အပူျငိမ္းေအးေစတဲ့ ဗံုလံုသီး (ေခၚ) ပဲလင္းေျမြသီး

ဗံုလံုသီးပင္တို ့သည္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး အသီး သီးေသာ အပင္ျဖစ္ကာ၊ အၾကီးျမန္ေသာ ႏြယ္ပင္ တစ္ မ်ိဳးျဖစ္၏။ အပူပိုင္းေဒသတြင္ ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းၾကျပီး၊ မွန္ကူကြက္ သစ္သားေဘာင္ျဖင့္ တိုင္ထူ စိုက္ပ်ိဳးေပးပါက၊ အပင္ျဖစ္ထြန္းမႈ ျမန္ဆန္ပါတယ္။ ဗံုလုံသီးတို ့သည္ အုပ္မိုး ထားေသာ အရြက္မ်ားေအာက္မွ တြဲေလာင္းက်၍ သီးျခင္းျဖစ္၍ အမွတ္တမဲ့ ၾကည့္ပါက ေျမြႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္ တူျခင္း၊ အလြန္အမင္း အလ်ားလိုက္ ရွည္ထြက္ကာ အသီးသီးျခင္း၊ တစ္ခါတစ္ရံတြင္ အလ်ားလိုက္ မရွည္ဘဲ အသီး၏ အဖ်ားစြန္း တစ္ဘက္မွ ေနာက္အဖ်ား စြန္းတစ္ဘက္ထိ မိမိကိုယ္ကို ေခြပတ္တြန္ ့လိမ္စြာ အသီးသီးျခင္း၊ အစိမ္းေရာင္ အသီးေပၚတြင္ အစိမ္း ႏုေရာင္ (သို ့မဟုတ္) အျဖဴေရာင္ အေၾကာင္အက်ား မ်ားပါရွိျခင္း စသည္တို ့ေၾကာင့္ အခ်ိဳ ့အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ ဗံုလံုသီးကို ပဲလင္းေျမြသီးဟု ေခၚဆိုၾကပါ တယ္္။

အသီးရင့္လာပါက၊ အထဲရွိအေစ့မ်ားလဲ ရင့္မာလာ တတ္သျဖင့္၊ ႏုခ်ိန္မွာခူးဆြတ္ စားသင့္ပါတယ္။ အသီးသာမက၊ အရြက္ကိိုလဲ ဟင္းခ်က္စားႏိုင္ပါတယ္။ မလတ္ဆတ္ေသာ အရြက္တြင္ အလြန္စူး ရွေသာ အနံ ့အသက္ ဆိုးမ်ားထြက္ရွိ၏။ အသီး၏ အရသာမွာ ခ်ိဳေပါ့ေပါ့ အရသာရွိပါတယ္။ ႏု၍ လတ္ဆတ္ ေသာ အသီးတြင္ အရည္ဓာတ္ေျမာက္မ်ားစြာ ပါရွိေသာေၾကာင့္ အပူေပးခ်က္ ျပဳတ္ရာ၌ လွ်င္ျမန္စြာ က်က္လြယ္၏။ ဗံုလံုသီး (ေခၚ) ပဲလင္းေျမြသီးကို ငါး၊ပုစြန္ (သို ့မဟုတ္) မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး တို ့ျဖင့္ အစာသြပ္ခ်က္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ႏွပ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေၾကာ္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အသီးႏွင့္အရြက္ႏုတို႔ကို ျပဳတ္ကာ ငပိရည္အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ အရြက္ကို ဟင္းခ်ိဳ/စြပ္ျပဳတ္/ေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္္။

< ဗံုလံုသီးႏွင့္က်န္းမာေရး >

ဗံုလံုသီးထဲမွာ လူသားတို ့အတြက္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳတဲ့ ဗီတာမင္ ႏွင့္သတၱဳဓာတ္တို ့ အေျမာက္ အမ်ားပါရွိလို ့၊ အထူးသျဖင့္ အိႏိၵယရိုးရာ ေက်းလက္ကုထံုးမ်ားတြင္ ဗံုလံုသီး ႏွင့္ အရြက္တို ့ ကို တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ အသံုးျပဳလွ်က္ရွိ ေနၾကပါတယ္။ ေဆးသုေတသီမ်ား၏ ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ခ်က္ မ်ာအရ၊ ၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ ဗံုလံုသီးထဲတြင္ ကယ္လိုရီ ၁၈၊ အစိုဓာတ္ ၉၄.၆%၊ ပရိုငတ္း ၀.၅%၊ အဆီ ဓာတ္ ၀.၃%၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၀.၈%၊ ကစီဓာတ္ ၃.၃ %၊ ကယ္လ္ စီယမ္ ၂၆ မီလီဂရမ္၊ မီးစုန္း ၂၆ မီလီ ဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၀.၃ မီလီဂရမ္၊ ကယ္ရိုတင္း ၉၆ မီလီဂရမ္၊ သီအာမင္ ၀.၀၄ မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ ၀.၀၆ မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္ ၀.၃ မီလီဂရမ္ တို ့ အသီးသီးပါရွိၾကလို ့ လူသားးတို ့က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေစတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။

1. ဗံုလံုသီးသည္ ခြ်ဲ၊ သလိပ္၊ ျပည္တို႔ကို ေပ်ာ္ေစႏိုင္စြမ္းရွိျပီး၊ အဆုတ္နာ/တီဘီနာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို မ်ားစြာ ေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။ ဗံုလံုသီးပင္ အရြက္ကလည္း ညေခြ်းထြက္လြန္ျခင္းႏွင့္အဆုတ္ တီဘီေရာဂါ တို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။

2. ဗံုလံုသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ေရဓာတ္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားက၊ အေရျပားေျခာက္ေသြ ့မႈကို သက္သာေလ်ာ့ နည္းေစသည့္ အျပင္ ခႏၶာကိုယ္၏ အေရဓာတ္ထုပ္လုပ္မႈကိုလဲမ်ားစြာ အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။ အပူျငိမ္းကာ ခႏၶာကိုယ္တြင္းကို ေအးျမေစလို ့၊ ပူျပင္းေသာ ေႏြရာသီတြင္ မ်ားမ်ားစားေပးသင့္ပါတယ္။

3. အသည္းကို လြန္စြာေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။

4. ဗံုလံုသီးသည္ ႏွလံုးအား ေကာင္းေစတဲ့အတြက္၊ ႏွလံုးေ၀ဒနာသည္မ်ား စားေပးသင့္ပါတယ္။ ႏွလံုးပံုမွန္ အလုပ္မလုပ္ႏို္င္ ျခင္းေၾကာင္ ့ႏွလံုးခုန္မမွနွ္ေတာ့ဘဲ ရင္တုန္ပန္းတုန္ျဖစ္လာပါက၊ ဗံုလံုရြက္ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္မ်ားကို အရည္ညွစ္ၿပီး စားပြဲတင္ ဇြန္း (၁)ဇြန္း မွ (၂)ဇြန္း အထိ တစ္ေန ့လွ်င္ ၃-ၾကိမ္ ေသာက္သံုးေပးရံုမွ်ျဖင့္ ႏွလံုးကိုျပန္လည္၍ ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ လာေစႏိုင္၏။

5. ကိုယ္ပူ အျပင္းဖ်ားနာျခင္းတို ့အတြက္ ဗံုလံုသီး ႏွင့္ အရြက္တို ့က အသက္ကယ္ေဆးကဲ့သို ့အား ကိုးေလာက္ပါတယ္။ ဗံုလံုသီး ႏွင့္အရြက္တို ့ကို က်ိတ္ေခ်၍ ပ်ားရည္ျဖင့္ ေရာေသာက္ေပးပါက၊ ဖ်ားနာ ျခင္းကို ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္္။ ထို ့ျပင္ဗံုလံုသီးအရြက္ ႏွင့္ နံနံပင္တို ့ကို ၁၂ ဂရမ္စီ ဆတူေရာ၍ ေရေအးထဲတြင္ တစ္ညစိမ္ထားပါ။ ထိုညသိပ္ေရကို အဖ်ားလံုး၀ မက်ႏို္င္ဘဲ အျပင္းဖ်ားနာ ေနသည့္ ေ၀ဒနာသည္မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ပါတယ္။

6. ဗံုလံုသီးထဲတြင္ ပါရွိေသာ အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားက ကလူးကို ့စ္ပမာဏကို ထိန္းသိမ္း ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို က်ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တရုပ္တိုင္းရင္းေဆး ကုထံုးတြင္ ဗံုလံသီးပင္၏ အျမစ္ျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကုသေလ့ရွိၾကပါတယ္။

7. ဗံုလံုရြက္ကို နံနံေစ့ႏွင့္ေရာကာ အပူေပးျပဳတ္ထားသည့္ အရည္ကို တစ္ေန ့လွ်င္ (၃)ၾကိမ္ ခႏၶာကိုယ္ အႏွံ ့လိမ္းက်ံေပး ျခင္းျဖင့္ အသဲေရာင္ အသား၀ါကို ေကာင္းစြာ ကုသႏိုင္ပါတယ္္။

8. ဗံုလံုသီးတြင္ ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားေသာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီနဲေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ျပည့္စံုလံု ေလာက္ေသာ အာဟာရမ်ားကို ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္တာမို ့ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းလိုသူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ ပါတယ္္။

9. အမွွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိလို ့အစာေခ်စံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္ စိတ္မညစ္ပါႏွင့္။ ဗံုလံုသီးသာမက၊ အရြက္၊ အျမစ္ ႏွင့္ အေစ့တို ့ကလဲ အူထဲတြင္ ေခ်ာဆီအျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ေပးကာ၊ ၀မ္းႏူးေစပါတယ္။ လူၾကီး၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္၊ ဗံုလံုရြက္၊ အျမစ္ႏွင့္ အေစ့တို ့ကို ညက္ညက္၀ါးစား ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးငယ္မ်ား ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္၊ ဗံုလံုရြက္ႏွင့္အေစ့့တို ့၏ သတၱဳရည္ကို နံက္တိုင္း လက္ဘက္ရည္ ဇြန္း (၁)ဇြန္းစီ တိုက္ေကြ်းေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းမွန္ေစပါတယ္။

10. ဦးေရျပားတြင္ မႈိစြဲ၍ ေဗာက္ထသူမ်ားအတြက္ ဗံုလံုသီး သတၱဳရည္ျဖင့္ ဦးေရျပားကိုႏွိပ္နယ္ေပးျခင္း ျဖင့္ မိမိဖာသာ အိမ္တြင္းေဆးျမီးတိုအျဖစ္ ေဗာက္မ်ားကင္းစင္ေအာင္ကုသႏိုင္ပါတယ္။ ဗံုလံုရြက္ သတၱဳရည္ျဖင့္ ဦးေရျပားကို လိမ္းေပးရံုမွ်ျဖင့္ ထိပ္ေျပာင္ျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့နဲေစပါတယ္။

11. ဗံုုလံုသီးတို ့သည္ ဆီးမ်ား၊ ေလသက္ေစကာ၊ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ႏွင္ထုတ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါ တယ္။

<အထူးသတိျပဳရန္>

(က) ဗံုလံုေစ့ဟာ ၀မ္းသက္ေစတာ မွန္ေသာလဲ၊ ထိုအေစထဲ့တြင္ အဆီဓာတ္ ပါ၀င္မႈျမင့္မားလို ့ လြန္ကဲစြာ စားသံုးမိပါက အစာမေက် ဗိုက္ေအာင့္ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
( ခ) ဗံုလံုသီးပင္ အျမစ္ဟာ ၀မ္းသက္ေစလို ့၊ ကိုယ္၀န္သည္မ်ား မစားသင့္ပါဘူး။ အဆင္မသင့္ရင္ သားပ်က္/သားေလ်ာ ျဖစ္ေစပါတယ္။
( ဂ) ဗံုလံုသီးနဲ ့ပီေလာပီနံတို ့တြဲမစားသင့္ပါဘူး။ ေအာ့အန္တတ္ပါတယ္။

<မွတ္ခ်က္> ရင့္ေသာ ဗံုလံုသီးမ်ားသည္ ခါးသက္သက္ျဖစ္ကာ၊ အရသာလဲမရွိပါ။ ဒါေၾကာင့္ လတ္ဆတ္ျပီး ႏုေသာအသီးမ်ားကို အေရြးမမွားဘို ့လိုပါတယ္။
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ဗံုလံုသီးအပါအ၀င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီး၀လံ အားလံုးတိုင္းတို ့တြင္ သဘာ၀မွရရွိေသာ ေဆးဘက္၀င္ အစြမ္းသတၱိ ကိုယ္စီပါရွိၾကသျဖင့္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာအေထာက္အပ့ံ ျဖစ္ေစပါတယ္။ သို ့ေသာ္ "တန္ေဆး၊လြန္ေဘး" ဆိုးရိုး စကားႏွင့္အညီ ေဘးမျဖစ္ေ အာင္ေတာ့ အသံုးခ်တတ္ဘို ့လိုအပ္ပါတယ္္။ ထို ့ေၾကာင့္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို သဘာ၀ ပဋိဇီ၀ေဆးအျဖစ္ အေထာက္အပံ့ေပးသည့္ ဗံုလံုသီးကို အက်ိဳးရွိရွိအသံုးခ်ကာ စားသံုးႏိုင္ၾကပါေစေၾကာင္း သတင္းေကာင္း ပါးအပ္ပါသည္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)

ကိုးကားခ်က္ (Home Remedies for Snake Gourd by H.K.Bakhru)

*promise.pauk*
---------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...