ရန္ကုန္မွာလည္း အင္းေလးအစားအစာ ရပါၿပီ

ျမန္မာ့တိုင္းရင္းသား ရိုးရာအစားအစာေတြထဲမွာ နာမည္ရၿပီး လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြရွိေပမယ့္ အနံ႔အရသာက အစ၊ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုအလယ္၊ တည္ခင္းဧည့္ပံုအဆံုး ႏိုင္ငံျခားသားေတြရဲ႕ ခံတြင္းနဲ႔ မေနာမွာ အစပ္အဟပ္တည့္ ေစဖို႔ေတာ့ မလြယ္ကူလွဘူးလို႔ ဆိုရပါလိမ့္မယ္။
အဲဒီလို ရိုးရာ အစားအစာေတြထဲကမွ စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ေရြးခ်ယ္စရာ အစားအစာေလးေတြ မ်ားတဲ့ အင္းေလးရိုးရာ အစားအစာေတြကို ေရာင္းခ်တဲ့ “အမွတ္တရ” အင္းေလးအစားအစာဆိုင္နဲ႔ ဒီတပတ္မွာ မိတ္ဆက္ေပးလိုပါတယ္။
ဆိုင္ေနရာကေတာ့ လမ္းမေတာ္ျမိဳ႕နယ္ထဲမွာရွိျပီး၊ ဗဟိုအမ်ိဳးသမီးေဆးရံုၾကီးအနီး၊ ဗဟိုလမ္းေပၚမွာျဖစ္ပါ တယ္။ “အမွတ္တရ” ဆိုတဲ့နာမည္နဲ႔ အင္းေလးရိုးရာ အစားအစာေတြကို ပထမဆံုး စတင္ဖြင့္လွစ္ ေရာင္း ခ် ခဲ့တာကေတာ့ ၁၉၉၈ခုႏွစ္က ျမိဳ႕မေက်ာင္းလမ္းထဲက ဆိုင္ျဖစ္ျပီး အဲဒီေနရာမွာ ၂၀၀၂ ခုႏွစ္အထိ ဖြင့္ လွစ္ခဲ့ကာ အျခားဆိုင္ခြဲေတြ အပါအဝင္ ဆိုင္ခြဲေပါင္း ၄ဆိုင္ ဖြင့္လွစ္ခဲ့ေပမယ့္ အခုအခါမွာေတာ့ အထက္ ပါ လိပ္စာမွာရွိတဲ့ ဆိုင္တဆိုင္သာ ဖြင့္လွစ္ေရာင္းခ် ေနတယ္လို႔ ဆိုင္ရွင္ျဖစ္သူ ဦးေတဇေအာင္က ဆိုပါ တယ္။
သူကေတာင္ၾကီး ဇာတိျဖစ္ျပီး ဇနီးသည္က ေညာင္ေရႊဇာတိ ျဖစ္တာမို႔ စားေသာက္ဆိုင္လုပ္ငန္းကို စတင္ဖို႔ စဥ္စားတဲ့အခါမွာ အဲဒီအခ်ိန္အခါက ရန္ကုန္စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ဘယ္သူမွ ဖြင့္လွစ္ေရာင္း ခ်ျခင္း မရွိေသးတဲ့ ဇနီးျဖစ္သူရဲ႕ဇာတိ အစားအစာျဖစ္တဲ့ အင္းေလးရိုးရာ အစားအစာေတြကို အထူးျပဳ ေရာင္းခ်ဖို႔ ေရြးခ်ယ္ခဲ့ၾကတာျဖစ္တယ္လို႔ ဦးေတဇေအာင္က ေျပာျပပါတယ္။

ဓာတ္ပုံမ်ား - ေဂ်ပုိင္ / ဧရာဝတီ
ခုလက္ရွိ အင္းေလးရိုးရာ အစာအစာေတြထဲမွာ နာမည္ရျပီး လူၾကိဳက္မ်ားေနတာကေတာ့ ငါးထမင္းနယ္၊ ဝက္သားခ်ဥ္၊ ငွက္ေပ်ာဖူး ဟင္းထုပ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ဟင္းထုပ္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ နာမည္ၾကားတာနဲ႔ စိတ္မဝင္စားဘဲ မေနႏိုင္တဲ့ အင္းေလး ငါးရွဥ့္ဆန္ေလွာ္ေဆးခါး ဟင္းရည္ နဲ႔ ငါးဒုကၡဟင္းကိုလည္း ခ်န္ထားလို႔ မျဖစ္ပါဘူး။ ရွမ္းအစားအစာေတြ ထဲကေတာ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ ပဲပုတ္ထမင္းသုပ္၊ ပဲပုတ္ထမင္း ေၾကာ္နဲ႔ ေခါပုတ္ေၾကာ္တို႔က နာမည္ရပါတယ္။

ေခါပုတ္ေၾကာ္
ႏိုင္ငံျခားသားေတြထဲကမွ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြလာျပီး စားေသာက္ၾကတာမ်ားျပီး သူတို႔က ငါးထမင္းနယ္နဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို အၾကိဳက္မ်ားသလို ေဒသခံေဖာက္သည္ေတြ ထဲကေတာ့ ငါးထမင္းနယ္၊ ဝက္သားခ်ဥ္၊ ဟင္းထုပ္နဲ႔ ငါးဒုကၡတို႔ကို အၾကိဳက္ေတြ႔ ၾကတယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။
အင္းေလးငါးဒုကၡဟင္းကို ျပဳလုပ္ပံုက ငါးဖိန္းကို အေကာင္လိုက္ ရင္ခြဲျပီး ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ငါးဥ၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို အဆာသြပ္လို႔ ငါးကို ႏွီးနဲ႔တုပ္ကာ ဆီပူပူမွာေၾကာ္ျပီးမွ ခုနကအဆာေတြကိုပဲ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးေလးနဲ႔ ဆီသတ္ထားတဲ့အႏွစ္ကို ငါးေၾကာ္အေပၚကေန topping အေနနဲ႔ ျဖန္႔ခင္းလို႔ အလွဆင္ တည္ခင္းတာျဖစ္ပါတယ္။
အခုအခါမွာေတာ့ ေျပာင္းလဲလာတဲ့ သဘာဝဝန္းက်င္ အေနအထားေတြအရ အင္းေလးကန္ထဲမွာေတာင္ ငါးဖိန္းေတြ မ်ိဳးသုဥ္းသေလာက္ ရွိေနျပီမို႔ ငါးဖိန္းအစား ဇလားဘီယားငါးနဲ႔သာ ရရွိပါတယ္တဲ့။
ငါးရွဥ့္ဆန္ေလွာ္ ေဆးခါးဟင္းကေတာ့ ေအာက္ျပည္မွာ ခရမ္းကေစာ့သီးလို႔ေခၚျပီး အင္းေလးေဒသ အေခၚအရ ကေစာ့ခါးသီးလို႔ အမည္ရတဲ့ အသီးေလးေတြနဲ႔ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ ခရမ္းသီးတို႔ကို ငါးရွဥ့္အသား လႊာထည့္ျပီး ေဆးခါးမႈန္႔ျဖဴးလို႔ အရည္ေသာက္အျဖစ္ ပူပူေႏြးေႏြး ေသာက္သံုးရတာမို႔ အရသာတမ်ိဳးထူးပါ တယ္။

ငါးထမင္းနယ္ကိုေတာ့ အင္းေလးေဒသမွာ ျပဳလုပ္သလို ငါးအသားနဲ႔ထမင္းကို ထမင္းသုပ္ပံုစံမ်ိဳး တခါ တည္း ေရာနယ္သုပ္ထားတာမဟုတ္ဘဲ ထမင္းနယ္ကို အျပားေလးေတြျပဳလုပ္ျပီးမွ ႏႊင္ထားတဲ့ ငါးရံ႕ အသားနဲ႔ ဆီခ်က္တို႔ကို အေပၚကျဖဴးလို႔ ဖက္ရြက္စိမ္းစိမ္းကေလးေပၚမွာ အလွဆင္ထားျပီး ဂ်ဴးျမစ္ကေလး ကိုက္လို႔ စားေသာက္ရတာမို႔ အျမင္တမ်ိဳးဆန္းသစ္ေစပါတယ္။
အဲဒီအစားအစာေတြနဲ႔အတူ ေတာင္ၾကီးေဒသစာ ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေခါပုတ္ေၾကာ္ပူပူ ရြရြကေလးကို ႏွမ္းေထာင္းေလးျဖဴးျပီး လဲခ်ားေဒသထြက္ ပဲပုတ္ေမႊးေမႊး ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးနဲ႔ သုပ္ထားတဲ့ ပဲပုတ္ ထမင္းသုပ္ကေလးနဲ႔ တြဲဖက္စားရတာကလည္း အင္မတန္ လိုက္ဖက္ညီလွပါတယ္။

အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ ေစ်းႏႈန္းက ၁၀၀၀က်ပ္ကေန ၄၀၀၀က်ပ္အတြင္းသာ ရွိတာမို႔ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာ တယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ဆိုင္ရဲ႕ အျပင္အဆင္ကလည္း ႏွီးေတာင္းကေလးေတြနဲ႔ ဝိုင္အရက္စည္ ကေလးေတြကို မ်က္ႏွာက်က္နဲ႔ နံရံေတြေပၚမွာ ခ်ိတ္ဆြဲအလွဆင္ျပီး ေဒသရနံ႔ေတြ အတတ္ႏိုင္ဆံုးရရွိ ေအာင္ အားထုတ္ထားပံု ရပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ လမ္းမၾကီးရဲ႕နံေဘးမွာ ဟင္းလင္းဖြင့္တည္ရွိတဲ့ ဆိုင္အေနအထားေၾကာင့္ ျဖတ္သြားျဖတ္လာ ကားေတြရဲ႕ ဆူညံသံနဲ႔ အိတ္ေဇာမီးခိုးနံ႔တို႔ကိုေတာ့ ရံဖန္ရံခါ ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ မွန္အလံုပိတ္ အဲကြန္း တပ္ ဆိုင္ခန္းတခုသာဆိုရင္ျဖင့္ နားေအးပါးေအး စားေသာက္လိုသူ ျပည္တြင္းဧည့္သည္ေတြနဲ႔ ႏိုင္ငံျခား သား ေဖာက္သည္ေတြအတြက္ ပိုျပီး အဆင္ေျပေစမယ္လို႔ ထင္ျမင္မိပါတယ္။
အမွတ္တရဆိုင္က ေရာင္းခ်ေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြအတြက္ ကုန္ၾကမ္းအမ်ားစုကို ေတာင္ၾကီး ကေနပဲ လွမ္းျပီးမွာယူ သံုးစြဲတယ္လို႔လည္း ဦးေတဇေအာင္က ဆိုပါတယ္။ အမွတ္တရ ဆိုင္ကေန အထက္ပါ အင္းေလးနဲ႔ ေတာင္ၾကီး ေဒသအစားအစာေတြကို ရရွိႏိုင္သလို လက္ဖက္ေျခာက္၊ ပဲပုတ္၊ ငရုပ္သီးမႈန္႔၊ ဆီတို႔ဟူးနဲ႔ ဝိုင္လို ေဒသထြက္ကုန္တခ်ိဳ႕ ကိုလည္း ေရာင္းခ်ေပးထားတာ ေတြ႔ရပါတယ္။
အင္းေလးနဲ႔ ေတာင္ၾကီးရဲ႕ အေငြ႔အသက္ေတြကို ပိုျပီးျပည့္စံုသြားခ်င္ သူေတြအတြက္ ကေမၻာဇဝိုင္ပုလင္း ေတြကိုလည္း ေရာင္းခ်ေပးေနတာမို႔ အဲဒီလို ေဒသစာေတြကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ခ်င္လို တယ္ဆိုရင္ျဖင့္ “အမွတ္တရ” အင္းေလးအစားအစာနဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဆိုင္ကို ဒီစာမ်က္ႏွာကေန ညႊန္းဆိုေပးလိုက္ရ ပါ တယ္။
ဧရာ၀တီ
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
- (အရှေ့သို့) ဒါလား ဟဲ့ ေခတ္စတုိင္လ္ Flibanserin အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္ေဆး ဘန္နီၿဖိဳး ရဲ႕ 'လူပ်ဳိလွည့္ေတး' Samsung Multipackage Firmware Collection I Mobile I Style 2.8 ကို Offical Firmware ၿပန္တင္နည္းJAVA leaning Myanmar (PDF)ေၾကကြဲစရာေကာင္းခဲ့တဲ့ လက္ထပ္မဂၤလာပြဲ
- (အနောက်သို့) “စာေတြ မ်ားမ်ားဖတ္ပါ” Flibanserin အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္ေဆး ဘန္နီၿဖိဳး ရဲ႕ 'လူပ်ဳိလွည့္ေတး' Samsung Multipackage Firmware Collection I Mobile I Style 2.8 ကို Offical Firmware ၿပန္တင္နည္းJAVA leaning Myanmar (PDF)ေၾကကြဲစရာေကာင္းခဲ့တဲ့ လက္ထပ္မဂၤလာပြဲ