မုန္ညင္းခ်ဥ္ ငါးစပ္ဆီး (ငရုတ္သီး)လြတ္
(ကြ်န္မရဲ႔ ပထမစာအုပ္ (လိေမၼာ္ေရာင္) စာမ်က္နွာ ၄၂-၄၃ မွာ ပါၿပီး သားေလးပါ။)
ဒီဟင္းေလးက ကြ်န္မ အႀကိဳက္ဆံုး ဟင္းေတြထဲမွာ ထိပ္ဆံုးကပါ ပါတယ္။ ကြ်န္မအေဖက အင္းလူမ်ဳိး မို႔လို႕ ေတာင္ၾကီး အိမ္မွာတုန္းက အၿမဲခ်က္ စားျဖစ္ခဲ့တဲ့၊ အခုလဲခ်က္စားဆဲ ျဖစ္တဲ့ အင္းသား ဟင္းေလး ပါ။
မူလ အင္းသားဟင္းတြင္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ မပါ ပါ။ ဒါေၾကာင့္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ မထည့္ခ်င္လွ်င္ ၾကက္သြန္ပင္ကို ပိုထည့္ေပးပါ။
***... မုန္ညင္းခ်ဥ္ ငါးစပ္ဆီးလြတ္ ခ်က္ဖို.အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ငါး (Basa Fillet) – ၄၀သားခန္. (ငါးဖိန္း၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးျမစ္ခ်င္း နွင့္ ဆိုလွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။)
2. လက္ဆစ္တစ္ဝက္အရွည္ေလာက္လီွးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – တရုတ္ထမင္းစား ပန္းကန္လံုး ၂ လံုးခြဲခန္.
3. အကြင္းလိုက္လီွးကာ တစ္ဝက္ျဖတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – တရုတ္ထမင္းစား ပန္းကန္လံုး ၂ လံုး ခန္. (ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေသးေသးေလးလီွးလွ်င္ မေၾကသျဖင့္ ေသးေသးေလး မလီွးပါနွင့္)
4. လက္ဆစ္တစ္ဝက္အရွည္ လွီးထားေသာ မုန္ညင္းခ်ဥ္ (အခ်ဳိမဟုတ္ပါ) – တရုတ္ထမင္းစား ပန္းကန္လံုး တစ္ဝက္ခန္.
5. ငရုတ္သီးေျခာက္ အၾကမ္းမွဳန္. – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
6. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
7. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
8. နႏြင္းမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
9. ဆီ – ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၁ ဇြန္း
ငါးကို chicken powder (2 tsp)၊ ဆား (1 tsp) တို႕ ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
ဆား(1 tsp)၊ chicken powder (2 tsp)၊ နႏြင္းမွဳန္.၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နွင့္ ဆီတို.ကို ခ်က္မည့္အိုးထဲ ထည့္ကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား အေတာ္ေလးေၾကသြားေအာင္ ဖိနယ္ေပးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး high heat နွင့္ လံုးေပးပါ။
အားလံုးႏြမ္းသြားလွ်င္ဟင္းအိုးထဲ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူ (750 ml)ခန္.ထည့္ပါ။
ဟင္းအိုးကို အဖံုး ဖံုးကာ ဆူလာေအာင္ တည္ထားပါ။
ပြက္ပြက္ဆူၿပီး ၅ မိနစ္ခန္.ၾကာလာလွ်င္ ငါးမ်ားကို ထည့္ပါ။
ငါးမ်ားထည့္ၿပီးလွ်င္ ၃၊၄ ခါ ေမႊကာ ထပ္ဆူလာေအာင္ အဖံုး ဖံုးၿပီး ဆက္တည္ထားပါ။
၇ မိနစ္ခန္. ထပ္ဆူၿပီးလ်ွင္ ထမင္းေပၚ ရႊဲရႊဲေလးဆမ္းကာစားရန္ အရသာရွိလွေသာ မုန္ညင္းခ်ဥ္ ငါးစပ္ဆီးလြတ္ေလး အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ (ခ်က္ၿပီး အခ်ိန္ၾကာၾကာထားလွ်င္ ပိုစားေကာင္းပါသည္။)
ref;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook