စပ္ဆီး(ငရုတ္သီး)အုပ္ (အင္းရိုးရာ)



ထမင္းစားလို႕ အရမ္းကို ၿမိန္ေစတဲ့ အင္းလူမ်ဳိးတို႕ရဲ႕ ရိုးရာဟင္းေလး ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးဖိန္း၊ ငါးဖယ္၊ ငါးရံ႕တို႕နဲ႕ ခ်က္ရင္ေတာ့ ပိုစားလို႕ ေကာင္းပါတယ္။ ကြ်န္မကေတာ့ အဲ့ဒီငါးေတြ မျမင္ဖူးတာေတာင္ ၾကာလွၿပီမို႕ အဆင္ေျပရာငါးနဲ႕ ခ်က္စားေလ့ရိွပါတယ္။ ဒီတစ္ခါ ခ်က္ရာမွာေတာ့ ကေလးေတြပါ စားလို႕ရေအာင္ ငါးၾကင္း နဲ႕ အရိုးမပါတဲ့ sword fish ကို ေရာၿပီး ခ်က္ထားပါတယ္။

***... စပ္ဆီး(ငရုတ္သီး)အုပ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ငါး – 600 g (၄၀ က်ပ္သားခန္႕)
2. နႏြင္းမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု (ငါးကိုနယ္ထားရန္) + လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံု (ဟင္းထဲထည့္ရန္)
3. လက္တစ္ဆစ္ခန္႔အရွည္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – 3 cups (750)ခန္႕
4. အကြင္းလိုက္လွီးကာ နွစ္ပိုင္းျဖတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 1 1/2 cups (375 ml)ခန္႕
5. ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (သို႔) စားႏိူင္သေလာက္
6. အရသာမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (ငါးကိုနယ္ထားရန္) + လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ (ဟင္းထဲထည့္ရန္)
7. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ငါးကိုနယ္ထားရန္) + လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ဟင္းထဲထည့္ရန္)
8. ဟင္းခ်က္ရာတြင္ ထည့္ရမည့္ ဆီ - 210 ml (ေရမထည့္ပဲ ဆီအနွစ္ျဖင့္ နယ္စားရေသာ ဟင္းျဖစ္၍ ဆီထည့္မ်ားရပါတယ္။)

နႏြင္းမွဳန္႕၊ အရသာမွဳန္႕၊ ဆား တိုျဖင့္ ဟင္းမခ်က္ခင္ နာရီဝက္ခန္႔ၾကိဳတင္ၿပီး နယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို ဆီပူမ်ားမ်ားထဲ ထည့္ၿပီး က်က္ရံုေၾကာ္ေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္ ငါးေၾကာ္မွလြဲ၍ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္မ်ား ေၾကသြားေအာင္ လက္ျဖင့္ဖိနယ္ေခ်ၿပီး

high heat ျဖင့္ ၾကက္သြန္ပင္မ်ားႏြမ္းကာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္မ်ား လံုးဝေၾကသြားေအာင္ လံုးေၾကာ္ ေၾကာ္ေပးပါ။

ၿပီးေနာက္ ငါးေၾကာ္မ်ားကို ထည့္ကာ ၃ မိနစ္ခန္႕ တည္ထားပါ။ (၃၊၄ ခါ ခပ္ဖြဖြ အထက္ေအာက္လွန္ၿပီး ေမႊေပးပါ။)

ထမင္းၿမိန္ေစေသာ စပ္ဆီး(ငရုတ္သီး)အုပ္ေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။


ref;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook




ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...