ေပါက္စီ...



**... မုန္႕နွစ္ (Dough) အတြက္…

1. ေရၾကက္သီးေႏြး – 1 cup (250 ml) (လက္ထည့္ၿပီးစမ္းႏိူင္ေသာ ခပ္ေႏြးေႏြးအေနအထား)
2. သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
3. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. dry yeast – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
5. ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ (Vegetable oil) – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
6. plain flour (all purpose flour) – 3 cups (750 ml)

**... ဌာပနာ (Filling) အတြက္…

1. ႀကိတ္ထားေသာ ဝက္သား (pork mince) – ၃၀ က်ပ္သားခန္.(ကီလိုဝက္ခန္.)
2. လီွးထားေသာ နံနံပင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
3. လွီးထားေသာ မုန္လာဥနီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. ေတာက္ေတာက္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
5. ေတာက္ေတာက္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
6. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္
7. ၾကက္ဥ – ၁ လံုး
8. chicken powder – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
9. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္(အခ်ဳိ) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
10. ခရုဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
11. ငရုတ္ေကာင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
12. Cooking wine - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (မထည့္လည္းရ)
13. potato starch (or) corn starch – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (မထည့္လည္းရ)

အားလံုးကိုေရာနယ္ထား လိုက္လွ်င္ အစာသြပ္ရန္ ဌာပနာရပါၿပီ။

**... ဌာပနာ အျဖစ္အပိုထပ္ထဲ့ရမည့္ အရာမ်ား…

1. ၾကက္ဥ ၃ လံုးကို ျပဳတ္ၿပီး ၄ စိတ္စီ စိတ္ထားပါ။
2. ဝက္အူေခ်ာင္း ၁ ေခ်ာင္းကို ရွည္ရွည္ေလး ၁၂ ခုလွီးထားပါ။
3. ၂ နာရီခန္.ေရစိမ္ထားေသာ မွဳိမဲ (shiitake mushroom) ၂ ပြင့္ကို ၁၂ ခုရေအာင္လွီးထားပါ။

ေရေႏြး – 1 cup (250 ml) ထဲကို သၾကား၊ ဆား နွင့္ dry yeast ထဲ့ေမႊပါ။ ဆီ ထည့္ေမႊေပးပါ။

All purpose flour – 3 cups (750 ml) ထည့္ေမြွၿပီး ၂၀ မိနစ္ခန့္ လက္ျဖင့္ နာနာ ဖိနယ္ေပးပါ။ dough လုပ္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ (အရမ္းေစးကပ္ေနလွ်င္ flour အနည္းငယ္ ျဖဴးကာ နယ္ေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္အဖံုးဖံုးၿပီ ေရေႏြးထည့္ထား (ေရပူမဟုတ္)ေသာ ေနာက္ထပ္ဇလံုကို ေအာက္ကခံကာ မိနစ္ ၆၀ ခန္႔ ထားပါ။

မိနစ္ ၆၀ ခန္႔ ထားၿပီးလွ်င္ အနဲငယ္ ျပန္ဖိနယ္ကာ အဖံုး ဖံုး ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁ နာရီ ေရေႏြးဇလံုေအာက္ ကခံကာ ထပ္ထားပါ။

၁ နာရီ ထားၿပီးလ်င္ ထို dough ေပၚ ကို flour အနဲငယ္ျဖဴးကာ ဖိနယ္ၿပီးလွ်င္ အျပင္ခြံလုပ္ရန္ မုန္႔နွစ္ (dough) ကိုရပါၿပီ။

ညီညာေသာ မ်က္နွာျပင္ တစ္ခုေပၚတြင္flour ျဖဴးကာဇလံုထဲမွ dough ကိုတင္ၿပီး ေပါက္ဆီ ၁၂ လံုးစာ အတြက္ အပိုင္း ၁၂ ပိုင္းျဖတ္ပါ။

ထိုအပိုင္းေလးမ်ားကို flour ျဖဴးကာ အလံုးငယ္ကေလးမ်ားလုပ္ထားပါ။

ထိုအလံုးငယ္ေလးကိုလက္ေပၚတင္ကာ CD ျပားကဲ့သို့ျဖစ္ေအာင္ ဖိျဖားေပးပါ။ (သို.မဟုတ္) လိွမ့္ေသာ တုတ္ကိုသံုးကာ ျပားေအာင္လုပ္ပါ။

ျပားျပားေလးျဖစ္သြားလွ်င္ filling အတြက္ လုပ္ထားေသာအစာ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔၊ မွဳိမဲ ၁ ခု၊ ၾကက္ဥျပဳတ္ ၁ စိတ္ နွင့္ ဝက္အူေခ်ာင္း တစ္ခုကိုထည့္ကာ လံုေအာင္လုပ္ေပးပါ။

လံုသြားလွ်င္ ပိုေနသည့္ ဂ်ဳံသားအခ်ဳိ.ကို ျဖတ္ထုတ္ပစ္ကာ ေပါက္စီ ကို ေပါင္းအိုးထဲရွိ paper towel ေလးေပၚ ေျပာင္းျပန္ေမွာက္ကာ ထားပါ။ (ေပါင္းလိုက္လွ်င္ပြလာမည္ျဖစ္၍ တစ္လံုး နွင့္ တစ္လံုး ကပ္ၿပီးမထည့္ရပါ။။)

ေပါင္းအိုးတင္ကာ ေပါင္းမည့္ အိုးထဲမွ ေရဆူလာလွ်င္ 2 tbsp vinegar (ရွာလကာရည္- ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း) ထည့္ေပးပါ။ ( ေပါက္စီမ်ား အနည္းငယ္ျဖဴသြားေစရန္ ထည့္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။)

ၿပီးလွ်င္ ေပါက္စီမ်ားထည့္ထားေသာ ေပါင္းအိုးကိုတင္ကာ medium heat နွင့္ ၁၀ မိနစ္ ေပါင္းထားပါ။

၁၀ မိနစ္ၾကာၿပီးလွ်င္ အဖံုးကိုဖြင့္ကာ အဖံုးေပၚမွေရမ်ား ကို ခါလိုက္ပါ။ (ေပါင္းအိုးအဖံုးကို လက္သုတ္ပဝါျဖင့္ ပတ္ၿပီးမွ ဖံုးကာေပါင္းလွ်င္ ေရေငြ႕မ်ားကို လတ္သုတ္ပဝါက စုပ္ထားတဲ့အတြက္ ေရခါစရာမလိုပါဘူး)

အဖံုး ျပန္ဖံုးကာ ေနာက္ထပ္၁၀ မိနစ္ထပ္္ထား ၿပီးလွ်င္ ေပါက္စီပူပူေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။


ref;Chaw Su's Food Friends
-----------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)










ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...