င႐ုုတ္သီး စားျခင္းေၾကာင့္ အသက္ရွည္ေစႏိုင္ဟု သိပၸံပညာရွင္မ်ား ေျပာၾကား
Health Updates Journal No. 124 |
ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသုိလ္က သုေတသီ အင္ဒ႐ူးဒီလင္းနဲ႔ သုေတသီေတြက ႂကြက္ေတြကို TRVPI ေခၚ နာက်င္မႈအာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္းမထုတ္ လုပ္ႏုိင္ေအာင္ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇျပဳျပင္ၿပီး အဲဒီေလ့လာမႈကို ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကေၾကာင္း သိရသည္။
TRVPI ေခၚ နာက်င္မႈအာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္းမထုတ္လုပ္ႏုိင္တဲ့ အဲဒီႂကြက္ေတြဟာ ထူးထူးျခားျခား အသက္ရွည္ေၾကာင္း ၊ တျခားပံုမွန္ႂကြက္ေတြထက္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပိုၿပီး အသက္ရွည္ တဲ့အျပင္ ပိုမိုက်န္းမာေၾကာင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္းၿပီး အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ စြမ္းရည္က်ဆင္းမႈႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း၊ ဒါ့အျပင္ ပံုမွန္ထက္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ ပိုမိုျပဳလုပ္စရာ မလိုဘဲ အဆီပိုေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစ ႏိုင္ေၾကာင္းနဲ႔ အသက္အရြယ္ အုိမင္းလာတဲ့တိုင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း သၾကားဓာတ္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္စြမ္း အပါအ၀င္ ဇီ၀ ႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ဟာ အသက္ငယ္ စဥ္ကလို ေကာင္းမြန္ေနတုန္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။
သို႔ျဖစ္ရာ ခႏၶာကိုယ္မွာ နာက်င္မႈ အာ႐ံုခံႏိုင္စြမ္းကို ဟန္႔တားျခင္းက လူေတြမွာ နာက်င္မႈ သက္သာေစ ႐ံုမက အသက္ရွည္က်န္းမာေစၿပီး၊ အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ အ၀လြန္မႈတို႔ကို ကုသရာမွာ အလြန္ အသံုး၀င္ ႏုိင္ေၾကာင္း ဆဲလ္ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ အဲဒီေလ့လာမႈမွာ ပါေမာကၡ သုေတသီဒီလင္းက ေျပာၾကားခဲ့တယ္။
ညြန္႔လြင္ (စက္မႈတကၠသိုလ္)
-----------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)