အခ်ဥ္ရည္၊ ျခင္ေဆးေခြ နဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါ



*အခ်ဥ္ရည္နဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါ

အသုပ္ဆုိင္ေတြ အေၾကာ္ဆုိင္ေတြ ထံုခ်ိဳင္းဆုိင္ေတြ၊ အကင္ဆုိင္ေတြ၊ တုတ္ထုိးဆုိင္ေတြမွာ ေန႔စဥ္ လူေတြ ျမိန္ရည္ ယွက္ရည္ စားေနၾကတာကေတာ့ အႏၱရာယ္ရွိ တားျမစ္ဆုိးေဆး နီနီရဲရဲေတြရယ္၊ အစာ အိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ၊ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ဆာ(လ္)ဖ်ဴရစ္ အက္ဆစ္ျပင္း (H2SO4) ေရာစပ္ထား တဲ့ အခ်ဥ္ရည္လုိ႔ ေခၚတဲ့ အဆိပ္ရည္ေတြပါပဲ။

ဆာ(လ္)ဖ်ဴရစ္ အက္ဆစ္က နည္းနည္းေလးထည့္ရံုနဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ အရသာကို ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ဘက္ထရီအုိး မွာသံုးတဲ့ အက္ဆစ္ပါ။

ေရရွည္စားသံုးရင္ေတာ့ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ၊ အူမႀကီး ကင္ဆာ အသည္းကင္ဆာေတြ ကို က်ိန္းေသျဖစ္ႏိုင္တာမို႔ လံုး၀ေရွာင္ရွားၾကဖို႔ တုိက္တြန္းလိုက္ပါရေစ။

*ႏွာေခါင္းကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာနဲ႔ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာေတြ ျဖစ္ပြားေစတဲ့ ျခင္ေဆးေခြ

ျခင္ေဆးေခြတြင္ ဓာတုပုိးသတ္ေဆးမ်ားထဲတြင္ အျပင္းထန္ဆံုးလို႔ သတ္မွတ္ထားတဲ့ S.2 ပိုးသတ္ေဆး၊ လႊစာမွဳန္႔၊ ဗိုင္ဒါေကာ္၊ ဆုိးေဆးနဲ႔ ဓာတု အေမႊးအႀကိဳင္တုိ႔ ပါ၀င္သည္။

ထုိ႔အျပင္ အျပင္းထန္ဆံုး အဆိပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ Benzene (ဘန္ဇုိင္း) ကာစီႏိုဂ်င္ တစ္မ်ိဳးပါ၀င္ၿပီး အာရံုေၾကာမွစကာ ရိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီအထိ အဆိပ္ျဖစ္ေစသည္။

ျခင္ေဆးေခြတစ္ေခြဧ။္အဆိပ္ဓာတ္သည္ စီးကရက္ အလိပ္ေပါင္း ၁၃၇ လိပ္မွထြက္ရွိေသာ အဆိပ္မွဳန္ အေရအတြက္ႏွင့္ ညီမွ်သျဖင့္ ေ၀းေ၀းကေရွာင္ၾကဖုိ႔ သတိေပးလိုက္ရပါသည္။

အေမႊးတုိင္မ်ားသည္လည္း ျခင္ေဆးေခြကဲ့သို႔ပင္ အႏၱရာယ္ရွိသျဖင့္ လံုး၀မသံုးအပ္ေပ။

ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းရဲ႕ လက္ကမ္းစာေစာင္တခုကေန ကူးယူ ေဖာ္ျပပါတယ္။


ဧရာ၀တီ
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...