ကိုလက္စထေရာႏွင့္ ပတ္သက္ျပီး အယူအဆမွားမ်ား



အယူအဆ(၁) - ကေလးေတြမွာ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္မျမင့္မားႏုိင္ပါဘူး
ႏွလံုးတုိက္ခုိက္ခံရနုိင္ေျခရွိတဲ့ ေသြးလႊတ္ေၾကာက်ဥ္းေျမာင္းတဲ့ ေရာဂါဟာ အသက္ရွစ္ႏွစ္ အရြယ္ကတည္းက စတင္ျပီး ျဖစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အေမရိကန္ ကေလးအထူးကု ဆရာ၀န္ေတြက ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ အလြန္မ်ားတဲ့ကေလး ေသြးတုိးရွိတဲ့ကေလး ဒါမွမဟုတ္ မိသားစုရာဇ၀င္မွာ ႏွလံုးေရာဂါရွိတဲ့ကေလးငယ္ေတြကို အသက္ႏွစ္ႏွစ္ အရြယ္ကစတင္ျပီး ကိုယ္လက္စထေရာ စစ္ေဆးမူ ျပဳလုပ္သင့္တယ္လုိ႔ ထင္ျမင္ခ်က္ေပးထားပါတယ္ ကိုယ္လက္စထေရာ ျမင့္မားတဲ့ ကေလးေတြကိုလည္း သူတုိ႔စားတဲ့ အစာရဲ႕ ကယ္လုိရီ ၇ရာခုိင္ႏူန္းသာ ျပည့္၀ဆီပါ၀င္သင့္ျပီး ကိုလက္စထေရာ စားသံုးမူကို ေန႕စဥ္ ၂၀၀မီလီဂရမ္ထက္ မပိုသင့္ဘူးလုိ႔ အၾကံေပးထားပါတယ္။

အယူအဆ(၂) - ၾကက္ဥကို လံုး၀ေရွာင္ပါ
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥတစ္လံုးမွာ dietary ကိုလက္စထေရာ ၂၀၀မီလီဂရမ္ေက်ာ္ ပါ၀င္ျပီး အေမရိကန္ ႏွလံုးအဖြဲ႕က ေန႕စဥ္ ကိုလက္စထေရာ စားသံုးမူကို ၃၀၀မီလီဂရမ္ သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ dietary ကိုလက္စထေရာဟာ ဆရာ၀င္ေတြ ယခင္က ထင္ထားသေလာက္ မဆုိးရြားပါဘူး။ ကြ်န္မတုိ႔စားသံုးတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြ အားလံုးဟာ ေသြးထဲေရာက္သြားတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ သင့္ရဲ႕ စားသံုးတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ျမင့္မားရင္ ခႏၶာကိုယ္က ကိုလက္စထေရာ ထုတ္လုပ္မူေလ်ာ့နည္းသြား ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ တစ္ပတ္မွာ ၾကက္ဥ တစ္လံုး၊ ႏွစ္လံုးေလာက္ကို တစ္ၾကိမ္ ႏွစ္ၾကိမ္စားတာ အႏၱရာယ္မရွိပါဘူး။ အမွန္မွာေတာ့ ၾကက္ဥမွာ က်န္မတုိ႔ က်န္းမာေရးေကာင္းေစဖုိ႔ အာဟာရဓာတ္၊ မျပည့္၀ဆီနဲ႕ ပရုိတင္းေတြ ပါ၀င္ပါတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆက္ေျပာပါတယ္။

အယူအဆ(၃) - အေမရိကန္လူမ်ိဳးေတြဟာ ကမၻာေပၚမွာ ကိုလက္စထေရာအျမင့္မားဆံုး သူေတြပါ
WHO ရဲ႕ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္ ေလ့လာမူေတြအရ ကိုလက္စထေရာ ျမင့္မားမူအဆင့္မွာ အေမရိကန္ အမ်ိဳးသားေတြရဲ႕ အဆင့္ဟာ ၈၃ ရရွိျပီး၊ အေမရိကန္ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အဆင့္ဟာ ၈၁ရရွိကာ ႏွစ္ဦးစလံုးရဲ႕ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ဟာ ပ်မး္မွ် 197mg/dl (ေဘာ္ဒါလုိင္းမွတ္) ျဖစ္တယ္လုိ႔သိရပါတယ္။ အျခားတုိင္းျပည္ေတြနဲ႕ ႏူိင္းယွဥ္ၾကည့္ရင္ ကိုလံဘိယာလူမ်ိဳး အမ်ိဳးသားေတြရဲ႕ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ဟာ အႏၱရာယ္မ်ားလြန္းတဲ့ 244mg/dl ျဖစ္ျပီး အစၥေရး၊ လစ္ဘရား၊ ေနာ္ေ၀နဲ႕ ဥရုေဂြးလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ပ်မ္းမွ်ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ဟာ 232mg/dl ျဖစ္ပါတယ္။

အယူအဆ(၄)- အစာထုပ္ေပၚမွာ 0mgကို လက္စထေရာ လုိ႔ ေရးထားရင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းေစတဲ့ အစာပါ 
အစာထုပ္ေပၚမွာ ေရးထားတဲ့ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မူဆုိတာ dietary ကိုလက္စထေရာ တစ္မ်ိဳးတည္းကို ညႊန္းဆုိထားတာပါ။ အထက္မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့အတုိင္း dietary ကိုလက္စထေရာဟာ သင္ထင္ထားသေလာက္ အႏၱရာယ္မရွိပါဘူး။ အစာထုပ္ေပၚက ဒုကၡအေပးဆံုး အာဟာရေတြဟာ တိရစၦာန္အစာနဲ႕ ႏုိ႕ထြက္ပစၥည္းေတြမွာ ေတြ႕ရတတ္တဲ့ ျပည့္၀ဆီနဲ႕ အဆင္သင့္စားလုိ႔ရတဲ့ အစာနဲ႕ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြမွာ ပါ၀င္တဲ့ ထပ္ျပန္ေၾကာ္ အဆီေတြပါ။

အယူအဆ(၅) - ကိုလက္စထေရာဆုိတာာ အျမဲတမ္း မေကာင္းတဲ့အရာပါ
ကိုလက္စထေရာအဆင့္ျမင့္မားတာဟာ အႏၱရာယ္မ်ားႏုိင္ေပမယ့္ ကိုလက္စထေရာဟာ ဦးေႏွာက္အတြင္ းအာရုံေၾကာ Cell ေတြ အပူသက္သာေအာင္ ကာကြယ္ေပးတာနဲ႕ Cell အေျမွးေတြအတြက္ အကာအကြယ္လုပ္ေပးတာလုိမ်ိဳး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္ လုိအပ္ပါတယ္။ ေသြးေၾကာအတြင္း ကိုလက္စထေရာ အမ်ိဳးအစားဟာ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ ေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာနဲ႕ (HDL) နဲ႕ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေျမာင္းေစ ႏုိင္တဲ့ မေကာင္းတဲ့ ကိုလစထေရာ (LDL) ဆုိျပီး ႏွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။

(ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...