငံမ်ားတြင္ စဦးပိုင္း၌ နာနတ္သီးကို သိပ္မႏွစ္သက္ၾကေသာ္လဲဘဲ၊ ေနာက္ပိုင္းတြင္ နာနတ္သီးက ဗီတာမင္စီဓာတ္ခ်ိဳ ့တဲ့မႈေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ သည့္ေသြးေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ေသာ ေဆးဘက္၀င္ အသီးအျဖစ္ သိရွိလာခဲ့ခ်ိန္မွစ၍ နာနတ္သီး သည္ ေရပန္းစားလာခဲ့ပါေတာ့သည္။ ထို ေ့နာက္ အာဖရိက၊ ႏွင့္ အာရွတိုက္မ်ားသို ့ နာနတ္သီး စားသံုး ေသာယဥ္ေက်းမႈ ပ်ံ ့ႏွံ ့လာခဲ့ျပီး၊ ယခုအခါ နာနတ္သီးသည္ ကမၻာသံုး အသီးအႏွံတစ္ခု ျဖစ္လာခဲ့ပါေတာ့ သည္။

ယခုအခါ နာနတ္သီးမ်ားကို ျမန္မာျပည္တြင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုးလိုလို ရရွိႏိုင္ပါသည္။ ကမၻာေပၚတြင္ နာနတ္သီး မ်ိဳးခဲြေပါင္း ၂၀၀၀ေက်ာ္ ရွိပါသည္။ စရိတ္က်ဥ္းစြာ စိုက္ႏို္င္ေသာ အသီးျဖစ္ပါသည္။ နာနတ္ ပင္ေပါက္ပံုကေတာ့ ထူးဆန္းသည္ဟု ဆိုႏိုင္ပါသည္။ အသီးသီးေသာ နာနတ္သီးတစ္လံုးမွ ၂-ေပခန္ ့ ရွည္ေသာ အရြက္အရြယ္အစားမ်ိဳးစံု ၁-ဒါဇင္ခန္ ့ ထြက္ရွိပါသည္။ အဆူးထူေသာအခြံမ်ားက လံုျခံဳစြာ ဖံုးအုပ္ထားၾကပါသည္။ လူတခ်ိဳ ့ကလည္း ထိုအဆူးမ်ားကို မ်က္လံုးဟု ေခၚေ၀ၚၾကပါသည္။ အသီးသည္ ထုထည္ပံုသ႑ာန္ရွိျပီး၊ တစ္ခါတရံတြင္ မ်ဳိးရိုးဗီဇေဖာက္ျပန္ကာ အသီးတစ္လုံးတည္းမွာ အမႊာပူးလုိျဖစ္ သည့္ ထူးထူးျခားျခား ပံုစံမ်ားကိုေတြ ့ရတတ္ပါသည္။ ၄င္းကိုေတာ့ ေဒသခံမ်ားက " ယပ္ေတာင္ နာနတ္ သီး " ဟု ေခၚဆိုၾကပါသည္။ အခြံ၏ေအာက္တြင္ ၀ါလိေမၼာ္ေရာင္သန္းေသာ အသားမ်ားျဖင့္ ျပည့္ႏွက္ေန ပါသည္။ အသီးမွည့္ေလ၊ အရည္ရႊမ္းျပီး အရသာပိုခ်ိဳေလ ျဖစ္ပါသည္။ အထဲတြင္ အတန္ငယ္မာေသာ အူတိုင္ပါရွိျပီး၊ ၄င္းကိုလဲ စားလို ့ရပါသည္။

" ျခံဳၾကားထဲက မင္းကုသ၊ ေခါင္းေပါင္းစႏွင့္ - ထ " ဟူေသာ နာနတ္သီး စကားပံု ရွိပါသည္။ ျမန္မာျပည့္ အႏွံ ့အျပား စိုက္ပ်ဳိးျဖစ္ထြန္း လွ်က္ရွိျပီး၊ အေကာင္းတကာ့ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ အလံုးလဲသိပ္မၾကီးဘဲ ရနံ ့အလြန္ေမႊးကာ အရသာ အခ်ိဳစူးရွသည့္ ျမစ္ႀကီးနား နယ္ထြက္ျဖစ္ပါသည္။ မူဆယ္၊ လား႐ႈိး တြင္ လည္း စိုက္ပ်ိဳးမႈျဖစ္ထြန္းျပီး၊ ေဒသထြက္သီးႏွံပို ့ ကုန္အျဖစ္ ႏွစ္စဥ္ႏိုင္ငံျခား၀င္ေငြ ရရွိပါသည္။ ဆက္ လက္၍ ျပည္ပပို ့ကုန္အျဖစ္ တိုးျမွင့္ႏို္င္ရန္အတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံ သစ္သီး၀လံ၊ ပန္းမန္ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ား စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ တင္ပို ့ေရာင္းခ်သူမ်ားအသင္း ႏွင္႔ FAO တို႔ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိရာ၊ ယခုအခါ ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္း ႏွင္႔ ေတာင္ပိုင္းေဒသတို႔တြင္ စတင္ အေကာင္အထည္ေဖာ္ေနပါျပီ။

နာနတ္သီးကို မ်ားေသာအားျဖင့္ အစိပ္ကေလးမ်ားအျဖစ္ သံုးေဆာင္ေလ့ရွိျပီး၊ ေဖ်ာ္ရည္ အျဖစ္တစ္ဖံု၊ ယိုအျဖစ္တစ္မ်ိဳး၊ စားသံုးၾက ပါသည္။ ဒိုမီႏို၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊ ဂ်ယ္လီ၊ သၾကားလံုး၊ ပီေက စသည္တို ့ အျပင္ ၾကာရွည္အထားခံရန္ အရည္ညွစ္၍ သစ္သီးေျခာက္ လုပ္၍လည္းေကာင္း၊ စည္သြပ္ဗူး ျဖင့္လည္း ေကာင္း၊ သိုေလွာင္စားသံုးၾကပါသည္။ ထို ့ျပင္ ထမင္းေၾကာ္၊ အသုပ္၊ နာနတ္သီးေဆာ့စ္ အျဖစ္သာမက၊ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္လည္း အရသာထူးေစရန္အတြက္ နာနတ္သီးကို အမ်ိဳးမ်ိဳးအဖံုဖံု သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကပါ သည္။

စာဖတ္ပရိတ္သတ္မ်ားကို ဗဟုသုတအျဖစ္ ေ၀မွ်ရပါလွ်င္၊ ဘရာဇီး သိပၸံပညာရႇင္မ်ားသည္ ဖိုင္ဘာအမွ်င္ ေပါၾကြယ္၀ေသာ နာနတ္သီး ႏွင့္ ငႇက္ေပ်ာသီး မွ ကားထုတ္လုပ္ေတာ့မည္ျဖ စ္ရာ၊ ေနာင္လာမည့္ ၂-ႏွစ္အတြင္း လမ္းမ်ားေပၚတြင္ ထိုကားမ်ားကိုေတြ ့ျမင္ရေတာ့ မည္ျဖစ္ ပါသည္။ သုေတသီမ်ားက ထို အသီးမွရရွိေသာ ဖိုင္ဘာအမွ်င္ကို ပလပ္စတစ္အသြင္ ျဖင့္ အလြန္တရာခိုင္ခ့ံေသာ ကားအစိတ္အပိုင္း မ်ားကို ဖန္တီးၾကရံုသာမက၊ အနာဂတ္တြင္ ကားအဂ်ၤင္အစိတ္အပိုင္းမ်ားထိပါ ျပဳလုပ္ႏုိင္လိမ့္မည္ဟု ဆာေပၚလိုျပည္နယ္ တကၠသိုလ္ မႇ ေဒါက္တာ Alcides Leao က ေျပာၾကားပါသည္။ ယင္းပလတ္စတစ္ သည္ သာမန္ပ လတ္ စ တစ္ထက္ ၃၀-ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမို ေပါ့ပါးၿပီး ၄-လခန္႔ ပိုမိုခိုင္ခံ့သည္ဟု ဆိုပါသည္။ ယင္းကဲ့သုိ႔ျပဳ လုပ္ႏုိင္ပါက ကားအေလးခ်ိန္ေပါ့ပါးၿပီး၊ ေလာင္စာသံုးစဲြရာတြင္ ပိုမို တြက္ေျခကိုက္မည္ဟု သိရပါသည္။

ရင္ကိုေအးျမေစေသာ နာနတ္သီးသည္ ကိုလက္စထေရာ ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအ တြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့ စုေ၀းရာအရင္းအျမစ္ လည္းျဖစ္ ပါသည္။ ၁၀၀-ဂရမ္ရွိေသာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ နာနတ္သီး ၁-ခြက္ထဲတြင္ ကယ္လိုရီ (၅၀-မီလီဂရမ္)၊ ကယ္လ္စီယမ္ (၁၃-မီလီဂရမ္)၊ ပိုတက္စီယမ္ (၁၁၀-မီလီဂရမ္)၊ သံဓာတ္ (၀.၂၉ မီလီဂရမ္)၊ ေဖာ့စဖရက္ (၁၀-မီလီ ဂရမ္)၊ ဇင့္ (၀.၂၂ မီလီဂရမ္)၊ ကစီဓာတ္ (၁၃.၂ ဂရမ္)၊ ပရိုတင္း (၀.၅၄ ဂရမ္)၊ အဆီ (၀.၁၂ ဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္စီ (၃၇.၂၀ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-1 (၀.၀၇၉ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-2 (၀.၀၇၉ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-3 (၀.၄၉၅ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ဘီ-5 (၀.၂၀၅ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္ ဘီ-6 (၀.၁၁၁ မီလီဂရမ္)၊ ဗိုက္တာမင္အီး (၀.၆၂ မီလီဂရမ္)၊ သၾကား (၉.၅ ဂရမ္) ႏွင့္ ေခ်ဖ်က္လြယ္ ေသာ အမွ်င္ (၁.၄ ဂရမ္) တို ့အသီးသီးပါရွိပါသည္။

(၁) နာနတ္သီးသည္ Bromelain ဟုေခၚေသာ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးပါ၀င္သည့္ တစ္ခုတည္းေသာ အသီးျဖစ္ ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အသီးအလယ္အူတိုင္ထဲရွိ Bromelain ဓာတ္က ေအာက္ပါအတိုင္း က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
(က) အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး(NSAIDs) မ်ားထက္ ပိုၿပီးအားေကာင္းသည့့္ အစြမ္းသတၱိရွိျခင္းေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား နာက်င္ျခင္းႏွင့္ အ႐ိုးအဆစ္လြဲျပီးေနာက္ ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာင္ရမ္း နာက်င္မႈတို႔ကို ထိထိ ေရာက္ေရာက္ သက္သာေစပါသည္္။
(ခ) ေသြးခဲျခင္းေၾကာင္ ့ေသြးေၾကာပိတ္ဆို ့ျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ဟန္ ့ တား ေပးႏိုင္ပါသည္။
(ဂ) ေသြးလည္ပတ္စီးဆင္းမႈကိုလဲ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
(ဃ) ဓမၼတာရာသီလာစဥ္ ကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစပါသည္။
(င) ေဂါက္ေရာဂါ၊ အေအးမိ၊ ႏွာေစးေရာဂါမ်ားအျပင္၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္း၊ ထိပ္ကပ္နာေရာဂါႏွင့္ ဆက္ စပ္ေနေသာ ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစပါသည္။
(စ) ခြဲစိပ္ခန္း၀င္ျပီးေနာက္ အနာအျမန္က်က္ေစရန္အတြက္ နာနတ္သီးစားေပး သင့္ေၾကာင္း ဂ်ာမနီ ေဆးသုေတသီမ်ားက တိုက္တြန္းထားၾကပါသည္။
(ဆ) လြန္ခဲ့ေသာ ၃-လခန္႔က အရိုးပြျခင္းေၾကာင့္ ဒူးနာေ၀ဒနာခံစားေနရေသာ လူနာ ၈-ဦးကို နာနတ္ သီးေကြ်းျပီး Pityriasis lichenoides chronica (PLC) နည္းနဲ ့စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့ပါသည္။

(၂) နာနတ္သီးသည္ သဘာ၀အစာအိမ္မွ ထြက္ေသာအရည္ႏွင့္ လြန္စြာ ဆင္တူသည့္အတြက္ အစာေခ် စံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေစျပီး၊ ၀မ္းေဖာ၀မ္းေယာငင္ျခင္း၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ အစာအိမ္နာ ႏွင့္ ေလပူထိုးျခင္းတို ့ကို သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။

(၃) ပန္းနာရင္ၾကပ္ကို သက္သာေျပေလ်ာ့ေစပါသည္။ ခြ်ဲသလိပ္ေက်ေစပါသည္။

(၄) ယေန ့အေမရိကန္ႏုိင္ငံတြင္ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာမွာ အရည္ျပားကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ၿပီး လူဦးေရ မီလီယံ ၃.၅ သန္းခန္ ့ ႏွစ္စဥ္ ခံစားေနၾကရပါသည္။ နာနတ္သီးက ထိုအေရျပား ကင္ဆာေရာဂါအတြက္ ေျဖေဆးတစ္ခြက္ျဖစ္ေၾကာင္း ကင္ဆာဂ်ာနယ္ေဆး ေဆာင္းပါးထဲတြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။ အိႏိၵယေဆး သုေတသီမ်ားကလည္း Bromelain အင္ဇိုင္းျဖင့္ ၾကြက္မ်ားကိုစမ္းသပ္ခဲ့ရာ၊ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္မႈ ရွိခဲ့သျဖင့္ လူသားမ်ားအတြက္လည္း အလားတူေကာင္းက်ိဳး သက္ေရာက္မႈျဖစ္ေစမည္ဟု အခိုင္အမာ အတည္ျပဳထားပါသည္။

(၅) နာနတ္သီးအူတိုင္ကို ပ်ားရည္ျဖင့္တို ့၍ ကေလးမ်ားကိုေကြ်းပါက၊ သံက်ေစပါသည္။

(၆) နာနတ္သီးသည္ လိေမၼာသီးကဲ့သို ့ပင္ ဗိုက္တာမင္စီ ပါ၀င္မႈျမင့္မားသျဖင့္ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္ ဆးိုျခင္းကို တိုက္ထုတ္ေပးပါသည္။ သို ့ေသာ္ နာနတ္သီးထဲတြင္ Bromelain ဓာတ္ပါရွိေနသည့္ အတြက္ လိေမၼာ္သီးထက္ ပိုမိုအစြမ္းထက္ေစပါသည္။

(၇) နာနတ္သီးထဲတြင္ beta-carotene အေျမာက္အမ်ား ပါရွိသည့္အတြက္ အျမင္အာရံုကို ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္ပါသည္။ ေန႔စဥ္ နာနတ္သီး တစ္ခြက္စာကို သံုးႀကိမ္တိတိ ပံုမွန္စားျခင္းေပးျခင္းျဖင့္ သက္လတ္ ပိုင္း ႏွင့္ သက္ၾကီးပိုငး္ ေရာက္ေသာအခါမွာ အျမင္လႊာယိုယြင္းမႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၃၆-ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့ နည္းေပးႏိုင္ပါသည္။

(၈) သဘာ၀ဆီးရႊင္ေဆးအျဖစ္ နာနတ္သီးကို အားကိုးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ သုေတသနမွတ္တမ္းမ်ား အ ရ၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္ပါက၊ ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆးကို ေဆးပတ္လည္ေအာင္ ေသာက္ရင္း၊ နာနတ္သီး ကိုပါတြဲဖက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကူးစက္ပိုးမ်ားမွ အခ်ိန္တိုအတြင္း ကင္းေဝးေစသည္ ဆိုပါသည္။

(၉) ကုသရန္ခက္ခဲေသာ ၾကြက္ႏို ့မ်ားအတြက္ မစိုးရိမ္ပါႏွင့္။ နာနတ္သီးအရည္ကုိ ၾကြက္ႏုိ႔ေပၚ တို႔ျပီး ေရမေဆးဘဲ ဒီတိုင္းသာထားပါ။ ထိုနည္းအတိုင္း ေန႔စဥ္မွန္ုမွန္လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ရက္အနည္းငယ္အတြင္း မွာ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။ အသားမာမ်ားအတြက္လည္း သံုးႏိုင္ပါသည္။

(၁၀) နာနတ္သီးသည္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ က်ဆင္းေစသည့္အၿပင္၊ ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါမျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ နာနတ္သီးကို ပံုမွန္စားသံုးေလ့ရိွသူ အေယာက္၂၀၀၀ အား သံုးႏွစ္ၾကာ သုေတသနၿပဳခဲ့ရာ၌ ထိုသူတို ့တြင္ ေသြးတိုးေရာဂါၿဖစ္ပြားမႈ ၁၈ % သာရွိေၾကာင္း ေတြ ့ရိွရသည္ဟု စပိန္သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါသည္။

(၁၁) နာနတ္သီးကို သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ ၂-ၾကိမ္ ခန္ ့စားသံုးေပးသူမ်ားသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ ၿဖစ္ပြားမႈအခြင့္အေရး အလြန္နည္းပါးပါသည္။

(၁၂) နာနတ္သီးတြင္ မဂၢနီးစ္သတၱဳဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အ႐ိုးမ်ားကိုက်န္းမာ ႀကံ႔ခိုင္ေစျပီး၊ အရိုးႏွင့္ဆက္စပ္ေသာ တစ္ရႈး/အရြတ္/အေၾကာတို႔ကိုပါ သန္စြမ္းအားေကာင္းေစပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ လူငယ္ပိုင္း ႏွင့္ လူလတ္ပိုင္းမ်ားအတြက္ အ႐ိုးသန္စြမ္း ၾကီးထြားမႈျမန္ ဆန္ေစျပီး၊ လူႀကီးပိုင္းမ်ားအတြက္ အ႐ိုးခိုင္မာေစသည့္အတြက္ အရြယ္ ၃-ပါးမေရြး နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၁-ခြက္ကို ေန ့စဥ္ ေသာက္သံုးေပး သင့္ပါသည္။ ထိုသို ့ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ လူတစ္ေယာက္အတြက္ တစ္ေန ့တာ လိုအပ္ေသာ မဂၢနီးစ္ သတၱဳဓာတ္ကို ၇၃% ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။

(၁၃) နာနတ္သီးဟာ အျမင္အာ႐ံု ၾကည္လင္သန္စြမ္းေစဖို႔ အတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳ ပါသည္။ အသက္အရြယ္ ဇရာေၾကာင့္ ျဖစ္လာေသာ မႈံမႈိင္းရီေဝျခင္းမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။ မ်က္လံုး အာ႐ံုအတြက္ နံက္သီးကို မ်ားမ်ားစားႏိုင္ေလ အက်ိဳးရွိေလ ျဖစ္ပါသည္။

(၁၄) ခႏၶာကိုယ္ အပူရွိန္ႏွင့္ အဖ်ားက်ရန္အတြက္ နာနတ္ရည္ကို ယမကာအျဖစ္ ကေဇာ္ေဖာက္ၿပီး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။

(၁၅) သြားဖံုးက်န္းမာမွ သြားက်န္းမာမည္ျဖစ္ပါသည္။ ဗိုက္တာမင္စီၾကြယ္၀သည့္ သြားဖံုးေရာင္ျခင္း ႏွင့္ သြားဖံုးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို မျဖစ္ေပၚေစဘဲ၊ ႏွစ္ရွည္လမ်ား သြားဖံုးခိုင္ခန္ ့ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။

(၁၆) နာနတ္သီးကို ပန္းသီး (သို ့မဟုတ္) ဖရဲသီးတို ့ျဖင့္ တြဲစားပါက၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုအပ္ေသာ အငန္ဓာတ္မ်ားအား ဖယ္ရွားေပးျပီး၊ ေက်ာက္ကပ္ ႏွင့္ သည္းေျခတို ့ကို အားျဖစ္ေစပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္ ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္သည့္အၿပင္ ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္း သန္ ့ရွင္းေစႏိုင္ပါ သည္။

(၁၇) နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို သေဘာၤသီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ႏွင့္ တြဲေသာက္ပါက၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး ႏွင့္ သံဓာတ္တို ့ ၾကြယ္၀စြာရရွိ ေစသည့္အတြက္ ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူျပဳပါသည္။ ဇရာကို အံတုမည့္ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။

(၁၈) နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ငွက္ေပ်ာသီး၊ နာနတ္သီး၊ ႏြားႏို ့တို ့ျဖင့္တြဲေသာက္ပါက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္သည့္အတြက္ အသား အေရအလွအပကို ေကာင္းစြာ ပံ့ပိုးေပးပါသည္။

(၁၉) ဗီတာမင္စီၾကြယ္၀ေသာ နာနတ္သီးႏွင့္ အူတိုင္အားလံုးကို စားျခင္းအားျဖင့္ ခရီးေ၀းသြားျပီး ေနာက္၊ ပင္ပမ္းႏြမ္းနယ္ျပီး အားအင္မ်ား ကုန္ခမ္းသြားျခင္းကို ျပန္လည္အားျဖည့္ေပးေစေၾကာင္း၊ ရုပ္ပ်ိဳအရြယ္တင္ေစေၾကာင္း က်န္းမာေရးသုေတသီ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒါက္တာ Glenville က ဆိုပါသည္။

(၂၀) အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာပင္ ေပါင္ခ်ိ္န္ က်ေစႏိုင္သည့္အတြက္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေအာင္ ထိန္း သိမ္းေပးႏိုင္ပါသည္။ က်န္းမာ ႏုပ်ိဳေသာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပိုင္ဆိုင္လိုသူမ်ားအတြက္ နာနတ္သီးက အားထား ေလာက္ပါသည္။

(၂၁) နံက္အိမ္ယာထ မအီမသာျဖစ္ျခင္းအတြက္ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၂၃၀ cc ေသာက္ေပးသင့္ပါ သည္။

(၂၂) နာနတ္သီးထဲတြင္ပါရွိေသာ Goiter ဓာတ္တစ္မ်ိဳးက သိုင္းရိြဳက္အက်ိတ္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါသည္။ ထို ့ ျပင္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ ေလျပြန္ေရာင္ျခင္းကိုလဲ သက္သာေစႏိုင္ပါသည္။

(၂၃) နာနတ္သီးထဲတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား ျမင့္မားစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးယုတ္ေစေသာ free-radicals မ်ား အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါ ႏွင့္ အူမကင္ဆာတို႔ကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။

(၂၄) မွတ္ညဏ္စြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မားေစပါသည္။

နာနတ္သီးက လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေပးႏို္င္ရံုသာမက၊ ပ်ိဳေမတို ့ အသားအရည္ က်န္းမာလွပေရးအတြက္ပါ ေအာက္ပါနညး္လမ္း (၂)သြယ္ တို ့ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးႏိုင္ပါသည္။

(၁) နာနတ္သီးျဖင့္အသားအေရ တြဲျခင္း/တြန္႔ျခင္းကာကြယ္နည္း။

နာနတ္သီးႏွင့္ သံလြင္ဆီတို ့သည္ *ေနႏွင္လ၊ ေရႊႏွင့္ျမ* ကဲ့သို ့ အသားအေရအတြက္ လြန္စြာလိုက္ဖက္ ညီေသာ စံုတြဲျဖစ္ပါသည္္။ ဤနည္းက မ်က္ႏွာ ႏွင့္ လည္ပင္းတစ္၀ိုက္ အေရျပားတြန္႔ျခင္းအတြက္ ေကာင္းစြာထိေရာက္မႈ ရွိေစပါသည္။ ထိုသို ့ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ လတ္ဆတ္ေသာ နာနတ္သီးသတၱဳရည္ တစ္ခြက္၊ သံလြင္ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁-ဇြန္း ႏွင့္ ႏွင္းဆီရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁-ဇြန္း တို ့လိုအပ္ပါမည္။ ေရွးဦးစြာ နာနတ္ ႏွင့္ ႏွင္းဆီရည္တို ့ကို သမေအာင္ေရာေမႊထားပါ။ မလိမ္းက်ံခင္ မ်က္ႏွာ ႏွင့္ လည္ပင္း တို ့ကို သန္႔စင္ေဆး ေၾကာေပးရပါမည္။(မ်က္ႏွာကို ႏို ့ ျဖင့္ ေဆးေၾကာေပးႏိုင္ပါက အာနိသင္ ပိုထူးပါ လိမ့္မည္။) ေဆးေၾကာျပီးပါက သံလြင္ဆီျဖင့္ မ်က္ႏွာ ႏွင့္ လည္ပင္းအႏွံ ့ညင္သာစြာ လိမ္းေပးရပါမည္။ အေရျပားကေန အဆီကို ေကာင္းစြာ စုပ္ယူႏိုင္ေစရန္အတြက္ စက္ဝိုင္းပံုစံ ႏွိပ္နယ္ေပး ရမွာျဖစ္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ မ်က္ႏွာကို လိမ္းေသာအခါတြင္ အေရျပားမတြဲေစရန္အတြက္ လက္ဖဝါးျဖင့္ အေပၚဘက္သို႔ ပင့္တင္ေပးရပါမည္။ ထို ေ့နာက္ နာနတ္ ႏွင့္ ႏွင္းဆီရည္အေရာအေႏွာတို ့ျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးရပါမည္။ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ အၾကာတြင္ မ်က္ႏွာကို ေရသန္ ့ ေအးေအးျဖင့္ သစ္ေပးပါ။ ထိုနည္းအတိုင္း တစ္ပတ္တစ္ခါ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားအေရ တြဲျခင္း/တြန္႔ျခင္းကို ေကာင္းစြာ ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါသည္။

(၂)နာနတ္သီးျဖင့္ ေပါင္းတင္နည္း။

နာနတ္သီးျဖင့္ မ်က္ႏွာေပါင္းတင္ေပးျခင္းက၊ ပ်က္စီးေနေသာ ဆဲလ္မ်ားကုိအျမန္ဆံုး ျပည္လည္ျဖည့္ တင္းေပးျပီး အသားအေရႏူးညံ့ စိုေျပ၀င္းလက္ လာပါလိမ့္မည္။ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁-ဇြန္း (သို႔မဟုတ္) နာနတ္သီးမွည့္မွည့္ တစ္စိတ္ လိုအပ္ပါသည္။ အရည္ဆိုလွ်င္ မ်က္ႏွာကို လိမ္းက်ံၿပီး၊ အစိတ္ဆိုပါက မ်က္ႏွာေပၚ အသာအယာပြတ္သပ္ ႏွိပ္နယ္ေပးရပါမည္။ ၁၀-မိနစ္ခန္ ့ၾကာေသာ အခါမွာ ေရသန္ ့ေအးေအးျဖင့္ သန္ ့စင္ေပးရပါမည္။(နာနတ္သီး၏ သေဘာသည္ ေစးကပ္တတ္သည္မို႔ ေရျဖင့္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေၾကာေပးဖို႔ လိုပါမည္)။ ဤနည္းအတိုင္း တစ္ပတ္တစ္ၾကိမ္သာျပဳလုပ္ေပးရံု ျဖင့္ လုံေလာက္ပါသည္။

အကယ္၍ ခႏၶာကိုယ္ရွိ လက္ေမာင္း၊ ေျခေထာက္၊ ေျခသလံုး၊ ေနာက္ေက်ာဘက္ ႏွင့္ ဝမ္းဗိုက္သား ေနရာတုိ႔ကို ေပါင္းတင္လိုပါက၊ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁-ဇြန္း (သို႔မဟုတ္) နာနတ္သီး မွည့္မွည့္ တစ္စိတ္တို ့အျပင္ ႏြားႏို႔ ဖန္ခြက္တစ္ဝက္ခန္႔၊ ၾကက္ဥ တစ္လံုး၊ သံပရာရည္/နႏြင္းမႈန္႕/ဂ်ံဳမႈန္႕ အနည္းငယ္တို႔ ေရာစပ္ေပးၿပီးမွ လိမ္းက်ံေပးရပါမည္္။ မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့ၾကာေသာအခါတြင္ ေရေႏြး ေႏြးျဖင့္ ျပန္လည္ ေဆးေၾကာေပးျခင္းျဖင့္ အသားအရည္ႏူးညံ ့ေခ်ာေမြ ့လာပါလိမ့္မည္။ 

(အထက္ပါနည္းမ်ားအတိုင္း နာနတ္သီးအစား သေဘၤာသီးကိုလည္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္)
++++++++++

ဆရာ၀န္မ်ားက က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးေသာ မိမိတို ့လက္တစ္ကမ္းတြင္ ရရွ္ႏိုင္သည့္ နာနတ္သီးကို ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ စားေပးၾကရန္ ဟိုးေရွးပေ၀သဏီကတည္းက တိုက္တြန္း လာခဲ့ၾကပါ သည္။ ထို ့ေၾကာင့္ေမႊးပ်ံ ့တဲ့ရနံ ့ႏွင့္ ့အတူ အရသာလည္းရွိ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အက်ိဳးမ်ားလွ ေသာ နာနတ္သီးစိပ္ေလးမ်ား စားသံုးဖို ့တိုက္တြန္းႏႈိးေဆာ္ လိုက္ရပါသည္။

မွတ္ခ်က္။
(၁) နာနတ္သီးကို တျခားအစားအေသာက္မ်ားနဲ႔ ေရာေထြးယွဥ္တြဲ စားေသာက္ျခင္းထက္ နာနတ္သီး တစ္မ်ိဳးတည္းသာ သီးသန္႔သံုး ေဆာင္ေပးျခင္းက အက်ိဳးေက်းဇူး ပိုမိုထိေရာက္ေစပါသည္္။ သို ့ေသာ္ နာနတ္သီးကို အျခားအစားအစာမ်ားႏွင္ ့တြဲစားေသာအခါမွာေတာ့၊ ထိုအစာမ်ားကို နာနတ္သီးက ေကာင္းစြာေခ်ဖ်က္္ေပးျပီး၊ ယင္းအစာမွ ရရွိေသာပရိုတင္းဓာတ္ကို အစာအိမ္ထဲတြင္ သိုေလွာင္ေပးႏိုင္ပါ သည္။ 
(၂) နာနတ္သီးစိပ္ကို သူ ့ခ်ည္းစားျခင္းထက္ ဆားအနဲငယ္လူးထားေသာ သံပုရာျခမ္းေလးျဖင့္ ပြတ္ျပီး စားပါက အရသာပိုေပၚလြင္ေစပါသည္။ 
(၃) နာနတ္သီးကို ခြဲစိပ္ျပီးရင္ ခ်က္ခ်င္းစားသင့္ပါသည္။ ၾကာမွစားပါက အရသားတစ္မ်ိဳးေျပာင္းသြား တတ္ပါသည္။ 
(၄) အမွည့္လြန္ေသာ နာနတ္သီးမ်ားသည္ အရသာေပါ့ရႊတ္ ရႊတ္ျဖစ္ျပီး ၀မ္းေလ်ာေစတတ္ပါသည္။ မမွည့္ေသးေသာ နာနတ္သီးမ်ားသည္ အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ား လြန္းသျဖင့္ အရသာမရွိပါ။ ထို ့ေၾကာင့္ ေသခ်ာစြာ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။

<<<သတိျပဳရန္>>>
(၁) နာနတ္သီးကို အခြံႏႊာရာတြင္ မ်က္ေစ့(အကြင္း) ေလးမ်ားစင္ေအာင္ ဓါးထက္ထက္ျဖင့္ လွီးထုတ္ ေပးရပါမည္။ မ်က္ေစ့(အကြင္း) မစင္ပါက လွ်ာယားတတ္ပါသည္။ 
(၂) နာနတ္သီးတြင္ သဘာ၀အက္စစ္မ်ား အမ်ားျပားပါ၀င္မႈေၾကာင့္ နာနတ္သီး တခါတေလမွ စတင္စား သံုး သူမ်ားအဖို ့ ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးေပးသင့္သည္။ 
(၃) နာနတ္သီးႏွင့္ေမြးရာပါ ဓာတ္မတည့္သူမ်ားကို နာနတ္သီးအေစးက အေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိမ့္၊ အနီကြက္ ထေစတတ္ပါသည္။ စားမိလွ်င္လည္း လည္ေခ်ာင္းစပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္း ျဖစ္တတ္ၿပီး ေအာ့အန္၊ ၀မ္းေလွ်ာတတ္ပါသည္။
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)

မွီျငမ္း (Health benefits of Pineapples)
--
promise.pauk
------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...