ရွမ္းစတုိင္ သက္သတ္လြတ္
၀ါတြင္း ၀င္လာၿပီမုိ႔ သက္သတ္လြတ္ စားၾကမယ့္ သူေတြအတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ ထမင္းၿမိန္မယ့္ အတုိ႔အျမဳပ္ေလးေတြ၊ ေထြလီကာလီေလးေတြ ခ်က္ဖုိ႔ စီစဥ္ထားပါတယ္။
ရွမ္းဟင္းေတြမွာ ေန႔စဥ္မပါမျဖစ္ မ႐ိုးႏုိင္မအီႏိုင္ ထည့္စားေလ့ရွိတဲ့ အဓိက ဟင္းလ်ာေလးေတြကို
တစ္မ်ဳိးေျပာင္း ခ်က္ၾကည့္ထားပါတယ္။
ဂ်ဴးျမစ္ကုိေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္၊ ပဲပုပ္ရယ္၊ ဆီျပန္ေရက်န္ေလး ခ်က္ထားပါတယ္။
ခ်ဥ္၊ ငန္ အရသာေလးေပါ့။
ၿပီးေတာ့ ဖ႐ံုးသီး ထမင္းေလးနဲ႔ စားဖုိ႔ စီစဥ္ထားပါတယ္။
ခ်ဥ္ငန္စပ္ ဂ်ဴးျမစ္ဆီျပန္ေရက်န္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား(၆ ေယာက္စာ)
ဂ်ဴးျမစ္ ၂ စည္း
ၾကက္သြန္နီ ၁ လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္ ၃ လံုး
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲပုပ္ ၁ ခ်ပ္ (သို႔) ပဲပုပ္အမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
ဂ်ဴးျမစ္မ်ားကုိ ေရစင္ေအာင္ ေသခ်ာေဆးၿပီး အျဖဴအျမစ္မ်ား သတ္သတ္ျဖဳတ္ယူပါ။
ၿပီးရင္ အပင္ေလးမ်ားကုိလည္း ျဖဳတ္ယူထားပါ။
ေနာက္အပင္မ်ားကုိ ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ အားလံုးစုၿပီး ႏွစ္ပုိင္းျဖတ္ပါ။
ေနာက္ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားကုိ သံုးပုိင္း ေလာက္ပုိင္းၿပီး ဖယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ႏုပ္ႏုပ္ေလး လွီးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး စဥ္းပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ (သို႔) ညႇစ္ထားပါ။
ဟင္းခ်က္မယ့္ အုိးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူေအာင္တည္ပါ။
ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီမ်ား အေရာင္ေျပာင္းၿပီး ေရႊ၀ါေရာင္ စသန္းၿပီဆုိရင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ ဂ်ဴးျမစ္ကို ထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။
ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္သလုိ လံုးၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိ ထည့္ကာ ဆက္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ႏြမ္းရင္ ပဲပုပ္ကုိ ထည့္ကာ တစ္မိနစ္ေလာက္ ခ်က္ပါ။
ေနာက္ ေရႏွစ္ခြက္ေလာက္ ထည့္ကာ ပြက္ေအာင္တည္ပါ။
ဟင္းအရည္ စပြက္ၿပီဆုိရင္ အဖံုးဖံုးကာ မီးေလွ်ာ့ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ - ၄၀ နီးပါးေလာက္
ႏွပ္ပါ။
ဆီျပန္ေရက်န္ျဖစ္ရင္ အုိးကုိခ်ၿပီး သံုးေဆာင္ ႏုိင္ပါတယ္။
အရသာအတြက္ ဆားကုိ သံုးပါ။
ၾကက္သြန္နီ ၁ လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္ ၃ လံုး
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲပုပ္ ၁ ခ်ပ္ (သို႔) ပဲပုပ္အမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
ဂ်ဴးျမစ္မ်ားကုိ ေရစင္ေအာင္ ေသခ်ာေဆးၿပီး အျဖဴအျမစ္မ်ား သတ္သတ္ျဖဳတ္ယူပါ။
ၿပီးရင္ အပင္ေလးမ်ားကုိလည္း ျဖဳတ္ယူထားပါ။
ေနာက္အပင္မ်ားကုိ ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ အားလံုးစုၿပီး ႏွစ္ပုိင္းျဖတ္ပါ။
ေနာက္ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားကုိ သံုးပုိင္း ေလာက္ပုိင္းၿပီး ဖယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ႏုပ္ႏုပ္ေလး လွီးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး စဥ္းပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ (သို႔) ညႇစ္ထားပါ။
ဟင္းခ်က္မယ့္ အုိးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူေအာင္တည္ပါ။
ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီမ်ား အေရာင္ေျပာင္းၿပီး ေရႊ၀ါေရာင္ စသန္းၿပီဆုိရင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ ဂ်ဴးျမစ္ကို ထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။
ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္သလုိ လံုးၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိ ထည့္ကာ ဆက္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ႏြမ္းရင္ ပဲပုပ္ကုိ ထည့္ကာ တစ္မိနစ္ေလာက္ ခ်က္ပါ။
ေနာက္ ေရႏွစ္ခြက္ေလာက္ ထည့္ကာ ပြက္ေအာင္တည္ပါ။
ဟင္းအရည္ စပြက္ၿပီဆုိရင္ အဖံုးဖံုးကာ မီးေလွ်ာ့ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ - ၄၀ နီးပါးေလာက္
ႏွပ္ပါ။
ဆီျပန္ေရက်န္ျဖစ္ရင္ အုိးကုိခ်ၿပီး သံုးေဆာင္ ႏုိင္ပါတယ္။
အရသာအတြက္ ဆားကုိ သံုးပါ။
--------------------------------------------------
ဖ႐ံုသီးထမင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား(၆ ေယာက္စာ)
ဆန္ ၁ ခြက္
ဆား အနည္းငယ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္အရည္ ၁ ခြက္ခြဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ႁမႊာ ဖ႐ံုသီးအႏွစ္ ၁/၂ ခြက္
(ျမန္မာတိုင္း(မ္) အမွတ္-၆၇၉ မွာ ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ ပုစြန္ကင္နဲ႔ဖ႐ံုသီးေဆာ့စ္ ခ်က္နည္းအတိုင္း
ဖ႐ံုသီးအႏွစ္ကို ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္)
ျပင္ဆင္ပံု
ဆန္ကုိ ေရေဆးၿပီး ခဏစစ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဒယ္အုိးထဲတြင္ ဆီသတ္ပါ။
ေနာက္တစ္ဆင့္မွာ ဖ႐ံုသီးအႏွစ္ကုိ ထည့္ၿပီး ဆီနဲ႔ေရာသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ။
ဆန္ကုိလည္း ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
ႏွစ္မိနစ္ နီးပါးေလာက္ဆုိ ရပါၿပီ။
ၿပီးရင္ အားလံုးကုိ ထမင္းေပါင္းအုိးထဲမွာ ထည့္ကာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရည္ကုိ ထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
ထမင္းက်က္ရင္ ေယာက္မျဖင့္ အသာေလး ေမႊေပးပါ။
ref;Myanmar Times
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook