ဦးေႏွာက္၏ဉာဏ္ရည္စြမ္းအားကို တိုးျမႇင့္ေပးေသာအစားအစာမ်ား


Health Updates Journal No. 86

(၁) ဂ်ံဳႏွင့္လုပ္ေသာအစာမ်ား
ယင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ Low -GI က ဂလူးကို႔စ္ကို ေသြးတြင္းသုိ႔ ျဖည္းညႇင္းစြာ စီးဆင္းေစၿပီး တစ္ေန႔တာ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာႏိုးၾကားမႈကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။

(၂)ငါးအဆီ
သဘာ၀အရ မရွိမျဖစ္ လုိအပ္ေသာအုိမီဂါ ၃သည္ ငါးအဆီ တြင္ EPA ႏွင့္ DHA အျဖစ္ ရွိေန သည္။ ပဲပိစပ္ဆီ၊ ဖ႐ံုေစ့၊ ပဲပိစပ္၊ သစ္ၾကားဆီတို႔တြင္လည္း အလားတူ ဦးေႏွာက္လုပ္ငန္းစဥ္၊ ႏွလံုး၊ အဆစ္အျမစ္ အတြက္ေကာင္းေစသည္။ ဥပမာ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ငါးသား ေလာက္ေယာက္ဖ၊ ငါးကြန္းရွပ္၊ ငါး ေသတၱာငါးဆီမ်ားသည္ အယ္လ္ဇုိင္း မားေရာဂါကို ကာကြယ္ၿပီး မွတ္ဉာဏ္ေပ်ာက္ဆံုးမႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။

(၃)ခရမ္းခ်ဥ္သီး -တြင္ Lycopene အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ကို ေတြ႕ရသည္။ Free radical က ဆဲလ္မ်ားကို ပ်က္စီးေစျခင္းအား ဟန္႔တားေပးသည္။

(၄)ဖရဲေစ့- ကို ေန႔စဥ္လက္တစ္ဆုပ္ စားေပးပါက ဇင့္ႏွင့္မွတ္ဉာဏ္ကို တိုးေစေသာအားကို တုိးေစၿပီး စဥ္းစားေတြးေခၚမႈ အားကိုျမႇင့္ေပးသည္ ။

(၅)အဆံမ်ား
အဆံမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ E ပါ၀င္ၿပီး အထူးသျဖင့္ အရြယ္ရသူမ်ား၏မွတ္ဉာဏ္ကို တိုးေပးသည္ ။ အလားတူအရြက္စိမ္းမ်ား၊ ကဥပြတ္၊ သံလြင္ဆီ၊ အေစ့၊ ဥမ်ား၊ ဆန္လံုးညိဳ တို႔ကိုလည္း စားသံုးေပးႏုိင္သည္။

(၆)ဗီတာမင္မ်ား
ဗီတာမင္ B အုပ္စုမ်ား ျဖစ္သည့္ B6၊ B12 ေဖာလစ္အက္ ဆစ္တို႔သည္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ အယ္လ္ ဇိုင္းမားတုိ႔ကို ျဖစ္ေစတတ္ေသာ ေသြးတြင္းရွိ Homocysteine level ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည္။

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...